• No results found

Omsorgs- och socialnämnden

In document Budget 2019 och plan 2020-2021 (Page 36-40)

Uppdrag

Stadens omsorgs- och socialnämnd ansvarar för att äldre och funktionsnedsatta får den hjälp de behöver för att vardagen ska fungera. Nämnden ansvarar också för individ- och familjeomsorgen inom socialtjänsten samt mottagning av nyanlända och

ensamkommande barn. Huvuddelen av verksamhetens insatser genomförs utifrån ett beslut inom aktuell lagstiftning. Men nämnden bedriver även ett omfattande

förebyggande arbete.

Omsorgs- och socialnämndens ansvar omfattar både verksamhet som bedrivs i stadens egen regi och den som bedrivs på entreprenad samt i privat regi.

Politisk viljeriktning

Lidingöborna ska känna sig trygga och självständiga i sitt dagliga liv oavsett ålder, förutsättningar och behov. Det säkerställs genom att erbjuda välfungerande och kvalitativa tjänster. Det är i mötet mellan verksamheterna och den enskilde individen som kvaliteten i verksamheten skapas. Tjänsternas kvalitet säkerställs även genom ett löpande systematiskt kvalitetsarbete.

Digitaliseringen är en möjlighet att förbättra verksamhet och processer. Möjligheter finns på flera områden. Utvecklingen är ofta önskvärd och efterlängtad, men i flera fall är den nödvändig, exempelvis på områden där det råder personal- eller kompetensbrist.

Därför är det viktigt att den digitala verksamhetsutvecklingen fortskrider med ännu större kraft, bland annat tillsammans med stadens IT-enhet som stöd.

Införandet av valfrihetssystem inom daglig verksamhet enligt LSS sker till årsskiftet.

Det är positivt att valfrihetsreformer genomförs. Det bör undersökas om det finns fler områden och verksamheter där valfrihetssystem kan införas. När och om det görs är det viktigt att anpassa verksamheten inom egen regi till efterfrågan.

Utvecklingen med ökat bruk av droger och alkohol med våld och kriminalitet som följd är bekymrande. Det är viktigt att det arbete som påbörjats med att hjälpa unga

Lidingöbor fortsätter. Ett fortsatt bra och nära samarbete mellan socialtjänst, skola, polis, andra myndigheter och organisationer samt frivilligorganisationer, tillsammans med goda exempel, skapar goda förutsättningar för att kunna minska missbruk bland unga på Lidingö.

Att fånga upp unga i ett tidigt skede och sätta in stödjande insatser snabbt är väsentligt

Våld i nära relationer är ett stort samhällsproblem. Frågan är angelägen och det är viktigt att det påbörjade arbetet fortsätter med att hitta och utveckla effektiva sätt och metoder, med bästa möjliga evidens, så att barn, unga, vuxna och äldre får det stöd de behöver för att hindra våldet och hjälpa de våldsutsatta.

Egenförsörjning är ett viktig värden i ett samhälle ur flera aspekter. Främst bland dessa är individens oberoende och att kunna leva på sin lön men det är även viktigt eftersom det medför lägre kostnader i form av försörjningsstöd för staden och mindre

skattemedel från skattebetalarna. Genom bland annat arbetsmarknadskoordinatorer kan staden stärka arbetet i att få fler i arbete och egenförsörjning. Därför tilldelas medel för att anställa fler arbetsmarknadskoordinatorer. Ett utvecklat samarbete med företag, föreningar och andra aktörer inom civilsamhället är av stor vikt.

Antalet nyanlända som är prognostiserade att anvisas till Lidingö kommer fortfarande ligga på höga nivåer. Det ställer krav på att staden lyckas med att få fler i arbete och egenförsörjning. Arbetet med detta är mycket viktigt för att undvika social utsatthet och utanförskap. För att lyckas med detta uppdrag spelar bland annat

arbetsmarknadskoordinatorerna en central roll.

Likaså fortsätter arbetet med att informera nyanlända om hur den svenska bostadsmarknaden fungerar och hur de ska hitta en bostad.

Den sociala samvaron runt matbordet har för många äldre stor betydelse för deras välbefinnande, tillsammans med en väl sammansatt kost. Arbetet med att utveckla de äldres mat- och måltidssituation ska därför fortsätta.

Välbefinnande och livskvalitet handlar även om det sociala innehållet under en dag och om att kunna delta i olika sociala aktiviteter. Såväl äldre som bor hemma eller på särskilda boenden som personer med funktionsnedsättning, ska ha möjlighet att komma ut i friska luften och kunna delta i aktiviteter på regelbunden basis. Nämnden har det övergripande ansvaret för det, men de många frivilliginsatser som görs dagligen är viktiga, och i många sammanhang oersättliga. Det är viktigt att fortsätta utveckla samarbetet med öns föreningsliv, anhöriga och frivilligkrafter, för att erbjuda alla Lidingöbor en bra fritid.

Att fortsätta utveckla anhörigstödet är angeläget eftersom många anhöriga till sjuka och funktionsnedsatta utför ett krävande och betydelsefullt vård- och omsorgsarbete.

Flera förändringar i lagstiftning och riktlinjer är på gång inom omsorgs- och socialnämndens ansvarsområde. Det är viktigt att bevaka dessa förändringar för att kunna anpassa verksamheten vid behov. Exempelvis handlar det om nationella riktlinjer för vård-och omsorg vid demens vars riktlinjer och arbetssätt ska implementeras, bland annat gällande medsittning vid måltider. Det handlar också om Samverkan vid

utskrivning inom slutenvård, som innebär nya arbetssätt både på myndighetssidan och hos utförarna. Det pågår även en LSS-utredning som innebär en översyn av incitament

och förutsättningar för val av personlig assistans, förändringar i regelverk samt förstärkt kvalitet och träffsäkerhet i övriga insatser i LSS.

En översyn görs och kommer att presenteras över hur de långsiktiga behoven för hur staden skall täcka behoven för boende för äldre.

Prioriterade mål

1. Den enskilda individen inom nämndens verksamheter får rätt och kostnadseffektivt stöd

2. Barn och unga på Lidingö har trygga uppväxtvillkor

3. Lidingöbor som står utanför arbetsmarknaden får effektivt stöd och uppmuntran för att bli självförsörjande.

Året som kommer

Pågående översyn av lagstiftning inom nämndens område avser insatser enligt LSS och assistansersättning samt socialtjänstlagen. Effekter för nämndens verksamhet kan bedömas när förändringarna presenteras, vilket är i december 2018.

Lättillgänglig hemtjänst. Förändringen i socialtjänstlagen ger kommuner möjlighet till förenklat beslutsfattande om hemtjänst för äldre, utan föregående behovsprövning. Som ett första steg provas detta avseende insatsen trygghetslarm.

Förslag till ny särskild boendeform, biståndsbedömt trygghetsboende. Detta är en särskild boendeform för äldre som främst behöver stöd och hjälp i boendet och annan lättåtkomlig service och som har behov av att bryta oönskad isolering.

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Lagstiftningen syftar till en trygg, säker och smidig övergång från slutenvård till öppen vård och omsorg, och nytt arbetssätt gäller från 14 november 2018.

Inkorporering av FN:s konvention om barnets rättigheter. Barnets rättigheter ska beaktas vid avvägningar och bedömningar som görs i beslutsprocesser i mål och ärenden som rör barn.

Valfrihet inom daglig verksamhet enligt LSS, införs från 1 januari 2019.

Arbetsmarknad, bostad och integration kommer 2019 att ha ännu större fokus på motivation, stöd och matchning, i och med satsningen på arbetsmarknads-och bostadskoordinatorer.

Mottagning av nyanlända och ensamkommande barn. Migrationsverkets

Trygg uppväxt. Fältkuratorer ska tillsammans med preventionssamordnaren, lärande- och kulturförvaltningen och andra aktörer att arbeta med att utveckla och implementera det förebyggande arbetet för barn och unga.

Boende med särskild service för barn eller ungdomar enligt LSS på Lidingö.

Arbete med att förbereda och driftsätta ett barnboende, enligt lagen om stöd och service till vissa funktionsvarierade (LSS), kommer att starta hösten 2018

Projekt psykisk hälsa drivs i fem delprojekt och omfattar flera av nämndens målgrupper inom äldreomsorg, socialpsykiatri och nyanlända.

Ekonomiska ramar för omsorgs- och socialnämnden

Verksamhet Budget 2018 Prognos 2018 Budget 2019 Plan 2020 Plan 2021

Anslagsram 989,9 974,8 999,1 1 018,5 1 044,2

SUMMA 989,9 974,8 999,1 1 018,5 1 044,2

Pengbeloppen för hemtjänst, särskilda boenden och servicehus höjs med 2 procent.

Nämndens interna pengbelopp för funktionsnedsättning, LSS och socialpsykiatri höjs med 2 procent.

Pengbeloppen för daglig verksamhet utgår från nämndens förslag inför beslut om införandet av LOV.

Anslagsramen för nämndens övriga verksamhet höjs med 1,5 procent.

Pengbeloppen 2019 redovisas i bilaga

Därutöver tilldelar kommunstyrelsen Omsorgs- och socialnämnden 2,8 mnkr för en satsning på bostads- och arbetsmarknadskoordinatorer.

Införandet av LOV inom daglig verksamhet föranleder en minskning av ramen med 2,5 mnkr.

För att justera för volymförändringar inom äldreomsorg minskas omsorgs- och socialnämndens ram 2019 med 19,4 mnkr jämfört med budget 2018. I förhållande till nämndens senaste prognos för 2018 är det en ökning med 3,6 mnkr. För 2020 tillförs nämnden 7,7 mnkr och för 2021 tillförs ytterligare 14 mnkr.

För att möta ökade behov inom individ- och familjeområdet tillförs nämnden 7,2 mnkr för 2019 och ytterligare 1,5 mnkr 2020 och 1,5 mnkr 2021.

Nämndens kostnader för nyanlända och ensamkommande finansieras genom statsbidrag och tidigare erhållen ersättning från Migrationsverket.

Pengbelopp och anslag uppräknas med 1 procent för planåret 2020-2021.

In document Budget 2019 och plan 2020-2021 (Page 36-40)

Related documents