• No results found

Omsorgs- och socialnämnden

In document Budget 2018 och plan 2019-2020 (Page 30-34)

Uppdrag

Stadens omsorgs- och socialnämnd ansvarar för att äldre och funktionsnedsatta får den hjälp de behöver för att vardagen ska fungera. Nämnden ansvarar också för individ- och familjeomsorgen inom socialtjänsten samt mottagning av nyanlända och

ensamkommande barn. Huvuddelen av verksamhetens insatser genomförs utifrån ett beslut inom aktuell lagstiftning. Men nämnden bedriver även ett omfattande

förebyggande arbete.

Omsorgs- och socialnämndens ansvar omfattar både verksamhet som bedrivs i stadens egen regi och den som bedrivs på entreprenad samt i privat regi.

Politisk viljeinriktning

Omsorgs- och socialnämndens verksamhetsidé är att Lidingöborna är trygga och självständiga i sitt dagliga liv oavsett ålder, funktionsnedsättning, förutsättningar och behov. Det görs genom att kommunens äldreomsorg, omsorg om personer med

funktionsnedsättning, missbruksvård samt individ och familjeomsorg fungerar väl. Det är i mötet mellan verksamheterna och den enskilde individen som kvaliteten i

verksamheten skapas. Kommunstyrelsen anser att en av stadens mest centrala uppgifter är att fortsätta att med god kvalitet tillgodose Lidingöbornas behov av omsorg och stöd.

För att trygga och säkerställa kvaliteten och servicenivån höjs pengbeloppen för hemtjänst och servicehus med 2,5 procent och särskilda boenden med 2,1 procent.

Likaså höjs pengbeloppen för funktionsnedsättning, LSS och socialpsykiatri med 1,5 procent. För löne- och prisökningar inom nämndens övriga verksamhet tilldelas 1,2 miljoner kronor.

Kommunstyrelsen vill värna om, och fortsätta utveckla, arbetet med de äldres mat- och måltidssituation under 2018. Att öka den sociala samvaron runt matbordet är viktigt och en väl sammansatt kost har stor betydelse för de äldres välbefinnande.

Måltidssituationen kommer fortsatt att vara i fokus för omsorgs- och socialnämnden.

Välbefinnande och livskvalitet handlar även om det sociala innehållet under en dag och om att kunna delta i olika sociala aktiviteter. Såväl äldre som bor hemma och äldre som bor på särskilda boenden samt personer med funktionsnedsättning, ska ha möjlighet att komma ut i friska luften och kunna delta i aktiviteter på en regelbunden basis. Nämnden har det övergripande ansvaret för detta men många viktiga insatser görs av frivilliga dagligen. Kommunstyrelsen anser det viktigt att fortsätta utveckla samarbetet med öns föreningsliv för att erbjuda alla Lidingöbor en bra fritid.

Många anhöriga till sjuka och funktionsnedsatta utför ett krävande och betydelsefullt vård- och omsorgsarbete. Omsorgs och socialnämnden fortsätter också arbetet med att tydliggöra anhörigstödet.

Kommunstyrelsen vill öka insatserna för att stävja den negativa utvecklingen orsakad av droger, alkohol, våld och kriminalitet och satsar därför mer resurser till socialsekreterare som arbetar med unga Lidingöbor. Kommunstyrelsen anser att staden bättre bör stödja frivilligkrafter, såsom exempelvis nattvandringen. Ett nära samarbete med myndigheter och organisationer skapar goda förutsättningar för att kunna minska missbruk bland unga på Lidingö.

Under 2017 har ett arbete påbörjats för att bättre fånga upp och uppmärksamma barn som riskerar att fara illa. Inspirationen är hämtad från den så kallade

Skottlandsmodellen som bygger på att socialtjänsten finns närvarande i ett tidigt skede ute på skolor och förskolor för att kunna fånga upp barn i ett tidigt skede och snabbt sätta in stödjande insatser. Projektet involverar förutom förskola och skola, även socialtjänst, hälso- och sjukvård, polis samt frivilliga aktörer. I detta ingår även utveckling av arbetet för att tidigt upptäcka risk för alkohol- och drogmissbruk och kriminalitet hos barn och ungdomar. I syfte att stärka de förebyggande insatserna utökas antalet socialsekreterare med inriktning ”fältassistenter” som ska arbeta preventivt med unga och unga vuxna i riskzonen. Även detta görs i samarbete med skolan, fritidsgårdar och andra miljöer där unga personer befinner sig. Kommunstyrelsen anser att detta arbete är viktigt och avsätter 2 miljoner kronor för att fortsätta utveckla arbetet.

Våld i nära relationer är ett stort samhällsproblem som berör alla grupper i samhället.

Under 2017 har staden inrättat en ny funktion som samordnare för arbetet mot våld i nära relationer. Metoder för detta arbete, ska utvecklas så barn, unga, vuxna och äldre får det stöd de behöver för att våldet ska upphöra.

Kommunstyrelsen anser att möjligheten att kunna välja är en rättighet för alla. Beslut har därför tagits för att införa valfrihet inom daglig verksamhet för personer med

funktionsnedsättning. Omställningsarbete pågår, men ambitionen är att valfrihetssystem införs under 2019.

För att ytterligare förbättra servicen till Lidingöborna utvecklas den gemensamma mottagningsenheten. Mottagningsenheten utgör en väg in för alla förvaltningens målgrupper och underlättar kontakten med förvaltningen samt säkerställer att personer med komplexa behov får den insats de behöver. Det ska vara enkelt att få hjälp på Lidingö.

De senaste åren har antalet nyanlända och ensamkommande unga ökat snabbt. För att underlätta och snabba på integrationen för dessa personer behövs ett förstärkt arbete inom staden gällande boendelösningar, utbildning, språkinlärning och sysselsättning så att de lättare kommer in i samhället. Då lagstiftning och ersättningsnivåer ändrats pågår en omvandling av vissa HVB-platser till stödboende för ensamkommande unga. Hänsyn ska tas till varje enskild ungdoms mognad och förutsättningar för att uppnå bästa

möjliga resultat.

Kommunstyrelsen anser att insatserna för att stärka kopplingen till arbetsmarknaden för nyanlända och andra Lidingöbor långt ifrån den reguljära arbetsmarknaden behöver förstärkas. Arbetet med detta är mycket viktigt för att undvika social utsatthet och utanförskap. Stadens insatser inom området arbetsmarknadsfrågor behöver stärkas, utvecklas och samordnas över förvaltningsgränserna. Därför tillsätts resurser för detta ändamål. Det framstår som tydligt att Arbetsförmedlingen idag inte klarar uppgiften på ett tillräckligt snabbt och ändamålsenligt sätt.

För att säkerställa att skattemedlen används på bästa sätt kommer kommunstyrelsen aktivt följa utvecklingen av ekonomiskt bistånd. Kommunstyrelsen uppdrar därför åt omsorgs- och socialnämnden att genomföra konsekvensanalyser och vidta de åtgärder som kan anses nödvändiga och återrapportera till kommunstyrelsen under året.

Prioriterade mål för omsorg- och socialnämnden

1. Lidingöbor som kommer i kontakt med våld i nära relationer får adekvat hjälp och stöd.

2. Barn och unga på Lidingö har trygga uppväxtvillkor.

3. Implementera program för att personer som står långt från arbetsmarknaden ska bli självförsörjande

Året som kommer

Valfrihetssystem inom daglig verksamhet enligt LSS

Omsorgs- och socialnämnden har beslutat att införa valmöjlighet inom daglig verksamhet, LSS. Målet med införandet av ett valfrihetssystem är att öka valfriheten samt att bidra till kvalitetsutveckling genom en ökad konkurrens. Ett omställningsarbete i den egna verksamheten är påbörjad och införandet planeras till 1 januari 2019

Delegeringar i hemtjänsten

Omsorgs- och socialnämnden har beslutat att från och med den 1 mars 2018 ska hemtjänstutförarna inte längre utföra hälso- och sjukvårdsuppgifter på delegation från landstingets primärvård. Det innebär att hälso- och sjukvårdens uppgifter i ordinärt boende ska utföras av landstingets primärvård, där ansvaret ligger.

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Den 1 januari 2018 träder en ny lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Den nya lagstiftningen syftar till att säkerställa en trygg, säker och smidig övergång från slutenvård till öppen vård och omsorg så att personer som vårdas i sluten hälso- och sjukvård inte ska behöva stanna på sjukhus längre än nödvändigt.

Kommunerna i Stockholms län och Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har tagit fram ett förslag till en överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommunerna om utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård.

Vård-och omsorgsboende

Under hösten 2018 kommer ett privat vård- och omsorgsföretag att öppna ett nytt boende för äldre på Lidingö med 55 vård- och omsorgsplatser.

Ensamkommande barn

Under 2017 ändrades Migrationsverkets ersättning till kommunerna för

ensamkommande barn vilket innebar ett krav på omställning till andra boendeformer.

Det finns förslag till ny lagstiftning som innebär att kommunen inte ska kunna placera ungdomar utanför kommunen. Detta kommer att innebära att det behöver finnas beredskap för att kunna placera nya ungdomar i HVB eller jourhem inom staden.

Integration, mottagning av nyanlända

Under 2017 har integrationsenheten utökat personalresurserna med en

integrationspedagog och två arbetskoordinatorer för att motivera och hjälpa nyanlända till arbete samt för att arbeta med aktiviteter som påskyndar deras integration i

samhället. Kommande år är det ett fortsatt fokus på intern och extern samverkan för att öka möjligheter för de nyanlända att bli självförsörjande.

Projekt psykisk hälsa

Stockholms läns landsting och samtliga kommuner i Stockholms län har tillsammans med Nationell samverkan för psykisk hälsa (NSPH Stockholms län) tagit fram en regional handlingsplan för psykisk hälsa som sträcker sig fram till 2020.

För att utveckla insatserna kring psykisk hälsa har Lidingö stad påbörjat ett projekt, Uppdrag psykisk hälsa. Syftet med projektet är att skapa förutsättningar för en kraftfull utveckling när det gäller att främja psykisk hälsa, förebygga ohälsa och tillgängliggöra högkvalitativa, kostnadseffektiva insatser till de som behöver vård och stöd. Baserat på kartläggning av nuläget genomförs ett analysarbete där en lokal långsiktig

handlingsplan för Lidingö stads arbete med psykisk hälsa utarbetas.

Ekonomiska ramar för omsorgs- och socialnämnden, mnkr

Verksamhet Budget 2017 Prognos 2017 Budget 2018 Plan 2019 Plan 2020

Anslagsram 958,6 970,2 989,9 1 014,0 1 035,6

SUMMA 958,6 970,2 989,9 1 014,0 1 035,6

Pengbeloppen för hemtjänst och servicehus höjs med 2,5 procent.

Pengbeloppen för särskilda boenden höjs med 2,1 procent.

Pengbeloppen för funktionsnedsättning, LSS och socialpsykiatri höjs med 1,5 procent.

Pengbeloppen 2018 redovisas i bilaga.

För löne- och prisökningar inom nämndens övriga verksamhet tilldelas 1,2 mnkr.

För hälso- och sjukvård i bostad enligt LSS, Hälsomottagningen som övertogs 2015 från landstinget, tilldelas nämnden en utökad ram på 1,5 mnkr.

För att möta ökade volymer tillförs nämnden 6,5 mnkr 2018 och ytterligare 2,5 mnkr 2019.

För en utökning av socialsekreterare med inriktning ”fältassistenter” som ska arbeta preventivt med unga och unga vuxna i riskzonen tilldelas nämnden 2,0 mnkr.

Nämndens kostnader för nyanlända och ensamkommande barn finansieras genom statsbidrag.

Pengbelopp och anslag uppräknas med 2 procent för planåret 2019 och 1 procent för år 2020.

Investeringar

Kommunstyrelsen föreslår en investeringsbudget för 2018 på 5,5 mnkr.

In document Budget 2018 och plan 2019-2020 (Page 30-34)

Related documents