• No results found

Delårsrapport 1 2020

2020-05-15

Dnr. KN/2020:23-042

Innehållsförteckning

Inledning ...3 Måluppföljning...3 Uppföljning och analys ...4 Perspektiv Invånare...4 Kulturnämndens mål...4 Perspektiv Samhälle ...6 Kulturnämndens mål...6 Perspektiv Medarbetare ...8 Kulturnämndens mål...8 Perspektiv Ekonomi...10 Kulturnämndens mål ...10 Ekonomisk analys ...11 Driftredovisning ...11 Sammanfattande kommentarer till resultat och årsprognos ...11 Konsekvenser utifrån Coronapandemin ...12 Investeringar ...12 Nyckeltalsbilaga...13

Inledning

Kulturnämnden ansvarar för

- kulturhuset Multeum och folkbiblioteksverksamheten - kulturskolan

- fritidsgårdarna

- kommunens program- och utställningsverksamhet - kommunens bidrag inom kulturområdet

- nationaldagsfirande i Strängnäs tätort - kommunens konst

- den konstnärliga utsmyckningen av kommunens byggnader och vara

rådgivande vid utsmyckning av offentliga platser, bostadsområden och andra bebyggelser

- kommunala mötesplatserna i Mariefred, Stallarholmen och Åker - att utveckla lokaldemokrati, medborgardialog och arbetssätt inom

för-troendemannaorganisationen

- att vara remissinstans för demokratifrågor - dialog med vänortsföreningar

Kulturnämnden bidrar till att tillsammans med andra aktörer erbjuda attraktiva och tillgängliga kulturverksamheter för alla kommuninvånare. Barn och unga är

prioriterade målgrupper.

Nämndens delårsrapport omfattar en redogörelse för utvecklingen av verksamhet och ekonomi för perioden 1 januari till 30 april 2020.

Måluppföljning

Bedömning av måluppfyllnad vid helåret.

Perspektiv Mål Bedömning

Invånare Strängnäs kommun erbjuder invånare och besökare ett attraktivt och tillgängligt kulturutbud i samverkan med civilsamhället och externa aktörer.

Uppfyllt

Samhälle Kulturnämnden utvecklar lokaldemokratin och

medborgardialogen, och tar tillvara på digitaliseringens möjligheter.

Uppfyllt

Medarbetare Kulturkontoret är en lärande organisation med engagerade medarbetare som stärker och utvecklas inom sina

verksamhetsområden.

Uppfyllt

Ekonomi Kulturnämnden har en väl fungerande ekonomisk styrning och uppföljning. Genom att arbeta horisontellt mellan nämnder med gemensamt fokus används resurserna effektivt.

Uppfyllt

Uppföljning och analys Perspektiv Invånare

Perspektivet invånare sätter kommunens invånare och andra personer som nyttjar Strängnäs kommuns tjänster i fokus. Det ska vara lätt att vara invånare och nyttjare av tjänster i Strängnäs kommun.

Respekt, öppenhet och ett gott bemötande, utan avkall på professionalitet, ska prägla mötet med invånare och företag, såväl i kommunens utbud av service och

välfärdstjänster som i vårt myndighetsutövande. Förhållningssättet innebär en lyhördhet för vad invånare och brukare vill, tycker och tänker och en tydlighet i vad man kan förvänta sig. Kommunikation och dialog är nyckeln till framgång.

Uthållighet och långsiktighet, samt mod att våga fatta beslut som kan vara svåra på kort sikt, skapar förutsättningar för positiva resultat i det långa loppet. Det ger också förutsättningar åt alla att delta i samhällslivet och förverkliga sina livsmål.

Kulturnämndens mål

Strängnäs kommun erbjuder invånare och besökare ett attraktivt och tillgängligt kulturutbud i samverkan med civilsamhället och externa aktörer.

Prognos måluppfyllelse för året Bedömning: Uppfyllt

Beskrivning

Kulturnämnden vill att invånare och besökare i hela kommunen ska ha tillgång till ett bra kulturutbud och olika slags mötesplatser. Det sker genom att kulturkontoret arrangerar program och utställningar, och samverkar med andra kulturaktörer.

Kulturnämnden ger också bidrag till kulturföreningar, mötesplatser,

ungdomsarrangemang, bygdegårdar och studieförbund som verkar i olika delar av kommunen och skapar kultur.

Sammanfattning av periodens viktigaste aktiviteter

Många kulturprogram och utställningar har ägt rum under januari och februari, bland annat har barnteatern Bamse spelat för fulla hus, Beatles-tribute bandet BeatUs har tagit oss tillbaka till den moderna popmusikens rötter och Jonas Jonson biskop emeritus har talat om sin nya bok Missionärerna.

Efter att coronaviruset slog till i mars har alla arrangörer av kulturprogram valt att ställa in eller flytta fram sina evenemang.

Kulturkontoret har valt att ställa om och anpassa program, utställningar och aktiviteter till digital publicering eller gjort kulturen tillgänglig för social distansering. Exempel på detta är: Kulturskolans bidrag till Blåsmusikens dag som har filmats och sänds digitalt.

Ungdomspjäsen TANG – skriven av Anders Duus och uppförd av Kulturskolans dramaelever – streamas av Riksteatern, och även en digital vernissage och streamad utställning av Annarella Hedbergs dubbelutställning Naturens språk som dessutom

visas i domkyrkan och på Multeum. Dessa aktiviteter plus många många fler finns samlade på Strangnas.se/kultur2020.

Kulturkontoret har kommunicerat till föreningar, mötesplatser och studieförbund att de får behålla sina bidrag för 2020 även om många arrangemang inte kommer genomföras i år. Medlen kan användas 2021.

Kulturkontoret har genomfört upphandling av samarbetspartner för kafé i kulturhuset Multeum. En verksamhet som varit mycket efterfrågad av både biblioteksbesökare och publik till kulturevenemang och utställningar på Multeum. Tillsammans med en näringsverksamhet ska det nu arbetas för en ännu mer attraktiv plats som inspirerar till möten mellan människor. Kaféverksamheten kommer arbeta efter ett växtbaserat koncept och hoppas locka nya målgrupper till Multeum.

Biblioteksenheten har skapat foldern ”Bibblan till dörren” som är till för Strängnäs kommuns invånare som tillhör en riskgrupp. ”Bibblan till dörren” innebär att de kan få hämta sina böcker utanför biblioteket eller få dem hemlevererade. Utöver det får låntagarna låna om sina böcker hur många gånger som helst och biblioteken tar inte ut några förseningsavgifter.

En bokvagn med böcker som byts ut var sjätte vecka finns nu på Bovieran, Varpvägen i Strängnäs, där många boende tillhör riskgruppen. Ett uppskattat projekt av de boende på Bovieran.

En Barnrättshylla har skapats på Multeum. Där samlas böcker för alla åldrar från både fack- och skönlitteratur. Tanken är att både vara en resurs och synliggöra hur viktigt ämnet är och hur stor del av vår vardag som täcks av barnkonventionen.

Slutsatser

Under mars och april minskade kulturutbudet kraftigt på grund av coronapandemin.

Samtidigt har kulturkontoret arbetat med en stor omställning som kommer resultera i en mängd nya kulturaktiviteter som människor kan ta del av på distans eller via deltagande med någon form av social distans. Måluppfyllelsen för året bedöms att bli uppfylld.

Perspektiv Samhälle

Perspektivet Samhälle beskriver kommunens roll som hållbar samhällsbyggare tillsammans med civilsamhället, företagen och andra aktörer. Perspektivet vänder sig mot invånare, företag och föreningar som är verksamma i kommunen och vad som görs för att det ska vara lätt att bo, leva och verka i Strängnäs kommun.

Kulturnämndens mål

Kulturnämnden utvecklar lokaldemokratin och medborgardialogen, och tar tillvara på digitaliseringens möjligheter.

Prognos måluppfyllelse för året Bedömning: Uppfyllt

Beskrivning

2020 fortsätter arbetet med att utveckla mötesplatserna i Mariefred, Stallarholmen och Åker utifrån den utredning som förvaltningen har tagit fram. Kulturnämndens

politiker erbjuds utbildning i medborgardialogsfrågor.

Sammanfattning av periodens viktigaste aktiviteter

I januari och februari hölls medborgardialogsmöten i Mariefred, Stallarholmen och Åker, dit medborgarna var inbjudna för att få diskutera och lämna sina synpunkter angående fokus på innehåll, syfte och driftsformer av de kommunala mötesplatserna. I mars hölls även kompletterande dialogmöten på öppna förskolor i Stallarholmen och Åker.

På kulturnämndens sammanträde 28 april beslutade nämnden om syfte och definition av de kommunala mötesplatserna i Mariefred, Stallarholmen och Åker. Underlag till beslutet var utredningen om mötesplatserna och de synpunkter som kommit in från medborgardialogsmötena och den workshop som hölls på nämndens sammanträde 24 mars. I mars hölls även kompletterande möten på öppna förskolor i Stallarholmen och Åker.

Scen och kulturproduktion har tillsammans med mötesplats Stallarholmen arbetat för att utbilda lokala tekniker att arbeta med teaterproduktioner och för att öka den tekniska kompetensen på mötesplatserna. Anpassningar av teknik för att enkelt kunna arbeta med en produktion på flera mötesplatser har gjorts och utökning av teknik som är tillgänglig för mötesplatserna att använda för att kunna utveckla sin verksamhet.

Bibliotekspersonalen ser nya möjligheter för att nå ut till personer som inte kan ta sig till biblioteken genom att skapa digitala sagostunder, sångsagostunder och boktips som sedan publiceras i bibliotekens digitala kanaler. Biblioteksenheten marknadsför sina e-tjänster mer och kommer fram till 31/8 att utöka lånet av e-böcker till 5 per vecka och lån av strömmad film via Cineasterna till 3 per vecka. Detta har varit efterfrågat av många låntagare.

Från och med 10 mars bedrivs Kulturskolans samtliga gymnasiekurser (Musikakademin) på distans genom digitala lärplattformen StudyAlong.

Slutsatser

Kulturnämndens utvecklingsarbete med lokaldemokrati och medborgardialog har verkligen varit aktivt och framgångsrikt. Många invånare har deltagit i samtalen som genomförts på flera platser i kommunen och nämnden har tagit beslut om

mötesplatsernas definition och syfte. I höst planerar kulturnämnden att arbeta med utbildning i e-dialog. Under Corona-tiden har kulturkontoret utvecklat det

digitaliserade arbetet på många olika nivåer och dess lärdomar tas tillvara i det fortsatta arbetet. Måluppfyllelsen för året bedöms att bli uppfylld.

.

Perspektiv Medarbetare

Medarbetarperspektivet riktar sig till medarbetare och ledare inom Strängnäs

kommunkoncern. Medarbetare företräder Strängnäs kommun och utför sitt arbete på ett sätt som stärker invånarnas förtroende för kommunen.

Strängnäs kommun ska ta tillvara medarbetarnas kompetens för att skapa mer kvalitet i tjänsterna till invånaren. Oavsett beslutsnivå ska chefer och medarbetare aktivt arbeta för förbättrad samverkan och helhetsperspektiv, bygga tillitsfulla relationer samt säkerställa att varje nivå kan, vill och vågar ge tjänster till kommunens invånare, företagare och besökare.

Kulturnämndens mål

Kulturkontoret är en lärande organisation med engagerade medarbetare som stärker och utvecklas inom sina verksamhetsområden.

Prognos måluppfyllelse för året Bedömning: Uppfyllt

Beskrivning

Kulturkontoret arbetar medvetet med kontinuerlig fortbildning och med det systematiska arbetsmiljöarbetet för att personalen ska få goda förutsättningar att utföra sina arbetsuppgifter.

Sammanfattning av periodens viktigaste aktiviteter

Scen och kulturproduktion har gjort studiebesök på scenerna i Eskilstuna och Scenkonst Sörmland för att titta på tekniska lösningar och verksamhetsmetoder.

Personal från fritidsgårdsenheten har varit på studiebesök i Flen och Katrineholms fritidsgårdsverksamhet. Då Katrineholms fritidsgård likt Strängnäs har en skateyta i direkt anslutning till verksamheten var en del av syftet med besöket att få inspiration och nya idéer kring hur man kan utnyttja en sådan tillgång.

För att skapa stabilitet har fritidsgårdsenheten sett över olika alternativ gällande öppettider på samtliga fritidsgårdar. Analys av nuläget gällande personaltäthet samt besöksstatistik har visat att behovet är störst i Åker där man har fortsatt öppet fem kvällar i veckan. Mariefred och Strängnäs har sedan april månad öppet fyra kvällar istället för fem.

Gemensam utbildningsdag för Kulturkontoret kring framtida arbetssätt vid en möjlig sammanslagning av verksamhetslokaler för scen, bibliotek, Kulturskola och

ungdomsverksamhet i Strängnäs har genomförts för att fånga upp idéer och infallsvinklar från all personal.

Det systematiska arbetsmiljöarbetet pågår inom samtliga enheter på kulturkontoret.

De olika enheterna har också anpassat sina verksamheter utifrån rådande omständigheter med en mängd olika åtgärder.

I största möjliga mån har biblioteken, fritidsgårdarna och Kulturskolan hållit igång sina verksamheter. Ibland har vissa bibliotek och fritidsgårdar fått stänga på grund av personalbrist.

Sjukfrånvaron var endast 2,6 procent i februari men ökade rejält till 11,4 procent i mars (genomsnittet i kommunen var då 13,9 procent) beroende på coronaviruset och de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten kommit med. Medarbetarna har hållit sig hemma när de varit sjuka. Den preliminära sjukfrånvaron i april var 4,2 procent.

Sjukfrånvaro jan-mars kulturkontoret Jan 2020 Feb 2020 Mars 2020

Sjukfrånvaro totalt anställda, (%) 3.05 2.60 11.39

- kvinnor (%) 4.01 2.09 12.24

- män (%) 1.69 3.65 10.13

Långtidsfrånvarons andel av total sjukfrånvaro (%) 20.78 17.57 5.61

Sjukfrånvaro för anställda <29 år, (%) - - 5.53

Sjukfrånvaro för anställda 30-49 år, (%) 3.41 2.86 13.84

Sjukfrånvaro för anställda >50- år, (%) 3.03 3.01 9.37

Slutsatser

Kulturkontoret har ställt om sina verksamheter och anpassat sig till de rådande förhållandena. Medarbetarna har visat att de är flexibla och har fortsatt att hålla verksamheterna öppna med de resurser som har funnits tillgängliga.

Kontoret har god kontroll och följer upp de anställda som är sjuka, både korttids- och långtidssjuka, tillsammans med HR-avdelningen. Tyvärr har Corona-viruset bidragit till höga sjukfrånvarosiffror för hela kommunen i mars. Måluppfyllelsen för året bedöms att bli uppfylld.

Perspektiv Ekonomi

God hushållning och långsiktig ekonomisk hållbarhet ska råda i hela

kommunkoncernen och verksamheterna ska bedrivas ändamålsenligt och effektivt.

Ordning och reda i ekonomin är en förutsättning för kvalitetsutveckling i verksamheter, såväl hos kommunala och privata regin samt bolag.

Kulturnämndens mål

Kulturnämnden har en väl fungerande ekonomisk styrning och uppföljning. Genom att arbeta horisontellt mellan nämnder med gemensamt fokus används resurserna effektivt.

Prognos måluppfyllelse för året Bedömning: Uppfyllt

Beskrivning

Budgeten följs upp genom regelbundna prognoser, uppföljningar och rapporter till kulturnämnden.

Sammanfattning av periodens viktigaste aktiviteter

Det horisontella arbetet mellan socialkontoret, barn- och utbildningskontoret och kulturkontoret gällande tidiga insatser för barn och unga fortgår. En del av de gemensamma pengarna för horisontellt arbete har tilldelats kulturkontorets

fritidsgårdsverksamhet för att anställa fler personer till den uppsökande verksamheten Team Ungdom.

Intäkter för årets första månader har kommit in men utgifter sjönk fort vid de inställda evenemangen vilket har gett ett visst överskott som används för omställning av

verksamheten.

Verksamheten i stort fortgår men många evenemang har ställts in till följd av Coronapandemin. Kultur 20 håller på att omarbetas från att vara ett koncentrerat fysiskt evenemang till att bli delvis digitalt men även utportionerat över tid och olika platser. Allt för att följa de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten har anslagit.

Kulturskolan ha ställt in gruppundervisning och konserter. Den enskilda

undervisningen har bedrivits som vanligt med möjlighet till distansundervisning genom digitala hjälpmedel.

Bedömningen i nuläget är att inga större ekonomiska konsekvenser uppstår till följd av denna omställning.

Slutsatser

Kulturkontoret arbetar kontinuerligt med ekonomiuppföljningen. Prognosen är ett nollresultat. Genom det horisontella arbetet mellan socialkontoret, barn- och

utbildningskontoret och kulturkontoret gällande tidiga insatser för barn och unga kan resurser användas effektivt. Kulturkontorets fritidsgårdsverksamhet har beviljats medel för tidiga insatser för barn och unga från de gemensamma pengarna som

öronmärkts för det horisontella arbetet mellan nämnderna. Måluppfyllelsen för året bedöms att bli uppfylld.

Ekonomisk analys Driftredovisning

Driftredovisningen omfattar ett ekonomiskt utfall för januari till april per

verksamhetsområde. Kulturnämnden redovisar per 30 april en positiv avvikelse med 0,5 miljoner kronor. Helårsprognosen är en budget i balans.

Ramprotokoll

Sammanfattande kommentarer till resultat och årsprognos

 Kulturnämnden har ett litet överskott på arvoden som beräknas förbrukas under året.

 KN gemensamma kostnader redovisar ett överskott på 0,1 miljoner kronor.

Överskottet beror på att kulturchefens reserv för insatser under året, ännu ej har förbrukats. Helårsprognosen är ett nollresultat

 Bibliotek redovisar för perioden en positiv avvikelse mot budget med

0,3 miljoner kronor. Avvikelsen beror främst på vakanser. Helårsprognosen är en budget i balans.

 Kulturskolan redovisar för perioden en liten positiv avvikelse mot budget.

Avvikelsen beror på lägre personalkostnader då många konserter ställts in under våren. Helårsprognosen är ett nollresultat.

 Fritidsgårdar redovisar för perioden en liten negativ avvikelse mot budget.

Detta beror på kostnader för Team ungdom som ska finansieras med medel ur den kommungemensamma satsningen på barn och unga. Överskott som beror på vakant chefstjänst kommer användas för att stärka upp bemanningen i övrigt. Helårsprognosen är en budget i balans.

 Scen & kulturproduktion redovisar för perioden en positiv avvikelse mot budget med 0,2 miljoner kronor. Avvikelsen beror främst på att kostnader släpar på grund av omställningen i verksamheten till följd av den pågående pandemin. Helårsprognosen är ett nollresultat.

Januari-april 2020 Helår 2020

Kulturnämnden, tkr Utfall

Kulturnämnden -144 -197 53 -590 -590 0

KN gemensamma kostnader -589 -659 71 -1 965 -1 965 0

Bibliotek -4 863 -5 136 273 -14 932 -14 932 0

Kulturskola -3 856 -3 875 19 -10 618 -10 618 0

Fritidsgårdar -2 707 -2 642 -65 -7 381 -7 381 0

Scen & kulturproduktion -3 712 -3 884 172 -11 356 -11 356 0

Summa driftredovisning -15 870 -16 392 522 -46 842 -46 842 0

Kategori Beslut Budget 2020

Flerårsplan 2020 KF 2019-11-18, § 256 46 500

Kapitalkostnader KF 2002-08-26, § 115 342

Totalsumma 46 842

Konsekvenser utifrån Coronapandemin

Verksamheten i stort fortgår men många evenemang har ställts in till följd av Coronapandemin. Kultur 20 har omarbetats från att vara ett koncentrerat fysiskt evenemang till att bli mest digitalt men även utportionerat över tid och olika platser.

Allt för att följa de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten har anslagit.

Kulturskolan ha ställt in gruppundervisning och konserter. Den enskilda

undervisningen har bedrivits som vanligt med möjlighet till distansundervisning genom digitala hjälpmedel.

Bedömningen i nuläget är att inga större ekonomiska konsekvenser uppstår till följd av denna omställning.

Investeringar

Kulturnämndens investeringsbudget 2020 uppgår till 1,6 miljoner kronor. Budgeten är främst planerad att användas till:

 Maskiner och inventarier: De största projekten här avser rörligt scenljus och ett initiativ för att öka hörbarheten på mötesplatser och scenrum.

 IT och digitalisering: Här är merparten av medlen vikta för datorer till personal, men även allmänna datorer placerade på våra bibliotek. Fortsatt satsning kommer göras på digitala informationsskärmar.

För perioden januari-april redovisas ett utfall på 0,4 miljoner kronor och helårsprognosen är att hela budgeten för året kommer att nyttjas.

Helår

1) Utfall till om med rapportmånad/Prognos till och med 2020 Kulturnämnden, tkr

Kategoribenämning

Årets investeringar 2020 Sedan projektens start1)

Nyckeltalsbilaga

Nyckeltal för kulturnämndens verksamheter för perioden 1 januari – 30 april 2020.

Kulturkontorets sjukfrånvaro minskade kraftigt under januari och februari 2020 i

jämförelse med 2019, sedan kom Corona-viruset och sjukfrånvaron ökade rejält i mars för kulturkontoret likt hela kommunen.

Besöken på kommunens bibliotek har minskat med ca.10 000 i jämförelse med 2019. Den stora minskningen beror på Corona-viruset. Utlånen har inte minskat i samma grad och beror på att biblioteksenheten har ställt om och levererar fler böcker hem till låntagare och att lån av de digitala medierna har ökat under året.

0 10000 20000 30000 40000 50000 60000 70000 80000 90000

2019 2020

Besök Utlån

Nyckeltal biblioteksenheten januari-april 79640

59710

69546

57797

Antal elever i kursverksamhet, både betalkurser och avgiftsfria har ökat på

Kulturskolan 2020 i jämförelse med höstterminen 2019. Ökningen beror till stor del på extra marknadsföring av Kulturskolans kurser och att personalen har haft ett direkt uppdrag att om möjligt fylla varje plats.

Nyckeltal för fritidsgårdsenheten januari-april 2020 Strängnäs:

Öppet 65 kvällar

Totalt antal besökare 1772 (647 tjejer och 1125 killar) Snitt 27 besökare/ kväll varav 10 tjejer och 17 killar Åker:

Öppet 75 kvällar

Totalt antal besökare 1764 (564 tjejer och 1200 killar) Snitt 24 besökare/ kväll varav 8 tjejer och 16 killar Mariefred:

Öppet 62 kvällar

Totalt antal besökare 901 (383 tjejer och 518 killar) Snitt 14 besökare/ kväll varav 6 tjejer och 8 killar

Nyckeltal för fritidsgårdsenheten saknas för delårsrapport 1 2019, så en jämförelse kan inte göras förrän vid delårsrapport 2 2020.

0

Antal elever i kursverksamhet, både betalkurser och avgiftsfria.

Antal elever i Musikakademin.

Nyckeltal Scen & kulturproduktion januari-april 2020

Alternativ plats /

digital Strängnäs Mariefred Åker

Stallar-holmen Summa

BARN BARN

Program genomförda 14 4 1 1 20 Program genomförda

Program inställda 13 2 4 19 Program inställda

Utställningar 1 3 2 6 Utställningar

Alternativa / digitala 15 1 16 Alternativa / digitala

VUXEN / ALLA VUXEN / ALLA

Program genomförda 28 5 2 2 37 Program genomförda

Program inställda 14 3 2 3 22 Program inställda

Utställningar 7 6 2 2 17 Utställningar

Alternativa / digitala 15 15 Alternativa / digitala

Antal program uppdelade på målgrupp och geografi.

Med anledning av Corona-viruset så tas även inställda och tillgängliggjorda på annat vis (främst digitala) med.

Nyckeltal för scen & kulturproduktionsenheten saknas för delårsrapport 1 2019, så en jämförelse kan inte göras förrän vid delårsrapport 2 2020.

PROTOKOLLSUTDRAG

Socialnämnden 2020-05-26

1/2

§ 65 SN/2020:8 - 042

Månadsrapporter 2020 för socialnämnden Beslut

Socialnämnden beslutar att

1. ta del av ordförandebeslutet avseende Månadsrapport per sista mars 2020 för socialnämnden och lägga den till handlingarna

2. ge förvaltningen i uppdrag att förbättra prognosarbetet samt att ta fram förslag till kostnadsreduceringar

Beslutsgång

Ordföranden finner att det bara finns ett förslag till beslut och att detta blir nämndens beslut.

Beskrivning av ärendet

Då beslut gällande månadsrapport för mars togs av ordförande då socialnämnden ställdes in får nämnden här ta del av ärendet. Eftersom prognosen visar på ett underskott kan åtgärder komma att behöva genomföras.

Vid Kommunstyrelsens sammanträde 2020-04-29 fattades ett beslut att föreslå kommunfullmäktige att bevilja socialnämnden ett budgettillskott med 19,1 miljoner kronor för ökade kostnader med anledning av Coronapandemin.

Ärendet kommer behandlas vid kommunfullmäktiges sammanträde 2020-05-25.

Ekonomiska konsekvenser för kommunen

Prognosarbetet är i fokus då det har visat sig att prognosen kan vara alltför pessimistisk. En genomlysning måste därför ske innan kostnadsreduceringar

Prognosarbetet är i fokus då det har visat sig att prognosen kan vara alltför pessimistisk. En genomlysning måste därför ske innan kostnadsreduceringar