• No results found

När det gäller frågan om de olika roller jag haft, och hur dessa konstruerats, visar mitt arbete att en sammanblandning av konsult- och forskaruppgift är problematiskt. Jag upplevde att forskning blev möjligt först när jag efter projektets avslut började undersöka data. Kontraktet, som var målstyrt och som utifrån Herr and Andersen (2005) gav mig en insiderposition mot bakgrund av rollen och ansvaret, begränsade utrymmet för en mer forskande och undersö-kande ansats såväl utifrån sin struktur som utifrån positionen. Men insiderpositionen gav mig också tillgång till material som jag annars inte skulle fått tillgång till och därmed kom att göra perspektiven mer inträngande.

En slutsats av dessa rolldilemman, som jag anser är oberoende av om jag arbetar som konsult och/eller forskare, är vikten av att löpande reflektera kring vilken position jag har i uppdraget och följden av den. Herr and Andersen (2005) tydliggör detta. Man beskriver också en metod att hantera frågan genom att föreslå att forskare/konsulter å ena sidan och deltagare/praktiker å andra sidan gemensamt förhandlar fram ett samarbetskontrakt med en ambitionsnivå båda parter delar.

Ytterligare en slutsats som jag drar handlar om det spänningsfält som uppstår mellan å ena sidan kravet på nytta och resultat i verksamheten och å andra sidan forskning vilket Westlan-der (2006) diskuterar. Jag drar mina slutsatser utifrån den roll jag hade som organisationskon-sult. Jag menar att mitt uppdrag har gett mig erfarenheten att ju starkare förväntan är på nytta och resultat i verksamheten ju mindre utrymme skapas för lärande och utveckling.

Gestaltteori

Genom min fallstudie har jag visat på samband mellan pragmatism som filosofi och tillämpad gestaltteori, ett samband som jag uppfattar är okänt för de allra flesta i Sverige som arbetar

173 med tillämpad gestaltteori. Jag menar att ett synliggörande av detta samband kan stödja ett utvecklat engagemang för demokrati och människors lika värde, såväl i organisationer som i samhället i stort, något som jag anser behövs och där organisationskonsulter som arbetar uti-från det gestaltteoretiska perspektivet kan spela en viktig roll.

Jag har i mitt forskningsarbete uppmärksammat att mycket av den teoribas, när det gäller ge-staltteori, och som jag har arbetat med har rötter i 40-, 50- och 60-tal. Åldrad teori behöver inte vara dålig. Däremot behövs det alltid teori- och metodutveckling och jag anser att detta särskilt gäller gestaltteori och dess tillämpning i Sverige.

Jag menar att möjligheten att utveckla det gestaltteoretiska perspektivet ligger i att synliggöra sambandet mellan aktionsforskning och pragmatism och att föra in mer av aktionsforskning i utbildningen när det gäller tillämpad gestaltteori. Greenwood och Levin (2007) anser att es-sensen av pragmatisk aktionsforskning är kombinationen av forskning, aktion och att skapa förutsättningar för demokratiska dialoger. Detta ligger också helt i linje med den utveckling som Kurt Lewin en gång i tiden startade men uppmärksammas inte i tillräcklig stor utsträck-ning i det utbildutsträck-ningssammanhang som jag har varit en del av.

Jag uppfattar tre sammanhängande skäl till detta:

1. Den starka terapeutiska traditionen som i första hand stödjer ett inåtvänt perspektiv med för lite intresse och engagemang för omvärlden och dess utveckling.

2. Föreställningen om att akademisk koppling skulle reducera möjligheterna till personlig utveckling genom att komplexa och teoretiska strukturer, långt från vardagens pro-blem och möjligheter, skulle dominera. Fördomar om vad ett akademiskt förankrat ar-bete innebär påverkar således.

3. Rädsla för att den upplevelse av närhet och engagemang som många har haft i utbild-ningen skulle gå förlorad om etablerade teorier och metoder ifrågasätts.

För att den nödvändiga utvecklingen av det gestaltteoretiska perspektivet ska bli möjlig be-hövs en målinriktad strävan hos de som på olika sätt har ledande uppgifter inom de utbildande organisationerna. Dessutom behöver forskare bjudas in till samarbete kring utbildningarna och ges möjlighet att kritiskt granska och påverka. Inom ramen för detta menar jag att akt-ionsforskning måste ges en större tyngd. För närvarande finns det ingen påtagligt stödjande kraft för aktionsforskning inom ramen för det mest etablerade utbildningsprogrammet.

Jag ser några ämnen möjliga för min fortsatta forskning. Ett är att fördjupa kunskapen kring de problem och möjligheter jag uppfattar finns när det gäller att förena konsult- och forskar-rollen. Är det möjligt att utveckla förutsättningarna för dessa roller till stöd för såväl ett nytto-perspektiv som ett utvecklings- och kunskapsnytto-perspektiv? I så fall hur? Utmaningen, som jag uppfattar den, är att stödja ett långsiktigt perspektiv när det gäller nytta och tillämpning.

Ett annat möjligt ämne är att i form av ett aktionsforskningsprojekt, tillsammans med tilläm-pade gestaltteoretiker och samarbetspartners från universitet, utveckla och pröva ett förhåll-ningssätt för pragmatisk aktionsforskning som konsultmetod vilken också har till uppgift att

174 utveckla och pröva nya gestaltteoretiska perspektiv. Utmaningen i ett sådant arbete är att kri-tiskt granska och ifrågasätta den tradition som så många utövare anser vara kärnan och det mest väsentliga i såväl den professionella som personliga tillvaron.

175

Referenser

Agazarian, Yvonne M. 1997. System-Centered Therapy for Groups. New York: Guilford Press.

Allport, Gordon W. and Bernard M. Kramer. 1946. Some Roots of Prejudice. Reprint from the Journal of Psychology, 22, Fall 1946.

Aspelin, Gunnar. 1990. Tankens vägar – En översikt av filosofiens utveckling del II. Nora:

Bokförlaget Nya Doxa

Bjurwill, Christer. 1995. Fenomenologi. Lund: Studentlitteratur.

Bloch-Poulsen, JØrgen (2011), Dialogic Dissensus Approach – a Model for Research Based Facilitation of Innovation? Proceedings of the 6 th European Conference of Innovation and Entrepreneurship. Robert Gordon University, Aberdeen Scotland, UK 15-16 September 2011, volume one, Edited Dr Healther Fulford.

Boalt Boëthius, Siv och Jern, Stefan. (red.). 1996. Den svårfångade organisationen – Texter om medvetna och omedvetna skeenden. Stockholm: Natur och Kultur.

Boalt Boëthius, Siv. 2001. Att utveckla strategier för förändring genom analys av konfliktrela-terade intressen och behov. Sid 25 – 39. Jern, Stefan och Olsson, Eric. (Editors). Studies of Groups and Change. Proceedings from a conference on group and social psychology. Lund:

Lunds Universitet.

Bowman, Charles E. and Dialogue Respondent Edvin C. Nevis. 2005. The History and De-velopment of Gestalt Therapy. Gestalt Therapy – History, Theory and Practice. Sid 3 – 12.

Woldt, Ansel L and Toman, Sarah (ed.) California: Sage.

Buber, Martin. 2000. Det Mellanmänskliga. 3:dje tryckningen. Ludvika: Dualis.

Burke, Warner. W. 2011. Organization Change – Theory and Practice. Third Edition. Cali-fornia: Sage.

Burnes, Bernard. 2006. Kurt Lewin and the Planned Approach to Change. Sid 133 – 157. Gal-los, Joan V. (Editor). Organization Development. San Francisco: Jossey-Bass.

Cunningham, J. Barton. 2001. Researching Organizational Values and Beliefs. Westport:

Quorum Books.

Crocker, Silvia Flemming and Dialogue Respondent Peter Philippson. 2005. Phenomenology, Existentialism, and Eastern Thought in Gestalt Therapy. Sid 71 – 72. Gestalt Therapy – His-tory, Theory, and Practice. Woldt, Ansel L and Toman, Sarah (ed.) California: Sage.

De Board, Robert. 1978. The Psychoanalysis of Organizations. London and New York:

Routledge.

176 de Schutter A. & Yyopo, B. 1981. Investigacion participativa: Una opcion metodlogica para la education de adultos (Participatory research: A methodological option for adult education).

Patzcuaro, Michoacan: CREFAL.

Durkin, Helen E. 1964 The Group in Depth. New York: International Universities Press.

Drewesen Nielsen Lise. 2006. The Methods and Implications of Action Research. Sid 89 – 115. Aagaard Nielsen, Kurt and Svensson, Lennart. Action and Interactive Research – Beyond practice and theory. Maastricht: Shaker Publishing.

Eikeland, Olav. 2006. Validity of Action Research and Validity in Action Research. Sid 193 – 240. Aagaard Nielsen, Kurt and Svensson, Lennart. Action and Interactive Research – Beyond practice and theory. Maastricht: Shaker Publishing.

Freire, Paulo. 1972. Pedagogik för förtryckta. Stockholm: Gummessons.

Frager, Robert and Fadiman, James. 1998. 4Thedition. Personality & Personal Growth. New York: Longman.

Gaffney, Seán. 2010. Gestalt at Work – Integrating Life, Theory & Practice. Volume 1 och 2.

Los Angeles: The Gestalt Institute Press.

Gaffney, Seán. 2012. Workshop notes.

Gallos, Joan V. (Editor) 2006. Organization Development. San Francisco: Jossey Bass.

Goodman, Paul. 1956. Growing up Absurd: Problems of Youth in the Organized Society. New York of Review Books. New York

Greenwood, Davydd J. and Levin, Morten. 2007. 2ndedition. Introduction to Action Research, Social Research for Social Change. California: Sage Publications.

Gunnarsson, Ewa. 2006. The Snake and the Apple in the Common Paradise. Sid 117 – 142.

Aagaard Nielsen, Kurt and Svensson, Lennart. Action and Interactive Research – Beyond practice and theory. Maastricht: Shaker Publishing.

Gustavsen, BjØrn.1992. Dialogue and development. Social science for social action. Assen:

Van Gorcum.

Haslebo, Gitte. och Kit Sanne Nielsen. 1998. Organisationsförändring: Lund: Studentlittera-tur.

Herr, Kathryn. and Anderson, L. Gary. 2005. The Action Research Dissertation – A Guide for Students and Faculty. London: SAGE Publications.

Hostrup, Hanne. 2002. Gestaltterapi – En introduktion till grundbegreppen. Stockhom: Ma-reld.

177 Howard, A & Scott, R. A. 1965. Proposed Framework for the Analysis of Stress in the Hu-man Organism. Journal of Applied Behavioral Science. 10. Page 141 – 160.

Karp. Hank B. 1996. The Change Leader. Using A Gestalt Approach With Work Groups. San Francisco: Jossey-Bass/Pfeiffer.

Kitzler, Richard. 2007. The Ambiguities of Origins: Pragmatism, the University of Chicago and Paul Goodmans Self. Studies in Gestalt Therapy. Volume 1. Number 1. New York: The New York Institute for Gestalt Therapy.

Koffka, Kurt. 1963. Principles of Gestalt Psychology. New York: A Harbringer Book.

Kolb, David.A.1984. Experiential Learning, Experiences as The Source of Learning and De-velopment. New Jersey: Prentice-Hall. Inc. http://academic.regis.edu/ed205/kolb.pdf 2013-04-07

Lee, Johnatan. 2011. Paul Goodman Changed my Life. New York: Zeitgeist Films.

Levine, Talia Bar-Yoseph. 2012. Gestalt Therapy – Advances in Theory and Practice. East Sussex: Routledge.

Lewin, Kurt.1948. Gertrude W. Lewin (ed.). Resolving social conflicts; selected papers on group dynamics. New York: Harper & Row.

Lewin, Kurt.1997. Second Printing. Resolving Social Conflicts & Field Theory in Social Sci-ence. Washington: American Psychological Association.

Marrow, Alfred.1969.The Practical Theorist – The Life and Work of Kurt Lewin. Annapolis, Maryland, USA: BDR Learning Products.

McGill, Ian and Brockbank, Anne. 2004. The Action Learning handbook. New York:

Routledge.

McNiff, Jean and Whitehead, Jack. 2009. Reprinted 2010. Doing and Writing Action Re-search. London: SAGE Publications.

Nevis, Ed.1987. Organizational Consulting a Gestalt Approach. Cleveland, Ohio: Gestalt Institute of Cleveland Press.

Olsson, Eric. 1998. På spaning efter gruppens själ – Gruppen i teori och praktik. Lund: Stu-dentlitteratur.

Perls Frits, Hefferline Ralph and Goodman Paul.1951. Gestalt Therapy – The influential mas-terpiece of the Gestalt movement - a dynamic revolutionary view of human personality and potential. New York: Bantam Books.

Pfeffer, Jeffrey.1997. New Directions for Organization Theory – Problems and Prospects.

New York: Oxford University Press.

178 Plank, Kalju och Eneroth, Tor. 2008. Förändringsdynamik. Malmö: Liber AB.

Pålshaugen, Øyvind.1998.The end of Organization Theory. Amsterdam: John Benjamin Pub-lishing.

Reason, Peter and Hilary Bradbury (Ed.).2008. The SAGE Handbook of Action Research -Participative Inguiry and Practice. Sid 15 – 30. Second Edition. London: Sage.

Rorty, Richard. 2003. Hopp i stället för kunskap – tre föreläsningar om pragmatism. Göte-borg: Daidalos.

Smith, Barry. 1994. Austrian Philosophy – The Legacy of Franz Brentano. Chicago and LaSalle. Illinois 1994, Paper back edition 1996: Open Court Publishing Company http://ontology.buffalo.edu/smith/book/austrian_philosophy/ 2013-03-13

Vansteenkiste, Maarten and Sheldon, Kennon M. 2006. There´s nothing more practical than a good theory: Integrating motivational interviewing and self-determination theory. British Journal of Clinical Psychology. 45. 63-87. The British Psychological Society.

Wendelheim, Anders. 1997. Effectiveness and process in experiential group learning: com-paring a process-directive encounter group (PEG) and a self-directive study group. Diss.

Stockholms Universitet.

Westlander, Gunnela. 2006. Researcher Roles in Action Research. Sid 45 – 61. Aagaard Niel-sen, Kurt and Svensson, Lennart. Action and Interactive Research – Beyond practice and the-ory. Maastricht: Shaker Publishing.

Widlund, Inge (red.)1995. Den analytiska gruppen – Gruppanalys i teori och praktik. Stock-holm: Natur och Kultur.

Woldt, Ansel L. and Toman, Sarah M. (Editors). 2005. Gestalt Therapy – History, Theory, and Practice. California: SAGE Publications.

Yontef, M. Gary. 1993. Awareness, Dialogue & Process – Essays on Gestalt Therapy. Maine:

The Gestalt Journal Press.

Aagaard Nielsen, Kurt and Svensson, Lennart. 2006. Action and Interactive Research – Be-yond practice and theory. Maastricht: Shaker Publishing.

Aagaard Nielsen, Kurt and Birger Steen Nielsen. 2006. Methodologies in Action Research.

Sid 63 – 87. Aagaard Nielsen, Kurt and Svensson, Lennart. Action and Interactive Research – Beyond practice and theory. Maastricht: Shaker Publishing.

Webbsida

Accel-Team development (2013), Force Field Analysis,

http://www.accel-team.com/techniques/force_field_analysis.html