• No results found

Kriterium 2: Avtal och överenskommelser

3 Regionala kriterier

3.2 Kriterium 2: Avtal och överenskommelser

Av Uppsala läns åtta kommuner har till en början fyra kommuner, Landstinget och Region-förbundet ingått avtal för att samarbeta inom Vård och omsorgscollege Uppsala län. Samar-betet drivs utifrån kriterier från Nationella rådet och i nära samarbete med arbetslivet. Arbe-tet är processinriktat och under ständig utveckling.

Samverkansavtalet är utformat i ett antal överenskomna insatser som parterna förbinder sig att arbeta för.

25

Deltagarna i den regionala styrgruppen kommer att verka för att skapa jämbördiga förhållan-den mellan utbildare och arbetsliv och underlätta arbetet på lokal nivå utifrån ett regionalt långsiktigt perspektiv. Det innebär bland annat att den regionala styrgruppen kommer att stödja upprättandet av lokala samverkansavtal, handledaravtal och andra avtal rörande APL enligt en modell som ska användas av alla berörda enheter inom Vård- och omsorgscollege i Uppsala län.

3.2.1 Samsyn och samverkan i Uppsala län

Samsyn och samverkan för att utveckla ett VO-College i Uppsala län sker inledningsvis ge-nom en bred förankring i de kommuner som bedriver gymnasieutbildning ige-nom omvård-nadsprogrammet. De lokala arbetsgrupperna/styrgrupperna har redan från början av arbetet varit aktivt involverade.

Denna organisation ger garantier för ett brett samarbete och en spridning till arbetsgivare, utbildningsanordnare och fackliga organisationer. Kunskaperna och visionerna om framtiden fångas tidigast upp lokalt och kan sedan spridas regionalt. Exempel på detta är diskussioner om en enhetlig baskompetens, gemensamt förhållningssätt till beskrivningar var arbetstillfäl-len kommer att finnas samt utbildningsvägar som leder till arbete. Det finns även en samsyn kring inom vilka områden som kompetensutveckling för redan anställda behöver förstärkas.

Samarbetet kommer även att innebära att fördelen med att det i regionen finns en mångfald av vårdgivare och utbildningsanordnare kan stimulera till nya kreativa lösningar i utbildnings-innehåll och utbildningsformer inom både teori och praktik.

Samsyn om baskompetens och vuxenutbildning

Avtalet mellan kommunerna uttrycker i ett antal punkter den vikt parterna lägger vid samsyn, samverkan och framtidsperspektiv för det regionala samarbetet t.ex. när det gäller enhetlig definiering av baskompetens för olika utbildningsnivåer, både inom ungdomsgymnasiet och vuxenutbildningen. Dessutom understryker avtalet vikten av att verka för att inte bara ung-domsutbildningar utan även att vuxenutbildningen blir ett gemensamt, regionalt ansvar som i nära samarbete med vårdgivarna möter upp framtida arbetskraftsbehov inom vård och om-sorg.

3.2.2 Samsyn om validering

I dag används olika valideringsmodeller i länet. Insatser genom Kompetensstegen har varit betydelsefulla i sammanhanget, men en gemensam, regional utveckling och implementering av valideringsinstrument saknas. Vård- och Omsorgsnämnden i Enköping har till exempel fattat beslut om att arbeta med Kravmärkt Yrkesroll och deras valideringsmodell. Att se över befintliga metoder och modeller, föra diskussioner kring validering och att likrikta de model-ler som används i regionen är ett uppdrag för VO-College i samarbete med arbetsförmed-lingen. I kombination med valideringen ska det finnas möjligheter att kompletteringsstudera.

På längre sikt är målsättningen en gemensam valideringsmodell, gemensamma metoder och instrument i regionen vid validering.

Elever och anställda inom vård och omsorg ska ges möjlighet att genomföra validering av tidigare kunskaper och erfarenheter samt genomföra kompletteringsutbildning mot kurspla-ner. Validering är inte en utbildningsinsats. Eventuell kompletterande utbildning hanteras som allmän vuxenutbildning.

26

Validering beskrivs dels som ett förhållningssätt, då alla som går in i en utbildning ska erbju-das en kartläggning av kunskaper för att inte behöva gå de kurser eller moduler där personen redan har tillräcklig kunskap och kompetens.

Dels kan validering beskrivas som en metod för att kartlägga personens kunskap innan ut-bildning påbörjas, som resulterar i antingen ett betyg eller ett dokument som visar vilka delar eller kurser som behöver kompletteras för en fullgod utbildning.

Samsyn om handledarutbildning och lärares kompetensutveckling

Handledarutbildningar och lärares kompetensutveckling är frågor för den regionala samsy-nen, där kompetenskraven uppdateras utifrån omvärldsbevakningen och framtidens behov.

Inom VO-College kommer samarbetet mellan utbildare och vårdgivare garantera för att handledare och lärare fortbildas inom adekvata områden och i tillräcklig omfattning för att kunna möta utbildningarnas och vårdgivarnas behov. Den regionala styrgruppen kommer att arbeta för en regional samsyn kring handledarens uppdrag och handledarutbildning. Det innebär bland annat att hitta en samordning mellan utbildningsanordnarna gällande handle-darutbildning. I Uppsalas lokala styrgrupp pågår redan diskussioner om att gemensamt er-bjuda en handledarutbildning där de olika skolorna ansvarar för varsin modul.

APL-platser

Samverkan kring APL-platser och tillgången till kvalificerade handledare är en central och prioriterad uppgift inom Vård- och omsorgscollege. Idag räcker inte (framförallt sjuk-vårdspraktiken) APL-platserna till. Den centrala samordningen fungerar men behöver kompletteras med att det inom VO-College etableras en gemensam syn på omfattningen och innehåll för APL. Arbeta för få flexiblare lösningar och att fler får tillgång till de åtråvärda platserna, samt att de kompetenta handledarna får möjlighet till stöd och uppmuntran.

Avtal för APL-platser och handledare kommer att slutas av de lokala parterna enligt en mo-dell som ska användas av alla berörda enheter inom VO-College Uppsala län. Lokala handle-daravtal med de kommuner som inte ingår i Vård- och omsorgscollege men som erbjuder APL-platser i regionen kommer också att upprättas. Handledaravtal och avtal för kvalitets-säkring av praktikplatser finns redan mellan Uppsala universitet, kommunerna och landsting-et.

I lokala handledaravtalen ska det framgå att den gemensamma målsättningen är att den ar-betsplatsförlagda utbildningen ska genomföras med hög kvalitet. I avtalen ska det framgå vilken tidsperiod avtalet gäller och hur ansvarsfördelningen ser ut mellan vårdgivare och utbildare. En väl fungerande samverkan och kontinuerlig dialog mellan vårdgivarna och ut-bildarna samt ett gemensamt ansvarstagande är förutsättningen för att den verksamhetsför-lagda utbildningen skall hålla hög kvalitet och leda till utveckling av vården. Utbildningsan-ordnare ansvarar för att genomföra erforderlig handledarutbildning för den som handleder elever från de utbildningsanordnare som avtalet omfattar. Arbetsgivarna ansvarar för att varje studerande tillhandahålls en handledare som svarar för att APL bedrivs enligt mål och riktlinjer för berörd utbildning.

Avsiktsförklaring med Uppsala universitet

I en avsiktsförklaring från Uppsala universitet (bilaga) uttalas att införandet av Vård- och omsorgscollege i Uppsala län är en viktig och angelägen faktor för att möta framtidens krav på utbildad personal inom vård- och omsorgssektorn.

27

Universitetet menar att detta kommer att fördjupa samarbetet mellan utbildningsanordnare och avnämare.

Verksamheten inom Regionförbundets FoU-stödsenhet kommer att vara positivt bidragande i detta samarbete.

Related documents