• No results found

Koncession enligt torvlagen

4 Våtmarksinventeringen 4.1 Förutsättningar

5 Tillstånd och anmälan samt koncession

5.4 Koncession enligt torvlagen

5.4.1 Bakgrund till torvlagen

Sedan 1975 är undersökning och bearbetning av torv för att utvinna energi reglerad i en särskild lag. Mellan 1975 och 1985 fanns bestämmelser om torv i lagen (1974:890) om vissa mineralfyndigheter. I samband med torvlagens införande infördes en bestämmelse i 3 kap. 6 § vattenlagen (1983:291) som begränsade tillåt- lighetsprövningen enligt vattenlagen för att undvika dubbelprövning. Bestämmel- sen är nu överförd till 11 kap. 23 § MB. Utvinning av torv prövades även enligt naturvårdslagen (1964:822). Utöver dessa lagar kunde annan lagstiftning aktuali- seras, bland annat vattenlagen och miljöskyddslagen (1969:387). Från och med 1985 finns reglerna om utvinning av torv för energiändamål i torvlagen. Föränd- ringen 1985 innebar vissa förenklingar i prövningsförfarandet och en samordning mellan koncessionsprövningen och bestämmelserna i tidigare vattenlagen (numera 11 kap. MB om markavvattning). Det innebar även att koncessionsprövningen och naturvårdsprövningen fördes samman till ett förfarande. (prop. 1984/85:120 s. 202 f.) Avsikten var att förenkla prövningen. Skyddet för miljön skulle inte försämras. I förarbetena till torvlagen betonades att prövningsmyndigheterna ska ha samma skyldighet att tillvarata naturvårdsintressena som tidigare. (prop. 1984/85:120 s. 328 f.)

Enligt de riktlinjer för energipolitiken som angavs 1985 skulle kärnkraften avveck- las och senast 2010 skulle den sista reaktorn tas ur drift och oljans andel av energi- försörjningen skulle minska. Användning av inhemska bränslen stimulerades ge- nom ekonomiska styrmedel. (prop. 1984/85:120 s. 1 f.) Sedan dess har samhällets syn på energi- och klimatpolitik utvecklats. Samhällets nuvarande syn framgår bland annat av propositionen En sammanhållen klimat- och energipolitik – Energi. Här redovisas regeringens bedömning avseende torvens roll i energisystemet. Det framhålls att torv är en inhemsk energikälla med betydelse för Sveriges försörj- ningstrygghet. Torvbrytning måste dock ske med stor hänsyn till natur- och kultur- värden. (prop. 2008/09:163 s. 35.) Se mer under avsnitt 2.5 och 3.4.

5.4.2 Miljöbalkens tillämpning

Vid prövning av koncession enligt torvlagen är vissa bestämmelser i miljöbalken tillämpliga i ärendet (7 § torvlagen). För själva verksamheten är även andra be-

stämmelser tillämpliga men de ska inte prövas inom ramen för koncessionsärendet utan genom separata ansökningar enligt miljöbalken (6 § torvlagen). I förarbetena betonas att torvlagen och miljöbalken ska gälla parallellt. Det finns inte några be- gränsningar i möjligheten att ingripa med stöd av miljöbalken. (prop. 1997/98:90 s. 222.)

I 7 § torvlagen anges de bestämmelser i miljöbalken som är tillämpliga i koncess- ionsprövningen. Vissa bestämmelser ska bara tillämpas vid prövning av bearbet- ningskoncession och andra ska också tillämpas vid prövning av undersökningskon- cession.

Tillämpliga bestämmelser vid prövning av undersöknings- och bearbetningskon- cession

 2 kap. MB Allmänna hänsynsregler m.m.

 3 kap. MB Grundläggande bestämmelser för hushållning med mark- och vattenområden

 4 kap. MB Särskilda bestämmelser för hushållning med mark och vatten för vissa områden i landet

 5 kap. 3 § MB om ansvar för att miljökvalitetsnormer för vatten följs

Bestämmelser som enbart ska tillämpas vid prövning av bearbetningskoncession

 6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag  9 kap. 6 g § MB stoppregeln för bevarandet av värdefulla våtmarker  9 kap. 6 h § MB avvägningsregel angående behovet av jordbruksmark  16 kap. 12 § första stycket första punkten MB om rätt att överklaga  16 kap. 13 § MB om miljöorganisationers rätt att överklaga

 1–3 kap. och 7 kap. 21–27 och 29 §§ lag (1998:812) med särskilda be- stämmelser om vattenverksamhet

 föreskrifter som meddelats med stöd av dessa bestämmelser

Nedan anges de rubriker i avsnittet Tillstånd och anmälan enligt miljöbalken som kan vara relevanta vid en koncessionsprövning. De relevanta avsnitten är:

 Anmälan för husbehovstäkter: Undersökning och bearbetning av fyndig- heter av torv för att utvinna energi behöver koncession enligt 1 § torvlagen, men det finns undantag enligt 3 § för de flesta husbehovstäkter. Husbehov- stäkter för energitorv blir dock anmälnings- eller tillståndspliktiga enligt miljöbalken om de överskrider de gränser som anges i miljöprövningsför- ordningen. Fastighetsägare får enligt 3 § torvlagen utan koncession an- vända torven för att utvinna energi för husbehov om inte någon annan har beviljats bearbetningskoncession. Denna bestämmelse innehåller inte nå- gon begränsning i form av maximal mängd som fastighetsägaren får tillgo- dogöra sig. En sådan täkt kan däremot bli tillstånds- eller anmälningsplik- tig enligt 9 kap. MB och miljöprövningsförordningen om den överskrider

koncession där fastighetsägaren utvinner torv för husbehov ska koncess- ionen enligt 12 § andra stycket torvlagen som huvudregel förenas med villkor som gör det möjligt för fastighetsägaren att på skäliga villkor få torv för husbehov. 

 Samråd och miljökonsekvensbeskrivning  Lokaliseringsprincipen

 Hushållningsbestämmelserna: Torvlagen hänvisar till 4 kap. MB och där- för ska 4 kap. 8 § MB tillämpas vid koncessionsprövningen. Om Natura 2000-tillstånd krävs, så måste det lämnas innan koncession enligt torvlagen får beviljas. (prop. 2000/2001:111 s. 66).

 Alternativ lokalisering: Koncessionsförfarandet av torvtäkter gör att lokali- seringen inte styrs av enskilda markägares intressen. Det gör det möjligt att lokalisera torvtäkter där de gör minst skada från naturvårds- och miljösyn- punkt (prop. 1984/85:120 s. 322). I förhållande till verksamheter som prö- vas utifrån miljöbalken, har verksamhetsutövare av energitorvtäkter utifrån detta perspektiv större möjligheter att hitta alternativa lokaliseringar.  Områdesskydd och artskydd: Om en koncessionsverksamhet påverkar en

art som skyddas enligt artskyddsförordningen (2007:845) på sätt som med- för krav på artskyddsdispens så måste sådan dispens sökas i den ordning som anges i miljöbalken och artskyddsförordningen. Beroende på omstän- digheterna i det enskilda fallet kan det även bli aktuellt att ansöka om t.ex. Natura 2000-tillstånd, dispens från strandskyddsreglerna eller biotopskyd- det enligt 7 kap. MB.

 Miljökvalitetsnormer för vatten

 Stoppregeln för bevarandet av värdefulla våtmarker  Utvinningsavfall från torvtäkter

5.4.3 Förutsättning för koncession

Koncession enligt torvlagen innebär utöver tillstånd till verksamheten rätt att ta mark i anspråk för att undersöka eller bearbeta en fyndighet. Detta innebär att torv- lagen reglerar förhållandet mellan å ena sidan den som undersöker och bearbetar en torvfyndighet och å andra sidan markägare och innehavare av särskild rätt till mar- ken. (prop. 1997/98:90 s. 222 ff.) Dessa aspekter av lagen kommer dock inte att behandlas närmare i denna vägledning.

Av 7 § torvlagen framgår att koncession endast får meddelas om det från allmän synpunkt är lämpligt att verksamheten kommer till stånd. I detta krav ligger att nyttan från energipolitisk synpunkt ska vägas mot de negativa effekter som verk- samheten kan få på andra samhälleliga intressen, bland annat naturvårdsintressen, den fysiska planeringen, försvarets intressen, näringspolitiska, arbetsmarknads- politiska, regionalpolitiska intressen och rennäringens intressen. I förarbetena beto- nas att naturvårdsintressena måste väga tungt vid prövningen. (prop. 1984/85:120 s. 339.) Av 4 § torvförordningen anges att till en ansökan om bearbetningskoncess- ion ska det bland annat bifogas en utredning som belyser behovet av verksamheten.

Naturvårdsverket vill framhålla att bedömningen av om koncession är lämplig

från allmän synpunkt bör göras utifrån dagens energipolitik. FÖRBEREDANDE UNDERSÖKNING

Om någon behöver göra en undersökning på annans mark som förberedelse för en ansökan om koncession och markägaren inte medger detta får länsstyrelsen lämna tillstånd till sådan undersökning under viss tid (18 § torvlagen). Sökanden ska kunna visa ett klart behov av att utföra förberedande undersökning. För att tillstånd ska meddelas är det tillräckligt att det inte är osannolikt att brytvärd torv kan hittas inom området genom undersökningen. Det ska inte heller vara uppenbart att kon- cession för bearbetning är utesluten med hänsyn till sökandens förhållanden eller förhållanden som hänför sig till områdets lokalisering. Undersökningen ska utföras så att minsta skada och intrång vållas. I förarbetena framhålls att det är fråga om åtgärder av mycket ringa omfattning. (prop. 1984/85:120 s. 344.)

UNDERSÖKNING

Bestämmelser om undersökningsarbete finns i 19–22 §§ torvlagen. Den som inne- har undersökningskoncession får undersöka möjligheterna att utvinna energitorv. Undersökningsarbete får endast omfatta sådana åtgärder som behövs för att få när- mare kännedom om torvfyndighetens storlek, beskaffenhet och möjligheten att utvinna torven. Det innebär att koncessionshavaren inte får sälja den utbrutna tor- ven i kommersiellt syfte i detta skede. Åtgärderna ska utföras så att minsta skada och intrång vållas.

BEARBETNING

Bestämmelser om bearbetning finns i 23–26 §§ torvlagen. Bearbetning är främst sådan verksamhet där torven bryts ur marken och används för att framställa bränsle (prop. 1984/85:120 s. 337). Innan den som har koncession kan börja bearbetningen och därmed sammanhängande verksamhet krävs antingen överenskommelse mel- lan den som har koncession och markägaren eller annan innehavare av rätt eller markanvisning från länsstyrelsen (24 § torvlagen).

Den som har koncession får undersöka och bearbeta torv för annat syfte än att ut- vinna energi om det behövs för att arbetet ska kunna bedrivas på ett ändamålsenligt sätt (23 § andra stycket torvlagen). Detta betyder att man får bryta torv som inte är lämpad för energiutvinning för att man ska komma åt energitorven. Denna torv är då markägarens egendom. (prop. 1984/85:120 s. 346.) Den som har koncession får enligt tredje stycket samma bestämmelse tillgodogöra sig denna torv om markäga- ren inte inom sex månader efter tillsägelse har hämtat torven och ersatt koncess- ionshavaren för de nedlagda kostnaderna.

5.5 Koncession och tillstånd enligt miljö-

Related documents