• No results found

Konceptutvärdering

Steg 3 innebär att välja vilka konkurrenter företaget ska utmana och vilka som ska undvikas

3.4.4 Konceptutvärdering

Efter sållningen med hjälp av elimineringsmatrisen, utvärderades de koncept (Koncept 1-6) som gått vidare med hjälp av kravspecifikationen. Notera att även Koncept 3 inte sållades bort trots att det ansågs att mer information skulle behövas för att kunna göra en utvärdering.

Kravspecifikationen utvecklades till en konceptsållningsmatris i enlighet med hur Ulrich & Eppinger (2014) har gjort i boken ”Produktutveckling - konstruktion och design”, detta visas i kapitel 3.3. Utvärderingen genomfördes tillsammans med uppdragsgivaren vid Resultatet blev att samtliga koncept rankades med hjälp av kravspecifikationen och fick en slutgiltig poäng för varje del (Ergonomi, Funktion, Semantik, Produktegenskaper, Kundönskemål), de slutgiltiga poängen summerades ihop för samtliga delar och varje koncept fick en total poäng.

De totala poängen för varje koncept synliggörs i Tabell 11 nedan. För totala poängsammanställningen se

Bilaga B ”Poäng konceptutvärdering”.

Koncept 1 och 5 fick mest poäng i utvärderingsfasen. Detta diskuterades tillsammans med uppdragsgivaren och det var inte så konstigt att båda fick höga poäng eftersom de var ganska lika varandra. Efter den här poängsättningen och diskussionen så bestämdes det att Koncept 1 var det som gick vidare till nästa fas.

Motiveringarna var följande:

• den fick högst poäng i utvärderingen

• den är lite ”coolare” än en ”vanlig” väska/hållare och liknar inte en portfölj

• den är lite mer ”rough and tough” vilket passar bra tillsammans med Ai-1 och Sound Dimensions marknadsföring

• den är ergonomisk tack vare att konceptet främjar en avslappnad och rak rygg, rak handled och ingen utåt- eller uppåtrörelse med överarmen

• semantik; identifierar mer med teknisk utrustning och kommunicerar liknande som Ai-1. Två handtag förmedlar god kontroll och flexibilitet. Möjligheten att bara bära i ett handtag ger en ”rough and tough”-känsla. Vinkeln på handtagen kommunicerar hur den ska bäras.

Kommentarer till att övriga koncept inte gick vidare:

• Koncept 2: konceptet är inte så relevant eftersom det är viktigare att smidigare kunna bära än att hänga upp hållaren.

• Koncept 3: Idéerna/koncepten med rem och bygel går att kombinera med Koncept 1 i ett senare skede om det är önskvärt.

• Koncept 4: Idéerna/koncepten med rem och bygel går att kombinera med Koncept 1 i ett senare skede om det är önskvärt.

• Koncept 5: Fick lägre poäng än det utvalda Koncept 1

Arbetet med att ta fram kravspecifikation, eliminering av koncept samt utvärdering av koncepten skedde under workshops tillsammans med uppdragsgivaren. Under dessa workshops diskuterades kriterier, viktfaktorer och poängsättning som sedan låg till grund för att nå fram till det slutgiltiga valet av koncept.


Koncept 1 Koncept 2 Koncept 3 Koncept 4 Koncept 5 Koncept 6

Ergonomi 117 100 100 116 100 56

Funktion 180 107 112 108 68 134

Semantik 63 51 62 54 55 84

Produktegenskaper 243 124 170 139 236 159

Kundönskemål 124 52 54 50 114 64

Total 727 434 498 467 573 497

Tabell 11. Slutgiltiga poängen av konceptutvärderingen.

3.5 Layoutkonstruktion

Nedan följer utvecklingen av Koncept 1 från modellering till den färdiga prototypen.

3.5.1 Modellering

Modelleringen genomfördes i flera steg. Det som var extra intressant att analysera var om konceptet var funktionellt i praktiken.

Först testades funktionen att bära i ett handtag och om det skulle vara ett ergonomiskt sätt att bära produkten på, vilket visas i Figur 26.

Sedan utvecklades handtaget ytterligare för att förbättra utseendet, ytterligare testa funktioner och studera brister, vilket visas i Figur 27.


Figur 26. En första modell för att analysera själva huvudfunktionen i konceptet.

Figur 27. Ytterligare modeller gjordes för att förbättra och analysera bärandet.

Efter det testades om produkten skulle hålla att bära sex stycken högtalare och hur det skulle påverka tyngdpunkten, visas i Figur 28.

För att bekräfta om ett eller två handtag på sidan av produkten är det optimala, testades lite olika handtag och placering av dessa. Detta gjordes för att ytterligare bekräfta att rätt beslut togs när koncepten med andra handtag eliminerades. De olika handtagen och ergonomin visas i Figur 29.


Figur 28. Ytterligare en modell skapades och det undersöktes hur väl den skulle hålla en last.

Figur 29. Flera olika handtag testades.

Det visade sig att Koncept 1 och den ergonomiska analysen stämde väl överens med praktiken. Modellen bekräftade att det gärna bärs det här viset, enligt Figur 30.

Praktiken bidrog även med lite begränsningar så som utformningen av själva handtaget. Konceptet och idéerna som var aktuella innan modelleringen började, visade på att användaren skulle få in hela handen i handtaget. Men i praktiken blev det alldeles för smalt för att få in händerna i handtaget och därför avgränsades projektet med en lösning där användaren får spreta på fingrarna något för att greppa handtaget (enligt Figur 30). Detta är inte optimalt men det ansågs helt okej för en första prototyp. Projektet och uppdragsgivaren var båda medvetna om den här bristen men det sågs ändå inte som något begränsande. Det ansågs kunna gå att lösa på ett eller annat sätt med till exempel en annan tillverkningsteknik eller andra material i nästa version av en prototyp eller produkt.

De här insikterna ledde till att den färdiga prototypen tillverkades, vilken visas i Figur 31.


Figur 30. Modelleringen bekräftade att Koncept 1 även var bäst i praktiken.

3.5.2 Prototyp

Slutresultatet av projektet blev den här prototypen på en tillbehörsprodukt som förenklar bärandet av sex stycken Ai-1-högtalare. Prototypen anses kunna uppfylla projektets mål och lösa syftet att förflytta sex stycken Ai-1 på ett smidigt sätt. Med hjälp av den här tillbehörsprodukten har företaget lättare att differentiera sig gentemot konkurrenter tack vare att det är strålande ljud i sex stycken högtalare, istället för att endast sälja en liten portabel högtalare hjälper den här produkten till att visa att det också kan bli en medelstor högtalare. Tillbehörsprodukten kommunicerar att högtalaren är slitstark och tålig eftersom den påvisar ett nonchalant sätt att bära. Att det är två stycken handtag visar mångsidighet och flexibilitet, som också är i linje med företagets marknadsföring.

Ergonomin vad gäller prototypen är mycket bra i förhållande till; det är enkelt att bära med rak rygg, rak handled, arm & produkt nära kroppen och utan rotationer. Det är lätt att ”rycka med sig” produkten från marken och från ett lägre bord. Om produkten ska hanteras högre upp så blir det lite annorlunda. Därför är det bra att det finns två handtag och olika sätt att bära produkten på, vilket framgår i Figur 32.

Genom att presentera högtalarna bättre än om högtalarna ligger i en påse kommuniceras det tydligare att produkten är en tillbehörsprodukt till tekniska produkter. Det gör att den känns mer exklusiv och ger ett tydligare kvalitetsintryck. Det är också bättre att presentera produkterna när de bärs så här vilket gör bättre reklam för produkten Ai-1. Om de ligger paketerade i en ogenomskinlig väska gör de inte så bra reklam.


Figur 31. Den färdiga prototypen.

Figur 32. Två handtag gör det möjligt att lyfta på olika sätt.

Related documents