• No results found

Teknik- och fastighetsnämnden

In document Budget 2019 och plan 2020-2021 (Page 43-47)

Uppdrag

Teknik- och fastighetsnämnden ansvarar för utveckling och förvaltning av Lidingö stads offentliga miljö, gata och trafik, broar och hamnar, park och natur samt stadens idrotts- och fritidsanläggningar.

Förvaltningen ansvarar vidare för att genom rationell förvaltning försörja stadens egna verksamheter med lokaler och bostäder. Det ingår att förvalta stadens övriga bebyggda fastigheter samt att planera och genomföra investerings-, underhåll- och driftåtgärder. I samverkan med stadens förvaltningar planeras lokalförsörjningen för att utveckla och anpassa beståndet alltefter ändrade förutsättningar.

I uppdraget ingår även att tillgodose efterfrågade vatten- och avloppstjänster, förnya och underhålla den allmänna VA-anläggningen samt insamling och omhändertagande av hushållsavfall och därmed jämförligt avfall från småhus, flerbostadshus samt

verksamheter på Lidingö.

Politisk viljeriktning

Teknik- och fastighetsnämndens verksamhet är bred och mångfacetterad och rör allt från trafikfrågor, fastighetsfrågor, underhåll av infrastruktur, vatten- och avlopp, avfallshantering till park-, natur- och vattenfrågor. Oavsett vilken fråga det gäller anser kommunstyrelsen att verksamheten inom nämndens kompetensområde ska skötas så effektivt som möjligt med Lidingöbornas och skattebetalarnas bästa för ögonen.

Kommunikation och dialog med Lidingöborna är en viktig aspekt av nämndens verksamhet. Kommunstyrelsen anser att den behöver utvecklas ytterligare.

En av de mer angelägna uppgifterna för teknik- och fastighetsnämnden är att skapa en säker trafikmiljö med god framkomlighet för olika trafikslag, där utgångspunkten är att alla trafikslag behövs och kompletterar varandra. I arbetet för att skapa en bra

trafikmiljö är det av stor vikt att hänsyn tas till den omgivande miljön och till de boende. Innan en större åtgärd genomförs ska synpunkter på förslagen tas in från Lidingöborna.

Stadens park-, natur- och vattenområden ska vara attraktiva och tillgängliga för Lidingöborna. Det skapar förutsättningar för ett aktivt friluftsliv på Hälsans ö.

Teknik- och fastighetsnämnden genomförde under 2017 åtgärder för att restaurera Kottlasjön i syfte att minska algblomningen. Under hösten 2018 kommer resultaten av vattenproverna att presenteras. Åtgärderna ska följas upp ordentligt för att utröna om de har haft önskad effekt och att vattenkvaliteten i Kottlasjön har förbättrats.

Den bostadsnära skogen som ligger på stadens mark behöver underhållas för att undvika slyiga miljöer. De insatser som kan bli aktuella bör bedömas utifrån bland annat

önskemål från fastighetsägare.

Det påbörjade arbetet med att förbättra och förnya belysningen på såväl gång- och cykelbanor som rekreationsområden ska fortsätta. Arbetet syftar till att skapa en tryggare utomhusmiljö och lägre energiförbrukning.

Det påbörjande arbetet med att samordna cykelnätet med övriga kommuner i Stockholmsregionen bör fortsätta. En fungerade och sammanhållen infrastruktur i Stockholmsområdet ger möjlighet för Lidingöborna till arbetspendling och bättre möjligheter att cykla och promenera i vardagen.

Tillgång till rent vatten och väl fungerande avloppssystem är en basfunktion i samhället.

Kommunstyrelsen ser det som angeläget att teknik- och fastighetsnämnden säkerställer underhållet i den existerande infrastrukturen och vidtar åtgärder för att uppdatera och modernisera den där det anses nödvändigt.

Staden arbetar aktivt med att säkerställa en bra och ekonomiskt försvarbar lösning för Lidingövallen. Ambitionen är att hitta en lösning under 2019 och att därefter gå ut på en ny upphandlingsrunda. För att arbetet ska lyckas är det viktigt med dialog och ett nära samarbete med föreningarna, miljö- och stadsbyggnadskontoret och lärande- och kulturförvaltningen för att ta till vara på kunskap, erfarenhet och kompetens samt för att säkerställa att uppgraderingen blir långsiktigt hållbar såväl ekonomiskt som drift- och underhållsmässigt.

Stadens tillgångar ska vårdas och underhållas väl. Fastigheter och tekniska anläggningar som inte behövs för stadens verksamhet kan avyttras.

Prioriterade mål

1. Förändringar till Lidingöborna och andra intressenter ska kommuniceras tidigt, effektivt och målgruppsanpassat och med stor lyhördhet

2. Lidingö ska ha en säker trafikmiljö med bra framkomlighet för alla trafikslag

3. Verksamheten är kostnadseffektiv där underhåll och förbättring av våra anläggningar och fastigheter prioriteras

Året som kommer

Gamla Lidingöbron/Lilla Lidingöbron Gamla Lidingöbron inspekteras och

år 2022. När den nya bron är klar påbörjas rivningen av Gamla Lidingöbron. Arbetet med ny bro utförs av teknik- och fastighetsförvaltningen, men återfinns budgetmässigt under kommunstyrelsen. På Lidingösidan av bron kommer ytterligare

infrastruktursatsningar att göras för att koppla till det befintliga bil-, gång- och cykelvägnätet.

Södra Kungsvägen - Sträckan Skärsätra till Mölna Beslutsunderlag tas fram i två delar gällande eventuell förbättring av Södra Kungsvägens trafiksäkerhet och

framkomlighet.

Exploateringar - Dalénum Exploateringen av området beräknas pågå till 2023. I exploateringsavtalet regleras både JMs och stadens åtaganden.

Trafikpolicy (tidigare trafikstrategi) och hastighetsplan År 2019 förväntas kommunfullmäktige besluta om att ta fram en trafikpolicy som ersätter den tidigare trafikstrategin.

Åtgärder enligt Trafikplan Korsningen Läroverksvägen/Vasavägen - en utredning bör göras i syfte att stärka trafiksäkerheten i korsningen.

Boendeparkering För att förbättra parkeringsmöjligheterna för Lidingöborna genomför staden under 2019 ett pilotprojekt med boendeparkering i Torsvik, Baggeby och Bodal.

Målet är att så snart som möjligt införa ett avgiftsfritt system som prioriterar gatuparkering för boende på Lidingö. Projektet kommer utvärderas under året.

Parker och lekparker Baserat på kommande tillgänglighetsanalys ska upprustning ske av grön- och idrottsområden samt av besöksmål, bad- och mötesplatser där många tycker om att vistas.

Naturvård Den nya skötselplanen för Lidingö stads naturmark (LONA-projekt) ska färdigställas. Planen omfattar alla ägoslag inom naturmarken och ska underlätta drift och budgetering.

Idrotts- och fritidsanläggningar Konstgräs - Utbyte av konstgräs på Breviks IP påbörjas 2018 och beräknas vara klart våren 2019. Ny belysningssträcka på delar av 4 km-spåret på Grönsta.

Lidingövallen Den planerade byggstarten till början av 2018 senarelades då

upphandlingen avbröts. Anledningen till detta var att endast ett icke komplett anbud inkom, som dessutom överskred budget. Ny kalkyl har sedan tagits fram och planering gjorts för hur projektet ska kunna genomföras. Om politiskt beslut om projektet tas under hösten 2018 kan nya Lidingövallen öppna till sommaren 2021.

Tillskottsvatten i spillvattenledningarna Den årliga kostnaden för att dag- och dräneringsvatten kommer ner i pillvattenledningen uppgår till flera miljoner kronor.

Förvaltningen undersöker möjligheten att förändra VA-organisationen, i syfte att stärka beställarrollen och få kontroll på underhållsbehov.

Matavfall Arbetet med att få fler hushåll att ansluta sig till matavfallsinsamlingen fortsätter. Målet är att cirka 60 procent av abonnenterna ska ansluta sig.

Lidingö Stadshus Den andra och sista etappen som avser ombyggnation och renovering av A- och C-husen påbörjades sommaren 2018. Projektet kommer att slutföras under 2019. Besparingar görs då dels fler av stadens verksamheter flyttar in i Stadshuset, däribland biblioteket, dels kommer lokaler att hyras ut till externa

hyresgäster. Utöver detta görs energibesparingar då de uttjänta tekniska installationerna byts ut till moderna och energieffektiva installationer.

Ekonomiska ramar för teknik- och fastighetsnämnden, mnkr

Verksamhet Budget 2018 Prognos 2018 Budget 2019 Plan 2020 Plan 2021 Anslagsfinansierad

verksamhet,gata och park, idrott och fritid

140,6 134,2 144,1 147,7 143,5

Fastighet -5,1 -20,8 -8,7 -7,7 -6,9

SUMMA 135,5 113,4 135,4 140,0 136,6

Anslagsramen för teknik- och fastighetsnämnden höjs med 1,5 procent.

Därutöver tilldelar kommunstyrelsen teknik- och fastighetsnämnden 2,4 mnkr för bland annat driftåtagande för Dalénum, aktiviteter kring Grönplanen, uppföljning av

restaureringsarbetet vid Kottlasjön, skogsskötselplan och natur- och fritidsgruppen. De extra resurserna kan användas till hyran för Isannexet, spårning av Grönsta gärde och fler bajamajor för att underlätta för framför allt fler kvinnor att kunna vara ute i naturen eller besöka evenemang runt om på ön.

Kommunalskattebidraget minskar med 1,5 mnkr (11,8 mnkr) jämfört med budget 2018.

Minskningen beror på fler uthyrda lokaler och ombyggnad till lägenheter.

Nämndens verksamhet för stadens fastigheter ska redovisa ett samlat överskott på 8,7 mnkr.

I avvaktan på den ekonomiska analysen av den nya interna hyresmodellen så föreslås ingen indexhöjning av de interna hyrorna.

Verksamheterna vatten och avlopp samt avfall är avgiftsfinansierade genom en av kommunfullmäktige antagen taxa och har därför inget kommunalskattebidrag.

Anslagsramen uppräknas med 1 procent för planåren 2020- 2021.

Investeringar

Kommunstyrelsen föreslår en investeringsbudget för 2019 på 295,8 mnkr.

In document Budget 2019 och plan 2020-2021 (Page 43-47)

Related documents