• No results found

F – 6 skola och fritidshem Rektor Roger Erkenvåg Adress Skolgatan 2 Postadress 548 73 Lyrestad Telefon 0501-75 67 20 Fax 0501-75 67 24

E-post roger.erkenvag@mariestad.se

Presentation av vår verksamhet

Lyrestads skola har upptagningsområde tätorterna Lyrestad och Sjötorp och den omgivande landsbygden. Skolans verksamhet är organiserad årskursvis.

På skolan finns en fritidshemsavdelning. På skolan finns även ortens filialbibliotek.

Lyrestads skola har sedan en lång tid haft friskvård/idrott som sin speciella inriktning.

Idrott och rörelse finns i någon form på varje dags schema.

Elever Antal Personal Antal tjänster

År F - 3 79 Förskollärare/Lärare 5,23

År 4 – 6 77 Lärare 5,15

Fritidshem 34 Fritidspedagog 2,24

Elevassistent 1,10

Viktiga lokala händelser under läsåret 2004/2005

Under våren fick Lyrestads skola certifiering ”Grön flagg” av stiftelsen Håll Sverige Rent för sitt miljövårdsarbete. Överlämnandet av flagga och certifikat skedde vid en ceremoni den 2 juni under medverkan av kommunalrådet Sten Bergheden och Skogsvårdsstyrelsens representant Bo Persson. Under läsåret har miljöarbetet behandlat temat ”Skogen”,

med utbildning i bl.a. trädkunskap och allemansrätt.

Under läsåret har projektering och planering för ombyggnad av en av skolans flyglar skett.

Lyrestads förskola har härigenom fått nya och rymligare lokaler. C:a 40 barn och 7 personal finns fr.o.m. 1 oktober 2005 på Lyrestads skola/förskola, som nu samlar alla barn i åldern 1 – 12 år under sitt tak.

Resultat

Trygghet

I de under våren 2005 genomförda enkäterna till eleverna och till fritidshemsbarnens föräldrar har skolan fått följande resultat;

F – 3 8,83

4 – 6 8,32

Fritidshem 8,70

I syfte att stärka tryggheten och öka trivseln på Lyrestads skola har gemensamma friluftsdagar och pysseldagar med åldersblandade grupper anordnats. För att öka elevernas medvetenhet och engagemang i arbetet mot mobbning finns ”kamratstödjare” och ”antimobbinggrupp”.

I diskussion med elevrådet om stämningen på skolan råder en viss osäkerhet när det är mobbning. ”Många retas mer eller mindre, men stämningen är bättre nu än tidigare år.

De vuxna i skolan tar tag i bråken direkt”, säger elevrådet.

Delaktighet/Inflytande

I de under våren 2005 genomförda enkäterna till eleverna och till fritidshemsbarnens föräldrar har skolan fått följande resultat;

F – 3 7,77

4 – 6 7,09

Fritidshem 8,16

För att eleverna ska bli mer delaktiga och få mer inflytande över sin skolvardag finns klassråd, elevråd och matråd.

Intresseväckande undervisning/Nöjda elever

I de under våren 2005 genomförda enkäterna till eleverna har skolan fått följande resultat;

F – 3 8,61

4 – 6 7,51

Kunskaper

Åk 2, screening:

Stavning Inga stora svårigheter eller bättre (3-9 på stanine-skalan), 84 % = 8,4 Ordkedjor Inga stora svårigheter eller bättre (3-9 på stanine-skalan), 89 % = 8,9 Matematik Inga stora svårigheter eller bättre 89 % = 8,9 Åk 5, avstämning mot kursplanemål:

Andel elever som når målen i alla ämnen, 47 % = 4,7 Andel elever som når målen i svenska, 58 % = 5,8 Andel elever som når målen i matematik, 63 % = 6,3 Andel elever som når målen i engelska, 68 % = 6,8

Kompetent/Pedagogiskt utbildad personal

En klasslärare (vikarie) saknade lärarutbildning, i övrigt hade all personal formell behörighet.

Åtgärder/Prioriterade insatser

De elever som ej uppnått godkänt i de nationella proven i åk 5 kommer att prioriteras i fördelningen av resurser läsåret 2005/2006.

Kommande läsår kommer eleverna i åk 4-6 få hjälpa skolans vaktmästare, lokalvårdare och kökspersonal i syfte att känna större ansvar och delaktighet i skolan.

2005-11-15 Roger Erkenvåg

KVALITETSREDOVISNING 2005

Grangärdet

F – 6 skola och fritidshemmen

Bofinken, Svalan och Tranan

Bitr. rektor Anna-Lena Quist Adress Solhemsvägen 35 Postadress 542 34 Mariestad Telefon 0501-75 54 70 Fax 0501- 75 54 79

E-post anna-lena.quist@ mariestad.se

Hemsida www.skolportalen.mariestad.se

Presentation av vår verksamhet

Grangärdets skola är belägen i sydöstra delen av Mariestad, ca 2 km från centrum. De flesta eleverna kommer från det närmsta upptagningsområdet , Grangärdet, som är ett bostadsområde med villor och flerfamiljshus.

I samma enhet finns också en förskola med två avdelningar.

Personal och föräldraförening har tillsammans utarbetat Grangärdets värdegrund ( se hemsidan) . Vi försöker hålla detta dokument levande och strävar efter att få detta synligt i vår verksamhet. Under läsåret 04/05 har vi prioriterat arbete med Hälsofostran och jämställdhetsfrågor.

Elever Antal Personal Antal

År F - 3 102 Lärare 13,6

År 4 – 6 104 Förskollärare 1,5 Fritidshem 104 Fritidspedagog 6,4

Elevassistent 3

Bussvakt 1

Viktiga lokala händelser under läsåret 2004/2005

En vision vi hade i uppstarten av vårt Hälsoår-Må Bra , var att elevrådet-personalen och

föräldraföreningens mångåriga ansträngningar för att få bygga en idrottssal skulle bli verklighet.

Med stor glädje hade vi 1:a spadtagetfest den 4 maj 2005.Vårterminen 2005 präglades således av arbetet runt byggandet av idrottssalen.

Vi startade ett samarbete med gymnasieskolans idrotts-och ledarprogram . Gymnasieeleverna inspirerade våra elever till aktiviteter inom området ”Hälsa”.

Samarbete med Stiftelsen Friends. ( se nedan )

Resultat

Trygghet

2005 F-3 = 8,9 4-6 = 8,8 Fritidshem = 8,5

Kommentarer:

Vi hoppas att vårt arbete med Grangärdets Värdegrund skapar trygghet, då alla vet vilken skola vi strävar efter att ha. Flera klasser har under året arbetat med ” Kompissamtal” och fritidshemmen arbetar dagligen med värdegrundsfrågor vid samlingar men också i de naturliga situationer som uppstår i samspelet mellan människor.

Under läsåret 04/05 har Grangärdet utbildat kamratstödjare . Vi har under tre dagar haft besök av Stiftelsen Friends. Första dagen var en fortbildningsdag för personal. Dag två undervisades samtliga elever och den tredje dagen utbildades de förtroendevalda kamratstödjarna. Arbetet har sedan fortsatt med månadsmöten i vårt Vänskapsråd.

Alla föräldrar får information om vårt mobbingarbete genom vår informationsbroschyr och på föräldramöten.

Delaktighet/Inflytande

2005 F-3 = 8,4 4-6 = 7,7 Fritidshem =7,8 Kommentarer:

Vi har under de sista året försökt att utveckla arbetet med elevinflytande via Elevråd, Vänskapsråd, Bokråd, Kost-och städråd. Vi får fortsätta arbetet att tydligöra den demokratiska processen inför eleverna, så att delaktighet och inflytande känns verkligt och meningsfullt för dem.

Fritidshemmens verksamhet vilar på en demokratisk grundsyn. Barnen ges dagligen möjlighet att påverka sin fritidstid.

Intresseväckande undervisning/Nöjda elever

2005 F-3 = 8,7 4-6 = 7,4

Kommentarer : se Åtgärder

Kunskaper

Åk 2, screening:

Stavning Inga stora svårigheter (3-9 på stanine-skalan), 96%= 9,6 Ordkedjor Inga stora svårigheter (3-9 på stanine-skalan), 100%= 10 Matematik Inga stora svårigheter 100% = 10 Kommentarer

Vi är naturligtvis mycket glada över de resultat som eleverna i år 2 har fått.

Vi vet att de har en god grund att stå på, men känner viss oro för att minskade resurser för specialpedagogiska insatser kan ge negativa konsekvenser i framtiden.

Åk 5, avstämning mot kursplanemål:

Andel elever som når målen i alla ämnen, 60% = 6 Andel elever som når målen i svenska, 86% = 8,6 Andel elever som når målen i matematik, 66% = 6,6 Andel elever som når målen i engelska, 87% = 8,7 Kommentarer:

Den grupp som genomfört de nationella proven har haft mycket specialpedagogisk hjälp, men vi är förstås inte nöjda med resultaten och diskuterar nu hur vi går vidare. Personalen i dessa grupper har drabbats av flera svåra sjukdomar, som naturligtvis också kan påverka negativt.

Kompetent/Pedagogiskt utbildad personal

Under läsåret 04/05 var skolans personal lärarutbildad förutom idrottsläraren. Han hade dock mångårig erfarenhet med arbete med barn och arbetat som idrottslärare i två år.

På fritidshemmen har arbetat två fritidspedagoger, en fritidsledare, två förskollärare, en barnskötare och elevassistenter som fyllt upp sina 75%-iga tjänster med tjänstgöring på fritidshemmen.

Övriga resultat/Kommentarer

Grangärdets lärarpersonal har genom möjligheten att få handledning mer och mer insett behovet av tid för reflektion. Vi har därför i vårt vägvisarblads handlingsplan planerat för att ge

schemalagd konferenstid för reflektion och utbyte av erfarenheter.

Vårt arbete i arbetslagen runt genusperspektiv vill vi utveckla ut till eleverna.

Vårt arbete runt värdegrundsfrågor har gällt jämställdhetsfrågor och EQ.

Sammanfattande helhetsbild

Alla elever har ej nått målen i de nationella proven i åk 5. Speciellt har vi med oro sett på resultaten i matematik. Vid genomgång av de olika delmomenten har vi intensifierat arbetet vid de svårigheter som visas. Vår uppfattning är att genom tillsatta åtgärder kommer de elever som ej nått målen i femman klara målen innan de lämnar skolan.

Åtgärder/Prioriterade insatser

Vad enheten avser att göra för att nå ökad måluppfyllelse innevarande läsår (2005/2006) Elevrådsutbildning tillsammans med rektorsområdets skolor.

Fortsatt arbete i bl.a vänskapsråd för att motarbeta all form av kränkande särbehandling och mobbning.

EQ-utbildning

Tid för reflektion på schemalagd konferenstid.

Införande av IUP ( Individuella utvecklingsplaner )

För att öka resultatet för intresseväckande undervisning vill lärarna i 4-6 inspirera eleverna med fler besök utifrån och som lärare själv bli inspirerad av föreläsningar och studiebesök.

2005-11-15 Anna-Lena Quist Ansvarig chef

KVALITETSREDOVISNING 2005

Kvarnstenen

F – 6 skola och fritidshemmen

Täppan, Hagen och Berget