• No results found

Förvaltningen

På förvaltningsnivå startade vi i början av våren ett arbete med att analysera vilka resurser och kompetenser som finns i förvaltningen, och som skulle kunna omfördelas om bemanningsläget skulle försämras inom heldygnsvården på grund av pandemin. Därefter genomfördes en sammanställning av vilka kompetenser och kunskaper som är nödvändiga för att medarbetare skulle kunna gå in och arbeta i heldygnsvården, och ett utbildnings- och introduktionspaket togs fram. Denna process skedde i dialog med samverkansgruppen. Under våren har personal inom habiliteringen fått anmäla sig som frivilliga till att gå in och arbeta som omvårdnadspersonal inom psykiatrin (vuxenpsykiatrin och BUP heldygnsvård) om behov skulle uppstå i samband med covid-19. Ett 50-tal anställda har fått

samordnad introduktion med först en digital del i basala hygienrutiner och vårdhygien, klädregler, journalsystemet Melior och psykiatriska diagnoser. Därefter en förkortad TERMA-utbildning utan fysisk kontakt och Hjärt- och lungräddning (HLR). Nästa steg var sedan informationsmöten och intervjuer mellan de olika verksamheterna och frivilliga där några även genomförde auskultation.

Dock har inget behov av denna personal uppstått ännu.

Vuxenpsykiatrin Helsingborg

Ingen större intern ombemanning har krävts och den största utmaningen har varit

sjuksköterskebemanningen inom heldygnsvården. Ett par bokade bemanningssköterskor kom inte på grund av rädsla för covid-19. Bemanningen löstes med sjuksköterskor från öppenvården och

enhetschefer från heldygnsvården som gick in och arbetade som sjuksköterskor samt övertid.

Verksamheten har även förstärkts genom att anställa fler skötare.

Information och dialog har skett kontinuerligt på chefsmöten. Resursteamet har arbetat som vanligt, men det har varit ovanligt svårt att rekrytera timavlönade, både sjuksköterskor och skötare. På grund att smittorisken har det varit svårigheter att bemanna med pensionerade tidigare medarbetare under pandemin. Rätt använd kompetens arbetar vi löpande med och det har vi även fortsatt med under pandemin.

Vuxenpsykiatrin Malmö Trelleborg

Verksamheten har haft en covid-19-avdelning på psykiatrisk intensivvårdsavdelning (piva) som öppnats vid behov. Då har resurspersonal först och främst bemannat covid-19-avdelningen med stöd från piva-personal samt stödschema från olika avdelningar. Sjuksköterskor från öppenvården har gått bredvid i heldygnsvården. Sjuksköterskor med tjänstgöring i verksamhetsområdets stab har gjort bredvidgång i heldygnsvård. Resursteamet är alltid aktuellt som en resurs i bemanningsarbetet.

Verksamhetsområdet har inte haft någon extern personalförstärkning.

Vuxenpsykiatrin Lund

Verksamhetsområdet gjorde en kartläggning och förberedelse för ombemanning, framförallt från öppenvård till heldygnsvård men även kedjeförflyttningar inom heldygnsvården. Matchning gjordes av i första hand frivillig tjänstgöring och i andra hand enligt eskaleringsplan, utifrån tidigare erfarenhet och kompetens. Auskultering och bredvidgång genomfördes. Scenarioövningar genomfördes

framförallt i på- och avklädande av skyddsutrustning, utbildning tillsammans med hygien och infektion, utbildning i skyddsmask 90 och TERMA-inslag. Det interna resursteamet med

tillsvidarepersonal, tim- och visstidsvikarier är alltid en tillgång vid kortare planerade eller oplanerade vakanser. Exempel på nya och ändrade arbetssätt är: ökade hembesök, digitala besök, digitala möten och ökad gruppverksamhet utomhus. Det gjordes en omstrukturering för att skapa en covid-19-zon på heldygnsvårdsavdelning. Planering gjordes utifrån både lokal, bemanning och utbildning. Det har

skapats ett större samarbete och viljan att hjälpa till över gränserna, en lojalitet och nyfikenhet på andra enheter både bland chefer och medarbetare. Det är en fortsatt ingång i höstens arbete med budget i balans och bättre samarbete och resursnyttjande över gränserna. Krisledning och gemensamma övergripande arbetsgrupper har underlättat planerings- och informationsarbetet.

Vuxenpsykiatrin Kristianstad

Det har gjorts kartläggning av alla kompetenser, erfarenheter på öppenvården och förfrågan om intresse av att arbeta i heldygnsvården vid behov. Sjuksköterskor från öppenvården har arbetat inom heldygnsvården vid behov. Vi har lånat ut en intensivvårdssjuksköterska till IVA18 Kristianstad (pågående). TERMA, SPISS, basala hygienrutiner, bredvidgång och introduktion har genomförts. Vi har ett litet resursteam med fyra medarbetare som arbetar på som tidigare. Det är ett ökat samarbete och förståelse för varandras olika uppdrag, och relationer har förstärkts. En utmaning har varit rädsla hos de medarbetare som inte arbetat på heldygnsvård på länge, vilket har krävt en god dialog.

Pandemin har inneburit ett ökat samarbete och stöttning mellan chefer från heldygnsvården och öppenvården. Rätt kompetens har använts inom yrkesgrupperna läkare, sjuksköterska och skötare.

Insatser för att förstärka kunskaperna kring bland annat basala hygienrutiner och skyddsutrustning har genomförts.

Rättspsykiatrin

Verksamheten har inte haft covid-19-smittade patienter ännu men har arbetat i förebyggande syfte.

Utökad information kring handlingsplan och skyddsmateriel har distribuerats på alla enheter.

Resursteamet som består av sjuksköterskor har fördelats och placerats geografiskt för att inte öka risken för att sprida smitta mellan enheterna.

Barn- och ungdomspsykiatrin

Vid BUP var heldygnsvården (akut- och vårdavdelning) hårt utsatt under mars och april på grund av hög frånvaro av ordinarie medarbetare. Med anledning av det skapades en organisation för frivillig beredskap under helgerna för medarbetare vid öppenvården. För att förbereda medarbetare för arbete vid heldygnsvården utarbetades en skriftlig beskrivning av vilka arbetsuppgifter som görs vid heldygnsvården av olika yrkesgrupper. Det spelades även in en film som introduktion.

Utöver det erbjöds intresserade medarbetare bredvidgång vid heldygnsvården. I slutändan visade det sig att det aldrig behövde användas, då enheterna klarade av att själv bemanna. Lärdomen är att framöver skapa möjligheter till hospitering19 vid akut- och vårdavdelningen för medarbetare vid öppenvården. Detta för att ge medarbetare vid öppenvården en bild av arbetet vid heldygnsvården, vilket det under våren visade sig finnas ett behov av. En informationsfilm som beskriver arbetet på BUPs akutavdelning finns.

Barn- och ungdomshabiliteringen

Verksamheten har ombemannat kring patientinsatser. När en medarbetare har varit sjuk har om möjligt en annan medarbetare gått in och tagit besöket istället. Arbetssätten har under perioden blivit mer på distans, både patientbesök men också interna möten, arbetsmöten, ledningsmöten och utvecklingsråd.

18 Intensivvårdsavdelning.

19 Följa arbetet på till exempel en avdelning.

På vissa enheter har man haft man Arbetsplatsträffar (APT) på distans för att det inte har funnits tillräckligt stora rum att sitta i. Verksamheten har i möjligaste mån ställt om, inte ställt in.

Syn-, hörsel och dövverksamheten

Verksamheten har haft ett minskat inflöde, framförallt till de enheter som har många äldre patienter.

Därför har man kunnat använda sina resurser till att ställa om till distanskontakter och till att arbeta med andra projekt- och utvecklingsarbeten som är planerade sedan tidigare enligt målplanen.

Vuxenhabiliteringen

Gruppinsatser har ställts in under våren. Vissa grupper hann påbörjas men fullföljdes inte på grund av restriktionerna kring covid-19. Under perioden har personalen ställt upp för varandra. Användandet av digitala lösningar som till exempel filmvisning och webbutbildning har medfört snabba insatser och koll på flödet för patienten. Verksamheten gjorde en snabb omställning till digitala kontakter på en vecka och man har ökat sin digitala mognad.

Oberoende av inhyrning från bemanningsföretag

Vuxenpsykiatrin Helsingborg

Verksamheten hade i princip samma behov av bemanningssjuksköterskor nu som under sommaren, ca 4–6 linjer. Trots att upplevelsen är att det är något lättare att rekrytera är behovet (vakanserna) lika många på grund av pensionsavgångar, tjänstledigheter och allmän rörlighet. Verksamheten arbetar med arbetsmiljön på olika sätt för att bli mer attraktiva.

Exempelvis:

 Utökning av resursteamet ger mer stabil skötargrupp och kontinuitet i verksamheten.

 Utbildning av nya medarbetare regelbundet under året (basutbildning).

 Stärkt upp med kuratorer inom heldygnsvården (rätt använd kompetens).

 Det pågår ett arbete inom heldygnsvården där man tittar på sjuksköterskors och skötares uppdrag, vem som gör vad idag och hur det skulle kunna se ut. Vad måste sjuksköterskor utföra? Vad kan skötaren utföra? Kompetenshöjande insatser utifrån detta? (Rätt använd kompetens)

 Organisatoriska förändringar, bland annat centralt mobilt team, bedömningsteam, brukarstyrda inläggningar (BI), och beroende-/piva20-enhet.

Vuxenpsykiatrin Malmö/Trelleborg

Verksamheten är i princip fri från bemanningssjuksköterskor efter april i år, det finns en i hela

området. Detta är en del i arbetet med att minska kostnaderna och få en budget i balans. Verksamheten bedömer att man kommer man hålla samma låga nivå till hösten. Verksamheten har varit lyckosamma i att kunna rekrytera nya sjuksköterskor. Besök av förvaltningen på lärosäten har också gett resultat.

20 Psykiatrisk intensivvårdsavdelning.

Vuxenpsykiatrin Lund

Verksamheten har ett pågående rekryteringsarbete. Det har varit ett ökat inhyrningsbehov under sommaren men det ser ut att minska under hösten, delvis beroende på nyrekrytering. Minst en hyrsjuksköterska har under våren har varit kopplad till covid-19.

Vuxenpsykiatrin Kristianstad

Det har varit ett fortsatt behov av bemanningsföretag hela våren och ett ökat behov under sommar och höst på grund av svårigheter att rekrytera. Konkurrensen från andra arbetsgivare är en utmaning.

Rättspsykiatrin

Verksamheten har behövt använda bemanningsföretag gällande sjuksköterskor mer, det har gått från en till tre sjuksköterskor. Ändrade förutsättningar för bemanningen är främsta orsaken. Förhoppning är att man ska kunna se över scheman med mera under hösten.

Barn- och ungdomspsykiatrin Inga bemanningsföretag har anlitats.

Related documents