• No results found

mellanvård

Syftet med denna kravspecifikation är att Landstingets leverantörer ska ge vård och behandling med hög kostnadseffektivitet och kvalitet samt ökad tillgänglighet för befolkningen i behov av öppen barn- och ungdomspsykiatrisk specialistvård. Kraven i kravspecifikationen ska också ge ökade möjligheter, för Landstinget, att få kunskap om kvalitet och vårdprocesser genom kvalitetsrapportering och uppföljning.

Leverantören skall enligt denna kravspecifikation tillhandahålla lokal öppen psykiatrisk specialistvård samt mellanvård för barn och ungdomar.

Leverantörens uppdrag omfattar i första hand det geografiskt ansvarsområde som inte finns i andra leverantörers avtal i centrala länsdelen.

Basen för öppen specialist barn- och ungdomspsykiatri utgörs av den lokala öppenvården. Utöver det finns ett länsgemensamt och lokalt utbud av specialistverksamheter som ska fungera som ett komplement till lokal öppen barn- och ungdomspsykiatriskspecialist vård utifrån patientens särskilda behov.

En viktig utgångspunkt för hela uppdraget är den anda som präglas i Barnkonventionens krav om barnens rättigheter

1. Målgrupp och omfattning

Leverantörens behandlingsinsatser skall vara jämt fördelat över året och inom ramen för uppdraget. Behandlingsinsatserna skall rikta sig till barn och ungdomar som i första hand är folkbokförda i Östergötlands län eller placerade i hem för vård och boende (HVB) eller övriga behandlingshem inom det område som avtalats.

Leverantören skall erbjuda barn och ungdomar behandling när psykisk sjukdom och störning, utgör hinder för personlig växt och mognad. Detta innebär att Leverantören skall erbjuda barn och ungdomar behandling om de har en funktionsnivå motsvarande C-GAS/GAF 60 eller därunder.

Problemen ska vara av sådan omfattning och intensitet att de kräver specialistvård och där behandlingsinsatser i förstalinjen, d v s primärvård, barnhälsa, barnomsorg, skola, socialtjänst, ungdomsmottagning samt barnläkare, barnhälsovård, barn- och ungdomshabilitering och mödrahälsovård, i öppenvård inte är tillräckliga.

Leverantörens behandlingsinsatser skall rikta sig till barn och ungdomar upp till och med 17 år.

Leverantören skall utifrån patientens vårdbehov tillämpa stor flexibilitet mellan barn- och ungdomspsykiatrin och vuxenpsykiatrin och behandla åldersgruppen mellan 17 -19 år, som inte avslutat sin gymnasieutbildning, utifrån bedömning om framtida behov av psykiatrisk vård. Detta

innebär att patienter som är inskrivna på BUP ska fullfölja sin behandling på BUP om det är lämpligt med hänsyn till behandlingens karaktär och den bedömning som görs i den individuella vårdplanen av framtida behov av psykiatrisk vård.

Den flexibla åldersgränsen gäller öppenvård. För jourverksamhet och slutenvård är åldersgränsen t.o.m. 17 år om patienten inte har en pågående behandling på BUP.

Leverantören skall i de fall föräldrar och andra närstående har behov av vård och insatser hänvisa till lämplig aktör, ex vis kommunens socialtjänst, primärvård eller vuxenpsykiatri.

2. Beskrivning av vårdtjänst

2.1 Öppenvård

Leverantören skall tillhandahålla barn- och ungdomspsykiatrisk specialistvård i form av akut och planerad behandling och vård innefattande:

• besök

• utredning

• bedömning

Insatserna kan bestå av telefonrådgivning, behandlingsbesök enskilt eller i grupp, internetbaserad behandling samt av andra patientgruppsanpassade evidensbaserade insatser.

Uppdraget omfattar

• generell barn- och ungdomspsykiatrisk behandling i ett differentierat utrednings- och behandlingsutbud innefattande psykologiska, psykoterapeutiska, pedagogiska och

farmakologiska behandlingsmetoder utifrån evidensbaserade metoder eller när sådana saknas beprövad erfarenhet.

• barnpsykiatriska utredningar begärda av domstol i samband med vårdnads- och umgängesutredningar skall tillhandahållas av Leverantören om misstanke om psykisk funktionsstörning finns.

Leverantören skall

• ha det övergripande vård och vårdplaneringsansvaret för de patienter som tillhör det

geografiska områdesansvaret och bedöms vara i behov av barn- och ungdomspsykiatrisk vård på specialistnivå.

• erbjuda och ge konsultation samt bistå med specialistkompetens till förstalinjens sjukvård

• erbjuda och ge konsultation/rådgivning samt bistå med specialistkompetens till andra vårdgrannar och huvudmän.

• ha rutiner för effektivt, och ur patientperspektiv funktionellt samarbete med övriga aktörer i vårdprocessen inom Leverantörens geografiska ansvarsområde. Överenskomna

samverkansrutiner skall vara dokumenterade.

• medverka i upprättandet av skriftliga lokala samverkansrutiner för konsultationer och samverkan med andra vårdgivare i området samt ansvara för att dessa samverkansrutiner för egen del fungerar.

• utföra vårdintygsbedömningar för personer som bor eller tillfälligt vistas i området.

• bedöma vårdbehov och vidta nödvändiga åtgärder när det kommer till Leverantörens

kännedom att en person som bor eller vistas i området är eller kan vara i behov av psykiatrisk vård men själv inte söker hjälp samt om det krävs söka upp personer för att bedöma

vårdbehovet, motivera till vård och erbjuda vård.

• ge patienter i behov av fysisk aktivitet möjlighet att få tillgång till detta genom att initiera remiss till sjukgymnast eller till annan lämplig aktör inom friskvårdsområdet.

Leverantören skall också ha ett övergripande vårdplaneringsansvar för målgruppen barn och ungdomar med psykiska besvär i behov av behandling av specialiserad barn- och

ungdomspsykiatri, som vårdas på barn- och ungdomspsykiatrisk klinik, barnmedicinsk klinik eller hem för vård och boende (HVB) samt andra behandlingshem.

2.2 Mellanvård

Leverantören skall erbjuda patienter mellanvård när öppenvårdens traditionella

behandlingsinsatser inte är tillräckliga och slutenvårdens omhändertagandenivå bedöms för hög.

Mellanvård syftar till att förhindra/förkorta slutenvårdsbehov och behandlingshemsvistelse hos patienter med svår psykiatrisk problematik och stor funktionsnedsättning eller som riskerar svår psykiatrisk problematik och stor funktionsnedsättning. Syftet med mellanvård är också att kunna erbjuda patienter, i behov av flexibel och intensiv behandling, behandling i sin närmiljö.

Leverantören skall C-GAS-skatta patienten före och efter mellanvårdsbehandling.

Leverantören skall innan behandling i mellanvård inleds göra kartläggning av patientens och familjens behov och upprätta en vårdplan, där tydliga mål för behandlingen anges och i vilken miljö behandlingen ska ske.

Behandling i mellanvård skall omfatta en 1 - 3 månaders period och ett lämpligt antal behandlingstillfällen per patient utifrån bedömning av behov. För vissa diagnosgrupper kan behandlingen omfatta en längre tid med en utvärdering efter 3 månader.

Behandlingsperioden skall avslutas med utvärdering och återförande till adekvat vårdnivå alternativt avslutas behandlingen helt.

2.3 Särskilda krav för utförandet av uppdraget

Leverantören skall dokumentera i journal om anledningen till att en vårdsökande inte bedöms vara i behov av vård trots att funktionsnivån är under C-GAS/GAF 60 samt informera remittenten om skälen för bedömningen.

Leverantören skall planera behandlingen och skriftligt dokumentera den i en vårdplan i samråd med patienten, och om patienten är under 18 år med dennes närstående.

Leverantören skall

• ansvara för att behandling/utredning ges och en diagnos enligt ICD10/DSM IV/DC: O-3 som registreras i journalen inom 3 månader från att patienten skrevs in hos Leverantören.

• utföra och registrera besök och behandling enligt definitionslista,(bilaga 3).

• KVÅ-registrera samtliga vårdkontakter

• ansvara för att av andelen utförda mottagningsbesök utgör läkarbesöken 20 %

• ha skriftliga rutiner för generella och individuella suicidpreventiva åtgärder

• vid utskrivning från heldygnsvård efter suicidförsök erbjuda patienten ett besök påföljande dag, vardagar eller vid utskrivning under helgtid påföljande vardag.

• för patienter som gjort suicidförsök men inte skrivs in i barn- och ungdomspsykiatrisk heldygnsvård erbjuda ett besök efter suicidförsöket, senast inom 24 timmar eller ha dokumenterade rutiner för samverkan med andra aktörer i dessa fall.

• ansvara för att en planering av patientens vård och behandling görs i vårdplan som registreras

• ansvara för att varje patient senast vid det 3.e besöket får en vårdplan upprättad.

• följa upp patienter som uteblir från avtalat besök

• ha system för egenkontroll av vårdprogram/riktlinjer.

• tillsammans med den länsgemensamma specialistverksamheten för barn- och

ungdomspsykiatri göra en skriftlig vårdplan när barnet/ungdomen behöver behandling i den länsgemensamma specialistverksamheten. Vårdplanen ska innefatta ett tydligt avgränsat uppdrag med mål för behandlingen.

2.4 Ansvar för placeringar i hem för vård och boende (HVB)

Leverantören skall ansvara för barn och ungdom inom sitt geografiska ansvarsområde som är placerad i HVB utanför det geografiska ansvarsområdet. För de patienter som enbart behöver öppenvårdsbehandling skall Leverantören tillsammans med behandlande enhet upprätta en

skriftlig vårdplan som syftar till att närmaste barnpsykiatriska verksamhet kan fullgöra uppdraget.

För barn och ungdom från Leverantörens geografiska ansvarsområde som vårdas på HVB och där Landstinget är medfinansiär skall vårdplanen utvärderas och omprövas minst var sjätte månad.

3. Specifik samverkan

Leverantören skall tillsammans med övriga leverantörer av barn- och ungdomspsykiatrisk

specialistvård bedriva landstingsövergripande utvecklingsarbete, samt bjuda in övriga leverantörer till länets barn- och ungdomspsykiatrichefers regelbundna samarbetsmöten.

Leverantören skall påbörja samverkan med vuxenpsykiatrin kring vårdplanering senast sex månader före patientens 18-årsdag när fortsatt vårdbehov bedöms föreligga.

För barn med funktionshinder och/eller komplex samtidig social och psykiatrisk problematik som kräver behandling och insatser från fler än två Leverantörer och huvudmän skall Leverantören använda de strukturer för samverkan samt de riktlinjer för ansvarsfördelning av behandling och insatser som är lokalt och/eller centralt överenskomna.

4. Specifik tillgänglighet

Leverantörens mottagning skall vara öppen och bemannad minst 40 timmar per vecka Leverantören skall

– nås direkt vardagar via telefon och elektronisk kommunikation minst 40 timmar per vecka – anpassa öppethållande- och telefontider till patienters och anhörigas behov, dock minst ha

tillgänglighet för besök och telefon vardagar kl 08-17 – ta emot akuta besök, vardagar

– ta emot planerade besök, vardagar

– då mottagningen inte har öppet ha frånvaromeddelande på telefonsvarare och elektronisk kommunikation som ger information om öppettider och hänvisar till Sjukvårdsrådgivningen och jouren.

– kunna ge kvalificerad telefonrådgivning till patienter, anhöriga och vårdgrannar minst en timme varje dag under kontorstid.

– ansvara för att rådgivningen tillhandahålls av vårdpersonal med lämplig kompetens och erfarenhet för att bedöma de vårdsökandes vårdbehov och lämplig vårdnivå

– planera verksamheten så att det som kan göras under dagtid inte överförs till kvällstid respektive det som kan göras under vardagar inte överförs till helger.

5. Specifika krav på personal och kompetens

Leverantörens personalstyrka skall innehålla minst följande yrkes- och kompetenskategorier:

leg läkare med specialistkompetens inom barn- och ungdomspsykiatri leg psykolog

leg psykoterapeut socionom

I Leverantörens verksamhet skall

– minst 50 % av personalstyrkan som arbetar i den kliniska verksamheten ha minst 5 års klinisk kompetens/ yrkeserfarenhet inom området barn- och ungdomspsykiatri

– minst 75 % av personalstyrkan som arbetar kliniskt i den öppna barn- och ungdomspsykiatriska specialistvården skall ha psykoterapiutbildning, steg 1 vid avtalets början. Kompetensen skall successivt öka under avtalstiden och efter 3 år skall 100 % av personalstyrkan ha

psykoterapiutbildning, steg 1

– minst 50 % av personalstyrkan som arbetar i den i den öppna barn- och ungdomspsykiatriska specialistvården vara leg psykoterapeut.

Leverantören skall tillse att personal som har vårdrelation med patienter och anhöriga har tillgång till handledning.

6. Ersättning för vårdtjänsten

Leverantören skall ansvara för samtliga kostnader som uppstår för att utföra uppdraget samt övriga förpliktelser enligt kravspecifikationen.

Den totala ersättningen för uppdraget i denna kravspecifikation per år beräknas på följande sätt:

– Fast ersättning

– Rörlig ersättning per besök i prisbilaga

– Rörlig ersättning i form av målrelaterad ersättning, s.k. ”Mål och Mått”

Under avtalsperioden kan justering ske av i prisbilagan angivna vikter per besök, förutsatt att parterna gör en skriftlig överenskommelse om detta.

Målrelaterad ersättning 2015

Uppföljnings-kriterier

Uppföljningsmetod/

källa Mål och Mätetal Periodicitet Andel registrerade

vårdplaner

Data ur Cosmic Minst 95 % av alla väntande ska ha en registrerad vårdplan efter tre besök

Kvartal

Andel patienter med registrerad diagnos inom 3 mån

Data ur Cosmic Minst 95 % av alla patienter ska ha en registrerad godkänd diagnos inom tre månader

Kvartal

Tillgänglighet bättre än 30/30

Data ur Cosmic Högst 10 % av alla väntande får ha väntat mer än 30dagar, dock högst 2 individer

Kvartal

Om Landstinget beslutar att inte använda hela eller delar av den målrelaterade ersättningen läggs denna till den fasta delen av ersättningen.

Leverantören har möjlighet att erbjuda öppen barn- och ungdomspsykiatrisk specialistvård till patienter från andra områden än det område Leverantören har geografiskt ansvar för. Dessa besök ska särredovisas. Landstinget betalar ut ersättning per utfört och registrerat besök enligt de i prisbilagan angivna priserna per besök.

Om patienter folkbokförda i Leverantörens geografiska område får öppen barn- och

ungdomspsykiatrisk specialistvård utanför Leverantörens geografiska område, inom Östergötland, fakturerar Landstinget Leverantören per utfört och registrerat besök enligt de i prisbilagan angivna priserna per besök.

Detta gäller inte vård som patienter får på de länsgemensamma enheterna.

Bilaga 4 Kravspecifikation - Öppen

Related documents