• No results found

4 Resultat

4.6 Är kontakter A och O?

Christian berättar att hans främsta strategi för att marknadsföra sig själv om han har ont om arbete är att kontakta någon för att fråga om denne vill ta en kaffe med honom. Christian berättar att de han tar kontakt med är personer som han på något sätt har en koppling till. Han säger att han aldrig har ringt ett ”cold call”, det vill säga ett samtal till någon som har inte har något som alls koppling till, vilket han dock påpekar att han kanske borde testa. Vidare säger Christian att det handlar mycket om kontakter i mediebranschen, om att exempelvis känna någon som har börjat på något nytt ställe. Christian får alla sina uppdrag genom att han har arbetat med någon som exempelvis har flyttat på sig och bytt arbete och sedan sagt ”åh Christian kan vi ta in”. Max säger precis som Christian att han kan ta en kaffe med folk och ”snacka lite skit i en halvtimma”. Han säger också att han kan dra iväg ett Facebookmeddelande till någon som gett honom uppdrag tidigare för att ”kolla läget” och se om det finns något åt honom. Han säger att oftast när han gör så brukar det ta någon vecka eller två och att det sedan ”magiskt” dyker upp något uppdrag. Max säger att han då ”kommer in i folks hjärnor” och påminner dom om att han finns.

Linn berättar att hon förutom via Facebook också mailar folk för att få kontakt. Hon säger att hon kan skicka sitt CV och sen en kort beskrivning av vad hon gjort och vad hon vill. På frågan hur Linn hittar de kontakter hon ska maila svarar hon att ”man hör sig för” bland tidigare kontakter. Linn berättar också att hon kan skicka in CV till olika produktionsbolag:

Det är ju en nål i en höstack men jag skickar alltid in mitt CV till alla produktionsbolag. De har ju en CV-databas så då skickar jag alltid dit för att de ska ha ifall att, för det har gett utslag förut när jag sökt jobb att folk har sett mig liksom...

Linn Linn berättar att när hon fick ett arbete på Nyhetsbolaget hade hon flera månader tidigare skickat sitt CV dit innan de sökte någon som Linn. Linn säger att även om det är många som skickar in så finns det en chans att få arbete, även om chansen kan upplevas som liten. Max får frågan om han brukar skicka CV till produktionsbolag. Han säger att han borde göra det men att han inte gör det på grund av att han känner sig jobbig. Han säger dock att många av hans

kollegor skickar in och att han egentligen inte tror att produktionsbolagen upplever en som jobbig då de är så pass vana. Han menar också att helt plötsligt behöver de folk och har han tur då kan det ge utslag.

Alltså jag har ju kontakter och jag vet ju att jag alltid ska hålla dom varma. Förut var jag väldigt duktig i alla fall, när jag var ny att höra av mig till folk jag hade jobbat med ’vad gör du nu?’ alltså liksom bara för att hålla koll och sen ’vet du nått som är på gång?’.

Linn

Linn beskriver att hon brukar slänga iväg ett sms eller skicka Facebookmeddelande till sina kontakter. Christian försöker också underhålla sina kontakter men säger att han har ”lyxen” att kunna välja mellan vilka han uppvaktar och inte. Han säger:

Jag måste inte uppvakta alla och sen får jag se om det dyker upp någonting utan det handlar väl snarare om att uppvakta dom jag vill arbeta mer med och kanske...inte ducka för jag vill ju fortfarande hålla en bra relation med dom som jag kanske inte tycker fullt lika mycket om men kanske inte aktivt söka upp dom för att dricka kaffe eller vad man nu vill göra. Så lite så är väl min strategi.

Christian

Christian säger att han vet vilka hans bästa kunder är, som han tycker är bäst att arbeta med och som ger honom mest arbete, ger bra betalt och som är lätta att ha att göra med. Dessa försöker han underhålla lite mer, exempelvis att han bjuder dom på lunch lite då och då. Han säger att han återigen försöker få till en ”kompis-baserad-situation” så att det inte blir ett formellt möte. Han medger att han har bokat in möten på fredagseftermiddagar för att han då vet att det blir afterwork efteråt. Han säger dock att ”det låter väldigt cyniskt ibland när jag resonerar kring de här” men att han förutom gillar att dricka öl med dom, också gillar att arbeta med dessa kunder. Sen att kunderna accepterar detta visar också på att de vill ha en relation på det sättet, annars hade kunden troligtvis föreslagit möte på en måndagsmorgon klockan åtta. På frågan hur Max får arbeten berättar han att den främsta faktorn är för att han har kontakter. Som han säger ”nån som känner nån” och som tipsar om honom och sen kommer någon och säger ”den här personen tipsade om dig och vi behöver hjälp med det här och det här”. Max säger att om det första arbetet går bra så brukar det kunna spinna vidare och ge fler arbeten och så fortsätter det så.

Related documents