• No results found

Konsumentföreningen Stockholm (KfS) är en förening var syfte är att skapa medlemsnytta samt att möjliggöra en hållbar konsumtion för sina medlemmar. Med sina 825 000 medlemmar räknas föreningen som Sveriges största konsumentförening. KfS är en del i den rikstäckande föreningen Kooperativa Förbundet (KF). Föreningarna tillsammans äger livsmedelskedjan Coop där KfS har en ägarandel på 33 procent, och KF en ägarandel på 67 procent. KfS äger dessutom andelar i det börsnoterade fastighetsbolaget Atrium Ljungberg samt RNB Retail and Brands AB

(Konsumentföreningen Stockholm 2017).

Föreningen har sedan en tid tillbaka samarbetat med företaget Colive, och klev nyligen in som

delägare i bolaget. Motiveringen till detta är för att kunna utveckla tillväxten av konceptet coliving för att på så vis underlätta för deras medlemmar att hitta ett boende (Konsumentföreningen Stockholm 2020).

Konceptet coliving

KfS ser coliving som ett mellanting mellan olika boendeformer. De beskriver coliving som ett modernt kollektiv eller som ett lite lyxigare studentboende för människor som jobbar. I intervjun lyfter Minna Hellman fram svårigheter för människor att hitta en bostad i Stockholm, och att coliving kan vara en del i att underlätta för dessa. Genom att bo tillsammans på en totalt sett mindre yta per person skapas fler möjligheter till att få tillgång till en bostad i Stockholm.

”Vi behöver minska ytorna vi bor på och coliving är ett utmärkt sätt att göra detta på”

– (Minna Hellman)

Fördelen med coliving är att man, trots en mindre privat yta, har tillgång till flera tjänster såsom städning, underhållsrum eller kanske eget gym. Detta kan anses vara positivt för hyresgästen som får tillgång till fler tjänster, service och boendeyta för samma summa som vad det annars hade kostat med ett eget, mindre, boende.

Marknadsundersökning

KfS fick av Colive ta del av de marknadsanalyser och samlade kunskaper som företaget hade. Trots att denna data var omfattande valde KfS att även låta utföra en egen undersökning bland

Stockholmarna för att stämma av den generella inställningen till boendeformen. Se nedan om KfS och Novus undersökning. Utifrån denna undersökning kunde man dra slutsatsen att det finns ett stort intresse bland studenter och andra unga människor, men även välutbildade personer med hög inkomst. Detta tror man beror på att det idag är väldigt många singelhushåll i Stockholm och att människor därav upplever en ensamhet. Man tror även att intresset från unga beror på att det idag är svårt att hitta ett boende i Stockholm.

“Om det är något som är svårt för ungdomar idag i Stockholm så är det att hitta en bostad.”

– (Minna Hellman)

Utifrån marknadsanalysen har man vidare kunnat identifiera människors behov att ha ett privat rum, men att man trots den privata delen ser stora fördelar i att ha de i övriga utrymmena gemensamma i bostaden.

Risker med coliving

Innan KfS gick in som delägare i Colive så analyserade man flertalet faktorer som var avgörande för investeringen. Man analyserade bland annat Colives koncept samt tittade på de underlag som presenterades angående målgrupp och finansiella uppgifter. Ett sätt som KfS hanterat risken med investeringen är att beräkna kassaflöden, på så sätt bildas en uppfattning kring företagets möjlighet att gå runt, samt generera ett överskott så man ser att bolaget kan överleva på sikt. Sett till vinsten för KfS har man valt att inte sätta ett avkastningskrav, utan man kommer prioritera att överskottet de kommande åren ska gå tillbaka till verksamheten så att den kan växa.

“Business caset ser bra ut, med hanterbara risker och en bra möjlighet

Andra risker man identifierat är att omsättningsgraden av boende generellt sett är betydligt högre än alternativa bostadsformer, men att detta inte behöver betyda att man förlorar stora intäkter emellan inflytt och utflytt. Så länge efterfrågan överstiger utbudet av det givna priset så bedömer KfS att risken för vakanser borde vara relativt låg. Enligt Henrik Forzelius är en av de främsta riskerna tillgång till attraktiva platser, coliving-hubbar behöver ha tillräckligt attraktiva och intressanta lokaliseringar så att unga vuxna skall visa ett intresse, samtidigt som man kan hålla en rimligt hyresnivå.

“Tillräckligt intressanta lokaliseringar för unga vuxna, men att ändå kunna hålla en rimligt hyresnivå.”

– (Henrik Forzelius)

Forzelius belyser risken med att den preliminära responsen för coliving innehåller en osäkerhet i hur den faktiska intresset kommer att se ut. I deras marknadsundersökning har många respondenter varit positiva till konceptet, men eftersom konceptet är nytt så är det svårt att avgöra den verkliga

efterfrågan. Risken finns att det respondenterna uppger i undersökningen sedan inte överensstämmer med deras faktiska beteende och att den bedömda efterfrågan därmed inte representerar

verkligheten.

Framtiden för coliving

KfS ser på coliving som en framtida boendeform som kommer att öka i popularitet och vara ett alternativ för många. Man tror att även gruppen ensamstående föräldrar kan komma att få upp ögonen för, och uppskatta, boendeformen då det ger möjligheten till ett eventuellt samarbete med matlagning och att passa barn.

Så länge efterfrågan finns och hyran är marknadsmässig så tror KfS att konceptet coliving är en bra satsning och en alternativ boendeform. Man ser likaså att det alltid finns en risk för överproduktion av en vara, men då behovet av boende är väldigt stort så tror inte KfS att det är en risk man särskilt måste beakta. I övrigt ser man mycket positivt på bostadstypen.

“Jag ser det som ett framtida boende och en framtida boendeform som vi tror väldigt mycket på”

– (Minna Hellman)

5.1.3 Wallenstam AB

Wallenstam AB är ett företag som bygger, utvecklar och förvaltar fastigheter i främst Stockholm och Göteborg. Totalt äger och förvaltar dem 220 fastigheter med ett sammanlagt värde på cirka 52 miljarder kronor. Fokus ligger primärt på hyresbostäder med ett innehav på strax över 9 000 hushåll, men de har även cirka 1 000 företagskunder.

Wallenstam är delägare i Colive med en ägarandel på 25 procent. Utöver ägandeskapet samarbetar de två företagen genom att tillsammans skapa nyproducerade coliving-lägenheter. Aktuellt projekt är i Haninge, söder om Stockholm. Där produceras ett trapphus med 17 stycken coliving-lägenheter, totalt för cirka 100 hyresgäster. I hyran kommer det ingå ett fullt möblerat hem, nya vänner, stort umgängesrum (Wallenstam 2019).

Konceptet coliving

På Wallenstam har man valt att inte skapa en egen definition av coliving, utan man använder den som Colive utformat. Motivet till att investera i Colive är för att Wallenstam anser att konceptet är spännande. De ser investeringen som en möjlighet till att utforska coliving, som de tror kan ge nya möjligheter på bostadsmarknaden. Man tror även att investeringen kan hjälpa att bidra till

utvecklingen av boendeformen.

Marknadsundersökning

För att få en förståelse för marknaden och vad som kan tänkas efterfrågas framöver, har Wallenstam utfört en undersökning om framtidens boende. Undersökningens syfte var att ta reda på hur man vill bo i framtiden och man letade efter potentiella framtida trender inom bostadsmarknaden. Det man kunde konstatera var att det finns några enstaka huvudtrender, där en av dem var “kollektivet 2.0”

som innebär att korrespondenterna i viss utsträckning kan tänka sig att bo i en coliving-lägenhet men med kravet att den upplevs mer lyxig.

I samband med att Wallenstam meddelade ett samarbete med Colive och deras lansering av coliving-lägenheter fick man respons från även äldre som visat intresse och efterfrågar denna boendetyp.

“Vi fick ju mycket respons som har frågat när ni ska göra det här för äldre också”

– (Elisabeth Vansvik)

Risker med coliving

För att lyckas med att skapa en bra lägenhet som passar de tilltänkta behoven ställs krav på speciella planlösningar. Detta ses som en utmaning om man utgår från en redan befintlig byggnad eftersom det då riskerar att finnas begränsningar i hur man kan utforma lägenheterna. Byggherren kan då tvingas avsätta mycket tid och energi på att försöka planera lägenheterna till att bli så optimala som möjligt.

De lägenheter som Wallenstam bygger idag med avsikt att hyra ut till Colive har designats specifikt för denna typ av boendeform. I och med att de lägenheterna har en unik planlösning är en av riskerna vid ett misslyckande, att man kan behöva ställa om dessa lägenheter till en alternativ

boendeform. I ett sätt att hantera denna risk försöker Wallenstam ta med det scenariot i planeringen och på så sätt ha en plan B om man inte möter den marknaden man förväntar.

Framtiden för coliving

På Wallenstam ser man coliving som en del av lösningen på den ensamhet många upplever i dagens samhälle. Man ser även fördelar ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv då man minskar behovet av prylar och ytor, samt att de resurser man har utnyttjas på ett mer effektivt sätt.

“Ensamhet är ett stort samhällsproblem och att ha möjlighet till

Related documents