• No results found

Livsmedelsverkets NRL-funktioner

In document Livsmedelsverket (Page 170-173)

Livsmedelsverket deltar ej i några aktiviteter som anordnas av EU-RL. Ansvarsområdet för detta EU-RL har i grunden förändrats. Ansvarsområdet var före år 2006 till över- vägande delen av mikrobiologisk karaktär men omfattar idag (förutom totalantalet bakterier) områden av rent kemisk eller fysikalisk karaktär.

3. Marina biotoxiner

Under 2014 har Livsmedelsverket deltagit i två av tre PT-övningar arrangerade av EURL (lipofila toxiner och domorinsyra) och i det årliga EU-RL mötet som hölls i Lissabon, Portugal. NRL har också gett vetenskapligt stöd till CA inför beslut om ändrat gränsvärde för pectenotoxiner i musslor och följt upp PT-resultat från OFL.

4. Bakteriologisk och viral kontaminering av tvåskaliga blötdjur

Ringtester för E. coli/Salmonella har genomförts planenligt. Livsmedelsverket är sedan 2011 ackrediterat för metoden. Ringtester för kvantifiering av norovirus och hepatit A virus (HAV) i tvåskaliga blötdjur har också genomförts med gott resultat.

Livsmedelsverket deltog i det årligt genomförda EU-RL-mötet. EU-RL har på uppdrag av kommissionen publicerat metod för kvalitativ detektion av norovirus i jordgubbar för kontroll av import från Kina. Svenska NRL:et har validerat metoden och

172

Livsmedelsverket är nu ackrediterad för ISO/TS 15216-2 vad gäller detektion av HAV och norovirus i bär och bladgrönsaker.

12. Restsubstanser av veterinärmedicinska läkemedel och främmande ämnen i livsmedel av animaliskt ursprung

Antibiotika

Livsmedelsverket har deltagit i ANSES (Fougères, Frankrike) årliga EU-RL möte som hölls i oktober. Livsmedelsverket har deltagit i två PT-övningar arrangerade av EU-RL. En för analys av kloramfenikol i urin och muskel samt en för analys av antibiotika i mjölk. Under 2014 utökades Livsmedelsverkets analysmetod för antibiotika med ytterligare cirka 20 substanser i lamm-, häst- och fjäderfämuskel.

Anthelmintika, koccidiostatika, ß-agonister, NSAIDS

Under 2014 har Livsmedelsverket arbetat med att validera en multimetod för analys av NSAID´s och sedativer i njure från rött kött. Livsmedelsverket medverkade i den workshop i Berlin som arrangerades av EU-RL, men deltog inte i det PT som anordnades av EU-RL eftersom en validerad metod för de antelmintika som skulle analyseras i mjölk saknas. Metodutveckling inom antelmintikaområdet är planerat för 2015.

Hormoner,tyreostatika, kortikosteroider och sedativer

Livsmedelsverket har deltagit i den årliga workshopen som EU-RL anordnar i Wageningen, Nederländerna.

15. GMO- Validering av metoder (förordning (EG) nr 120/2014)

EU:s referenslaboratorium för genmodifierade livsmedel och foder (EU-RL-GMFF) har sedan 2003 organiserat mer än 50 valideringsstudier inom ramen av förordning (EG) nr 1829/2003, av vilka Livsmedelsverket har deltagit i fler än 15 valideringsstudier. Under 2014 deltog Livsmedelverket i en valideringsstudie av en kvantitativ metod för den genetiskt modifierade sojan DAS-81419-2

GMO/Kontrollaboratorier (förordning (EG) nr 882/2004)

NRL bistår EU-RL genom medverkan i EU-RL ”Advisory Board for comparative testing”. Livsmedelsverket har under 2014 deltagit i två rundor jämförande tester organiserade av EU-RL. Kvalitativa och kvantitativa metoder för detektion av GMO från olika arter har satts upp, validerats och lagts till den flexibla ackrediteringen. Uppsatta metoder har använts i den offentliga kontrollen av livsmedel och foder. 16. Material i kontakt med livsmedel (FCM)

Inom detta område har Livsmedelsverket deltagit i de av EU-RL utlysta mötesdagarna. Sverige har deltagit i två provningsjämförelser som har organiserats av EU-RL Ispra, Italien; metaller från plast och keramiska material samt identifiering av plaster i flerskikt Livsmedelsverket har deltagit i ett Nordiskt projekt med fokus på spårbarhetsdokumentation och checklista.

173 17 a. Pesticider i spannmål

Under 2014 har NRL deltagit i PT-övning i vete och te som organiserat av EU-RL. EU- RL organiserade en workshop i Köpenhamn i september där Sverige presenterade aktuella analysmetoder för spannmål och te samt metodutvecklingsprojekt. Resultat ifrån kvalifikationsprövningarna (PT) redovisades samt gruppdiskussioner inför revideringen av SANCO 12751/2013. Under året har NRL aktivt arbetat med att stötta (metodutveckling, analys av prov, PT) det kontrakterade officiella laboratoriet.

17 b. Pesticider i animaliska och feta livsmedel

NRL för ”Pesticider i animaliska och feta livsmedel” deltog i ett EU-RL möte som hölls i Freiburg, Tyskland. På mötet presenterades resultaten från den genomförda kvalifik- ationsprövningen (Proficiency test (EU-PT AO09)) samt en gruppdiskussion om förslag till frågor för revidering av SANCO 12751/2013 som ska genomföras under 2015. Sverige presenterade även analysmetoderna som används för analys av bekämpnings- medelsrester i animalier i den offentliga kontrollen. Under året har NRL och det

kontrakterade officiella laboratoriet (OFL) deltagit i en kvalifikationsprövning (PT) från EU-RL med goda resultat. NRL ger kontinuerligt information och stöd till det kontrak- terade officiella laboratoriet och har haft två planeringsmöten och genomfört en revision hos OFL 2014.

17 c. Pesticider i frukt och grönsaker

NRL deltog i juni 2014 i en EU-RL workshop för screening av pesticider med högupplösande instrument som samordnades av EU-RL för frukt och grönsaker (FV) och EU-RL för cerealier. NRL deltog också i den årliga EU-RL workshopen i

september där bland annat resultaten av föregående års kvalifikationsprövningar (PT) presenterades och diskuterades. Mulitmetoden utökades med ett tjugotal nya substanser i enighet med EUs fleråriga övervakningsprogram och frivilliglistan för kumulativ riskvärdering. I dagsläget har metoden full täckningsgrad med avseende på EUs övervakningsprogram. Under året har OFL och NRL deltagit i två kvalifikations- prövningar (PT) från EU-RL. Den första var en kvantitativ prövning och den andra en kvalitativ prövning för substanser som inte är inkluderade i övervakningsprogrammet. NRL ger kontinuerligt information och stöd till det kontrakterade officiella laboratoriet. NRL har haft två planeringsmöten med OFL under 2014.

17 d. Pesticider i singelmetoder

NRL deltog i ett EU-RL-möte där resultaten av föregående års kvalifikationsprövningar (PT) presenterades och diskuterades. I samband med mötet anordnades en dags

träningskurs på EU RL för singel metoder, där NRL deltog. På kursen presenterades ett antal singelmetoder och svårigheter i analysmetoderna diskuterades. Alla singelmetoder är utlagda på det kontrakterade officiella laboratoriet (OFL) för kontroll av bekämp- ningsmedelsrester. Avsikten är att minska antalet singelmetoder och validera dem i en multimetod så långt det är möjligt. Under året har fyra singelmetoder ersatts av en metod. NRL och OFL har deltagit i en kvalifikationsprövning organiserad av EU-RL. NRL har under året gjort revision hos OFL.

174 18 Tungmetaller i foder och livsmedel

Två PT-omgångar genomfördes under 2014 av EU-RL-CEFAO (ISS): Materialen var fryst njure och mussla. En workshop hölls 18 oktober 2014 i Rom där Livsmedelsverket deltog. Förutom metoddiskussioner så var en av punkterna på agendan ett föredrag om hur detektionsgräns och kvantifieringsgräns kan beräknas. De olika länderna anger i sina kontrollplaner orimligt stora skillnader för dessa parametrar så utbildning och harmonisering av utförandet är nödvändigt.

20. Polycykliska aromatiska kolväten (PAH)

NRL deltog i ett EU-RL/NRL möte i Wageningen, Holland, i oktober 2014 där resultat av årets kvalifikationsprövningar presenterades. NRL har under 2014 deltagit i två kvalifikationsprövningar, en på kosttillskott i maj och en på rökt korv i juli, med mycket goda resultat.

21. Dioxiner och PCB i livsmedel och foder

Under 2014 har arbete med metodutveckling och validering av metoder för analys av dioxiner och PCB i livsmedel enligt förordning (EU) nr 589/2014 fortsatt.

Livsmedelsverket har även inlett arbete med metodutveckling för vissa fodertyper, detta arbete bedrivs inom ett MSB-finansierat projekt. EU-RL anordnade under året två PT- övningar avseende foder och livsmedel (fodermineral samt fisklever och fiskolja). Livsmedelsverket deltog med bra resultat i övningen avseende fisk. Livmedelsverket saknar analysmetod för mineraler och deltog därför ej i den övningen.

Livsmedelsverket är även NRL för dioxiner och PCB i foder, men Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) sköter dioxinkontrollen på foder (till exempel administrationen av analyserna) för Jordbruksverkets räkning. Resultaten från PT- övningarna diskuterades vid EU-RL/NRL-möten i Nantes i maj respektive i Freiburg i december.

15.3 Statens veterinärmedicinska anstalts NRL-funktioner

In document Livsmedelsverket (Page 170-173)