• No results found

Kultur- och Fritidsförvaltningen

Nämnd/förvaltning: Kultur- och Fritidsförvaltningen Uppgiftslämnare: Anette Åhlenius

Datum: 2016-05-12

Viktiga händelser

Kultur- och fritidsförvaltningen har mycket arbete med de nya verksamheter som flyttats över från andra nämnder till kultur- och fritidnämndens ansvarsområde. Förbättringspotentialen är på många områden stor, men kräver en stor arbetsinsats - vilket förvaltningen kommer att klara inom ett par års tid. Dock kan man redan nu se stora förbättringar inom flera ansvarsområden.

Driftredovisning - per april 2015

Bokslut Äck utf Budget Ack utf 1'rannos Avvikelse mot

(tkr) 2015 2015 2016 2016 201 fi budget

Kostnader 2 5 830 10 084 33 375 10 009 33 375 0

Intäkter 2 359 1 0 4 8 4 036 766 4 036 0

Netto 23 471 9 036 29 339 9 243 29 339 0

(OBS! lägg in beloppen utan tecken!)

Ekonomi

Kultur- och fritidsförvaltningens prognos innebär att vi kommer att hålla budgeten för 2016.

Att de interna faktureringarna för hela kommunen inte finns registrerade i ekonomisystemet, innebär att det finns både intäkter och kostnader som inte finns med i månadsprognosen - men vi bedömer att det inte ska inverka på vår möjlighet att hålia budget.

Ansvar 560 och ansvar 561: Budget för Biblioteksenhetens löner ligger på ansvar 561 verksamhet 4634, men lönerna har felaktigt konterats på ansvar 560 - därav stämmer inte utfallet. Lönekontoret är kontaktat för att rätta till den felaktiga konteringen gällande biblioteksenhetens löner.

Personal

Kultur- och fritidsförvaltningens ambition var att minimera antalet timanställda under år 2016, dock har trycket på våra verksamheter ökat betydligt med anledning av flyktingströmmen, så att detta inte varit möjligt. Förvaltningen avser att från kommunstyrelsen återsöka därav uppkomna extra

personalkostnader, så att detta faktum inte ska påverka våra möjligheter att hålla vår tilldelade budgetram.

Framtid

• Kultur- och fritidsförvaltningens ambition är att under hösten 2016 skriva fram underlag till kultur- och fritidsnämnden gällande riktlinjer för föreningsbidrag och för de styrdokument som behöver uppdateras.

sida 20

• Bibliotekenheten tar omtag i frågan bokbuss, för att eventuellt kunna samarbeta med Mora kommun.

• Fritidsenheten planerar tillsamman med fastighetavdelningen för att möjliggöra renoveringar på kommunens fritidsanläggningar de kommande tre åren.

• Ungdomsenheten planerar för att öppna ett Ungdomens Hus i det gamla Tingshusets lokaler, där förvaltningens Kulturskola redan finns på övervåningen.

sida 21

Stadsbyggnadskontoret

Nämnd/förvaltning: Byggnadsnämnden Uppgiftslämnare: Lena Bergman Datum: 2016-05-13

Viktiga händelser

- Pågående arbete med fördjupade översiktplan och detaljplan för Airport center. Den förra antogs av fullmäktige i april, och den senare är planerad att antas i slutet av maj. Dessutom hanteras

ytterligare detaljplaner som är i olika skede av planprocessen. Under de tre första månaderna 2016 har fem planbesked lämnats.

- Två planarkitekter slutar under första kvartalet, vilket innebär att planavdelningen är och kommer att vara underbemannade under några månader. Rekrytering pågår och det arbetet fortsätter tills båda tjänster har återbesatts.

- Två nya byggnadsinspektörer anställs under perioden, varav en ersätter en inspektör som går i pension.

- Iordningställande av servicekontoret i Sälen. En av byggnadsinspektörerna ska vara stationerad i Sälen och bemanna servicekontoret ca 3 dagar per vecka, övrig tid återfinns han i Malung.

- Adressättningen tar fart igen efter att i stort sett har legat nere under fjolåret.

- Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen får 5 nya rum efter att ha varit trångbodda under flera år.

Handläggarna som fram till nu har delat rum får nu ett eget kontor. Samtidigt renoveras fikarummet och korridoren städas upp.

- Utredningen om utvecklad samverkan med miljö/bygg i Vansbro kommun startar upp.

Driftredovisning - per april 2015

Bokslut Ack utf Budget Ack utf 1'n.em.s Avvikelse mot

Under perioden har förvaltningen varit underbemannade på plansidan vilket innebär lägre kostnader än budgeterat. På grunde av personalbrist eftersläpar faktureringen för planerna men kommer att

återställas under året. Samtidigt som intäkterna är högre och det beror på det stora antalet byggärenden som har inkommit. Förvaltningen ser över möjligheten att periodisera intäkterna för stora bygglov såsom Gullbrändan och Skilodge Stöten mm. eftersom arbetet och kostnaderna fördelas över flera år.

Förvaltningen har under våren fattat beslut om att uppgradera nuvarande ärendehanteringssystem på grund av instabilitet och problem med nuvarande version. Tanken har varit att Castor skulle

konverteras till Lex under våren men tyvärr har det inte gått att genomföra ännu på grund av att byggmodulen inte är helt färdigutvecklad ännu. Förvaltningen har dessutom behövt teckna ett avtal med nuvarande leverantör ytterligare 1 år. Kostnaderna för förlängningen finns inte med i årets budget.

sida 22

Personal

Båda planarkitekterna slutade under januari/ februari, vilket innebär att Stadsarkitekten är den som i dagsläget upprätthåller planhandläggningen på förvaltningen. Detta samtidigt som ett antal

planärenden är inne i avgörande skeden i planprocessen. Dessa ärenden är främst kopplade till

flygplatsen. Eftersom det tar tid att rekrytera kommer planavdelningen inte att vara fulltaliga förrän till hösten. Hittills har ny planarkitekt anställts. En konsekvens av det är att planprocessen kan bli längre än normalt för vissa ärenden. En planadministratör har anställt för att sköta det administrativa arbetet för planärendena såsom registrering, utskick, annonsering och fakturering mm. Dessa uppgifter har tidigare skötts av planarkitekterna, vilket inte har varit en bra lösning. Planarkitekterna ska ägna sig åt planhandläggning och planarbete.

En byggnadsinspektör har gått i pension och ytterligare pensionsavgångar ligger några år bort.

En av administratörerna har fått en utökad tjänst som handläggare av enklare anmälningsärenden.

Till sommaren har en sommarvikarie tagits in för registrering av byggärenden.

Framtid

Trenden går mot fler och fler ärenden både inom bygg och plan. Det är både roligt och samtidigt en utmaning att hantera så många ärenden. Eftersom arbetsbelastningen fortsättningsvis är hög har stadsbyggnadskontoret börjat granska arbetsflöden för att effektivisera och avlasta handläggare och administratörer. Detta arbete fortsätter under året och det kan även bli aktuellt med vissa

personalförstärkningar för att hinna med.

Förhoppningsvis blir det också aktuellt med ett kommunalt lantmäteri under nästa år, vilket ytterligare skulle stärka upp och komplettera förvaltningen.

sida 23

Related documents