• No results found

12.1 Övergripande mål

LSS är avsedd att tillförsäkra den enskilde med omfattande funktionshinder en god service och ett gott stöd, oavsett var den enskilde bor. Den enskilde ska kunna leva som andra trots sitt

funktionshinder och ha möjlighet att kunna skapa sig ett värdigt liv, så likt andra människors liv som möjligt. Enligt LSS ska den enskilde ha goda levnadsvillkor, se kap 12.2.1.

Stöd, vård, omsorg och service ska vara individuellt utformad och av god kvalité och bygga på den enskildes självbestämmande, värdighet, integritet och trygghet samt präglas av kontinuitet och flexibilitet. Den enskilde ska i största möjliga utsträckning ges inflytande och medbestämmande över sitt liv.

Utföraren ska genom ett pedagogiskt, rehabiliterande och/eller habiliterande förhållningssätt verka för att den enskilde ska kunna leva ett värdigt liv och känna ett välbefinnande. Öka den enskildes självständighet, bryta isolering och understödja att den enskilde behåller och stärker de förmågor individen besitter, stimulera till utvecklande av nya förmågor, samt anpassa närmiljön i den enskildes omgivning för att skapa optimala förutsättningar för individen. Med minskat stödbehov som

målsättning. Utförarens arbetsmetoder och förhållningssätt ska bygga på bästa möjliga kunskapsbas.

Den enskildes önskemål om språk-, traditions- och religionsutövande skall respekteras och tillmötesgås i så stor utsträckning som möjligt.

24

Bostad, lokaler och utemiljö ska ska vara anpassade för personer med beslut enligt LSS. Bostaden är den enskildes hem. Den enskilde förväntas i möjligaste mån ha ett självbestämmande över sin bostad och sin vardag.

12.2. Kvalitets- och verksamhetskrav

12.2.1. Goda levnadsvillkor

Goda levnadsvillkor är ett övergripande begrepp som innebär att insatserna ska förebygga, minska följderna av och i möjligaste mån kompensera för funktionsnedsättningen. De ska vara samordnade och utformade så att de stärker den enskildes möjligheter att leva ett självständigt liv och kunna delta aktivt i samhällslivet.

Den enskilde ska känna trygghet i att stödet varar så länge behovet finns. Den enskilde ska våga planera för en framtid och kunna lita på att utföraren tar ett långsiktigt ansvar för att förverkliga den enskildes egna mål.

12.2.2. Omvårdnad enligt LSS

I insatsen bostad med särskild service för vuxna ingår omvårdnad. Omvårdnad omfattar allt som den enskilde behöver hjälp med i sin dagliga livsföring. Omvårdnad ska ges utifrån individuella behov och önskemål och ska i största möjliga utsträckning tillgodoses. Oavsett innehåll i omvårdnaden ska den ges på ett sätt att den stärker den enskildes tilltro till sin egen förmåga samt kontinuerligt anpassas efter rådande omständigheter så att den svarar mot den enskildes aktuella situation. Omvårdnaden ska noggrant planeras, dokumenteras och följas upp 5.

Den enskilde ska vid behov få:

o hjälp med att äta, dricka och förflytta sig.

o hjälp med att sköta personlig hygien och att klä sig.

o hjälp med att sköta hemmet, tillreda måltider, göra ärenden och inköp.

o hjälp med att kommunicera, upprätthålla sociala kontakter och bryta isolering.

o hjälp med att göra tillvaron begriplig, förutsägbar och trygg samt hjälp att planera framåt.

o hjälp med att göra hälso- och sjukvården tillgänglig, inklusive habilitering, rehabilitering och hjälpmedel, och den tandvård som den enskilde behöver.

o hjälp med att se till att misstankar om övergrepp och andra brott mot den enskilde polisanmäls.

12.2.3. Kultur och Fritid

Utföraren ska erbjuda kultur- och fritidsaktiviteter till den enskilde som omfattas av bostad med särskild service enligt LSS. Varje enskild ska ges möjlighet att utifrån förmåga använda det utbud som finns av kultur- och fritidsaktiviteter inom i huvudsak Eskilstuna kommuns geografiska gräns.

Fritidsaktiviteter kan vara vård- och omsorgsförvaltningens öppna verksamhet eller aktivitet anordnad av annan aktör. Den enskildes önskemål ska beaktas i största möjliga mån.

Fritidsaktiviteter ska planeras utifrån den enskildes behov och önskemål.

Personalen ska ge den enskilde stöd i att utveckla egna fritidsintressen. Stöd ska finnas för den enskilde för att få tillgång till musik, film, böcker och nyheter.

5 9c § LSS (1993:387)

25

Utöver aktiviteter i utförarens regi kan social samvaro anordnas genom frivilliga insatser från organisationer och enskilda.

Alla planerade individuella kultur- och fritidsaktiviteter ska framgå av genomförandeplanen.

Aktiviteter som fortlöpande erbjuds enligt de överenskommelser som gjorts med den enskilde, ska framgå av dokumentationen.

12.2.4. Bemötande och arbetssätt

Insatsen ska genomföras med ett professionellt bemötande med individens självbestämmande och integritet som grund. Den enskildes integritet ska respekteras i alla situationer och vid alla tillfällen, och den är oberoende av den enskildes egen förmåga och hjälpbehov. Det innebär att den enskilde alltid har rätt att själv välja värderingar och utifrån dessa leva sitt liv.

Insatserna ska utföras på ett för den enskilde likartat sätt, oavsett vem som utför uppdraget.

Beprövade arbetssätt och metoder ska användas i det dagliga arbetet, exempelvis pedagogiskt arbetssätt anpassat till ungdomar och vuxna med autism och pedagogiskt arbetssätt anpassat till personer med utvecklingsstörning samt med kunskap och förståelse om funktionsnedsättningens konsekvenser i vardagen.

Utföraren ska aktivt arbeta på ett sådant sätt kring varje enskild individ, att varken medarbetare, boende eller andra inte utsätts för hot och våld, i största möjliga mån. Arbetet ska dokumenteras och visa hur eventuella riskbeteenden ska hanteras och bemötas av medarbetare.

Utföraren ska i samråd med den enskilde, arbeta förebyggande för att motverka att den enskildes bostad inte blir sanitär olägenhet. Med sanitär olägenhet avses en störning som kan vara skadlig för människans hälsa som inte är ringa eller helt tillfällig6 .

12.2.5. Delaktighet och dokumentation

Utföraren ansvarar för att snarast upprätta en individuell genomförandeplan tillsammans med den enskilde enligt rutin för social dokumentation, vid ny eller förändrad beställning, se kap 4.8.1.

Insatserna ska utföras av personal i delaktighet med den enskilde och sker inom ramen för uppdraget och genomförandeplanen. Stödet ska planeras och ges utifrån den enskildes samlade behov och hela livssituationen.

Utföraren ska erbjuda regelbundna möten (”boråd”) för de boende, med syfte att verka för inflytande i gemensamma frågor. De gemensamma råden är inte tänkta för de enskildas anhöriga/företrädare.

12.2.6. Tillgänglighet och information

Den enskilde ska ges möjlighet att ta del av samhällsinformation. Detta kräver att informationen utformas efter mottagarens förutsättningar.

Utföraren ansvarar för att den enskilde samt eventuell företrädare och anhörig erbjuds muntlig och skriftlig information om verksamheten i samband med att den enskilde besöker boendet för första gången.

6 Hälsoskyddslagen; 82:1080

26

Utföraren ansvarar för att den enskilde samt eventuell företrädare och anhörig ges information om förändringar av verksamheten samt annan information som är av vikt för att den enskilde ska kunna tillvarata sina rättigheter. Förändringar av verksamheten ska informeras skriftligen till berörda Den enskilde samt eventuell företrädare och anhöriga ska kunna nå personal på telefon dygnet runt eller ha möjlighet att lämna meddelande på telefonsvararen som lyssnas av dagligen.

12.2.7. Kost/Måltider

Utföraren ska aktivt verka för att stimulera till god kosthållning och förebygga undernäring/fetma.

Utföraren ansvarar för att den enskilde får tillräckligt stöd vid måltider och dess planering. Personal ska vara behjälplig vid planering, inköp av mat, matlagning samt måltider om den enskilde har behov av det.

12.2.8. Kompetens

Boendeinsatserna ska ges av personal med godkänd och adekvat utbildning. Personal behöver ha kunskap om och förstå personer med funktionsnedsättning och hur dess svårigheter och resurser kan tas tillvara på. Nyanställd personal ska få erforderlig introduktion avseende såväl verksamhet som funktionsnedsättningar.

Handledning ska vid behov ges med kontinuitet av person med erfarenhet från att ärendehandleda personal.

12.2.9. Hälso- och sjukvård

Enhetschef, sjuksköterska, kvalitetssäkringssamordnare och omvårdnadspersonal/kontaktpersonal ska samverka i team minst var 4:e vecka för att skapa en gemensam bild av den enskildes samlade behov. Arbetsterapeut och sjukgymnast deltar vid behov, dock minst 1ggr/termin. Skriftlig rutin för teamsamverkan ska finnas.

12.2.10. Individuell uppföljning

Utföraren ska utifrån den enskildes förändrade behov pröva olika åtgärder inom boendet innan kontakt tas med biståndskontoret för uppföljning. Detta ska finnas dokumenterat.

Related documents