• No results found

Teknik- och fastighetsnämnden

In document Budget 2018 och plan 2019-2020 (Page 38-42)

Uppdrag

Teknik- och fastighetsnämnden ansvarar för utveckling och förvaltning av Lidingö stads offentliga miljö, gata och trafik, broar och hamnar, park och natur samt stadens idrotts- och fritidsanläggningar.

Förvaltningen ansvarar vidare för att genom rationell förvaltning försörja stadens egna verksamheter med lokaler och bostäder. Det ingår att förvalta stadens övriga bebyggda fastigheter samt att planera och genomföra investerings-, underhåll- och driftåtgärder. I samverkan med stadens förvaltningar planeras lokalförsörjningen för att utveckla och anpassa beståndet alltefter ändrade förutsättningar.

I uppdraget ingår även att tillgodose efterfrågade vatten- och avloppstjänster, förnya och underhålla den allmänna Va-anläggningen samt insamling och omhändertagande av hushållsavfall och därmed jämförligt avfall från småhus, flerbostadshus samt verksamheter på Lidingö.

Politisk viljeinriktning

Teknik- och fastighetsnämnden ska verka för att öka människors livskvalitet genom att utveckla trafik- och stadsmiljön likväl som skogs- och parkmiljöerna för att skapa en trygg, hälsosam och attraktiv offentlig miljö.

Kommunstyrelsen ser det som en angelägen uppgift att skapa en säker trafikmiljö med god framkomlighet för olika trafikslag, där utgångspunkten är att alla trafikslag behövs och kompletterar varandra. I arbetet för att skapa en bra trafikmiljö är det av stor vikt att hänsyn tas till den omgivande miljön och till de boende. Kommunstyrelsen ser positivt på den påbörjade översynen och revidering av trafikstrategi och hastighetsplan. Dessa färdigställs och läggs fram till beslut under året. Baserat på att översynen av dessa dokument ännu inte är gjorda föreslår kommunstyrelsen en minskning av att 2018 års investeringsram för ¨Åtgärder enligt trafikplan¨ till 2,5 mnkr.

För att få en tydligare politisk styrning av nämndens många trafikprojekt beslutade nämnden under hösten att samtliga nya trafikprojekt över 0,5 miljoner kronor ska redovisas för nämndens ordförande innan uppstart. De projekt som bedöms politiskt viktiga tas vidare till nämnden för information eller beslut.

Kommunstyrelsen uppskattar att nämnden tar en ökad kontroll över planering,

projektering, upphandling samt andra åtgärder som avser tillbyggnad, ombyggnad eller modifiering av vägar och trafiksystem innan aktivitet påbörjas.

Under 2018 ska ett beslutsunderlag med nyttan och kostnader för eventuell förbättring av trafiksäkerhet och framkomlighet tas fram vid järnvägskorsningen vid Skärsätra.

Under hösten 2017 togs beslut om att utvidga infartsparkeringen vid Bodals station.

Staden ska fortsätta att skapa kompletterande infartsparkeringar vid

kollektivtrafikknutpunkter. Att underhålla vägar, broar, viadukter och annan

infrastruktur är viktigt för att minimera dyra reinvesteringar. Underhållsarbeten ska ske enligt den fastlagda, långsiktiga underhållsplanen.

Snöröjningen på Lidingö ska hålla god standard. Bussar, bilar, fotgängare och cyklister ska kunna ta sig fram även vid större snöfall.

Kommunstyrelsen anser att kollektivtrafiken till sjöss är eftersatt. För att förbättra möjligheterna för Lidingöborna att snabbt ta sig till arbetet ska staden verka för ökad turtäthet för den vattenburna kollektivtrafiken, idag främst Waxholmsbåtarna och pendelbåten Sjövägen.

Ett samhälle som är rent och vackert och med bra underhållna gemensamma ytor upplevs som tryggare och säkrare. Kommunstyrelsen anser att underhåll av vägar och parker ska fortsätta för att bidra till att göra Lidingö tryggare och ökar därför resurserna för att underhålla vägar och viadukter samt för att fortsätta insatserna med lövsopning och slyröjning. För att stärka upplevelsen av tryggheten på ön kommer även staden att inleda ett förnyat trygghetsarbete.

Även stadens park-, natur- och vattenområden ska vara attraktiva och tillgängliga för Lidingöborna. Åtgärder mot förbuskning och nedskräpning ska fortsätta, liksom klippning av gräsmattor.

Under 2017 genomfördes åtgärder i Kottlasjön i syfte att minska algblomning.

Kommunstyrelsen är angelägen om att vattenkvaliteten i Kottlasjön förbättras och vill se en resultatuppföljning av de vidtagna åtgärderna.

Ett fortsatt arbete ska ske för att förbättra belysningen på såväl gång- och cykelbanor som rekreationsområden. Det skapar en tryggare utomhusmiljö, lägre energiförbrukning och en bättre arbetsmiljö. Arbetet med att samordna cykelnätet med övriga kommuner i Stockholmsregionen, skapa fler låsbara cykelinfartsparkeringar vid strategiska

busshållplatser och längs Lidingöbanan bör fortsätta för att staden ska kunna erbjuda bättre möjligheter att cykla och promenera i vardagen. I syfte att ytterligare förbättra säkerheten och minimera halkrisken anser kommunstyrelsen att det påbörjade försöket med utökad saltsopning och lövupptagning på gång- och cykelvägar ska fortsätta.

För att förbättra vattenkvaliteten i inre Kyrkviken är arbetet med dagvattenhanteringen viktigt att färdigställa.

Staden har beslutat att investera i Lidingövallens idrottsområde. Arbete pågår för att projektera för en 400-meters löparbana. Detta arbete ska ske i nära samarbete med föreningarna, miljö- och stadsbyggnadskontoret och lärande- och kulturförvaltningen.

Detsamma gäller för planeringen av idrottsområdet i Högsätra. Staden har även tagit beslut för idrottsområdet runt Ekholmsnäsbacken. Detta är ett viktigt rekreations- och idrottsområde för många Lidingöbor. Kommunstyrelsen anser det viktigt att fortsätta utveckla Ekholmsnäs till ett attraktivt idrottsområde för aktiviteter året om.

Allt fler Lidingöbor är aktiva och engagerade i Lidingös föreningsliv i olika idrotts- och kulturverksamheter, vilket är positivt. För att möta ökade volymer för lokalbidrag tilldelas teknik- och fastighetsnämnden medel för detta.

Prioriterade mål för teknik- och fastighetsnämnden

1. Verksamheten ska vara lyhörd och kommunicera förändringar tidigt, effektivt och målgruppsanpassat.

2. Lidingö ska ha en säker trafikmiljö med bra framkomlighet för alla trafikslag.

3. Verksamheten ska vara kostnadseffektiv där underhåll och förbättring av våra

Året som kommer

Gamla Lidingöbron/Lilla Lidingöbron

Gamla Lidingöbron inspekteras och underhålls enligt framtagen plan. Staden har

tillsammans med Stockholms läns landsting kommit överens om att den nya bron ska ha dubbla spår. Upphandling och projektering påbörjas under 2018 och väntas vara klar år 2022. Kommunstyrelsen är ansvarig nämnd och teknik- och fastighetsförvaltningen genomför projektet.

Boendeparkering

För att förbättra parkeringsmöjligheterna för boende i till exempel Torsvik, Näset och Bodal kommer staden genomföra ett pilotprojekt med boendeparkering i ett eller två områden under 2018. Målet är att så snart som möjligt införa ett avgiftsfritt system som prioriterar gatuparkering för boende på Lidingö.

Dalénum – exploatering

I samband med att Dalénum utvecklas, fortsätter arbetet med omkringliggande

anpassningar. Under 2018 kommer en större anpassning av Mjölksurrevägen att göras i syfte att öppna upp för bil- och busstrafik i båda riktningarna. En ny busshållsplats med cykelställ på Lerbovägen anläggs. En separerad gång- och cykelväg anläggs även samtidigt.

Gång- och cykelväg Ekholmsnäs

Utbyggnad görs av den tredje och sista etappen av huvudcykelstråket. Sträckan går inom Långängen-Elfviks naturreservat samt inom område för strandskydd.

Utformningen kommer därför att anpassas till omgivningen.

Laddstolpar

Möjligheterna för laddning av elbilar ska förbättras med fler laddstolpar fördelade på olika platser på Lidingö.

Lidingövallen

Byggstart för ny friidrottsanläggning med tillhörande infrastrukturåtgärder planeras till början på 2018. Projektet beräknas pågå cirka ett år.

Ekholmsnäs

Staden, tillsammans med entreprenörer och föreningar, fortsätter att utveckla

friluftsanläggningarna vid Ekholmsnäs. Vidare anpassningar av skidbackens anläggning samt teknisk försörjning med vatten och avlopp planeras för att ytterligare stärka

området som ett utflyktsmål för Lidingöborna.

Lidingö Stadshus

Första etappen av projektet slutförs sommaren 2018 då förvaltningarna flyttar in i de ombyggda och renoverade lokalerna i D-huset. Den andra etappen som avser

ombyggnation och renovering av A- och C-husen påbörjas i direkt anslutning till detta.

Projektet slutförs under 2019.

Hersby gymnasium

Fram till juni 2017 har verksamheten under ett års tid hyrt lokal hos extern

fastighetsägare. En förstudie för en tillbyggnad genomförd och den föreslagna om- och tillbyggnaden ryms inom nuvarande detaljplan. Under 2018 kommer en paviljong att placeras inom fastigheten tills dess att en eventuell tillbyggnad är klar. En tillbyggnad utförs tidigast 2019.

Torsviks skola

Projektet med om- och tillbyggnationerna för att bland annat ersätta en paviljong, beräknas vara slutfört enligt tidplan under 2018. Projektet med att ersätta befintlig idrottshall med en ny som också inrymmer en fritidslokal, har dock blivit försenat på grund av överklagan.

Nyanlända

Arbetet med att ta fram bostadslösningar till nyanlända fortsätter. Ett exempel på

planerade och pågående projekt är att bygga om externa kommersiella samt egna lokaler till bostäder.

Ekonomiska ramar för teknik- och fastighetsnämnden, mnkr

Verksamhet Budget 2017 Prognos 2017 Budget 2018 Plan 2019 Plan 2020 Anslagsfinansierad

verksamhet, gata och park, idrott och fritid

129,4 129,6 140,6 142,7 143,7

Lokalförsörjning -11,8 -18,4 -5,1 -7,2 -7,1

SUMMA 117,6 111,2 135,5 135,4 136,5

Nämnden tilldelas 1,0 mnkr för löne- och indexuppräkningar.

För ökade kostnader när driftsåtagandet vid Dalénum övergår till staden tilldelas nämnden 0,8 mnkr.

Till ökat lokalbidrag till föreningar tilldelas nämnden 0,5 mnkr.

Till ökade kostnader för Ekholmsnäs skidanläggning tilldelas nämnden 0,7 mnkr.

Till löpande arbete med marksanering tilldelas nämnden 1,0 mnkr.

Ytterligare 1,8 mnkr tilldelas för ökade kapitalkostnader vid nybyggnation av friidrottsanläggning vid Lidingövallen.

Verksamheterna vatten och avlopp samt avfall är avgiftsfinansierade genom en av kommunfullmäktige antagen taxa och har därför inget kommunalskattebidrag.

Investeringar

Kommunstyrelsen föreslår en investeringsbudget för 2018 på 369,6 mnkr.

In document Budget 2018 och plan 2019-2020 (Page 38-42)

Related documents