• No results found

Utbildningsnämnden

In document Budget 2019 och plan 2020-2021 (Page 30-36)

Uppdrag

Utbildningsnämnden ansvarar för all skol- och förskoleverksamhet i staden. Nämndens ansvarsområden är:

• det offentliga skolväsendet,

• den kommunala förskoleverksamheten och skolbarnomsorgen,

• övriga uppgifter enligt skollagen. Detta omfattar såväl kommunal som enskild verksamhet.

• den kommunala musikskolan

• ungdomsmottagningen

Politisk viljeriktning

Utbildningsnämndens främsta uppdrag är att Lidingös unga barn och elever får en god utbildning och bra start i livet.

Utbildningspolitiken på Lidingö kännetecknas av tre tydliga värden: kunskap, trygghet och valfrihet. Arbetet med att utveckla verksamheten och förbättra skolresultaten är prioriterat.

Vårdnadshavare har huvudansvaret för barns fostran. Däremot har skolan och

vårdnadshavarna ett gemensamt åtagande att förmedla till barn och elever vikten av att ta ansvar, att samarbeta och att respektera varandra samt att förstå och värna

demokratin.

Varje barn och elev ska uppleva en trygg och inspirerande skolmiljö. När eleverna känner sig trygga kan de prestera bättre. Höga förväntningar är ledord och med det följer höga krav på att alla elever ska mötas av undervisning av hög kvalitet, baserad på forskning och beprövad erfarenhet. Kraven ska vara stora på att alla elever ska lyckas nå godkända resultat och ges möjlighet att nå sin fulla potential.

Genom fritt skolval och friskolesystemet ges Lidingös unga och deras familjer

möjlighet att välja en undervisningsform och inriktning som passar varje elevs intresse och önskemål. De senaste årens hätska utfall från regeringshåll mot friskolesystemet och det fria skolvalet har varit oroande för både elever, lärare och föräldrar. För närvarande är hotet avvärjt, men lagförslag på olika inskränkningar i systemen kan återkomma. Det är således viktigt att bevaka frågan även framöver.

regionen, 200 stycken. Det innebär att dagens knappt 80 000 elever har ett brett utbud att välja mellan när de söker till gymnasiet.

Lidingös elever presterar väl jämfört med riket och länet. Lidingö ligger i Sverigetoppen vad det gäller högsta meritvärde för årskurs 9. Dessutom är Lidingö bland de bästa kommunerna i riket avseende elever, exklusive utländsk bakgrund, som lämnar årskurs 9 med E i alla ämnen.

Precis som i budget för 2018 är pengbeloppen för 2019 differentierade, förutom de pengbelopp som gäller för Hersbys olika program som följer de belopp som sätts gemensamt i den gemensamma gymnasieregionen. Det medför att en större höjning av pengbeloppen riktade till förskolans yngsta barn och årskurs 6-9. Skälet för denna differentiering är för att möjliggöra språkundervisning i moderna språk redan från årskurs 6. Satsningen på de yngsta barnen görs för att stärka kompetensen vid inskolning och för trygghetsskapande åtgärder.

Fortsatta satsningar på såväl läsa-räkna-skriva-satsningen som lovskolan är viktiga för att säkerställa bra resultat och att alla elever når kunskapsmålen. Satsningen på läxhjälp ska fortsätta trots att det statliga stödet försvinner.

Kommunstyrelsen uppskattar den gedigna satsningen på digitalisering, en viktig

satsning när digital kompetens blir en tydligare del av skolans uppdrag samtidig som de digitala verktygen kan användas för att tillgängliggöra och individanpassa undervisning och läromedel. Likaså är satsningarna på kompetensutvecklingen av lärare i

programmering och användandet av digitala verktyg i exempelvis undervisning och kollegialt lärande motiverade och viktiga.

Det systematiska kvalitetsarbetet är av avgörande betydelse för att förbättra skolresultaten, likaså fortsatta satsningar på personalen i förskola, grundskola och gymnasium. Genom ett kontinuerligt utbildnings- och utvecklingsarbete och fortsatt fokus på löner säkerställs att Lidingös skolor har bra och kunnig personal, en nyckel till bra skolresultat. Likaså är det av central betydelse att satsa på förskolechefer och rektorer som leder och utvecklar skolans arbete.

Under 2016 höjdes de lönesatta lärarnas löner med drygt 5 procent, en satsning som fortsatte under 2017 med cirka 3,5 procent och 2018 med cirka 3 procent. Även 2019 ska fokus vara på att fortsätta förbättra lärarnas arbetssituation och löner. Vid

lönesättning ska goda prestationer premieras.

Elevernas psykiska hälsa är viktig för goda resultat i skolan. Av olika skäl har den psykiska hälsan bland eleverna försämrats. Att skolmiljön upplevs som trygg och inspirerande är en central aspekt för att barnen och eleverna ska kunna prestera bättre.

Det är viktigt att elevhälsoarbetet vidareutvecklas för att inte riskera försämrad elevhälsa. I det arbete är en förstärkning av elevhälsan med en skolpsykolog och en speciallärare viktig i syfte att förebygga och stödja de ungdomar som har behov av stöd av olika slag.

Arbetet med att tillskapa nya förskolelokaler fortsätter, exempelvis i Islinge. Även i Brevik byts en paviljong ut till en ny modern förskolelokal. De nya förskolorna ska ha möjlighet att bedriva en flexibel verksamhet avseende barngrupper och personal.

Tillskottet av nya förskoleplatser ger möjlighet till att fortsätta arbeta med mindre barngrupper.

Personalen inom pedagogisk omsorg – det som tidigare kallades dagmammor – gör ett viktigt arbete men har tyvärr svårt att delta i stadens olika utbildningsprogram. Detta är en grupp som sällan får den uppskattning som de förtjänar. För att hjälpa och få fler av personalen inom pedagogisk omsorg att vidareutbilda sig införs ett system med

kompetenscheckar till ett totalt belopp på 100 000 kronor.

Moderniseringen av Hersby gymnasium fortsätter genom en tillbyggnad av nya moderna samlingslokaler, fler klassrum och en större aula. När utbyggnaden står klar 2020/2021 kommer Hersby kunna öka antalet elever med 200.

Hersby bedriver en framgångsrik entreprenörsutbildning i form av Ung Företagsamhet.

Den verksamheten ska erbjudas till fler elever i gymnasiet, men även till elever i grundskolan och elever som går på gymnasieskolan introduktionsprogram, IM-elever.

Utmaningarna för att klara mottagandet av nyanlända familjer och ensamkommande barn kvarstår, även om antalet barn inte förväntas öka lika mycket som de senaste åren.

Målet är att underlätta och stärka studiestarten och snabbare få in de nyanlända i samhället och in i sysselsättning. De riktade satsningarna på nyanlända 2,5 miljoner kronor kvarstår. Det samma gäller satsningen på SFI, flerspråkighet och modersmål med 3,3 miljoner kronor.

Satsningen på socioekonomisk fördelning med 3 miljoner kronor fortsätter även 2019.

Syftet med satsningen är att säkerställa alla elevers möjligheter att nå kunskapsmålen och erhålla godkända betyg i alla ämnen.

Kultur- och fritidsnämnden kommer få ett samlat ansvar för bland annat Musikskolan, Sagateatern och stadsbiblioteket.

Prioriterade mål för utbildningsnämnden

1. Lidingös elever ska ha Sveriges högsta meritvärde/betygspoäng.

2. Alla barn och elever ska möta ett lärande och ges möjlighet att utvecklas till sin fulla potential, så att de vid utbildningens slut uppnår minst betyget E i samtliga ämnen.

3. Barn, elever och personal ska uppleva en trygg och inspirerande miljö.

Året som kommer

Utveckling av skolornas resultat För att möta de två första, av kommunstyrelsen prioriterade mål, kommer lärande- och kulturförvaltningen att fokusera på utveckling av skolornas resultat. Inom ramen för detta arbete strävar förvaltningen efter att alla elevers kunskaper ska öka och varje elev ska utvecklas utifrån sin potential. Såväl studiemässigt svaga elever som särskilt begåvade elever ska få rätt stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt.

Digital kompetens Arbetet med digitalisering tar avstamp i den nationella strategin och är väl kommunicerad genom hela styrkedjan. Bland annat kommer representanter från de kommunala skolorna och förskolorna att få fördjupa sina kunskaper i

programmering, användandet av it som material, innovation samt digital kompetens.

Förvaltningen har även inlett ett banbrytande projekt genom sitt partnerskap med Rise (Research Institutes of Sweden) där forskningsarbetet handlar om att ta reda på hur Internet of Things kan bidra till större förståelse och kunskap i utbildningslandskapet.

Kompetensförsörjning Ett arbete med att ta fram nya attraktiva rekryteringsannonser har inletts med syfte att ta ännu mer plats i den hårda konkurrensen på arbetsmarknaden.

Lön är en viktig del i att behålla och rekrytera personal och förvaltningen kommer ha särskilt fokus på detta område även 2019. Med mål att skapa en attraktiv och spännande arbetsmiljö, där fokus ligger på förståelse och acceptans för skolans uppdrag, har ett handlingsprogram tagits fram som kommer att presenteras under 2019.

Elevhälsoarbetet För att kunna arbeta förebyggande och hälsofrämjande i högre utsträckning utökas den centrala elevhälsan med ytterligare en specialpedagog och en skolpsykolog. För att kunna utvärdera varje skolas elevhälsoarbete kommer

elevhälsoplanerna att börja följas upp systematiskt. Förvaltningen fortsätter även satsa på fortbildning kring Tillgänglighet i praktiken, digitalisering och det kollegiala

lärandet. Bland annat genomförs ännu ett besök på Harvard för att lära om UDL som är en metod för att kunna individualisera undervisningen i klassrummet.

Lokalförsörjning För att på sikt klara av ökade barn- och elevkullar samt ha lokaler på strategiska platser på ön krävs en aktiv planering och kontinuerlig utökning av stadens lokaler. I vissa fall kan det också innebära effektiviseringar då verksamheter kan

samverka kring lokaler för att på så sätt få ut så mycket som möjligt av tilldelade medel.

Förvaltningen strävar efter att ta bort samtliga tillfälliga paviljonger för att ersätta dem med permanenta lösningar.

Kompetenscheckar till pedagogisk omsorg Personal inom pedagogisk omsorg har svårt att delta i kommunövergripande kompetensutveckling. För att öka kompetensen inom denna viktiga grupp inrättas ett system med kompetenscheckar för

kompetensutveckling. Kompetenscheckarna kommer att uppgå till totalt 100 tkr.

Ung företagsamhet Idag finns det ett väl inarbetat koncept kring Ung företagsamhet.

Hersby gymnasium ska fortsätta att utveckla det entreprenöriella lärandet lokalt. Som en del i detta fortsätter arbetet med att förbättra Draknästet där elever får testa sina

affärsidéer mot det lokala näringslivet. För ekonomielever är ung företagsamhet redan en obligatorisk kurs och från läsåret 2018/19 blir det även obligatoriskt för

teknikprogrammet. Innovationsveckan är ett annat exempel där förvaltningen lyfter barn och elevers entreprenörskap och innovationsförmåga.

Utbildning och satsning på nyanlända Andelen nyanlända har under de senaste åren ökat på Lidingö. För att skapa goda förutsättningar för att snabbt komma ut i arbete och in i studier erbjuds plats åt nyanländas barn i den kommunala förskolan. Inom SFI och vuxenutbildning ges möjlighet till fördjupning i det svenska språket. På Hersby

gymnasium bedrivs språkintroduktion med minst 23 timmar i veckan med behöriga lärare. För att påskynda integrationsarbetet erbjuder även vuxenutbildningen ett flertal yrkesutbildningar inom bristyrken. För att nyanlända elever lättare ska lyckas erbjuds kompensatoriska hjälpmedel och ökat modersmåls- och studiestöd.

Satsning på socioekonomiskt stöd Oavsett förutsättningar ska alla elever ges möjlighet att lyckas med sina studier. Därför fortsätter satsningen på socioekonomiskt stöd. Det socioekonomiska stödet uppgår till 3,0 mnkr. Detta stöd kan bland annat användas till ökad personaltäthet, specialtjänster eller kompensatoriska hjälpmedel.

Ekonomiska ramar för utbildningsnämnden, mnkr

Verksamhet Budget 2018 Prognos 2018 Budget 2019 Plan 2020 Plan 2021

Skolpengsram 1 147,8 1 141,8 1 173,7 1 200,4 1 228,7

SUMMA 1 147,8 1 141,8 1 173,7 1 200,4 1 228,7

Skolpengsram

Pengbelopp för förskola höjs med 2,8 procent för 1-2 år och med 1,9 procent för 3-5 år.

Pengbelopp för grundskolan höjs med 1,9 procent för årskurs 3-5 och med 2,1 procent för årskurs 6-9.

Pengbelopp för pedagogisk omsorg höjs med 1,5 procent, fritidshem och grundsärskola med 2,0 procent.

Pengbelopp för fritidsklubb och öppen eftermiddagsverksamhet höjs med 0,5 respektive 1,5 procent.

Gymnasieskolans pengbelopp fastställs till de nivåer som Storsthlm (f.d.

Kommunförbundet i Stockholms län) föreslår. För programmen inom Hersby gymnasium är höjningen i genomsnitt 1,8 procent. Pengbelopp för språk, IM-preparand och IM-individuell är oförändrade.

Pengbeloppen 2019 redovisas i bilaga.

För att möta ökade volymer tillförs skolpengsramen 2019 1,4 mnkr jämfört med budget

Ekonomiska ramar för utbildningsnämnden, mnkr

Verksamhet Budget 2018 Prognos 2018 Budget 2019 Plan 2020 Plan 2021

Anslagsram 185,2 179,7 191,8 193,9 196,2

Pengfinansierad verksamhet i egen regi

0,0 -11,0 0,0 0,0 0,0

SUMMA 185,2 168,7 191,8 193,9 196,2

Anslagsram

Anslagsramen för utbildningsnämnden höjs med 1,5 procent.

Utbildningsnämnden tilldelas 3,4 mnkr för särskilda satsningar inom anslagsramen för bland annat läxhjälp, kommunalt aktivitetsansvar, förstärkning av Ledviks resursenhet (elever med en autism- eller språkstörningsdiagnos) samt en fortsatt satsning på löner för lärare och pedagoger inom musikskolan, modersmålsundervisningen, Ledvik och SFI.

Anslagsramen ökas med 0,5 mnkr då en växling av budgetram sker mellan KFN och UN avseende kulturen.

Anslagsramen uppräknas med 1 procent för planåret 2020 och 1 procent för år 2021.

Investeringar

Kommunstyrelsen föreslår en investeringsbudget för 2019 på 3,7 mnkr.

In document Budget 2019 och plan 2020-2021 (Page 30-36)

Related documents