• No results found

Kontroll av företag med tillstånd att utfärda sundhetsintyg för

In document Livsmedelsverket (Page 143-147)

9.6 Antal och typ av skriftliga beslut om åtgärder mot företag

11.5.2 Kontroll av företag med tillstånd att utfärda sundhetsintyg för

Sammantaget under 2014 noterades brister hos 21,8 procent av de företag som utför värmebehandling (KD 56°C/30 min och HT) och hos 6,6 procent av de företag som tillverkar träemballage.

I kontrollerna av företag som utför värmebehandling är de vanligast förekommande anledningarna till anmärkning dels att företagen inte skötte dokumentationen, vilket kan leda till brister i spårbarhet och felmärkning, dels att de inte skötte kalibrering av de mätinstrument som säkerställer korrekt värmebehandling.

Bland tillverkare av träemballage är den vanligaste anledningen till anmärkning bristande dokumentation av att det använda virket uppfyller kraven för märkning med ISPM 15, det vill säga brister i spårbarhet.

11.5.3 Kontroll av företag som producerar eller saluför växter som ska vara försedda med växtpass

Vid kontroll av företag som producerar eller saluför växter och som utfärdar växtpass konstaterades i sju fall brister i växtpassens utformning eller hantering. Vid kontroll av företag som endast saluför växter som ska vara försedda med växtpass konstaterades i 51 fall brister i växtpasshanteringen.

145

Till följd av att Sverige är skyddad zon för europeiska populationer av bomullsmjöllus (Bemisia tabaci) görs dessutom en årlig inventering avseende denna skadegörare i ett större antal företag (rapporteras till kommissionen i särskild ordning). Sammantaget konstaterades förekomst av bomullsmjöllus vid sju tillfällen under året, i samband med kontroll av växtpass eller i den särskilda inventeringen.

11.6 Beslut om åtgärder mot företag

Jordbruksverket har beslutat om avvisning och destruktion genom förbränning i de fall då vi har konstaterat förekomst av reglerade skadegörare eller brister i dokumentationen hos sändningar av växter och växtprodukter som ska importeras. Vid brister i dokumen- tation har företagen först getts möjlighet att komplettera med korrekt dokumentation. Det träemballage som har avvisats på grund av brister i märkning eller förekomst av skadegörare har också förstörts genom förbränning och godset har packats om på nytt i godkänt emballage. Kostnaden för förstöring och eventuell ompackning har debiterats den som äger sändningen.

Vid påvisade brister hos sågverk och tillverkare av träemballage har en uppföljning skett genom att företaget har getts möjlighet att komma in med kompletterande information.

Vid frånvaro av växtpass vid kontrolltillfället ges företaget möjlighet att i efterhand visa det efterfrågade växtpasset genom att skicka en kopia eller faxa in det till

Jordbruksverket. Vid påvisad förekomst av bomullsmjöllus beslutas att bekämpning ska utföras. Samtliga fall där verket har hittat reglerade skadegörare har dessutom följts upp genom fysiska efterkontroller.

11.7 Åtgärder hos kontrollmyndigheterna

Under 2014 har arbetet fortsatt med att ta fram och uppdatera olika former av styrdoku- ment för genomförande av importkontroll av reglerade växter och växtprodukter. Kontrollanternas arbete kvalitetssäkras genom ett kvalitetssäkringsprogram bestående av fyra delar:

 Utbildning

 Samtrimning

 Övervakade kontroller

 Dokumentära omkontroller (det vill säga granskning av avslutade ärenden för att se att de har handlagts korrekt).

2014 genomfördes programmets del dokumentära omkontroller inom områdena import- kontroll och kontroll av företag med tillstånd att utfärda sundhetsintyg för värme- behandlat trä och träemballage. Utöver kvalitetssäkringsprogrammet utför varje år ett

146

bestämt antal kontrollanter utbytestjänstgöring där kontrollanten under en vecka arbetar på ett annat regionkontor. Vid utbytestjänstgöringen lär kontrollanterna av varandra, delar erfarenheter och samtrimmas. Under 2014 har kontrollanter deltagit på BTSF- kurser (Better training for safer food) vid de tillfällen växtkontrollenheten har tilldelats platser det vill säga kurserna Plant health risks, Emergency decisions forestry och Emergency decisions non-forestry.

Under 2014 så har vi arbetat för att förbättra kontrollen av sundhetscertifikatet vid import. Kontrollanterana har utbildats i hur tilläggsdeklarationen ska kontrolleras. Vi har informerat importörerna via e-post om kraven för att de ska kunna ställa rätt krav på sina leverantörer. Vi har också haft vissa kontakter med växtskyddmyndigheterna i exportländer för att kommunicera EU:s införselvillkor.

Vi har arbetat med att förbättra vår information som finns på Jordbruksverkets webb- plats. Detta har vi gjort genom att systematiskt gå igenom, uppdatera och klarspråks- granska informationen om de olika kontrollområdena. Vi har också tittat på omfatt- ningen så att vi lyfter fram det viktigaste och att vår information blir lättöverskådlig för kunden. Dessutom har vi arbetat med andra kanaler än skriftlig information på webb- platsen. Vi har till exempel gjort en informationsfilm om den internationella standarden ISPM 15.

Under 2014 har vi också arbetat med att förbättra våra beslut utifrån tydlighet och klar- språk, så att det blir enklare för företaget att exempelvis förstå vilka villkor som följer av deras tillstånd.

Jordbruksverket deltog som utställare på mässan Elmia Garden 2014 som vänder sig till trädgårdsbranschen för att bl.a. informera om offentliga åtgärder avseende växtskade- görare.

Nya bestämmelser i växtskyddslagen (SFS 1972:318) och förordningen om växtskydd (SFS 2006:817) trädde i kraft den 1 januari 2014. De ändringar som är av störst intresse för växtskyddskontrollerna innebär i korthet följande:

 Jordbruksverket har fler alternativ till undersökning och åtgärder för nya växtskade- görare som inte är reglerade

 Jordbruksverket har möjlighet att föreskriva om krav på egenkontroll till exempel för företag som hanterar eller producerar träemballage som de ska märka med sundhetsintyg

 Sundhetsintyg ingår uttryckligen bland de objekt som får kontrolleras

 Jordbruksverket har uttryckligen möjlighet att besluta om åtgärder om sundhetsintyg saknas eller är bristfälligt

147

11.8 Bedömning av kontrollen

I Sverige har vi under 2014 hittat ungefär samma antal och typ av fall av reglerade skadegörare jämfört med tidigare år. Antalet påvisade fall i samband med årets växt- skyddskontroller vid import av växter och växtprodukter har varit större än tidigare. Det har framför allt varit en stor ökning av fallen med Bemisia i sändningar av frukt och grönt från Kambodja.

Det finns begränsningar för att kunna göra en systematisk kartläggning av växtskade- görare i landet som helhet. Sverige är stort och har särskilt stora ytor med skog vilket i sig är en utmaning när det gäller att upptäcka angrepp av växtskadegörare i ett tidigt skede. Dessutom behövs särskild kompetens och i många fall särskild utrustning för att identifiera skadegöraren. Detta är resurskrävande och innebär vidare att vi inte kan förlita oss på att företagen eller allmänheten upptäcker angrepp. Därför finns det en risk att allvarliga växtskadegörare sprids utan upptäckt inom landet eller inom EU i övrigt. För att upptäcka och förebygga utbrott av allvarliga växtskadegörare så kontrollerar vi varje år alla företag som producerar växter för vidare odling. Dessutom inventerar vi i plantskolor, i skog och i andra växtmiljöer. Inventeringarna är viktiga och kommer, i den utsträckning tillgängliga resurser tillåter, att utökas under kommande år.

Eftersom Jordbruksverket har hittat få reglerade skadegörare vid kontroll och inventering i Sverige bedömer vi likväl att vi har ett gott sundhetsläge i landet.

148

12 Kontroll av ekologiska livsmedel och

foder som utförs av kontrollorgan

In document Livsmedelsverket (Page 143-147)