• No results found

Invånare

Perspektivet invånare sätter kommunens invånare och andra personer som nyttjar Strängnäs kommuns tjänster i fokus. Det ska vara lätt att vara invånare och nyttjare av tjänster i Strängnäs kommun.

Respekt, öppenhet och ett gott bemötande, utan avkall på professionalitet, ska prägla mötet med invånare och företag, såväl i kommunens utbud av service och

välfärdstjänster som i vårt myndighetsutövande. Förhållningssättet innebär en lyhördhet för vad invånare och brukare vill, tycker och tänker och en tydlighet i vad man kan förvänta sig. Kommunikation och dialog är nyckeln till framgång.

Uthållighet och långsiktighet, samt mod att våga fatta beslut som kan vara svåra på kort sikt, skapar förutsättningar för positiva resultat i det långa loppet. Det ger också förutsättningar åt alla att delta i samhällslivet och förverkliga sina livsmål.

Kf mål

Demokratin är levande och inkluderande. Invånare, företagare och andra aktörer utvecklas i Strängnäs kommun och är medskapande och delaktiga i kommunens utveckling.

Invånare, företagare och andra aktörer såsom föreningar, församlingar, samarbetspartners, volontärer med flera ges möjlighet att vara, och är, medskapande i kommunens utveckling. Att vara medskapande i kommunens utveckling handlar om att kommunen tar tillvara på erfarenheter och synpunkter både från enskilda brukare som från dess sammanslutningar.

SN mål

1. Socialnämnden möjliggör inflytande och delaktighet för invånare och brukare.

Socialnämnden menar att nämnden vill vara öppen gentemot invånare, brukare och även medarbetare. Det ska vara möjligt att på olika sätt ha kontakt med nämnden, informera sig om nämndens planer och beslut. Det ska vara lätt att hitta

information, bl.a. på kommunens hemsida och i sociala medier. Informationen ska vara begriplig. Brukare ska medverka i planering av sina beviljade insatser.

Medborgare ska kunna kontakta nämnden och känna att delaktighet och inflytande är möjligt.

Socialnämnden ansluter sig till Agenda 2030 mål 10, Minskad ojämlikhet.

Inflytande och delaktighet gentemot brukarna och deras anhöriga praktiseras på de flesta håll inom verksamheterna. De mest använda metoderna är fokus-grupper, brukarråd och DMO-slingor (delaktighetsmodellen). Inflytandet blir effektivt när de uppkomna synpunkterna tas om hand av enhetens medarbetare tillsammans med synpunktslämnarna, och handlingsplaner görs upp. Dessa processer pågår, dock med vissa avbrott p.g.a. Coronapandemin.

Barnens inflytande och delaktighet har aktualiserats i samband med lagstiftning utifrån barnkonventionen (SFS 2018:1197 Lag om Förenta nationernas konvention om barnets rättigheter). Verksamheterna har planerat utbildningar och genomlysningar av sina processer. Det mesta har ännu inte kommit igång, men beräknas bli genomfört under året. Erfarenheten hittills är att när barnens perspektiv används, framträder nya vinklingar. Därför är man hoppfull inför utveckling i enlighet med lagen.

Justitieombudsmannen har kritiserat socialnämnden för undermålig information om brukares rätt att begära företräde inför nämnd. En översyn har gjorts av processer dokument och i rutiner.

Prognosen är att målet delvis kommer att bli uppfyllt. Avvikelsen utgörs av att APT och andra möten för resultatbearbetning och handlingsplaner inte kan genomföras som planerat p.g.a. Coronapandemin.

Kf mål

I Strängnäs kommun erbjuds välfärdstjänster av god kvalitet som utgår från invånarnas behov.

Kommunen visar genom aktiva handlingar att invånare i Strängnäs kommun har tillgångar och kompetenser som kan bidra till att förbättra de välfärdstjänster som erbjuds.

SN mål

2. Socialnämndens tjänster utvecklas för att ständigt hålla hög kvalitet.

Socialnämnden menar att nämndens tjänsteutbud ska vara av hög kvalitet.

Brukare och invånare ska hitta kanaler för att lämna synpunkter och delta i verksamheternas utveckling. Nämnden vill motverka undernäring inom äldreomsorgen samt möjliggöra för personer med funktionsnedsättning att ha ett meningsfullt liv och en aktiv vardag.

Socialnämnden ansluter sig till Agenda 2030 mål 1, Ingen fattigdom, mål 2 Ingen hunger och mål 3 God hälsa och välbefinnande.

Kontoret har gett verksamheterna i uppdrag att jobba mer strategiskt med avvikelser.

Avvikelserutin har omarbetats och är på väg att implementeras. Utbildning kommer att erbjudas under hösten. För att avvikelser ska bidra till utveckling är det viktigt att medarbetarna involveras i analysarbetet, inte bara vid inrapportering. Det kan ske vid genomgångar på arbetsplatsträffar (APT) och i fokusgrupper. Verksamheterna har kommit olika långt med strategisk avvikelsehantering.

Inom äldreomsorgen är planen att avvikelser ständigt finns på agendan för APT. Under pandemin har träffarna ställts in och inte heller genomförts digitalt p.g.a. brist på datorer. Ämnet kommer att tas upp när träffarna kan återupptas, förhoppningsvis efter sommaren.

I verksamheternas arbetsplaner finns översyn av processer och rutiner, vilket pågår inom flera områden.

Socialnämnden har i sin verksamhetsplan särskilt nämnt meningsfull vardag för personer med funktionsnedsättning. Ett samarbete har inletts mellan

funktionshinderomsorgen och kommunens fritidsverksamhet för att befrämja sundare livsstil och tillgängliggöra fritidsutbud för personer inom verksamheten.

Nämnden även angett undernäring som ett specifikt område. Äldreboendena gör gemensam satsning på att minska nattfastan. Viss utbildning för kostombud har blivit förenad då utbildning inte kunnat genomföras p.g.a. Coronapandemin.

Webbutbildning är under framtagande.

Hälso- och sjukvårdens tjänsteutveckling pågår bl.a. genom att säkerställa användandet av kvalitetsregister.

Prognosen är att målet om tjänsteutveckling kommer att bli uppfyllt genom strategiskt arbete med avvikelser, översyn av processer och rutiner samt fokusering på specifika verksamhetsområden.

SN mål

3. Det är lätt för invånarna att förstå och använda sig av socialnämndens tjänsteutbud.

Socialnämnden menar att ska vara lätt att nå socialtjänsten per telefon, internet eller på annat sätt. Språket som nämnden använder ska vara anpassat efter invånarna. Att ansöka om insatser ska inte vara krångligt.

Socialnämnden ansluter sig till Agenda 2030 mål 16, Fredliga och inkluderande samhällen.

Invånarna kommer i kontakt med socialnämnden via kommunens kontaktcenter, information och ansökan på hemsidan, skriftlig upptryckt information och på andra sätt. Många äldre använder sig av kontaktcenter. Kontaktcenter och bistånds-handläggarna har regelbundna avstämningar för att tillsammans utveckla informationsflödet.

Invånare som söker försörjningsstöd använder i hög grad (80 %) den elektroniska ansökan som, tillsammans med anvisningar och provberäkningsfunktion finns på kommunens hemsida.

Varje verksamhetsområde ansvar för att uppdatera sin information på hemsidan.

Mellan kontaktcenter och socialkontoret, och i samråd med kommunjuristerna pågår diskussioner om gränsdragningen mellan kontaktcenter och socialkontoret. Målet är att kontaktcenter på ett tydligare sätt blir invånarnas första instans.

Prognosen är att målet delvis kommer att bli uppfyllt. Det finns mer att göra för att underlätta invånarnas kontakt med socialnämnden.

Samhälle

Perspektivet Samhälle beskriver kommunens roll som hållbar samhällsbyggare tillsammans med civilsamhället, företagen och andra aktörer. Perspektivet vänder sig mot invånare, företag och föreningar som är verksamma i kommunen och vad som görs för att det ska vara lätt att bo, leva och verka i Strängnäs kommunen.

Kf mål

Strängnäs kommun är en förebild för sitt aktiva arbete kring

hållbarhetsfrågor med Agenda 2030 som bas. Tillsammans utvecklas vi med människor som vill bo och leva i, verka i och besöka vår kommun.

För Strängnäs kommun är ett hållbart samhälle en mycket viktigt fråga. Hållbarhet avser social- miljömässig- och ekonomisk hållbarhet som utgår från Agenda 2030 och de globala målen. Genom ett strategiskt arbete och medvetna aktiviteter gör vi, tillsammans andra aktörer, Strängnäs kommun till en förebild inom området.

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden ansvarar för att leda det strategiska arbetet med Agenda 2030.

SN mål

4. Socialnämnden utvecklar sitt samarbete med andra nämnder, myndigheter, frivilligorganisationer och företag.

Socialnämnden menar att den vill satsa på ett gott samarbete med det

omgivande samhället. Bl.a. med frivilligorganisationer som har intresse av det som pågår inom nämndens ansvarsområde.

Socialnämnden ansluter sig till Agenda 2030 mål 11, Hållbara städer och samhällen.

Under senare år har samarbete mellan utbildningskontoret och socialkontoret

utvecklas och fått struktur vad gäller mötesorganisation på olika nivåer. Kulturkontoret har tillkommit. Nämnderna har gemensamma verksamheter för barn och ungdomar utifrån avsatta horisontella medel. Skolsociala stödteamet är verksamt på skolorna och ger stöd till elever och föräldrar. Team ungdom utgår från fritidsgårdarna på kvällar och helger och finns där ungdomar rör sig. Verksamheterna satsar förebyggande och en förhoppning är minskat antal orosanmälningar.

Frivilligorganisationer kan söka och få föreningsbidrag av kommunen. Varje kontor administrerar sina ansökningar. Olikheter i villkor har uppmärksammats och ett kommungemensamt arbete pågår för likriktning.

Socialnämnden samarbetar med frivilligorganisationer bl.a. inom hemtjänsten, där en förening vänt sig till socialkontoret efter att ha genomfört en egen

brukarundersökning. I undersökningen har ensamhet uppmärksammats.

Socialkontoret planerar att tillsammans med föreningsrepresentanter genomföra en DMO-slinga (delkatighetsmodellen) för att analysera och hitta åtgärder mot ensamhet.

P.g.a. Coronapandemin är mötet uppskjutet men planeras för senare genomförande.

Nämnden samarbetar med företag genom Jobbtorg, som ordnar jobbmässor och håller kontakt med företagen angående praktikplatser för personer som uppbär

försörjningsstöd.

Prognosen är att målet kommer att uppnås. Bedömningen grundas främst i samarbetet mellan kontoren kring barn och ungdomar samt Jobbtorgs kontakter med företagen för lotsning av arbetskraft.

SN mål

5. Socialnämnden verkar för att avskaffa våld i nära relationer.

Socialnämnden menar att nämnden arbetar för att undanröja våld i nära

relationer, med ett särskilt fokus på hedersförtryck, oavsett kön. Kunskap om våld och hedersförtryck ska finnas i verksamheten.

Socialnämnden ansluter sig till Agenda 2030 mål 5, Jämställdhet.

Socialnämnden arbetar för att undanröja våld i nära relationer. Kontoret har gett i uppdrag till enheterna att utbilda all tillsvidareanställd personal. En hel del utbildning har hållits före årsskiftet och under årets första månader, med hjälp av verksamhetens experter i ämnet. För närvarande genomförs endast webbutbildningar. Vissa enheter har planerat för fördjupad kunskap hos vissa medarbetare. Det är viktigt att hålla ämnet och kunskapen aktuell även under kommande år.

Riktlinjen för våld i nära relationer har reviderats och rutiner har utarbetats.

Prognosen är att målet kommer att uppnås, då alla enheter har planerat för utbildning och att webbutbildningar kan ersätta fysiska samt att stöddokument är uppdaterade.

SN mål

6. Socialnämnden minskar verksamheternas negativa klimatpåverkan.

Socialnämnden menar att den vill arbeta aktivt för att öka hållbarhet i syfte att nå angivna klimatmål. Nämnden vill minska matsvinn och avfall, garantera återvinning av avfall, om möjligt handla närodlat och prioritera miljövänligt producerade varor.

Socialnämnden ansluter sig till Agenda 2030 mål 13, Bekämpa klimatförändringarna.

Matsvinn förekommer på äldreboenden. De mätningar som gjordes 2019 visade att en tredjedel av den mat som serveras slängs. Resultatet har ökat medvetenheten på enheterna. Mätningar görs inte regelmässigt, vilket vore en fördel. En rapport om mat och matsituationen på äldreboenden har lagts fram till nämnden i januari 2020, vilket

resulterat i ett beslut om en utredning som ska ge förslag på åtgärder. Utredningen, med upphandlad extern konsult har startat.

Inom hemtjänsten och hemsjukvården finns ambitionen att samordna bilresandet.

Cykel används. Verksamheten önskar kunna ta fram förslag på alternativa

fortskaffningsmedel att presentera för fordonsenheten. Exempelvis har el-moppar testats i hemtjänsten, med gott resultat.

En positiv Corona-effekt är att Skypemöten har ersatt många fysiska möten, med minskat resande. Ett nytt arbetssätt som bedöms fortleva.

Prognosen är att målet delvis kommer att uppnås. Det finns mer att göra både med mathantering och resande.

Medarbetare

Medarbetarperspektivet riktar sig till medarbetare och ledare inom Strängnäs kommunkoncern. Medarbetare företräder Strängnäs kommun och utför sitt arbete på ett sätt som stärker invånarnas förtroende för kommunen.

Strängnäs kommun ska ta tillvara medarbetarnas kompetens för att skapa mer kvalitet i tjänsterna till invånaren. Oavsett beslutsnivå ska chefer och medarbetare aktivt arbeta för förbättrad samverkan och helhetsperspektiv, bygga tillitsfulla relationer samt säkerställa att varje nivå kan, vill och vågar ge tjänster till kommunens invånare, företagare och besökare.

Kf mål

Strängnäs kommun har stolta och kompetenta medarbetare som

tillsammans utvecklas och skapar moderna och attraktiva arbetsmiljöer.

Strängnäs kommun är attraktiv som arbetsgivare med moderna och välfungerande arbetsmiljöer med hög frisknärvaro. Medarbetare har god kompetens och gott bemötande och ges möjlighet till kompetensutveckling och interna karriärvägar.

Strängnäs kommun tar tillvara på medarbetarnas kompetens för att skapa mer kvalitet i tjänsterna till invånaren. Oavsett beslutsnivå arbetar chefer och

medarbetare aktivt för förbättrad samverkan och helhetsperspektiv. Ledarskapet och medarbetarskapet präglas av tillit och bidrar till starkt medledarskap och kreativitet som säkerställer att varje nivå kan, vill och vågar ge tjänster till kommunens

invånare, företagare och besökare.

SN mål

7. Socialnämndens medarbetare har hög frisknärvaro.

Socialnämnden menar att ska vara hälsosamt att arbeta inom socialnämndens verksamheter och att sjukfrånvaron ska vara låg.

Socialnämnden ansluter sig till Agenda 2030 mål 3, God hälsa och välbefinnande.

Socialkontoret har haft en sjukfrånvaro på 13,2 procent under årets fyra första

månader, högre än motsvarande (11,2 procent) 2019. Månaderna januari och februari 2020 var dock sjukfrånvaron 1,4 procentenheter lägre än motsvarande månader 2019.

Se diagram 1. Att sjukskrivningarna har ökat under mars och april kopplas till Coronapandemin.

Som framgår av diagram 2 varierar sjukskrivningsnivåerna mellan

verksamhetsområdena. Inom Myndighet har situationen med Corona medfört färre hembesök och mer telefonkontakt med brukarna, vilket gjort att medarbetarna vid lätta sjukdomssymptom kunnat sköta sitt arbete på distans, i stället för att vara sjukskrivna.

För omvårdnadspersonal pågår testning vid lindriga symptom, som vid negativa resultat möjliggör arbete i stället för sjukskrivning, något som borde ge utslag på maj månads sjukskrivningsnivå.

Kontorets uppfattning är att de senaste årens åtgärder; regelbundna

avstämningsmöten med överordnad chef, stöd från HR till enheterna bl.a. genom att agera i rehabiliteringsärenden, har börjar visa resultat. Utveckling av

långtidssjukskrivningen två år tillbaka framgår av diagram 3. Den kan möjligtvis vara på väg ner.

Ett uppskattat hjälpmedel för cheferna är modulen Personal inom

ledningsinformationssystem (LIS), som infördes hösten 2019. Här kan chefen följa och analysera sjukskrivningarna på sin enhet.

Prognosen är att målet delvis kommer att nås. Sjukfrånvaron för året var på väg att sjunka och skulle troligtvis ha blivit lägre än 2019 om inte Coronapandemin kommit.

Med åtgärder som testning, distansarbete m.m. kan effekterna begränsas och trenden med sjunkande tal fortsätta, även om den samlade årssiffran blir högre än 2019.

Långtidssjukskrivningarna bedöms minska. Arbetsmiljöarbetet (se kommentarer under mål 8) borde också ge effekt på sjukskrivningstalen.

SN mål

8. Socialnämndens medarbetare är involverade i arbetsplatsernas utveckling för attraktiva arbetsmiljöer och hög kompetens.

Socialnämnden menar att den är mån om sina medarbetare, och vill att var och en har en personlig kompetensutvecklingsplan. Alla ska regelbundet och inom arbetstidens förläggning delta i arbetsplatsträffar i syfte att medverka i arbetsmiljöarbetet.

Socialnämnden ansluter sig till Agenda 2030 mål 8, Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt.

Socialkontorets förväntningar på verksamheterna inom arbetsmiljö och kompetens handlar om plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet, lättillgänglig information till medarbetare med olika språkbakgrund, kompetenskartläggning på enheten,

individuella kompetensutvecklingsplaner samt medarbetares kunskap i digital teknik.

Det sistnämnda är kopplat till kommunens nya förvaltningsmodell för digital hantering.

Kommunen har ett årshjul för arbetsmiljöarbetet. I enheternas arbetsplaner finns aktiviteter för att utveckla arbetsmiljön bl.a. med stöd av årshjulet. Inom

äldreomsorgen är HR-representant inbokad till alla enheters APT för information av systemet för KIA-anmälningar (Informationssystem för arbetsmiljö i kommunerna).

Då APT är inställda pga. Coronapandemin, är informationstillfällena försenade.

Kommunens årliga medarbetarundersökning HME, som var planerad att genomföras under våren har skjutits upp. Undersökningen utgör startskottet för enheterna att välja utvecklingsområden för sitt arbetsmiljöarbete, vilket nu får vänta.

Kontorets kompetenskartläggning inklusive kartläggning av kompetens inom digital teknik är inte igångsatt på ett systematiskt sätt.

Inom Myndighet används på APT en återkommande enkel arbetsmiljöenkät, som medarbetarna fyller i, resultatet analyseras och åtgärdsplaner skapas. Resultatet används också vid individuell uppföljning mellan chef och medarbetare.

Exempel på arbetsmiljöarbete som tack vare Coronapandemin utvecklas är att digitala utbildningar skapas, exempelvis i basala hygienrutiner och förflyttningsteknik. Dessa utbildningar ges återkommande till ett stort antal omvårdnadspersonal. När

utbildningarna tillhandahålls i digital form kan medarbetare genomgå utbildningarna i individuell takt.

Införandet av ”Heltid som norm” pågår enligt plan och ska kunna vara klart om ett år.

Prognosen är att målet delvis kommer att uppnås. Aktiviteter har pga.

Coronapandemin blivit uppskjutna men bedöms i viss omfattning kunna verkställas under hösten. Samtidigt pågår aktiviteter enligt plan.

Ekonomi

God hushållning och långsiktig ekonomisk hållbarhet ska råda i hela

kommunkoncernen och verksamheterna ska bedrivas ändamålsenligt och effektivt.

Ordning och reda i ekonomin är en förutsättning för kvalitetsutveckling i verksamheter, såväl hos kommunala och privata regin samt bolag.

Kf mål

Tillsammans utmanar vi rådande arbetssätt och strukturer. Vi använder våra resurser effektivt och ekonomin är långsiktigt hållbar för dagens och kommande generationer.

Inarbetade arbetssätt och strukturer behöver utmanas för att möta de ekonomiska utmaningarna, både kortsiktiga och långsiktiga. Strängnäs kommun fortsätter att lägga grunden för en långsiktigt hållbar ekonomi med fokus på miljö och klimat, framtida finansiell handlingsfrihet och framtida kompetensförsörjning. Resurser i form av personal, skattemedel och mark behöver användas effektivt och utmanas, bland annat genom digitaliseringens möjligheter, ständiga förbättringar i en innovativ miljö.

SN mål

9. Socialnämnden använder resurser effektivt, utmanar rådande arbetssätt och bedriver

innovativt arbete bl.a. med hjälp av digital teknik.

Socialnämnden menar att den i första hand beviljar lösningar på hemmaplan och i andra hand via externa placeringar. Nämnden använder sig av digital teknik och säkerställer att sådan kompetens finns i verksamheten.

Socialnämnden ansluter sig till Agenda 2030 mål 12, Hållbar konsumtion och produktion.

Fler externt placerade brukare inom LSS ska få sina insatser i kommunen, vilket genomförs för tre brukare i närtid. Fler hemtagningar planeras för kommande år. Även institutionsplacerade ungdomar erbjud i högre utsträckning insatser i kommunens egen regi.

Hemtjänsten jobbar för att få sin ekonomi i balans och hade bättre siffror i jämförelse med året innan, fram till effekterna av Coronapandemin. Ett nytt planeringssystem väntas bli uppgraderat, vilket kommer att underlätta.

För att genomföra införandet av heltidstjänster sker samordning mellan enheterna med stöd av en framtagen bemanningshandbok.

Inom hemsjukvård och rehabilitering pågår översyn av hjälpmedelskostnader.

Användande och tillskapande av digitala utbildningar har tillkommit som en effekt av Coronapandemin, vilket av verksamheterna upplevs effektivt och som en bestående praxis.

Digitalisering inom verksamheterna, både för brukare och medarbetare utgör ett stort utvecklingsområde. Vid införande av digital teknik behövs långsiktig och samlad planering som handlar om inköp, utbildning och kompetens, ansvar och roller, organisation, ekonomi och förvaltning. Kommunen ger i en gemensam

förvaltningsmodell sådant stöd. Digitaliseringstakten har under socialnämndens rapportering 2019 upplevts som alltför långsam. Förväntningar finns nu på att förvaltningsmodellen kommer att bidra till ökad utvecklingstakt.

Prognosen är att målet delvis nås. Hemtagning, digitala utbildningar, införande av heltidstjänster håller planerad utvecklingstakt medan hemtjänstens ekonomi samt digitalisering endast i viss utsträckning når önskad nivå.