• No results found

Kultur- och fritidsnämnden

In document Budget 2019 och plan 2020-2021 (Page 40-43)

Uppdrag

Kultur- och fritidsnämndens uppdrag omfattar bibliotek och allmänkulturell verksamhet, ungdoms- och fritidsgårdsverksamhet samt föreningsstöd. I uppdraget ingår ansvar för såväl verksamhet i egen regi som stöd till och samverkan med annan kultur- och fritidsverksamhet i staden.

Politisk viljeriktning

Lidingö har ett fantastiskt idrotts- och kulturliv. Utbudet av aktiviteter och evenemang är stort och brett. Ett stort antal Lidingöbor är engagerade, såväl i egenskap av utövare som i form av åskådare eller medföljare. Ett starkt idrottsliv bidrar till Lidingös profil som Hälsans ö.

Kultur- och fritidsnämndens kommer att bygga upp en beställarfunktion som ska hantera frågor och beställningar kring idrottens lokaler och anläggningar. Tanken är att denna funktion ska hantera beställningar av anläggningar på samma sätt som

utbildningsnämnden sköter beställningar av skollokaler. Den interna mottagaren till gjorda beställningar är teknik- och fastighetsförvaltningen.

För att underlätta kontakten mellan staden och föreningslivet kommer en ny tjänst att tillsättas som idrottschef, som bland annat har till uppgift att vara vägen in i staden och som kan kanalisera de frågeställningar som idrotts- och föreningslivet möter i vardagen.

Kommunstyrelsen är mån om att idrottsklustret i Högsätra utvecklas till ett attraktivt område. För att påskynda arbetet med idrottsklustret kommer idrottsdelen att brytas ut ur planprogramarbetet för Högsätra och fortsätta som en egen detaljplan. Precis som för Lidingövallen är det viktigt med ett nära samarbete med föreningarna, miljö- och stadsbyggnadskontoret och teknik- och fastighetsförvaltningen.

Den uppskattade Kulturveckan är ett självklart inslag på Lidingö och ska värnas.

Genom ett samarbete med olika kulturaktörer kan Kulturveckan ytterligare utvecklas.

Extern finansiering av kulturevenemang är positivt då det ger möjlighet till större och bättre kulturutbud. Arbetet med att öka medfinansieringen ska fortsätta. Staden bör även fortsättningsvis stödja den bland Lidingöbor uppskattade körfestivalen.

Stadsbiblioteket är viktigt för många Lidingöbor, men spelar även en central roll för

gentemot Lidingöborna och öppnar för nya samarbeten, bland annat med de verksamheter som redan finns i stadshuset eller som kommer flytta dit.

Många Lidingöbor ägnar sig åt sjö- och båtliv. Ambitionen är att skapa fler båtplatser i Skärsätra båtklubb och en förtätning i flera andra klubbar.

Kultur- och fritidsnämnden kommer få ett samlat ansvar för bland annat Musikskolan, Sagateatern och stadsbiblioteket

Prioriterade mål

1. Lidingöborna erbjuds ett brett och efterfrågat utbud av kultur- och fritidsaktiviteter och verksamheter med hög kvalitet på ett kostnadseffektivt sätt.

Året som kommer

Ett rikt idrotts- och kulturliv för alla För att skapa ett rikare idrotts- och kulturliv för alla kommer kultur- och fritidsnämnden att utveckla mötesplatser och utbud, förbättra marknadsföringen av utbudet och underlätta för medborgarna att vara med och påverka.

Utveckla och skapa nya attraktiva idrottsområden Under 2019-2021 kommer flera idrottsområden och lokaler att renoveras och utvecklas. Det gäller bland annat

Lidingövallens idrottsområde, Ekholmsnäs idrottsområde, idrottsdelen i Högsätraprojektet, fotbollsytor i Larsberg och Brevik samt den nya simhallen i Dalénumområdet. Staden kommer att ta fram en idrottspolicy som bör ligga till grund för hur framtida investeringar ska prioriteras.

Förtätning ger fler båtplatser För att ge fler Lidingöbor möjlighet att njuta av frilufts- och sjöliv är ambitionen att skapa fler båtplatser. En ny vågponton som förbättrar båtsäkerheten ska installeras i Skärsätra båtklubb. Den gamla ger 10-15 nya båtplatser när den flyttas till Torsviks båtklubb. En förtätning kommer även att ske i Skärsätra.

Kulturveckan, ett självklart inslag som ska värnas Lidingö kulturvecka som 2008 startade som Kulturnatten, har hela tiden utvecklats. Under 2018 utökades antalet dagar från sex till elva för att möta en tillfällig brist på lokaler och undvika krockar för

publiken. Under 2019 kommer kulturveckan ha tillgång till den nyrenoverade entréhallen i Lidingö stadshus vilket möjliggör att många av kulturveckans programpunkter finns under ett och samma tak.

Samarbete och medfinansiering vid kulturarrangemang Samarbete, samfinansiering och samnyttjande av resurser är positivt och ger möjlighet till ett bredare kulturutbud för Lidingöborna och ger samtidigt mer kultur för varje satsad skattekrona. Avdelningen jobbar vidare, inte minst i samarbete med Lidingös kulturaktörer, för att hitta eller frigöra nya resurser som extern medfinansiering.

Flytt av stadsbiblioteket ger nya och ökade möjligheter Under 2019 flyttar Lidingö stadsbibliotek till det nyrenoverade stadshuset. I nya tillgängliga och öppna lokaler finns utrymme för både inspiration, kreativitet och lugna läsmiljöer.

Utställningshall i stadshuset Under 2019 öppnar också Lidingö stadshus nyinredda entréhall med utställningshall och nya möjligheter för kulturarrangemang och kreativa verksamheter för alla åldrar. Med Lärcenter, Mötesplats centrum och Ö-gruppen i stadshuset ökar möjligheterna till samverkan och samnyttjande vilket kommer att stärka kulturutbudet för Lidingöborna.

Ekonomiska ramar för kultur- och fritidsnämnden

Verksamhet Budget 2018 Prognos 2018 Budget 2019 Plan 2020 Plan 2021

Anslagsram 11,6 10,9 13,3 15,5 15,6

SUMMA 11,6 10,9 13,3 15,5 15,6

Anslagsramen räknas upp med 1,5 procent för 2019.

Därutöver tilldelar kommunstyrelsen kultur- och fritidsnämnden 1,0 mnkr för ökade kapitalkostnader för stadsbiblioteket i samband med inflyttningen till det renoverade stadshuset.

För att möta ett ökat antal föreningsaktiva barn och unga tilldelas nämnden ett tillskott på 0,4 mnkr till föreningsbidrag.

Anslagsramen minskas med 0,5 mnkr då en växling av budgetram sker mellan KFN och UN avseende kulturen.

Anslagsramen uppräknas med 1 procent för planåren 2020- 2021.

Investeringar

Kommunstyrelsen föreslår en investeringsbudget för 2019 på 1,0 mnkr.

In document Budget 2019 och plan 2020-2021 (Page 40-43)

Related documents