• No results found

Nämnd/fÖrvaitning: Socialförvaltningen Uppgiftslämnare: Niclas Knuts

Datum: 2016-05-17

Viktiga händelser

Inriktningsbeslut för reducering av verksamhet togs i januari 2016. Beslutet avser att avtalet för vårdhemmet i Lima sägs upp under maj månad 2016 och att antalet SÄBO-platser reduceras på avdelningen Regnbågen, Orrmyrgården, ska påbörjas under första halvåret 2016

Driftredovismng - per april 2015

(tkr)

Prognosen för år 2016 pekar mot ett underskott om - 27 250. Totalt har omsorgsbehoven ökat i vår kommun, främst inom framförallt hemtjänsten i norr. Nattpatrull har startat den 18 april 2016 i norra kommundelen.

Ett arbete har inletts tillsammans med medarbetare på Skålmogården att utarbeta plan för avveckling av vårdhemmet på Skålmogården. Besparing beräknas till ca. 6 miljoner med effekt först under 2017.

När det gäller reducering av SÄBO platser på avd. Regnbågen på Orrmyrgården beräknas besparingen för detta att landa på ca.4 miljoner kronor också detta med effekt under 2017. Vidare pågår arbete med att fa ner kringtiden i Hemtjänsten södra. Besparingen för detta beräknas till ca.650 000 kr under 2016.

Inom LSS pågår arbete med att se över hur vi kan använda brukarna inom daglig verksamhet på ett bättre sätt. Bi.a. handlar det om våra dagliga verksamheter kan överta ansvar för tvätt och städ av hemtjänsten bilar (blir en del i deras dagliga verksamhet) samtidigt som det också skulle ge en besparing för Soc. på 80.000 kr på årsbasis.

Positivt är att övertid och fyllnadstid inom vård- och omsorg januari-april 2016 har kostat cirka 500 000 kronor mindre jämfört mot år 2015.

Personal

Individ- och familjeomsorgen (IFO) har de senaste månaderna fatt 3 uppsägningar. I nuläget saknas drygt 7 socialsekreterare/socionomer, varav de lyckas tillsätta 4 vakanser genom inhyrd personal.

Därmed är IFO fortsatt rejält underbemannade och även fortsatt beroende av inhyrd personal.

sida 17

Arbetsbelastningen är hög och personalen påverkas. Åtgärder kring arbetsmiljö, friskvård och löpande delaktighet och information pågår för att minska risken för ytterligare uppsägningar eller

sjukskrivningar.

För att iFO realistiskt ska kunna arbeta mot ett utfall i storleksordningen av nuvarande budget för enheten vore det nödvändigt med en mängd mycket drastiska åtgärder, såsom

bl. a:

- Helt stopp på inhyrd personal och vikarier, ta bort handledning, utbildning, friskvård och andra personalarrangemang, resestopp för alla resor förutom resor enl. föreskrifter. Allmänt inköpsstopp, samtliga placeringsavtal sägs upp för omförhandling. Hemtagning av placeringar och flertalet omplaceringar.

Enhetschefens bedömning är att ett handfast arbete mot att försöka hålla budget skulle kräva en kovändning av verksamhetens inriktning och nämndens nuvarande kvalitetsambitioner, ett totalt stopp i utvecklingsarbete, fortbildning och arbetsmiljöarbete med snara uppsägningar och sjukskrivningar som följd. Stora skillnader i kvalité mellan ekb och övriga ärenden blir nödvändiga och riskerna för allvarliga brister inom myndighetens ansvarsområden ökar mångfalt. Åtgärderna bedöms inte förenliga med det arbetsmiljöansvar som åligger enhetschef och ansvariga.

Istället förordas att fortsätta pågående arbete med hög kostnadsmedvetenhet vid val av insatser, utökning av egen öppenvård samt ökad övergripande kontroll och analys av kostnader och metoder.

Inom Vård- och omsorg är arbetssituationen-idag mycket ansträngd vilket föranleder att vi är väldigt -sårbara. Många av våra enhetschefer upplever frustration, oro, rädsla.

För närvarande är Vård- och omsorgschefen sjukskriven, likaså båda våra två enhetschefer inom LSS.

Jag som Förvaltningschef bedömer situationen som mycket allvarlig och just nu far vi tillsammans med personalavdelningen och bemanningsenheten hjälpas åt över förvaltningsgränserna för att säkerställa så att vi har personal och medarbetare på plats. Högsta prioritet är att säkerställa så att vi har vikarier och personal över sommaren, dels för att vår ordinarie personal ska kunna fa ut sin semester som de så väl är i behov av, men ytterst handlar det om att säkerställa så att våra brukare och vårdtagare får det stöd och den hjälp de har behov av.

Inom biståndsbedömningen går vi idag en man kort och en nyrekrytering av en biståndshandläggare är klar. Denne börjar den 1 juni.

Framtid

Revisorerna har beslutat att göra en granskning av biståndsbedömningen inom äldreomsorg och LSS.

Tanken är att detta ska ske under våren 2016. Granskningen kommer att utföras av Tommy Nyberg som är specialist inom området.

Ett översynsarbete tillsammans med personalavdelningen vad gäller att se över vikariekostnaderna inom socialförvaltningen ska aktualiseras. I detta sammanhang ska vägas in alla de vakanta tjänster som idag inte är tillsatta inom Vård- och omsorg och som idag i stället tillsätts med vikarier.

Från Socialförvaltningen har vi också skickat begäran till fastighetsförvaltningen och M-hem att vi vill få en översyn om hur förutsättningarna och kostnaderna/kostnadskalkyl ser ut för att dels:

sida 18

- Bygga ut Gruppbostaden Rubinen från fyra lgn till sex Igh. (Ligger under Malungshems ägo) - Möjligheterna om Malung-Sälen kommun kan köpa in Gruppbostaden Snålåsen från extern aktör (att Kommunen övertar ägandet i syfte att vi då själva på sikt kan besluta om ev. utbyggnad av fastighet).

Motivet till att vi behöver ha fastighetsavd.och M-hem gemensamma support för ovanstående är för att kunna kvalitetssäkra och möjliggöra nya och mer kostnadseffektiva boendeformer vi ser behov av.

Ny Socialchef behöver rekryteras omgående då jag (Niclas Knuts) beslutat att inte fortsätta mitt uppdrag. Min avsikt är (förutsatt att ny Socialchef tillkommit) att lämna detta uppdrag senast 31 augusti 2016. En rekrytering bör därför igångsättsättas så snart som möjligt.

sida 19

Related documents