• No results found

Kunskapsläget om covid-19 inom kommunal vård och omsorg

Under sommaren har en rad instanser publicerat rapporter med rekommendationer om hur smittspridning kan undvikas inom kommunal vård och omsorg. I detta avsnitt presenteras kort deras slutsatser. De förslag och rekommendationer som lyfts fram i rapporterna går till största del åt samma håll vilket visar att de kunskaper som finns idag kan räcka en lång väg. Samtliga rapporter lyfter fram vikten av följsamhet av basala hygienrutiner och skyddsutrustning, närvarande ledarskap på enheterna, vikten av distansering, god bemanning, och vikten av att underlätta informationsflöden som faktorer som är särskilt viktiga för att minska risken för smittspridning.

Rapporterna visar också att kunskapsläget om covid-19 och möjligheterna att skydda den kommunala äldreomsorgen från smittan har ökat efter hand. De första rapporterna med åtgärder riktade mot kommunal äldreomsorg kom i slutet på maj när smittoutvecklingen hade börjat avta och antalet fall börjat sjunka. Vi kan därför idag veta mer om andra kommuners erfarenheter och vilka åtgärder som är effektiva än vi visste under tiden flest smittade fanns i vård- och omsorgsnämndens verksamheter under april och maj. Denna utvärdering är ytterligare ett led i att samla erfarenheter och kunskaper om vilka åtgärder som mest effektivt kan bidra till att motverka spridning av covid-19.

IVO

IVO har sedan våren arbetat med en nationell tillsyn för minskad smittspridning av covid-19. Ett första resultat publicerades 27 maj i tre olika delar för hemtjänst1, särskilt boende för äldre och LSS. Det första resultat bestod av en sammanställning av faktorer och åtgärder som enhetschefer på enheter runtom i landet angett via telefonintervjuer. IVO lyfter i den nationella tillsynen fram en rad faktorer och åtgärder som viktiga för att hantera covid-19. De sammanfattar dessa i följande 8 övergripande områden som verksamheter bör jobba efter:

1I Helsingborgs stad har hemtjänst delats in i hemvård och hemservice. I denna utvärdering ingår hemvården.

 Säkerställ att basala hygienrutiner följs

 Arbetssätt för att minska smittspridning

 Organisering (personalplanering/bemanning) för att minska smittspridning

 Ge goda insatser trots begränsningar i brukarnas liv

 Hantera medarbetarnas oro

 Möte närståendes oro

 Skapa tydligt informationsflöde

 Förberedelser och planering Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten publicerade 1 juni ”Åtgärder för att minska risken för smittspridning av covid-19 från personal till äldre omsorgstagare och patienter – bakgrundsdokument och rekommendationer”. Fokus för rapporten är i högre grad på covid-19 som sjukdom och dess smittvägar. Äldre lyfts särskilt som en sårbar grupp med hög dödlighet i covid-192. Vidare lyfts att spridning av SARS-CoV-2 från personal med inga eller mycket milda symtom kan spela en viss roll i smittspridning inom äldreomsorgen.

Enligt rapporten är kunskapen begränsad gällande från när och hur länge man är

smittsam vid covid-19 och lyfter risken att: ”vid utbredd spridning i samhället, där många inte hunnit få symtom alternativt inte utvecklar symtom, finns en risk att personal utan tydliga symtom sprider smittan vidare till äldre omsorgstagare och patienter utan att vara medvetna om risken” 3. Utifrån det lyfts möjligheten att med hänvisning till

försiktighetsprincipen överväga användning av visir eller munskydd i ansiktsnära situationer för att försöka minska spridning av covid-19, även om evidens för åtgärdens effektivitet vid tidpunkten saknas. Vidare beskrivs att eventuella negativa effekter av användning av munskydd och eller visir inte har studerats. Möjligheten att använda skyddsbarriär är ett tillägg gentemot de tidigare rekommendationerna.

Folkhälsomyndigheten poängterar att de viktigaste åtgärderna handlar om att höja personalens kunskap om smittvägar för covid-19, höja personalens kunskap och

efterlevnad av basala hygienrutiner samt att organisera arbetet så att personal träffar så få äldre som möjligt. I rapporten lyfts fyra punkter fram för att minska smittspridning från personal till äldre:

 Organisera berörda verksamheter så att antalet kontakter minskas mellan personal, omsorgstagare och patienter

 Öka personalens kunskap och medvetenhet om smittspridning och covid-19

 Öka personalens kunskap om smittvägar och betydelsen av att följa klädregler och basala hygienrutiner och att använda skyddskläder och rätt skyddsutrustning vid rätt arbetsmoment

 Användning av visir eller munskydd på personalen kan, under förutsättning att verksamhetens kvalitetsarbete betonar att det är de övriga åtgärderna som är de grundläggande och viktigast, övervägas som en extra åtgärd för att försöka minska risken för spridning av covid-19.

2 S 5 Folkhälsomyndigheten (2020b) ”Åtgärder för att minska risken för smittspridning av covid-19 från personal till äldre omsorgstagare och patienter – bakgrundsdokument och rekommendationer.”

Artikelnummer: 20068-1

3 S 8 ibid

Äldre lyfts särskilt fram som en sårbar grupp med hög dödlighet i covid-194.

5 juni meddelar smittskydd i Skåne, i ett förtydligande av deras ställningstagande till ovan nämnda rapport från Folkhälsomyndigheten, att de inte rekommenderar ett generellt användande av munskydd eller visir i kommunal vård och omsorg. Däremot uttrycker de att om alla andra åtgärder är genomförda kan visir eller munskydd användas som en tillfällig extra åtgärd för att minimera risken att symtomfri personal smittar vårdtagare eller patienter.

Folkhälsomyndigheten publicerade vidare 12 juni rapporten ”Exempel på åtgärder för at minska spridning av covid-19 på särskilt boende för äldre – En sammanställning av exempel från verksamheter, kommuner och regioner”. I rapporten lyfts goda exempel på arbetssätt från kommuner och regioner fram. Svar har kommit från ca 30 respondenter runtom i landet. De svarande är enhets- och verksamhetschefer för särskilt boende för äldre, MAS samt chefer för regionala smittskydds- och vårdhygiensenheter. Vilket gör att flera olika perspektiv lyfts och frågan om samarbetet mellan region och kommun finns med på ett tydligare sätt jämfört med tidigare rapporter om covid-19 inom den

kommunala äldreomsorgen. Rapporten är en sammanställning av konkreta åtgärder som sammanfattas i följande sex områden:

 Organisera samverkan mellan olika aktörer, till exempel för att korta beslutskedjor, för informationsdelning och för att säkerställa tillgången till skyddsutrustning eller annan nödvändigt material.

 Hantera personalfrågor: Säkerställa en tillräcklig grundbemanning och bemöta personalens frågor och oro, för att få en god psykosocial arbetsmiljö.

 Se till att personalen får utbildning, bland annat grundkompetens i basala hygienrutiner och utbildning i att använda skyddsutrustning.

 Informera personal och anhöriga genom att anpassa informationen och sprida den på olika sätt.

 Hålla en fysisk distans i verksamheten, både mellan de boende, mellan personalen och mellan personalen och de boende.

 Säkerställa att det finns rutiner för att effektivisera och förenkla arbetet.

SKR

12 juni publicerade SKR rapporten ”10 lärdomar om att förhindra smittspridning i äldreomsorgen” där de sammanställt lärdomar utifrån Socialstyrelsen, IVO och Folkhälsomyndighetens riktlinjer, råd och rekommendationer samt erfarenheter från kommuner. SKR lyfter fram följande tio lärdomar:

1. Följ basala hygienrutiner 2. Använd skyddsutrustning rätt 3. Underlätta fysisk distans 4. Provta och smittspåra 5. Följ upp smittläget 6. Tillämpa Kohortvård5

7. Stärk samverkan lokalt och regionalt 8. Kommunicera tydligt

9. Arbeta med nära ledarskap och effektiv krisledning

4 S 5 ibid

5 Kohortvård syftar till en form av vård där smittade vårdtagare isoleras från friska vårdtagare

10. Säkerställ god arbetsmiljö

Region Östergötland och Region Sörmland

När Region Östergötland gick igenom samtliga dödsfall i covid-19 visade det sig att bland de som gick bort i covid-19 i hemmet eller på särskilt boende så bedömdes covid-19 vara den direkta dödsorsaken i 15 procent av dödsfallen, hos 70 % en bidragande orsak och hos 15 % bedömdes orsaken vara andra sjukdomar och då vanligast hjärtsjukdom.

Hälften uppgavs vara över 88 år. 21 av 122 var under 80 år6.

Det av covid-19 kraftigt drabbade Region Sörmland gjorde i slutet på september en liknande undersökning med journalgranskning av avlidna med covid-19 som bodde på särskilt boende eller i hemmet och var anknutna till hemsjukvård. Undersökningen visade på ett liknande resultat. I Sörmland uppgavs 17 % av dödsfallen på särskilt boende eller i det egna hemmet Covid-19 ha varit den direkta dödsorsaken, hos 77 % en bidragande orsak och 6 % bedömdes ha annan dödsorsak, som t.ex. cancer, akut hjärtinfarkt eller stroke. Betydande eller allvarlig skörhet förelåg hos 91 % av de avlidna och 67 % av de boende på SÄBO hade en demensdiagnos7.

Resultatet från journalgranskningarna visar på den skörhet och ömtålighet som finns i gruppen som omfattas av den kommunala äldreomsorgen.

6 Region Östergötland 2020 s 5

7 Region Sörmland 2020 s 7

5. Om smittspridning inom Helsingborgs stads

Related documents