• No results found

4. Empiri och analys

4.1 Bakgrundsinformation om företaget

4.4.3 Samskapande värde mellan resurser

Arbesko kombinerar ergonomiska egenskaper i sina produkter för att få fram unika skyddsskor med hög kvalitet. Dessa kombinationer av resurser ger mer värde än bara en sko och ett skydd, berättade exportchefen. Arbesko har ett unikt tillverkningssätt för sina produkter som ger en bra produkt som är specifikt anpassad efter arbetsmiljön. De har även hög kvalitet som gör att de håller länge samtidigt som de är komfortabla att gå i, vilket gör att

EMPIRI OCH ANALYS

56 både de anställda och arbetsgivarna har värde av produkten, menade försäljningschefen. För att kunna hantera den tuffa konkurrensen på marknaden arbetar Arbesko mycket med att sammanföra komfort, kvalitet, varumärke och funktion, vilket tillsammans ska ge ett unikt värde för kunden. De arbetar mycket med trygga leveranser för köparen så att Arbesko får tillförlitlighet från dem, vilket informationschefen beskrev;

”[…] Sen tror jag mycket i att man återvänder till oss och inte lämnar är ju mycket för att vi är väldigt pålitliga, man får det man har beställt. Det är trygga kanaler från distribution och även kontakt med kundservice, man lägger order och allting. Det funkar hos oss, aldrig några problem”.

Arbesko arbetar med att göra sina produkter svårimiterade genom att patentera dess innovationer och de kombinerar speciella teknologier i sina produktet, vilket chefen beskrev;

”Vi bygger ju upp det genom att vi backar upp det med mycket, mycket hög kvalitet och tekniska utvecklingar. Alltså tekniker och mycket som har med ergonomi att göra och så försöker vi patentera det så att konkurrenterna inte kan komma åt det, så talar vi om för kunderna att du kan inte få det här någon annanstans för det är vi som har uppfunnit det”.

Chefen talade även om att Arbesko har under åren utvecklat ett eget affärssystem, ett beslutsstödsystem där alla delar är kopplade specifikt till Arbesko och anpassade efter deras organisation, vilket är ett datasystem som ger information, vilket tidigare nämnts. Det visar på en organisatorisk anpassning av tillgångar och strukturer. De anpassar och förändrar kontinuerligt systemen så det är anpassade efter allt inom företaget som skor, köp, leverans och produktion i fabrikerna.

De har gjort sig av med tjänster som inte varit till någon nytta. De ser över sina resurser och ser till att de har rätt resurser för rätt situation och tillfälle, vilket Vice VD säger:

”[…] Så den tjänsten har försvunnit, så det kanske har försvunnit tre tjänster eller något sådant, som naturligtvis har varit resurser på sitt sätt. Men eftersom att vi måste se till att vi har rätt kostym vid rätt tillfälle så har det varit en nödvändighet”.

Inköpschefen berättade om att Arbesko har en produktion som är flexibel till att producera olika produkter, exempelvis vinterkängor och sandaler, vilket kräver olika tillverkningssätt. Produktionsprocesserna är anpassade för att kunna tillverka en jämn ström med rätt sammansättning personal, vilket gör att det inte krävs mer personal vid ett tillfälle och mindre vid ett annat. De försöker därför anpassa produktionsprocesserna till varandra. De utnyttjar alla sina resurser och försöker sätta dem på rätt plats vid rätt tillfälle. Det handlar bland annat om den anställda som fick åka och träffa kunder i Finland på grund av sina finskakunskaper, men de har också utnyttjat en anställd som kan bra fackengelska då hon bott i England, när de ska översätta språk i kataloger och broschyrer till engelska.

EMPIRI OCH ANALYS

57 Då Arbesko patenterar sina unika innovationer bidrar dessa svårimiterade resurser till att de är unika med sina produkter som innehåller dessa. Deras skor är sammansatta med olika ergonomiska egenskaper, komfort, kvalitet, varumärke och funktion, vilket visar att dessa tillsammans ger mervärde än vad bara en sko och ett skydd skulle göra. Detta går att koppla samman med dynamiska kapabilitets-ramverket och huvudsakligen med byggtenen ”samskapande av värde genom resurskombinationer”, vilket ger unika konkurrensfördelar då det ger ett mervärde för kunden än vad resurserna skulle gett enskilt, vilket kan bidra till produktdifferentiering (Teece, 2007).

Teorin kring byggstenen ”samskapande värde mellan resurser” beskriver även att alla organisatoriska strukturer, system, processer och tillgångar måste sättas ihop på ett passande sätt och anpassas efter varandra (Teece, 2007). Deras resurser anpassas och förändras för att passa rätt situation och tillfälle, vilket kan ses genom att tjänster försvinner och tillkommer beroende på behov och rätt person sätts på rätt arbetsuppgifter, samt produktionsprocesser som anpassas efter varandra. Beslutsstödsystemet som Arbesko utvecklat är ännu ett exempel på detta då de organisatoriska delarna är anpassade efter varandra. Enligt Teece (2007) behöver dessa delar förändras om det är nödvändigt, vilket Arbesko gör genom att kontinuerligt anpassa delarna i systemet efter alla delar i organisationen och göra förändringar i det. Denna organisatoriska anpassning kan bidra till kostnadsnedskärningar om de olika delarna sätts ihop på ett bra sätt, vilket personalanpassningen och beslutsstödsystemet bidragit till. Ett annat sätt där det går att finna ”samskapande av mellan resurser” är i företagets produkter, där deras kvalitet, innovationer, komfort samt ergonomiska egenskaper tillsammans skapar ett högre värde än de enskilda egenskaperna för sig. Ovanstående utgör flera komponenter som tillsammans kan ses som byggstenen ”samskapande av värde mellan resurser” till den dynamiska kapabiliteten ”hantera hot och förändra”.