• No results found

Kultur- och fritidsnämnden

In document Budget 2018 och plan 2019-2020 (Page 34-38)

Uppdrag

Kultur- och fritidsnämndens uppdrag omfattar bibliotek och allmänkulturell verksamhet, ungdoms- och fritidsgårdsverksamhet samt föreningsstöd. I uppdraget ingår ansvar för såväl verksamhet i egen regi som stöd till och samverkan med annan kultur- och fritidsverksamhet i staden.

Politisk viljeinriktning

Kultur- och fritidsnämnden ska skapa förutsättningar för en mångfald av efterfrågade, lättillgängliga aktiviteter och mötesplatser. Målet är att främja Lidingöbornas hälsa genom fysisk aktivitet och stimulerande kulturupplevelser. På Lidingö finns ett brett kulturutbud och Lidingöborna erbjuds en rad möjligheter till en aktiv fritid. Många ideella föreningar och entreprenörer bidrar med att erbjuda goda möjligheter till idrott och friluftsliv på Lidingö. Det är viktigt för Lidingö och något som staden uppskattar.

Fokus för nämndens verksamheter ska ligga på barn och unga. Av detta följer att aktiviteter för barn, ungdomar och funktionsnedsatta ska prioriteras. Nämnden arbetar också med vissa verksamheter som riktar sig mot Lidingös äldre invånare.

För att kunna svara upp mot efterfrågan och önskemål är det viktigt att följa hur barns och ungdomars intressen förändras över tid för att eventuellt ompröva tidigare

prioriteringar och lyfta fram nya möjligheter. Den uppskattade årliga Kulturveckan ska fortsätta. Genom ökad grad av engagemang från medborgarna, bland annat genom medfinansiering och samarbete kan Kulturveckan vidareutvecklas, vilket

kommunstyrelsen anser positivt. Under stadshusrenoveringen kan dock aktiviteterna i stadshuset komma att begränsas. Staden bör även fortsättningsvis stödja körfestivalen.

Stadens bibliotek spelar en viktig roll som kulturellt och demokratiskt nav.

Kommunstyrelsen anser att de läsfrämjande aktiviteterna för barn och ungdomar är viktiga och ska fortsätta och utvecklas.

Bibilioteket har även en viktig roll för de nyanlända och aktiviteter för dessa bör vidareutvecklas för att stärka integrationen, inte minst språkligt. För att stärka bibliotekets viktiga arbete tilldelar kommunstyrelsen medel för att kunna öka stadsbibliotekets öppettider, på såväl vardagar som helger, riktat i första hand till barnfamiljer och förskoleklasser. Kommunstyrelsen ser även positivt på att Lidingös fritidsgårdar ges möjlighet till anpassning av öppettider under bland annat helger.

Under ett antal år har Sagateaterns verksamhet och antalet elever vuxit.

Kommunstyrelsen ser positivt på att höja avgiften till samma nivå som till Musikskolan, vilket innebär ett tillskott som kan användas till en fortsatt utveckling av verksamheten.

Aktiviteter riktade till unga funktionshindrade är en viktig del av nämndens verksamhet.

Kommunstyrelsen är positiv till fler aktiviteter riktade till barn och unga med funktionsnedsättning. Kommunstyrelsen har tagit flera investeringsbeslut som rör idrottsatsningar på Vallen. Det är viktigt att kultur- och fritidsnämnden tillsammans med teknik- och fastighetsnämnden följer utvecklingen av dessa projekt och säkerställer att såväl idrottklubbar som Lidingöbor kan nyttja dessa nysatsningar.

Kommunstyrelsen ser även att kultur- och fritidsnämnden tillsammans med Lidingös föreningar, teknik- och fastighetsförvaltningen och miljö- och stadsbyggskontoret planerar utvecklingen av Högsätra idrottsområde till att bli ett attraktivt idrottskluster.

Kommunstyrelsen anser att det är viktigt att få en samlad bild över behovet av nya idrottsanläggningar på Lidingö de kommande 10 åren. Genom att under 2018

tillsammans med teknik och fastighetsnämnden ta fram en Idrottsplan kan behoven av nya idrottsanläggningar kartläggas och analyseras. Idrottsplanen ska även innehålla en översiktlig underhållsplan. Kommunsstyrelsen anser att målet för samtliga nyetablerade idrottsanläggningar är att de ska inkludera extern ickekommunal medfinansiering.

Många Lidingöbor ägnar sig åt sjö- och båtliv. Kommunstyrelsen anser att det är viktigt att staden, tillsammans med Lidingös båtliv arbetar för fler båtplatser och därigenom kortar båtplatskön på Lidingö samt fortsätter det aktiva miljöarbetet för att värna våra kuster. Kommunstyrelsen uppskattar och värdesätter det ideella engagemanget för dessa frågor som återfinns i Lidingös båtklubbar och segelsällskap.

Digitaliseringens möjligheter kan utnyttjas till att bättre sprida kännedomen till Lidingöborna om de aktiviteter som genomförs i staden. Genom projektet

Kulturkalendern kan de olika aktiviteterna tillgängliggöras via webb och mobil och skapa bättre spridning.

Prioriterade mål för kultur- och fritidsnämnden

1. Lidingöborna erbjuds ett brett och efterfrågat utbud av kultur- och

fritidsaktiviteter och verksamheter med hög kvalitet på ett kostnadseffektivt sätt.

Året som kommer

Stadshusombyggnad och nytt bibliotek

Biblioteket lägger stort fokus på förberedelserna inför nytt stadsbibliotek i Stadshuset 2019. Arbetet kommer att omfatta utformning av lokalen, nya metoder, arbetssätt, rutiner och samverkan. Arbetet omfattar hela bibliotekspersonalen och sker tillsammans med andra kommunala aktörer, arkitekter samt projektledning för stadshusets övriga ombyggnad.

Under första halvåret är möjligheten till kulturarrangemang i stadshusets entréhall starkt begränsad på grund av ombyggnaden och upphör helt under andra halvåret då

entréhallen stänger. Detta kommer bland annat att påverka kulturutbudet, inte minst under årets Kulturvecka. Kulturavdelningen kommer att vara delaktig i den konstnärliga gestaltningen av det nya stadshuset.

Utökade öppettider på bibliotek och fritidsgård

Lidingöbornas tillgång till biblioteksverksamhet förbättras genom utökade öppettider.

På lördagar förlängs öppettiden med ytterligare en timme och på vardagar erbjuds selektivt öppethållande för förskola och skola. Även våra fritidsgårdar utökar sina öppettider under helger utifrån behov och önskemål från Livsstilstudien 2015.

Nya samarbeten och mötesplatser

Tillsammans med fastighetsägare vill vi utveckla en mötesplats för ungdomar i Bodal och Larsbergsområdet. Allhuset och Zenit, våra fritidsgårdar för personer med

funktionsvariationer, ska skapa likvärdig verksamhet i nya lokaler med bibehållen hög kvalitet. Föreningslivet undersöker också nya samarbetsmöjligheter med skolor.

Digital kultur

Kulturkalendern, offentlig konst och kulturarvsinformation kommer att göras mer tillgänglig via webb och mobil. Vi tar fram och placerar ut nya kulturarvsskyltar vid nya objekt på Lidingö.

Terminsavgiften höjs på Sagateatern

Avgiften har legat still sedan 2013. Under samma period har verksamheten och antalet elever vuxit varför ett tillskott behövs för en fortsatt kvalitet och utveckling.

Fortsatt fokus på prioriterade målgrupper

Biblioteket fortsätter att utveckla verksamheten med barn och unga, personer med annat modermål än svenska samt personer med funktionsvariationer. Det kommer att ske i samarbete med förskola, skola, vuxenutbildningen och stadens övriga insatser på omsorgs- och integrationsområdet. Även våra övriga kultur- och fritidsverksamheter kommer att fortsätta att arbeta inkluderande, både gällande personer med

funktionsvariationer och nyanlända. Nämnden ska uppmuntra verksamheterna att samarbeta med frivilligorganisationer för att stödja det inkluderande arbetet.

Produktion av Idrottsplan

Nämnden behöver ha en långsiktigt hållbar försörjning av idrottsanläggningar för att kunna nå de strategiska målen. Det krävs förutsägbarhet och öppenhet från Lidingö stad för att kunna stödja föreningslivets långsiktiga planering av verksamhet och ekonomi.

Under 2018 tar nämnden fram en Idrottsplan som ska kartlägga och analysera behovet av nya idrottsanläggningar på Lidingö de kommande 10 åren. Idrottsplanen ska tas fram tillsammans med teknik- och fastighetsnämnden.

Idrottsplanen ska också inkludera en översiktlig underhållsplan. Målen för samtliga nyetablerade idrottsanläggningar ska inkludera ickekommunal medfinansiering i syfte att nå Lidingös stads strategiska mål.

Hitta nya former för föreningsdialog

Föreningslivet upplever att staden och föreningarna kan förbättra dialogen. Lidingö stad ska alltid sträva efter att vara en organisation som är öppen för medborgarna. Det arbetet kommer att intensifieras under 2018. För att kunna arbeta mer målinriktat och strategiskt behöver staden hitta nya former för föreningsdialog. Vi behöver förbättra insamling och förmedling av föreningslivets synpunkter, men också bli mer transparenta gällande stadens idrotts- och hälsoinriktning. En god utgångspunkt för en strukturerad dialog är en tydlig förankring i stadens politik för idrotts- och hälsoområdet. Ett förslag som utreds 2017, är om vi kan skapa en plattform, i form av ett idrotts- och

hälsoprogram, där staden ger sin syn på idrotts- och hälsofrågor lokalt, för att underlätta beslutstagande.

Ekonomiska ramar för kultur- och fritidsnämnden, mnkr

Verksamhet Budget 2017 Prognos 2017 Budget 2018 Plan 2019 Plan 2020

Anslagsram 11,6 11,6 11,6 11,8 11,9

SUMMA 11,6 11,6 11,6 11,8 11,9

Anslagsamen uppräknas med 2 procent för planåret 2019 och 1 procent för år 2020 Avgiften för Sagateatern höjs med 350 kronor per termin.

Investeringar

Kommunstyrelsen föreslår en investeringsbudget för 2018 på 1,0 mnkr.

In document Budget 2018 och plan 2019-2020 (Page 34-38)

Related documents