• No results found

koNCERNENs kAssAFlÖDEsANAlYs FÖR ÅREt soM slutADE DEN 31 DECEMBER

Bokslut ASTRAZENECA – ÅRSREdOvISNINg mEd INfORmATION fRÅN fORm 20-f 2007

121 REDoVIsNINGsPRINCIPER

gRUNdER fÖR REdOvISNINgEN OCH UPPRÄTTANdET Av dEN EKONOmISKA INfORmATIONEN

Koncernens bokslut har upprättats i enlighet med anskaffningsvärdemetoden och har justerats för omvärdering till verkligt värde av vissa finansiella instrument, enligt beskriv-ningen nedan. Detta är i överensstämmelse med Companies Act 1985 och International Financial Reporting Standards (IFRS) såsom dessa antagits av Europeiska unionen (”an-tagna IFRS”) som svar på IAS-förordningen (EG 1606/2002). Koncernens bokslut följer också till fullo IFRS så som dessa utfärdats av International Accounting Standards Board. IFRS 7 ”Financial Instruments: Disclo-sures”, tillägget till IAS 1 ”Presentation of Financial Statements – Capital Disclosures”, och IFRIC 11 ”IFRS 2: Group and Treasury Share Transactions” har införts under året.

Moderbolaget har valt att upprätta bolagets bokslut i enlighet med UK Accounting Stan-dards. Dessa presenteras på sidorna 179 till 183 och redovisningsprinciperna återges på sidan 180.

Vid upprättandet av vissa av de utländska dotterbolagens bokslut överensstämmer inte dessas redovisningsprinciper med antagna IFRS. När så är lämpligt har därför justeringar gjorts för att presentera koncernens bokslut på ett konsekvent sätt.

Upprättandet av bokslutet i enlighet med vedertagna redovisningsprinciper kräver att ledningen gör uppskattningar och bedöm-ningar som påverkar de rapporterade till-gångarna och skulderna vid tidpunkten för bokslutets upprättande och de rapporterade intäkterna och kostnaderna under rapport-perioden. De faktiska resultaten kan avvika från dessa uppskattningar.

Bland bedömningarna ingår att hänföra transaktioner till resultaträkningen och balans-räkningen, medan beräkningarna inriktas på frågor som bokförda värden och beräknad ekonomisk livslängd.

Ledningen för AstraZeneca anser att följande redovisningsprinciper är de viktigaste, mot bakgrund av koncernens verksamhet.

I beskrivningen av redovisningsprinciper anges de områden där bedömningar behöver göras. De viktigaste av dessa rör intäktsredovisning, forskning och utveckling, goodwill och immateriella tillgångar, avsätt-ningar för ansvarsförbindelser, pensionsför-måner, skatt och aktiebaserad ersättning.

Intäkter

I försäljningen ingår inte intern försäljning mellan bolag inom koncernen eller mervär-desskatter, och den utgör nettovärdet av fakturerad försäljning minus uppskattade rabatter, returer och överenskomna avdrag.

Försäljning bokförs när de viktigaste riskerna och fördelarna med ägandet har överförts till tredje part. I allmänhet sker detta när pro-dukterna levereras till grossisterna. När en produkt möter generisk konkurrens ägnas emellertid särskild uppmärksamhet åt den möjliga returvolymen och, när omständighe-terna är sådana att returvolymerna (och följaktligen intäkterna) inte kan mätas på ett tillförlitligt sätt, redovisas försäljning endast när returrätten upphör, vilket vanligen är när den egentliga receptförskrivningen äger rum.

Forsknings- och utvecklingskostnader Kostnaderna för forskning belastar resultat-räkningen under det år de uppkommer.

Interna utvecklingskostnader aktiveras endast om de uppfyller kraven enligt IAS 38

”Intangible Assets”. Om rättsliga eller andra osäkerheter gör att kriterierna inte uppfylls belastar kostnaden resultaträkningen. Detta är nästan undantagslöst fallet innan läke-medlet godkänts av den berörda registre-ringsmyndigheten. I de fall där kriterierna är uppfyllda aktiveras emellertid immateriella tillgångar och skrivs av linjärt under sin eko-nomiska livslängd från produktlanseringen.

Per den 31 december 2007 har inga belopp uppfyllt redovisningskriterierna. Betalningar som avser inlicensierade produkter och substanser från extern tredje part för nya FoU-projekt (pågående forskning och ut-veckling), som i allmänhet har formen av förskottsbetalningar respektive villkorsbe-stämda betalningar, aktiveras och skrivs av linjärt under den ekonomiska livslängden från produktlansering. Enligt denna policy blir det omöjligt att fastställa exakt ekonomisk livs-längd för enskilda klasser av immateriella tillgångar. Den ekonomiska livslängden sträcker sig emellertid från tre till tjugo år.

Immateriella tillgångar som avser produkter under utveckling (såväl internt genererade som externt förvärvade) prövas med avse-ende på nedskrivningsbehov i samband med varje balansräkningsdatum. Samtliga imma-teriella tillgångar granskas avseende ned-skrivningsbehov om det finns tecken på att det verkliga värdet understiger det bokförda värdet. Alla förluster på grund av värde-minskning belastar omedelbart resultatet.

Företagsförvärv och goodwill

När en verksamhet förvärvas, allokeras verk-liga värden till de identifierbara tillgångarna, skulderna och ansvarsförbindelserna,

förut-om när det verkliga värdet inte tillförlitligt kan beräknas då värdet istället inryms i goodwill.

När verkliga värden avseende förvärvade ansvarsförbindelser inte kan beräknas tillför-litligt redovisas inte den antagna ansvarsför-bindelsen men upplysningar lämnas på samma sätt som för övriga ansvarsförbin-delser.

Goodwill som uppkommer i samband med förvärv aktiveras och blir föremål för en granskning avseende nedskrivningsbehov, såväl årligen som när det finns indikationer på att det bokförda värdet kanske inte kan återvinnas. Före den 1 januari 2003 skrevs goodwill av under dess uppskattade ekono-miska livslängd. Sådan avskrivning upphörde den 31 december 2002.

Koncernens policy till och med 1997 var att eliminera goodwill som uppkom i samband med förvärv mot eget kapital. Enligt IFRS 1

”First-time Adoption of International Financial Reporting Standards” och IFRS 3 ”Business Combinations”, kommer sådan goodwill att förbli eliminerad mot eget kapital.

Ersättningar till anställda

Koncernen redovisar pensioner och liknande personalförmåner (främst hälsovård) under IAS 19 ”Employee Benefits”. När det gäller förmånsbestämda pensionsplaner beräknas åtaganden till det diskonterade nuvärdet, medan planernas tillgångar redovisas till verkligt värde. Kostnaderna för att driva och finansiera planerna bokförs separat i resultat-räkningen. Kostnader avseende intjänande under året sprids systematiskt över de an-ställdas livslängd och finansieringskostna-derna redovisas under de år de uppkommer.

Aktuariella vinster och förluster förs direkt mot eget kapital.

När beräkningen innebär en fördel för kon-cernen, begränsas den redovisade tillgången till nuvärdet av alla framtida tillgängliga åter-betalningar från planen eller reduktioner av framtida tillskott till planen.

Betalningar till avgiftsbaserade planer belas-tar resultatet när de inträffar.

Skatter

Aktuell skattekostnad baseras på beskatt-ningsbar vinst under året. Beskattbeskatt-ningsbar vinst skiljer sig från den vinst som redovisas i resultaträkningen eftersom den utesluter poster som inte är skattepliktiga eller av-dragsgilla. Koncernens aktuella skattefordran och skatteskuld beräknas genom tillämpning av de skattesatser som införts eller väsentli-gen införts vid balansdaväsentli-gen.

Bokslut

122

ASTRAZENECA – ÅRSREdOvISNINg mEd INfORmATION fRÅN fORm 20-f 2007

Uppskjuten skatt erhålles genom tillämpning av balansräkningsmetoden, där temporära skillnader mellan de bokförda beloppen för tillgångar och skulder för den ekonomiska rapporteringens syften och beloppen som används i skattesyfte beräknas. Uppskjutna skattefordringar redovisas till den del som det är sannolikt att det kommer att uppstå skattepliktiga vinster mot vilka tillgången kan nyttjas. Detta kräver att man gör bedömning-ar avseende prognosen för framtida beskatt-ningsbar vinst.

Uppskjuten skatt beräknas inte på tempo-rära skillnader hänförliga till investeringar i dotterbolag, filialer och joint ventures, där koncernen kan kontrollera tidpunkten för återföringen av den temporära skillnaden och det är sannolikt att den temporära skill-naden inte kommer att återföras inom en överskådlig framtid.

Koncernens uppskjutna skattefordran och -skuld beräknas genom tillämpning av skatte-satser som förväntas gälla under perioden när skulden eller fordran regleras på grundval av skattesatser som införts eller väsentligen införts vid balansdagen.

Avsättning för skatterisker i samband med skatterevisioner kräver att ledningen gör bedömningar och beräkningar avseende den slutliga exponeringen. Skattefordringar bok-förs endast om det är sannolikt att de kan nyttjas mot framtida beskattningsbara vinster. När den väl bedöms som trolig, kommer ledningen att granska varje väsent-lig skattefordran för att avgöra om en reser-vering bör göras för hela den aktuella skatte-fordran på grundval av en eventuell upp- görelse i ett förhandlings- och/eller tvisteförfarande. Alla reserveringar ingår i kortfristiga skulder. All registrerad exponering för ränta på skatteskulder redovisas som skattekostnad.

Aktiebaserade ersättningar

Alla program har bedömts och klassificerats som betalda i aktier. Det verkliga värdet för de anställdas aktieoptionsprogram vid tid-punkten för tilldelning beräknas vanligen med hjälp av Black-Scholes beräkningsmodell. I enlighet med IFRS 2 ”Sharebased Payments”

redovisas kostnaden i resultaträkningen fördelad över optionernas intjänandetid, som är perioden då arbete utförs åt företaget. Det bokförda beloppet justeras för att återspegla förväntade och verkliga nivåer för utnyttjande av optioner, utom när anledningen till att de inte överlåtits är att ett marknadsvillkor inte uppfyllts.

Materiella anläggningstillgångar

Koncernens policy är att systematiskt skriva av skillnaden mellan kostnaden för varje

materiell anläggningstillgång och dess rest-värde under tillgångens beräknade ekono-miska livslängd. Tillgångar under uppförande skrivs inte av.

Genomgångar görs varje år av den beräkna-de återståenberäkna-de livslängberäkna-den och restvärberäkna-det för enskilda produktiva tillgångar, varvid hänsyn tas till kommersiell och teknologisk inkurans samt normalt slitage. Enligt en sådan policy blir det ogörligt att exakt beräkna tillgångar-nas genomsnittliga livslängd. Den totala livslängden sträcker sig från ca 13 till 50 år för byggnader och från 3 till 15 år för maski-ner och inventarier. Samtliga materiella an-läggningstillgångar granskas avseende ned-skrivningsbehov om det finns tecken på att det bokförda värdet inte kan återvinnas. Alla förluster på grund av värdeminskning redovi-sas omedelbart i resultaträkningen.

Lånekostnader

Lånekostnader belastar resultatet när de uppkommer.

Leasing

Avgifter som betalas in enligt avtal under operationell leasing bokförs linjärt i resultat-räkningen.

Dotterbolag

Ett dotterbolag är ett företag som kontrolle-ras direkt eller indirekt av AstraZeneca. Med

”kontroll” avses makten att styra dotterbola-gets finansiella och operativa policies på ett sådant sätt att moderbolaget uppnår fördelar av dess aktiviteter.

Det ekonomiska resultatet i dotterbolag konsolideras från den tidpunkt då kontroll uppnås till den tidpunkt då kontroll upphör.

Varulager

Varulager tas upp till det lägsta av anskaff-ningsvärdet eller nettoförsäljanskaff-ningsvärdet.

Antingen tillämpas värderingsmetoden först in, först ut eller en genomsnittsmetod. För färdiga varor och halvfabrikat inkluderas direkt påförbara kostnader och vissa indirek-ta kostnader (inklusive värdeminskning).

Försäljningskostnader och vissa andra fasta kostnader (i första hand centrala administra-tiva kostnader) tas inte med. Nettoförsälj-ningsvärdet beräknas som uppskattat för-säljningspris minus alla beräknade kostnader för färdigställandet och kostnader som upp-kommer i samband med försäljning och distribution.

Nedskrivningar av lager sker inom ramen för den normala affärsverksamheten och ingår i kostnad för sålda varor i resultaträkningen.

Finansiella instrument

Koncernens finansiella instrument inkluderar

andelar i intressebolag, leasingavtal samt rättigheter och förpliktelser enligt personal-förmånsprogram vilka behandlas i särskilda redovisningsprinciper.

Koncernens övriga finansiella instrument inbegriper följande:

Kontanter och andra likvida medel Fasta placeringar

Övriga placeringar Banklån och övriga lån Derivat

Kontanter och andra likvida medel Kontanter och andra likvida medel utgörs av kontanter, aktuella tillgodohavanden hos banker och liknande institutioner samt mycket likvida placeringar med förfallotid på tre månader eller mindre vid förvärvet. De är lätta att konvertera till kända kontantbelopp och tas upp till upplupet anskaffningsvärde.

Fasta placeringar

Fasta placeringar, som i första hand utgörs av medel som placerats i bank eller andra finansiella institutioner, värderas inledningsvis till verkligt värde (inklusive direkta transak-tionskostnader) och omvärderas därefter till upplupet anskaffningsvärde med hjälp av effektivräntemetoden vid varje balansdag.

Förändringar i bokfört värde redovisas i resultaträkningen.

Övriga placeringar

När en förändring av en placerings verkliga värde väsentligen kompenseras av en för-ändring i verkligt värde för ett derivat som använts för att hantera risken för förändringar av placeringens verkliga värde, värderas placeringen och det sammanhängande derivatet inledningsvis till verkligt värde (med direkta transaktionskostnader förda mot resultaträkningen som en kostnad) och om-värderas till verkligt värde vid varje balansdag varvid förändringar i bokfört värde redovisas i resultaträkningen.

Om placeringar har klassificerats som han-delsportfölj värderas de inledningsvis till verkligt värde och åren därefter till verkligt värde. Förändringar i verkligt värde redovisas i resultaträkningen.

Under alla andra omständigheter värderas placeringarna inledningsvis till verkligt värde (inklusive direkta transaktionskostnader) och omvärderas därefter vid varje balansdag till verkligt värde. Förändringar i bokfört värde på grund av valutakursförändringar eller nedskrivningar redovisas i resultaträkningen.

Alla andra förändringar i verkligt värde förs som intäkt eller kostnad direkt mot eget kapital. Nedskrivningar redovisas i resultat-räkningen när det föreligger en

värdeminsk->

Bokslut ASTRAZENECA – ÅRSREdOvISNINg mEd INfORmATION fRÅN fORm 20-f 2007

123

ning för en placering som inte bedöms vara tillfällig. När placeringen avyttras redovisas de ackumulerade intäkterna eller kostnader-na som förts mot eget kapital som vinst eller förlust vid avyttring i resultaträkningen.

Banklån och övriga lån

Koncernen använder derivat, huvudsakligen ränteswappar, för att säkra den ränteexpo-nering som ingår i en del av dess fasta ränte-skulder. Vid sådana fall kommer koncernen antingen att identifiera skulden som värderad till verkligt värde via resultaträkningen när vissa kriterier är uppfyllda eller som den säkrade posten i en säkring av verkligt värde.

Om skuldinstrumentet ska värderas till verkligt värde via resultaträkningen, värderas skulden inledningsvis till verkligt värde (med direkta transaktionskostnader förda mot resultaträkningen) och omvärderas till verkligt värde vid varje balansdag, varvid föränd-ringar i bokfört värde redovisas i resultaträk-ningen (tillsammans med förändringar i verk-ligt värde för det sammanhängande derivatet).

En sådan identifiering har gjorts när detta väsentligt minskar inkonsekvenser i värdering eller redovisning som skulle uppkomma om vinster och förluster redovisats på olika grun-der.

Om skulden klassificerats som den säkrade posten i en säkring till verkligt värde, värde-ras skulden inledningsvis till verkligt värde (varvid direkta transaktionskostnader av-skrivs över obligationernas löptid) och om-värderas avseende förändringar i verkligt värde för den säkrade risken vid varje ba-lansdag, varvid förändringar i bokfört värde redovisas i resultaträkningen (tillsammans med förändringar i verkligt värde för det sam-manhängande derivatet).

Om vissa kriterier är uppfyllda, identifieras lån i andra valutor än USD som säkring av netto-investering i utlandsverksamhet och valuta-kursskillnader som uppkommer vid omräk-ningen redovisas direkt i eget kapital. Alla övriga valutakursskillnader som leder till förändringar av det bokförda värdet av lån i utländsk valuta och checkkrediter redovisas i resultaträkningen.

Övriga räntebärande lån värderas inlednings-vis till verkligt värde (inklusive direkta transak-tionskostnader) och omvärderas därefter mot amorterat belopp med hjälp av effektiv-räntemetoden vid varje balansdag. Föränd-ringar i bokfört värde redovisas i resultat-räkningen.

Derivat

Derivat värderas inledningsvis till verkligt värde (med direkta transaktionskostnader förda mot resultaträkningen som en kostnad)

och omvärderas därefter till verkligt värde vid varje balansdag. Förändringar i bokfört värde redovisas i resultaträkningen.

Utländsk valuta

Poster i resultaträkningen i utländsk valuta räknas om till USD med genomsnittliga valutakurser, vilka motsvarar ungefärliga faktiska kurser för den aktuella redovisnings-perioden. Tillgångar och skulder räknas om till de växelkurser som gällde när koncernens balansräkning upprättades.

Valutavinster och -förluster i samband med kortfristig upplåning och inlåning i utländska valutor redovisas som finansiella intäkter och kostnader. Valutakursdifferenser vid alla övriga transaktioner, med undantag av lån i utländsk valuta, förs till rörelseresultatet.

I koncernbokslutet förs omräkningsdifferen-ser som uppkommer i samband med konso-lideringen av nettoinvesteringar i dotterbolag, joint ventures och närstående bolag, tillsam-mans med valutakursdifferenser i samband med lån i utländska valutor, vilka skyddar mot risk i samband med dessa nettoinveste-ringar, direkt mot eget kapital via den sär-skilda redogörelsen för vinster och förluster redovisade direkt mot eget kapital. Vinster och förluster som ackumulerats i omräk-ningsreserven kommer att omföras till resul-taträkningen när den utländska verksam-heten avyttras.

Ansvarsförbindelser

Som ett normalt inslag i sin affärsverksamhet är AstraZeneca indraget i olika rättstvister som kan medföra kostnader för koncernen.

Avsättningar görs om ett negativt utfall för-väntas och det går att göra en tillförlitlig uppskattning av kostnaderna, inklusive till-hörande juridiska kostnader. I övriga fall inkluderas relevanta upplysningar.

I de fall det bedöms som sannolikt att kon-cernen kommer att vinna förs rättegångs-kostnaderna till resultaträkningen när de uppkommer.

I de fall koncernen anses ha ett giltigt avtal som ger rätt till ersättning (från försäkring eller på annat sätt) för juridiska kostnader och/eller hela eller delar av eventuell upp-kommen förlust eller för vilken en avsättning har gjorts, redovisas den bästa uppskatt-ningen av förväntade ersättningar som en tillgång.

AstraZeneca är exponerat för vissa miljö-åtaganden med anknytning till tidigare verk-samhet, i första hand i samband med kost-nader för sanering av mark och grundvatten.

Avsättningar för dessa kostnader görs när det finns en aktuell skyldighet och om det

verkar troligt att återställningen kommer att medföra kostnader och det går att göra en tillförlitlig beräkning av kostnaden. Avsätt-ningar diskonteras när effekten är väsentlig.

Utfärdade redovisningsprinciper som inte tillämpats

IFRS 8 ”Operating Segments” utfärdades i november 2006. Enligt den krävs att olika delar av rörelsen identifieras baserat på intern rapportering till verksamhetens huvud-sakliga beslutsfattare. Den utvidgar upplys-ningskraven i IAS 14 ”Segmental Reporting”.

Den gäller för år som börjar den 1 januari 2009 eller senare. Införandet av IFRS 8 kommer inte att ha någon väsentlig påverkan på AstraZenecas resultat, nettotillgångar eller upplysningar.

En reviderad IAS 23 ”Borrowing costs” utfär-dades i mars 2007. Enligt den avskaffas möjligheten att som en kostnad omedelbart redovisa lånekostnader som avser tillgångar som kräver avsevärd tid för att förberedas för användning. Därför krävs att en enhet aktive-rar lånekostnader som en del av kostnader-na för sådakostnader-na tillgångar. Den reviderade IAS 23 gäller för år som börjar den 1 januari 2009 eller senare och kommer att tillämpas från detta datum och framåt. Införandet av dessa förändringar i IAS 23 förväntas inte ha någon väsentlig påverkan på AstraZenecas resultat eller nettotillgångar.

En reviderad IAS 1”Presentation of Financial Instruments” utfärdades i september 2007.

Genom denna ändras presentationen av icke ägarrelaterade förändringar i eget kapital och en redogörelse införs för vinster och förluster som redovisas direkt mot eget kapital. Den gäller för år som börjar den 1 januari 2009 eller senare. Införandet av dessa ändringar av IAS 1 kommer inte att ha någon väsentlig påverkan på AstraZenecas resultat, nettotill-gångar eller informationsgivning.

IFRS 8 ”Operating Segments” godkändes av EU under 2007. Den reviderade IAS 23

”Borrowing Costs” och IAS 1 ”Presentation of Financial Statements” har ännu inte god-känts av EU.

Följande tolkningar från redovisningstolk-ningskommittén (IFRIC) har utfärdats men har ännu inte tillämpats av AstraZeneca:

IFRIC 12 ”Service Concession Arrange-ments”, IFRIC 13 ”Customer Loyalty Pro-grammes” och IFRIC 14 ”IAS 19 – The Limit on a Defined Benefit Asset, Minimum Funding requirements and their interaction”.

Ingen av dessa har ännu godkänts av EU.

Ingen förväntas ha någon väsentlig påverkan vid ett införande.

REdOvISNINgSPRINCIPER FORTS

Bokslut

124

ASTRAZENECA – ÅRSREdoviSNiNg mEd iNfoRmATioN fRÅN foRm 20-f 2007

1 RÖRELSERESULTAT

2007 2006 2005

MUSD MUSD MUSD

Koncernens rörelseresultat 8 094 8 216 6 502

Kostnader inkluderade ovan

– avskrivnin�ar av �ateriella anl���nin�still��n�aravskrivnin�ar av �ateriella anl���nin�still��n�ar – 1 076 – 950 – 965 – avskrivnin�ar av i��ateriella anl���nin�still��n�aravskrivnin�ar av i��ateriella anl���nin�still��n�ar – 554 – 325 – 272

– nedskrivnin�nedskrivnin� – 226 – 70 – 90

Bruttovinst 23 140 20 916 18 594

Kostnaderna för nedskrivnin�ar under 2007 avser �t��rder i Tyskland för att höja produktiviteten ino� den �lobala produktions- och varu-försörjnin�skedjan, nedskrivnin�en av till��n�ar ino� stödfunktioner, avslutandet av en produkt under utvecklin� so� förv�rvades �ed MedI��une sa�t fyra sa�arbetsavtal.

Kostnaderna för nedskrivnin�ar under 2006 avser nedskrivnin�en av till��n�ar relaterade till Toprol-XL, NXY-059 och ett sa�arbetsavtal.

Kostnaderna för nedskrivnin�ar under 2005 avser nedskrivnin�en av till��n�ar i sa�band �ed kapacitetsöversyn vid produktionsanl���-nin�ar i fra�för allt Storbritannien och Frankrike.

2007 2006 2005

MUSD MUSD MUSD

Övriga rörelseintäkter och -kostnader

Övriga rörelseintäkter och -kostnader