• No results found

Kompetent/Pedagogiskt utbildad personal Tre av fyra dagbarnvårdare har barnskötarutbildning

Övriga resultat/Kommentarer

Det är viktigt att skapa trygghet genom aktivt arbete med värdegrundsfrågor som: jämställdhet, mobbning, kränkande särbehandling och främlingsfientlighet. Målet är att alla barn ska känna sig trygga och ha lika värde.

Arbetssätt: Utveckla basfärdigheter och kunskaper genom lek och lustfyllt lärande enligt Lpfö-98. Målet är att alla barn ska utvecklas till kreativa, hänsynsfulla och nyfikna barn med god självbild.

Framtid: God arbetsmiljö. Målet är att utveckla arbetstid och arbetsorganisation samt kompetensutveckling genom ökad fortbildning.

Sammanfattande helhetsbild

Under våren och hösten har vi arbetat med temat bondgården på olika sätt. Med de små barnen har vi under hösten 2005 jobbat med rim och ramsor samt fingerlekar. För de stora barnen 3 – 6 år är leken där man får lära sig att klara en uppgift viktigt och betydelsefullt.

Åtgärder/Prioriterade insatser

Vår ambition för våren 2006 är att vi skall arbeta med temat ”Hitta Vilse” för barn 3 – 6 år, samt fortsätta med språket genom rim och ramsor för alla barn från 1- 5 år.

2005-11-17 Iréne Holmqvist

KVALITETSREDOVISNING 2005

Flugsvampen

Förskola 1-5 år. Fritidshem.

Förskoleklass.

Förskolechef Elisabeth Bernerfalk Adress Bergsgatan 40 Postadress 542 31 Mariestad Telefon 0501-159 81, 159 82 Fax 0501- 153 61

E-post elisabet.bernerfalk@mariestad.se

Hemsida flugsvampen@mariestad.se

Presentation av vår verksamhet

Förskolan Flugsvampen ligger i norra delen av Mariestad med närhet till skog och vatten. Två grundskolor ligger alldeles i närheten av förskolan. Flugsvampen består av fyra avdelningar med tillsammans 54 barn. Inom förskolan ryms 3 avdelningar för förskola, ett fritidshem som på förmiddagarna bedriver förskoleklassverksamhet. Flugsvampen har en mycket bra gård som ger många möjligheter till uteverksamhet och naturupplevelser.

Sedan flera år tillbaka har förskolan ett arbetssätt grundat på tankar från Reggio Emilia pedagogiken som främst vill synliggöra utmaningen i barns lärande. Vi satsar på miljön som pedagogisk resurs och vill involvera barnets alla sinnen. Barnet får pröva sina egna funderingar och teorier om olika

företeelser och förhållanden i världen – på så sätt kan man ge barnen en tilltro till den egna förmågan att skapa, lära, välja och påverka.

Barn Antal Personal (totalt)

1-2 år 16 Barnskötare 3

3-5 år 19 Förskollärare 6 5-6 år 23

Viktiga lokala händelser under läsåret 2004/2005

 Under hösten omdisponerades lekhallen till en bygghall med stora möjligheter till bygglek med många olika slags material. Detta blev ett lyft för hela förskolan

 Under läsåret påbörjades samarbetet med Da Capo, Högskolan för Trädgård och Hantverk i Mariestad. Trädgårdsgruppen engagerade sig tillsammans med Da Capo och utformade en se, lukta och känna på växter-sluttning. Arbetet kommer att fortsätta.

 Under läsåret har även ytterligare nätverksgrupper tillkommit. Nätverksgrupperna är nu tre och består av 4 – 5 personal från områdets förskolor/fritidshem. Där sker utbyte av pedagogiska tankar, utvecklingsarbete och gemensamma temaarbeten.

 För andra året i rad har vi arbetat med temat ”Mariestad”. Inom temat har barnen fått jobba med olika projekt som har varit anpassade till deras ålder och utvecklingsnivå. De har fått utforska vattnet, staden och byggnaden domkyrkan.

 Vi har under läsåret haft ett stort antal studiebesök av förskolepersonal från förskolor i Mariestads kommun och från andra kommuner. Detta bidrar till att personalen ytterligare utvecklar förskolans miljö och pedagogiska arbete.

Resultat

Trygghet

Årtal 2005

Resultat 8,7

Eftersom det är första året som mätningen görs har vi inget att jämföra med. Vi anser att resultatet är bra, men kan förbättras ytterligare då trygget är en av förskolans grundpelare.

Vi arbetar efter Läroplanen och Flugsvampens arbetsplan Normer och värden där vi har mål för hur vi arbetar mot diskriminering och kränkande särbehandling. Vi poängterar i planen alla

människors lika värde.

Delaktighet/Inflytande

Årtal 2005

Resultat 6,9

I jämförelse med resultatsnittet i kommunen är resultatet under genomsnittet. Detta är naturligtvis något som vi måste arbeta för att förbättra. På föräldramöten har vi lyft denna fråga och vi kommer att arbeta ytterligare för att förbättra delaktigheten genom t.ex. att försöka starta ett Föräldraråd samt att jobba vidare med arbetsplan Barns inflytande. Där vi har mål för varje barns inflytande och ansvar i förskolan. Alla barns åsikter respekteras genom samtal tränas barnen i demokrati och beslutsfattande.

Dessutom kommer vi att utarbeta en arbetsplan för föräldrainflytande.

Kompetent/Pedagogiskt utbildad personal

All personal har pedagogisk utbildning. Många av förskolans personal är utbildade i Reggio Emilia pedagogik på högskolan i Skövde och under läsåret har ytterligare 2 personal utbildats.

Vi arbetar ständigt för att ytterligare fortbilda oss inom Reggio Emilia.

Övriga resultat/Kommentarer

Vi har under läsåret varit på studiebesök i Örebro på två förskolor som också arbetar Reggio Emilia inspirerat. Dessutom har vi fått handledning och fortbildning i att utveckla barnens utomhusmiljö genom samarbete med Da Capo.

Den psykiska arbetsmiljön på Flugsvampen genomsyras av öppenhet, kamratskap och ett gott pedagogiskt utvecklings klimat.

Sammanfattande helhetsbild

På Förskolan arbetar vi utifrån Läroplanen, BUN.s uppsatta mål samt våra egna lokala mål. Vi strävar efter en varm, trygg och utvecklande miljö där barnen får växa, lära och leka.

Åtgärder/Prioriterade insatser

Utvärderingar och planeringar av verksamheten ligger till grund för vårt fortsatta arbete.

Samtal med föräldrar om resultatet av föräldraenkäten samt diskussioner om hur vi arbetar med trygghet och inflytande för att höja resultaten kommer att påbörjas och fortsätta.

2005-11-15 Ansvarig chef

Elisabeth Bernerfalk

KVALITETSREDOVISNING 2005

Hackan

Förskola 1-5 år

Förskolechef Elisabeth Bernerfalk Adress Glimmervägen 21-23 Postadress 542 31 Mariestad Telefon 0501-193 63 Fax 0501-193 63

E-post elisabet.bernerfalk@mariestad.se

Hemsida hackan@mariestad.se

Presentation av vår verksamhet

Förskolan Hackan är belägen i ett radhus i Högelidsområdet. I området som är ett relativt bilfritt radhus- och villaområde finns närhet till natur och olika typer av lekplatser. En grundskola ligger i närheten.

På förskolan Hackan finns en 1-5 års grupp s.k. syskongrupp. Barnen arbetar i både åldersindelade och åldersblandade grupper under dagen. Personalen är väl samarbetad och stabil.

Eftersom gruppen består av barn i olika åldrar är det viktigt att miljön anpassas för att barnen utefter mognad ska bli självständiga. Lekmiljön ska främja lek och samarbete

Barn Antal Personal Antal

1-3 år 11 Barnskötare 2

4-5 år 11 Förskollärare 2