• No results found

I denna del sammanfattas undersökningens mest centrala resultat utgående från forskningsfrågorna. Syftet med denna avhandling var att ta reda på vilka strategier unga entreprenörer som startat sitt nuvarande företag när de var mellan 18 och 34 år använder sig av för att säkerställa affärsframgång. Ett bisyfte med avhandlingen var att ta reda på vilka utmaningar unga entreprenörer stöter på. Ytterligare ett bisyfte med avhandlingen var att ge rekommendationer för hur unga entreprenörer kan lyckas göra sitt företag framgångsrikt och få en bättre förståelse över hur stor inverkan de själva anser att tillgången till nätverk har haft på företagets framgång. Dessa syften har uppnåtts i

avhandlingens resultat då både framgångsrika strategier för entreprenörerna, utmaningar de stött på, nätverkets betydelse på framgången samt rekommendationer har identifierats. Forskningsfrågorna för avhandlingen finns nedanför i underrubrikerna och svaret på dem presenteras under varje enskild forskningsfråga.

5.7.1 Vilka strategier har unga entreprenörer använt sig av?

Entreprenörerna har flera olika strategier för att lyckas med sina företag, utifrån den empiriska undersökningen kan det även konstateras att flera av entreprenörerna hade relativt svårt att komma på några strategier eller förstå vad som menas med strategier.

Några av entreprenörerna hade dock flera planerade strategier och några framvände strategier. Endast en av entreprenörerna hade en uttänkt strategi för att överkomma hot och utmaningar medan alla de andra hade som strategi att anpassa sig till situationen som uppstår och då komma på vad de ska göra. Flera av entreprenörerna hade inte några strategier alls i början av sina företag men planerade sen strategier efter att de insett betydelsen av dem. Vissa av entreprenörera hade också planerade strategier för flera år framåt medan andra endast en tid framåt. Strategier som entreprenörerna berättade att de använde sig av var till exempel att göra företaget mindre fast i dem själva för att kunna jobba mindre men ändå lyfta lön, öka omsättningen och få skulderna bortbetalda. Flera ville också vara den ledande aktören i branschen inom några år genom att urskilja sig från konkurrenter med att erbjuda en annorlunda och bättre tjänst eller produkt, att vara mer tillgänglig och flexibel för kundernas behov, ha en stark närvaro på sociala medier och satsa mer på näthandeln och annonser på nätet.

Att ändras med det förändrade marknadsläget och trender var även något som flera entreprenörer tog upp. Andra strategier som nämndes var att bygga upp ett starkt och tydligt brand med starka värderingar, få ett gott rykte genom att göra ett gott arbete samt lyfta upp de som jobbar på företaget. Förutom dessa nämnde även vissa entreprenörer att strategin var att skapa en bra stämning inom bolaget och på så sätt även kunna rekrytera lämpliga personer som kan leverera hög kvalitet. Flera entreprenörer berättade också att de hade kortsiktiga strategier som var framväxande där de erbjöd kunderna olika erbjudanden för olika säsonger för att på så sätt få kunderna att komma tillbaka oftare samt att få nya kunder. Någon entreprenör tog också upp att strategierna hade lagts på ”is” för tillfället på grund av Covid-19. Den viktigaste strategin för en av entreprenörerna var dock att minnas att deras välmående är viktigast. Några andra strategier som nämndes av entreprenörerna var att starta aktiebolag för att kunna ta in

anställda som en långsiktig strategi. Framväxande strategier fanns också för en av entreprenörerna om någon anställd slutar eller om kundanatalet varierar.

5.7.2 Hur stor inverkan anser entreprenören att tillgången till nätverk har haft på företagets framgång?

Utifrån resultaten kan det konstateras att tillgången till nätverk hade olika stor inverkan på entreprenörernas företagsframgång. En av entreprenörerna tyckte att det var mycket viktigt att ha ett nätverk för att vara ett framgångsrikt företag vilket hon hade lärt sig med tiden då hon själv inte hade något i början. För henne var det värdefullt att kunna samarbeta med andra företag och kunna vidarebefordra kunder till varandra. Även för en annan entreprenör var nätverk mycket viktigt för hennes företagsframgång och poängterade att man då oftast har med sig kunder från tidigare vilket behövs speciellt i uppstarten av företaget. En annan entreprenör ansåg att personer som han kände via nätverk hade varit viktiga för företagets framgång, men så även andra faktorer så som kunderna, att ha rätt team omkring sig för att komplettera det han var minde bra på, utmärka sig från konkurrenterna, tron på sig själv och så vidare. Det stora nätverket han hade i dag var därför mycket viktigt för honom men avsaknaden av nätverket i uppstarten av företaget var ändå inget som påverkade beslutet av att grunda företaget då han trodde mycket på sig själv, detta ansåg även en annan entreprenör. På grund av detta beror företagets framgång inte bara på nätverket utan även andra faktorer som tidigare nämndes även om ett nätverk kan hjälpa mycket speciellt i uppstarten av företaget. Flera av entreprenörerna ansåg även att ett nätverk hjälpte mycket men att det inte var nödvändigt för att lyckas med företaget, detta på grund av de inte hade något nätverk i uppstarten av sina företag. Flera av dem tog även upp att tron på sig själva som den viktigaste faktorn för företagsframgång, även om den ena entreprenören konstaterade att hans företag skulle kunna ha varit mycket mer framgångsrikt om han hade haft ett större nätverk.

5.7.3 Vilka utmaningar har entreprenören stött på?

Utgående från den empiriska undersökningen kan det konstateras att entreprenörerna har stött på flera utmaningar som unga entreprenörer. Förändrad marknadsefterfrågan i framtiden eller förändrade trender är en utmaning som alla entreprenörer tog upp.

Även rekrytering av lämpliga personer beskrevs som utmaningar av alla entreprenörer, förutom en av entreprenörerna som inte hade någon anställd. Covid-19 togs också upp som en relativt stor utmaning de senaste åren för flera av entreprenörerna vilket inte var någon överraskning för mig som forskare. Flera av entreprenörerna belyste att de inte

haft många som trott på dem, uppmuntrat dem eller någon att hjälpa dem med entreprenörskapet vilket förstås har varit en utmaning för dem. På grund av att detta beskrevs som en stor besvikelse bland dem borde familj och vänner stötta entreprenören mer i sitt företagande. Samtliga kvinnliga entreprenörer tog alla upp att de även gärna skulle ha fått mer utbildning i företagsamhet i sina skolor, således är därför otillräcklig utbildning inom skolorna en utmaning.

Konkurrens som utmaning togs även upp av några av entreprenörerna som framtida utmaningar även om de inte ansåg att de hade några just nu. Vissa av entreprenörerna ansåg också att det är bra med konkurrens och såg inte konkurrens som någon utmaning.

Alla höll också med om att det är mycket viktigt att utmärka sig från konkurrenterna för att kunderna inte ska välja konkurrenterna i stället. Rädslan för att misslyckas uttryckte även några av de kvinnliga entreprenörerna som utmaningar. En av de kvinnliga entreprenörerna ansåg också att det är väldigt mycket risker med att starta företag, medan de övriga inte tyckte att entreprenörskapet innebar avsevärt mycket risker. Flera entreprenörer beskrev också att unga har en större utmaning eftersom de inte har lika mycket erfarenhet som äldre. Något som alla entreprenörer tog upp i intervjuerna är att det är mycket jobb som entreprenör och att man inte har mycket ledig tid. Det som alla de kvinnliga entreprenörerna hade gemensamt i sina svar, förutom en, är att de hade stött på könsdiskriminering och åldersdiskriminering. Att grunda familj samtidigt som entreprenören ska bedriva ett företag är något som nästan alla de kvinnliga entreprenörerna med barn även tog upp som utmaning.

5.7.4 Har entreprenören och företaget nedskrivna strategier?

Från den empiriska undersökningen kan utläsas att det finns nedskrivna strategier för vissa av entreprenörerna och för andra inte, ofta finns det dock ingenting nedskrivet utan allting existerar endast i entreprenörens eget huvud. Detta är dock något som verkar fungera bra eftersom de har framgångsrika företag idag enligt dem själva. Någon nedskriven affärsidé fanns inte från början i företaget för en av entreprenörerna eftersom företaget byggts upp litet vart efter, affärsidén fanns endast i hennes huvud. När rebrandingen av företaget senare planerades tog hon hjälp av en mentor där de tillsammans skrev ner allting och planerade hela verksamheten. Att skriva ner strategier är något som entreprenören rekommenderade starkt nu i efterhand. Strategin och grundvärderingarna finns nedskrivna i en av entreprenörernas företag, allt ifrån detaljer till konkreta åtgärder som ska utföras för att lyckas med strategin finns tillgängliga för alla. Två av entreprenörerna hade inte några nedskrivna strategier över huvud taget utan

de utformades allt eftersom, de såg ingen mening med att skriva ned dem eftersom de inte kan förutse framtiden samt att de har strategierna i huvudet som de kommer ihåg.

En av entreprenörerna hade en del strategier nedskrivna, dock planerade hon mer i början av företaget och strukturerade upp vad som skulle bli gjort, nu för tiden skriver hon inte ned så mycket utan strategierna uppstår även hos denna entreprenör allt eftersom då hon nu har mer erfarenhet av entreprenörskap. Den sista entreprenören hade heller inte nedskrivna strategier eftersom hon inte är så strukturerad som person, hon trodde dock att den andra grundaren till företaget hade mer nedskrivet, en affärsplan för företaget fanns dock nedskrivet.