• No results found

Komunikační média informací Zelené logistiky

Otázka č. 7: Jaká média by Vám vyhovovala pro sdělování těchto informací?

Obrázek 12: Komunikační média informací Zelené logistiky Zdroj: Vlastní zpracování

V odpovědích poslední otázky můžeme vidět významný efekt digitalizace, který v respondentech vzbuzuje zájem číst si věci online. Díky této otázce byly odhaleny některé z komunikačních médií, kterými bude kampaň komunikována, avšak budou užity i další z těchto, které pomohou dosáhnout většího efektu a dosahu k jednotlivým pracovníkům logistiky na budově V19.

5.2.2 Shrnutí dotazníkového šetření

Jak již bylo zmíněno prvními třemi otázkami, dotazník analyzoval základní rysy cílové skupiny, kterými bylo pohlaví, věk a pracovní pozice. Díky těmto otázkám tedy víme, že cílíme na cílovou skupinu, ve které je irelevantní pohlaví. Věková hranice, mezi kterou se pohybuje naše cílová skupina, na kterou cílíme je 36-45 let a primárním cílem pro nás jsou administrativní pracovníci na budově V19. Z dalších otázek se dozvídáme, že situace ohledně Zelené logistiky není kritická, ale je důležité, aby pracovníci logistiky byli více informováni a vzděláváni v tomto směru. Významnou otázkou v dotazníku pro nás byla otázka č. 7, neboť nám uvedla některé nástroje, které je možné použít, protože budou mít u některých jedinců vyznačujících se stejným vzorcem vnímání automatickou kladnou odezvu. Zajímavou informací, že i respondenti, kteří o Zelené logistice nic nevěděli nebo byli jen drobně zasvěceni do problematiky jen málo, se chtějí vzdělávat v tomto ohledu a aktivně se snažit zlepšit situaci logistiky.

5.3 Analýza rozdílů Indie z důvodu možné budoucí aplikace

Z důvodu pravděpodobného rozšíření do zahraničí musí být prozkoumány faktory Indie, kam by se kampaň chtěla ubírat. Tato kampaň, která je vytvářena pro pracovníky v České republice, kteří mají jasné chování, neodlišují se zpravidla žádnými kulturními odlišnostmi, protože současní pracovníci z cizích zemí vykazují návyky jako pracovníci z České republiky. Kampaň bude nutné upravit o některé faktory zahraničního trhu a mezi těmito faktory bude pozměnění komunikační strategie kampaně.

Indie je stále rostoucí ekonomikou a za posledních 10 let učinila tahy ke značnému zlepšení v každém fragmentu jejího růstu. Indie otázku „zeleného“ růstu země řešit musí.

Množství emisí CO2 v poměru s HDP má země značně malý, bohužel ale emise CO2 na

jednotlivce v Indii stále rostou a v budoucnu bude pravděpodobně přistupovat k radikálnějším řešením. Indie se však aktivně snaží změnit podmínky životního prostředí i díky významným zvýšením podílu HDP v oblasti výzkumu země.(OECD, 2017)

5.3.1 Rozdíl Indie a České republiky

Rozdílem je určitě kulturní zasazení země jako takové. Vzhledem k tomu, že se jedná o stále vzrůstající zemi s druhou největší populací na světě je možné od této země očekávat značné zlepšení v budoucí době ohledně běžných lidských zásad. Je nutné si, ale uvědomit, že v běžných situacích jsou indičtí občasné ovlivněni značně vírou a kulturní tradicí země.

Vzhledem k velkému počtu obyvatel, zde najdeme i velké množství náboženství, které ovlivňují jedince. Dalším výrazným faktorem, který je však podobný českým lidem je dbaní ohledu na příbuznost mezi jednotlivými občany v například pracovně právním aspektu, zde může vznikat jistá forma protekce. Vzhledem k tématu je pro nás však ovlivnění tamní kulturou a ta bohužel chování vůči životnímu prostředí neovlivňuje zrovna příznivým směrem. Produkce odpadu Indie je ročně okolo 62 milionů tun a velikým problémem, který by mohla tato kampaň ovlivnit do budoucna je nakládání s odpadem, který Indie produkuje. Každá lokalita, která je obývána indickou populací má vyhrazené místo, které slouží jako skládka odpadu. Mnoho z těchto skládek je nelegálních a probíhá na nich pálení tohoto odpadu, pálení odpadu je v Indii 3. největším producentem skleníkových plynů do ovzduší. Přitom u celkového odpadu v Indii se jedná cca o 50%

biologického odpadu, který by mohl být využíván například na výrobu alternativních paliv.

Hlavním rozdílem, který odlišuje indickou společnost od české společnosti, je velmi malé ekologické vzdělání v Indii, které je v dnešní době v České republice na lepší úrovni.

Obyvatelům České republiky se dostává ekologického vzdělání již od základní školy, kde se vyučuje primárně třídění odpadů a nakládání s odpadem a v dnešní době spousta podniků včetně ŠKODA AUTO klade výrazný důraz na vzdělávání v tomto ohledu.

Informace tedy, které budou komunikovány v potenciálním indickém prostředí, by se měly zaměřovat na základní ekologické chování jedince a edukativní činnost na rozdíl od českých zaměstnanců, kteří základní povědomí mají a potřebují jej nyní začít využívat i v komplikovanějších situacích. (Swaminathan, 2018)

6 Návrh řešení

Pro praktickou část bylo zvoleno navrhnutí nástrojů komunikačního mixu, respektive návrh řešení, jaké nástroje interní komunikace Public Relations použít v projektu Greening logistiky, kde bylo třeba segmentace jednotlivých skupin na které je marketingová kampaň určená, v jakém duchu, kde a jakými nástroji marketingové komunikace bude propagována. Vzhledem k rozsáhlosti marketingové kampaně je v praktické části zahrnut pouze návrh řešení, kterými nástroji bude kampaň komunikována v jednotlivých částech kampaně. Cílem kampaně není změnit celé specifické chování logistiků značky ŠKODA AUTO, výhradně na řešení Zelené logistiky, ale rozšíření povědomí o Zelené logistice a informovanosti v nových trendech, jak vykonávat logistické činnosti s ohledem na životní prostředí a na náklady stejnými nebo i mnohdy nižšími, které se poté vztahují na tvorbu ceny a konkurenceschopnosti na zahraničních trzích. Proto je možné Greening logistiky brát, jako produkt, který se snaží propagovat Zelenou logistiku a vzdělávat logistiky značky ŠKODA AUTO. Tento produkt pro ŠKODA AUTO má význam především kromě dobrého PR prvku pro vnější marketingovou propagaci, také snížení některých primárních nákladů.

6.1 Cílové skupiny

Primární skupina, na kterou cílíme, jsou administrativní pracovníci z budovy V19 se specifickými parametry vyplývající z dotazníkového šetření a pozorování, protože v této budově sídlí většina logistiky značky. Tito pracovníci jsou nejdůležitější skupinou z důvodu, že ve vedoucích pozicích mohou změnit věci v reálném čase. Kromě této skutečnosti, která je nejdůležitější je vzít v potaz, že některé zažité metody mohou být levnější, ale mnohdy to není pravidlem. To znamená, že vzdělání v oblasti Zelené logistiky může činit úsporu nákladů. Pro příklad je možné uvést nasazení kamionů na CNG, které jsou schopny stejné práce jako kamiony naftové, ale s daleko menším dopadem na životní prostředí a nižší cenou pohonné hmoty. Takovýchto příkladů je možné ve ŠKODA AUTO najít, již dnes veliké množství, je však nutné větších kroků. Další cílovou skupinou, pro kterou je návrh komunikačních nástrojů tvořen, je možné budoucí nasazení kampaně v zahraničním závodě. Bude možné se inspirovat metodami, které budou aplikovány na

českém závodě, je však nutné počítat, že ovlivnění mezinárodními aspekty mění tuto situaci.

6.2 Komunikační nástroje pro cílovou skupinu v České republice

Vzhledem k dosaženým výsledkům z dotazníkového šetření, vyplývá, že se jedná o skupinu jedinců, kteří jsou v podniku delší dobu nebo mají zkušenosti s logistikou již delší dobu. Dále z dotazníku vyplývá významné ovlivnění současnými trendy, kterými je digitalizace a kladení důrazu na informační technologie. Tohoto trendu bude tedy využito i v této kampani a budou zařazeny digitalizační prvky běžných nástrojů a některé z nich ještě zvýrazněny gamifikačním prvkem. Hlavními myšlenkami a informacemi, které budou komunikovány, musejí být koncipovány informativním způsobem.

6.2.1 Informace uvedené na komunikačních nástrojích

Dle výsledků pozorování a dotazníkového šetření je nutné informovat, jak základní ekologické povědomí, protože někteří jedinci stále vykazují negativní postoj nebo neiformovaný postoj k této problematice, ale taktéž hlubší informace o tom, co je například CSR a kde získat další informace, které povedou k zvyšování informovanosti a vzdělanosti v problematice Zelené logistiky.

6.2.2 Informační samolepky po budově V19

Tento nástroj slouží jako první z mnoha fragmentů v kampani, který bude vytvářet citovou odezvu v cílové skupině. Tato možnost nám umožňuje šokovat, ohromit, ale také donutit se cílovou skupinu zajímat, o co se jedná. Především budou umístěny na strategických místech jako například okolí tiskáren, na toaletách, u výtahů, odpadkových košů pro tříděný odpad, zásobníků na papírové utěrky apod. Tyto samolepky ponesou unikátní sdělení s informacemi vhodné pro logistiky, ale také typicky ekologického rázu, které budou ukazovat, kolik například vody je možné ušetřit, tím že vypnou vodovodní kohoutek během, použití mýdla. Mimo jiné logistiky bude šokovat informace, jak dlouho může jezdit autonomní elektronické vozidlo ve výrobě v případě, že nevyužijí výtah a ušetří

takto vydanou energii. Na těchto samolepkách bude dále přístupový QR kód pro vstup na webovou stránku, která bude sloužit jako další komunikační nástroj. Tyto samolepky budou obsahovat edukativní informaci vhodnou k zamyšlení se a poděkování za uspořené energie. Gamifikační prvek bude již obsahovat tento první nástroj, kterým bude kampaň Zelené logistiky komunikována a tím bude systém, jakými budou samolepky vylepovány, protože budou rozděleny na x částí, které poté budou dotvářet příběh a budou nutit cílovou skupinu v prvé řadě přemýšlet, co bude objasněno další částí a druhotným faktorem bude očekávání, co se skrývá za QR kódem uprostřed samolepky.

6.2.3 Webová stránka

QR kódy na bannerech budou odkazovat na online stránku, kde bude původní obsah přednášek, který působil jako emotivní faktor k vyvolání obav a strachu. Dále zde budou uvedeny faktické údaje o právě probíhajících projektech a uspořené energii za vymezený časový horizont. Dále pak užitečné aplikace vyvinuté ve ŠKODA AUTO ve spolupráci vysokými školami, které pomáhají Zelené logistice například vypočítat emise a pochopit, tak kolik emisí jsme schopni vyprodukovat různými druhy dopravy. Tato stránka bude zpočátku sloužit pouze jako informační portál a v blízké budoucnosti bude tento portál využíván pro prvek gamifikace.

6.2.4 Gamifikační prvek na stránce

Gamifikačním prvkem na stránce bude online kvíz, který bude hodnotit znalosti návštěvníka stránky. Bude se jednat o kvíz, který, ale bude mít vedlejší efekt i pro další analytickou činnost vedoucích kampaně. Tím není nic jiného, než výsledky z těchto kvízů, které budou dodávat zpětnou vazbu na informovanost o Zelené logistice, CSR podniku atp.

Je nutné počítat s dlouhodobým hlediskem a obměňováním otázek. Jako výstup je možné očekávat konkrétní údaje, jak pomáhají uživatelům komunikační nástroje pro rozšíření povědomí.

6.2.5 Přednášky Zelené logistiky ŠKODA AUTO

Pro účel rozšíření vědomí budou velmi cenným komunikačním nástrojem také již vytvořené přednášky Zelené logistiky, kde budou administrativní pracovníci školeni v oblasti Zelené logistiky, budou jim navrhována řešení a varianty, jak mohou pomoci šíření konceptu Zelené logistiky, ale i možnost přijít s řešením vyskytujícího se problému, který bude možné regulovat. Poradit jim, které firmy například přišly s inovačními řešeními, které zároveň splňují normu pro Green Future. K přednáškám, které se dosavaď pořádaly, musíme podotknout, že sloužily jako dobrý prvek pro prvotní uvědomění a bylo by špatné, zbavit se tohoto způsobu komunikace, z tohoto důvodu je nutné naopak navrhnout použití více perspektivního řešení a to interaktivních přednášek, kde by komunikovali pracovníci logistiky ŠKODA AUTO mezi sebou, jak mohou budovat koncept Zelené logistiky a naučili se především na tuto problematiku nahlížet z business hlediska a mimo jiné si navzájem radili, co mohou na jejich pracovišti zlepšit nebo dělat šetrněji vůči životnímu prostředí.

6.2.6 Spořiče obrazovek

Dalším komunikačním nástrojem, který by mohl sdělovat nejdůležitější prvky kampaně, jsou spořiče obrazovek, protože ve chvíli, kdy pracovník například jen prochází okolo počítače kolegy, který zrovna není přítomen u svého počítače, vnímá nastavenou zprávu skrze spořič obrazovky a nutí tohoto pracovníka k zamyšlení nad tím, co viděl a v případě informačního sdělení, jde o jednorázové poučení. Tato zpráva funguje na bázi podprahového vnímání, neboť vědomě se člověk ani nemusí u monitoru pozastavit, avšak náš mozek zprávu podvědomě zpracuje a donutí nás nad ní přemýšlet.

6.2.7 Články ve Škodamobil a na zaměstnaneckém portále

Z důvodu významné odezvy na digitální materiály je nutné zahrnout jeden ze základních PR nástrojů, kterými jsou informační články, které budou nejen šířit povědomí o Zelené logistice, ale taktéž mohou informovat o hlubších problémech Zelené logistiky, které jsou nutné rozebrat do podrobna a prostor článku je dostatečný k obsahnutí důležitých témat, které například budou vyžadovat pohled odborníka z praxe. Významným potenciálem

tohoto nástroje je dostupnost. Každý zaměstnanec má přístup k těmto datům, pokud se jedná o administrativního pracovníka. Pokud by se jednalo o rozšíření do budoucna o zaměření se na dělnické pozice, pak tento nástroj je použitelný z důvodu verze firemního časopisu Škodamobil v tištěné verzi na kterou má nárok každý zaměstnanec.

6.3 Úprava komunikace v případě aplikace marketingové kampaně v zahraničních závodech v Indii

Je nutné zohlednit, že pokud bychom vzali v úvahu pouze technologická vyspělost Indie, pak by bylo možné implementovat marketingovou kampaň nejspíše, tak jak bude nastavena pro Českou republiku. Je zde, ale nutné zohlednit faktor, že základní ekologické povědomí obyvatelů Indie je na nižší úrovni, než v České republice, proto se mohou použít podobné nástroje jako pro kampaň v ČR, ale budou muset být vytvořeny jednodušší a základnější sdělení ekologického charakteru, například pro třídění odpadu a neodhazování odpadu na neoficiálních skládkách. Hlavním pilířem proč se totiž i v českém prostředí stále dbá na komunikaci základních ekologických principů je, že pokud jedinec nezačne uvažovat a přemýšlet nad svými dopady na životní prostředí a poté nebude proaktivně vyhledávat informace pro zlepšení svého současného stavu, není do budoucna moc pravděpodobné, že bude tento jedinec smysluplně hledat řešení pro zlepšení v pracovním procesu. Pro další úpravy nástrojů komunikace by byl nutný další výzkum, který by primárně hleděl na kulturní odlišnosti našich národů a ovlivnění tamními vlivy.

Závěr

Cílem této bakalářské práce bylo navržení interních marketingových komunikačních nástrojů a médií, kterými bude komunikována kampaň Greening logistiky v logistice ŠKODA AUTO, a. s. Byl vytovřen návrh komunikačních nástrojů, které poslouží jako jednotný provázaný soubor nástrojů pro úspěšnou komunikaci kampaně. Dále pak bylo poukázáno na využitelnost kampaně v zahraničních závodech v případě drobných úprav.

Za tímto účelem byla zkoumána výchozí situace komunikace Zelené logistiky v logistice ŠKODA AUTO, a. s. a mimo současné situace bylo zkoumáno povědomí logistiků značky.

Pro vyhodnocení sloužilo dotazníkové šetření a pozorování reakcí zaměstnanců logistiky na přednáškách o Zelené logistice. Výsledky dotazníkového šetření prokázaly možnost značného zlepšení povědomí o Zelené logistice, sociální odpovědnosti podniků, ale také jakými nástroji by zaměstnanci informace uvítali.

Analýzou výsledků dotazníkového šetření byl nalezen způsob, jak budou muset být koncipována informační sdělení, ale taktéž jakými médii bude kampaň komunikována.

Mezi další návrh patřil způsob, jak by musela být upravena sdělení pro zahraniční působení této kampaně v závodech v Pune a Aurangabádu, ve kterých taktéž produkuje své automobily značky ŠKODA AUTO, a. s. a tudíž i logistika značky má zde své pracovníky.

Seznam použité literatury

Anon. Promoting a European framework for corporate social responsibility. 2001.

Luxembourg: Office for Official Publications of the European Communities, ISBN 9289414782.

Anon. Corporate social responsibility in India: cases and developments after the legal mandate. 2016. New York, NY: Springer Berlin Heidelberg, ISBN 9783319417806.

Gechevski, D. et al. 2016. REVERSE LOGISTICS AND GREEN LOGISTICS WAY TO IMPROVING THE ENVIRONMENTAL SUSTAINABILITY. [online]. [cit.

2019-4-11] Dostupné z:

https://search.proquest.comdocview1767584996fulltextPDF39D7D67F2B674A64P Q10accountid=17116

KARLÍČEK, M a kol. 2016. Marketingová komunikace: jak komunikovat na našem trhu.

2., aktualizované a doplněné vydání. Praha: Grada Publishing. ISBN 978-80-247-5769-8.

KOTLER, Philip. 2000. Marketing podle Kotlera: jak vytvářet a ovládnout nové trhy.

Praha: Management Press. ISBN 80-7261-010-4.

KOTLER, P. 2007. Moderní marketing: 4. evropské vydání. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-1545-2.

KOZEL, Roman a kol. 2006. Moderní marketingový výzkum: nové trendy, kvantitativní a kvalitativní metody a techniky, průběh a organizace, aplikace v praxi, přínosy a možnosti. Praha: Grada. ISBN 80-247-0966-X.

KOŽÍŠEK, Petr a Jan KRÁLÍK. 1995. L&K - Škoda 1895-1995 I. díl. Laurin & Klement jest nejlepší známkou světa. Praha: Motorpress. ISBN 80–901749-1–4.

KOŽÍŠEK, Petr a Jan KRÁLÍK. 2003. L & K - Škoda. II. díl, Let okřídleného šípu 1945-2003. Praha: Motorpress. ISBN 80-239-1949-0.

MACHKOVÁ, Hana, Eva ČERNOHLÁVKOVÁ a Alexej SATO. 2014. Mezinárodní obchodní operace. 6., aktualiz. a dopl. vyd. Praha: Grada, ISBN 978-80-247-4874-0.

MACHKOVÁ, Hana. Mezinárodní marketing: [strategické trendy a příklady z praxe].

2015. 4. vyd. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-5366-9.

MCDONALD, Malcolm a Hugh WILSON. 2012. Marketingový plán: příprava a úspěšná realizace. Brno: BizBooks. ISBN 978-80-265-0014-8.

MCKINNON, Alan C. 2015. Green logistics: improving the environmental sustainability of logistics. 3rd edition. Philadelphia: Kogan Page, ISBN 9780749471859.

OECD. 2017. OECD Economic Surveys: India. [online]. © OECD. [cit. 2019-07-04]

Dostupné z: http://www.oecd.org/eco/surveys/INDIA-2017-OECD-economic-survey-overview.pdf

Rakhmangulov, A. et al. 2017. Green Logistics: A Systém of Methods and Instruments –

Part 2. [online]. [cit. 2019-4-11] Dostupné z:

ŠKODA AUTO, a. s.. 2017. Škoda Mobil. [online]. © ŠKODA AUTO a.s.. [cit. 2019-04-06] Dostupné z: https://www.skodamobil.cz/GreenFuture/czech/GreenFuture2017/#/

ŠKODA AUTO, a. s.. 2017. GreenFuture . [online]. © ŠKODA AUTO a.s.. [cit. 2019-04-06] Dostupné z: http://dealer.skoda-auto.cz/o-spolecnosti/zivotni-prostredi/green-future

Zhanzhong, W, et aĺ. 2017. Internalization of negative external cost of green logistics and incentive mechanism. [online]. [cit. 2019-4-11] Dostupné z:

https://search.proquest.com/docview/1932220871/fulltextPDF/39D7D67F2B674A64 PQ/11?accountid=17116

Seznam příloh

Příloha A

Příloha A ... 52

Příloha A

Dotazník

Dobrý den, jmenuji se Kryštof Markl a jsem studentem Technické univerzity v Liberci.

Tento dotazník je anonymní a údaje, které budou poskytnuty, poslouží jako podklad pro zpracování mé bakalářské práce. Předem mnohokrát děkuji za Váš čas.

1. Uveďte své pohlaví

Muž Žena

2. V jakém věkovém rozmezí se nacházíte?

 do 20 let

 21 – 25 let

 26 – 35 let

 36 – 45 let

 46 – 55 let

 více než 55 let

3. Jakou zastáváte pracovní pozici?

 Administrativní  Dělnickou

4. Víte, co je to Zelená logistika a čím se zabývá?

 Ano  Ne

5. Víte, co je to Corporate social responsibility neboli sociální odpovědnost podniků?

 Ano  Ne

6. Chtěli byste dostávat informace spojené se Zelenou logistikou a aktivně se do této problematiky zapojovat?

 Ano  Ne

7. Jaká média by Vám vyhovovala pro sdělování těchto informací?

 Letáky

 Články na zaměstnaneckém portále

 Spořiče obrazovek

 Články ve Škoda mobil (webová verze)

 E-learning

 Web

 Přednášky

 Krátké videospoty

 Informace na nástěnkách na každém patře

 Malé informační samolepky

Related documents