• No results found

4. Empiri och analys

4.1 Bakgrundsinformation om företaget

4.4.4 Kunskapsstyrning

Arbesko har stor erfarenhet inom branschen, där de arbetar för att använda kunskapen som finns i företaget sen de började tillverka skyddskor 1952 och kunskapen kring tillverkning av skor som utvecklats sedan företagets start, men anpassa det till dagens teknik och material för att göra det ännu bättre, berättade exportchefen. Vice VD berättade att Arbesko brukar skämtsamt säga att när de går in i ett möte med distributörer har de över 60 års erfarenhet tillsammans att använda till sin fördel vid förhandlingar. Den oerhört stora erfarenhet som många i företaget besitter är en stor tillgång till företaget, vilket också kan vara en nackdel då det kan leda till stigbundenhet. Det hanterar de dock genom att ta in nya ögon som ser företaget på ett nytt sätt, berättade fabrikschefen;

”Det är både på gott och ont, men det finns ju oerhört mycket erfarenhet för det är ju aldrig någon som slutar i företaget. […] jag är ju rookie på det här företaget [Har jobbat på företaget i 4 år]. Sen är det klart att när man kommer in som ny, som vår industridesigner som jag jobbar med också, jag menar vi tittar ju på saker med nya sätt och den kombinationen mellan den gamla erfarenheten och vi med nya ögon som är väldigt, väldigt bra. Jag tror att det är det som driver framåt.”

EMPIRI OCH ANALYS

58 Bland annat har företaget två anställda som huvudsakligen arbetar med produktutveckling, den tidigare nämnda industridesignern och också en nåtlerska som har stora kunskaper kring skotillverkning, vilket fabrikschefen talade om;

”Alltså hon vet precis hur man ska sy en sko och vet liksom vad som är svårt och lätt och hur det ska göras och hon har gått den långa skolan, så hon har en enorm erfarenhet av det här med att göra skor.”

De arbetar inte på något speciellt sätt med att utveckla individernas kunskaper, men en del anställda i företaget har exempelvis varit på utbildning, menade exportchefen. Det är dock något som sker på de anställdas initiativ. Bland annat, som nämnts tidigare i kapitlet, har fabrikschefen gått kurser på Chalmers inom lean för att kunna förbättra i produktionen. Det är också något som han talar om som ett kontinuerligt arbete att utveckla sin kunskap på. Men försäljningschefen berättade att den huvudsakliga utvecklingen av de anställdas kunskaper handlar om att utvecklas med sin egen erfarenhet, men också genom att omvärlden utvecklas, menade informationschefen. Det är något som är mer eller mindre tvunget i fabriken, då det sker mycket i branschen och det tillkommer bland annat nya material, tyger och skinn. Därför är det ständigt en utveckling av kunskaper kring hur produktionen mest lämpar sig för de olika materialen. Denna utveckling sker i takt med att fabrikspersonalen får jobba med det. Chefen berättade att kompetensutveckling på fabriken sker även genom ett poängsystem, där de får lön i förhållande till de kompetenspoäng de skaffat sig. De får kompetenspoäng genom att genomgå vissa kurser och lära sig så många moment som möjligt i fabriken och de som har full pott kan komma upp till 30-40 procent över avtalet.

Vice VD berättade att ett annat sätt som de lär och delar kunskap genom är genom att alla delar av företaget finns kvar internt, vilket gör det att kunskap kan utnyttjas gränsöverskridande från olika avdelningar. Genom en närhet mellan såväl produktion, marknadskunskap som erfarenhet kring skobranschen i allmänhet sker produktutveckling. Företaget är inte heller främmande för att utnyttja kunskaper som finns på olika avdelningar, exempelvis har en tjej på företaget varit i Finland och träffat kunder, för att hon kan just finska även om hon vanligtvis inte arbetar i direkt kontakt med kunderna, vilket tidigare nämnts. De utnyttjar även de kunskaper som finns vid fabriken i Brasilen, där det finns gamla skotraditioner och därmed stora erfarenheter att dra nytta av. Men också i Slovenien, där Arbesko tillverkar tofflor, finns stora erfarenheter som de drar nytta av, berättade inköpschefen.

Analys - Kunskapsstyrning

En betydelsefull grund inom dynamiska kapabiliteter berör just kunskap, där det ses som betydelsefullt att ha en struktur i företaget som möjliggör lärande och generering av ny kunskap, genom ”kunskapsstyrning”. För att vara framgångsrik krävs det också att företaget kan kombinera extern kunskap med kunskap som finns internt, men också att kombinera gammal erfarenhet med ny och dela kunskap över organisation (Teece, 2007). Det går utefter ovanstående se att kunskap och erfarenhet är något som genomsyrar hela organisationen hos Arbesko och det går att på flera sätt finna processer som visar på byggstenen ”kunskapsstyrning”. Inledningsvis nämndes att Arbesko har mycket lång erfarenhet totalt sätt

EMPIRI OCH ANALYS

59 i företaget, men de har även anställt nya på företaget som kommit in och sätt saker med nya ögon. De försöker även dra nytta av den kunskapen som finns internt inom företaget och arbeta med det över avdelningsgränserna. De arbetar också för att utnyttja den kunskap som finns internationellt hos deras fabrik i Brasilien bland annat, där tillverkning av skor är en gammal tradition och därmed finns stora erfarenheter och kunskaper. Zollo & Winter (2002) menar att det är samverkan mellan lärandemekanismer som formar och utgör en grundbult till dynamiska kapabiliteter. Då det går att identifiera ett flertal lärandemekanismer hos Arbesko skapas en unik samverkan mellan de olika som kan ses som problematisk för konkurrenter att ta efter. Därmed kan byggstenen ”kunskapsstyrning” ses inom Arbesko i den dynamiska kapabiliteten ”hantera hot och förändra”.