• No results found

Kvalitativ undersökning – intervjuer

In document En låtsasvärld? FACEBOOK (Page 35-39)

4.   Empiri

4.2 Kvalitativ undersökning – intervjuer

4.2 Kvalitativ undersökning – intervjuer

Den kvalitativa undersökningen utfördes genom att vi intervjuade fyra informanter med en man och en kvinna i vardera åldersgrupp 15- 25 år och 35 – 55 år. Intervjuerna utfördes med en informant åt gången på ett café och tog ca 30 minuter var. Den kvalitativa undersökningen innehåller frågor som ska ge möjlighet till mer än bara ja och nej svar. Samtliga av informan-terna är medlemmar och har regelbunden användning av Facebook. Nedanför följer en sam-manfattande bild av informanternas svar. Frågorna finns specificerade i bilaga 2.

4.2.1 Varför är du medlem på Facebook?

 

När vi bad dem förklara varför de valt att bli medlemmar på Facebook fick vi några olika svar. Vissa blev det för att deras vänner var medlemmar och för att de ville hålla kontakt med sina gamla vänner och klasskamrater.

Den yngre manliga informanten svarade: ”Det är en kul grej. Gick med 2007, då det var

nytt och spännande. Nu är det en grej som hängt med och man är såklart lite nyfiken på vad som händer”. Alla tar det alltså inte så seriöst, men man vill ändå hålla sig informerad om vad

som sker bland vänner och bekanta (trots att många inte tror på allt som skrivs).

Alla fyra svarade att de går in på Facebook för att läsa vad andra skriver, men att de inte skriver så mycket själva.

Den äldre manliga informanten valde att ansluta sig till Facebook för att ”vännerna tja-tade”, så han kände sig tvungen att gå med. Grupptrycket kan tydligen också vara en anled-ning till medlemskap.

Den äldre kvinnliga informantensade att det var för att hålla kontakten med vänner och för att inte missa några ”events” och även för att dela med mig och ta del av intressanta bilder, filmer etc. på Internet.

4.2.2 Vilka funktioner använder du på Facebook?

 

Informanterna svarade att de inte använder sig så mycket av gruppfunktionen (där man på ett enkelt sätt kan skapa forum kring olika teman), det var bara den äldre manliga informanten som sade att han använder sig av gruppfunktionen. Samtliga informanter använde sig av funktionen att skriva korta inlägg, titta på nyupplagda bilder och ”chatta”, med enskilda an-vändare. Den yngre manliga informanten sade att han använder sig mycket av ”events” (events är ett uttryck på Internet för händelser som är ”på gång”).

4.2.3 Vad har du för information på din profilsida på Facebook? Utelämnar du något med-vetet?

 

Det var bara den yngre kvinnliga informanten, som sade att hon inte trodde att hon uteläm-nade någon information. De övriga informanterna var noga med att inte lämna ut för mycket information om sig själva. De lade ut ålder, hemstad, och relationsstatus. Alltså inte så mycket närgången personlig information, den ville de endast visa för de allra närmsta vännerna. Fler-talet har också en bild av sig själva som de tycker är ”häftig eller snygg” (de vill visa sig från sin bästa sida). Den äldre manliga informanten ville inte visa sin relationsstatus, eftersom han tycker att det tillhör den alltför personliga sfären.

Den yngre manliga informanten sade att han använder sig av funktionen att de som har Fa-cebook i sina telefoner får upp hans mobilnummer automatisk i sina mobiler, för att han har lagt det på sin profilsida på Facebook. Han utelämnar politisk och religiös åskådning eftersom det är för privat. Han utelämnar även sin födelsedag för att han tycker att gratulationer från människor som man inte träffar i verkliga livet känns oriktiga.

Flera informanter säger att andra användare skriver om vad de t.ex. äter till middag. Det ter sig tämligen ointressant, för dem som deltagit i denna undersökning. Ingen av informanterna svarade att de lägger ut så triviala upplysningar. Informanterna sade att de inte lämnar ut på Facebook om de ska resa bort. Den informationen vill man inte lämna på en så öppen kom-munikationskanal som Facebook.

4.2.4 Vilken sorts bilder lägger du ut på Facebook?

Att lägga ut bilder från resor, såväl när som fjärran, verkar vara de vanligaste bilderna som informanterna vill visa upp på Facebook. Därefter kommer bilder från sociala, trevliga sam-manhang, såsom partybilder, kompisbilder och fina bilder på sig själva, för att de vill visa sig

 

från sin bästa sida. Den äldre kvinnliga informanten tillägger ”bilder som inte skadar någon”. Här ser man ett visst mått av hänsynstagande, man väljer alltså aktivt vad andra ska kunna ta del av. Även bilder på olika husdjur är populärt. Den manliga äldre informanten är med i en grupp för fascinerande bilder, där lägger han upp allt möjligt, som man kan få tag på via In-ternet.

Utifrån svaren kan man se en röd tråd, nämligen att informanterna lägger ut bilder på roliga händelser och inte på prosaiska saker som händer i deras liv och att det också oftast är bilder på händelser där de själva finns med.

4.2.5 Tillåter du att alla ser din profilsida och i så fall varför?

Samtliga svarade att de endast tillåter sina vänner att se deras profilsida, eftersom de inte vill lämna ut för många uppgifter om sig själva till ”vem som helst”. De vet att de kan miss-brukas och vill inte utsätta sig för det. Informanterna vill inte exponera sig helt okontrollerat, utan väljer att hålla den mest personliga informationen inom en snävare grupp. Även de flesta bilderna man lägger ut, särskilt de bilder man själv är med på, väljer man att endast visa för de närmsta Facebook vännerna.

Den manliga äldre informanten tillåter inte alla att se hans Facebook sida, dels för att hans privata telefonnummer finns med, och dels för att han inte vill att människor ska kunna bilda sig en uppfattning om honom genom Facebook utan att ha träffat honom innan.

4.2.6 Utelämnar du något medvetet på Facebook och i så fall varför?

Flera av informanterna var noga med att poängtera att de inte skriver något som har med känslor att göra.

Den äldre kvinnliga informanten svarade: ”Jag utelämnar vem jag är som person, all form

av känslor i princip. Känner man mig inte väl kan man inte heller utläsa hur jag mår”.

Den äldre manliga informanten svarade att ”Om jag har haft en jobbig dag på jobbet eller

jobbigt hemma, då vill jag gärna hålla det för mig själv”.

Man är alltså förhållandevis försiktig och tänker gärna igenom vilken information man lägger ut. Allt för personliga saker vill man helst hålla för sig själv eller de allra närmaste

 

vännerna. Politiska och religiösa åskådningar utelämnades av flera informanter. Den manliga äldre informanten berättade att han inte berättade när han fyllde år på grund av att han inte ville ha ”falska” gratulationer.

4.2.7 Saknar du något med Facebook?

Det var bara den yngre manliga informanten som saknade någon användbar funktion, nämli-gen en funktion som garanterade att man inte blir spionerad på. En av informanterna svarade t.o.m. ”Hinner man sakna något?”, en nog så relevant fråga. Samtliga av de övriga tyckte att de nuvarande funktionerna på Facebook täcker allt som de har behov av att kunna göra, åt-minstone i dagsläget.

4.2.8 Hur märker du i vardagslivet om du har blivit mer social av Facebook?

Av de fyra informanterna var det bara den yngre kvinnliga informanten som upplevde att hon hade blivit mer social av Facebook. För att hon kunde hålla kontakten med fler vänner, både nära och geografiskt längre bort. Hon tyckte att hon hade mer att prata om för att hon kunde ta upp ämnen med personer hon träffade i verkliga livet hade skrivit om på Facebook. De övriga informanterna tyckte inte att deras förbindelser över Facebook hade gjort någon inverkan på deras sociala liv över huvud taget. Det är roligt att kolla vad andra skriver och göra lite inlägg själv, men det ska mer ses som ett komplement till det vanliga sociala livet tycker några av de informanterna.

4.2.9 Känner du dig beroende av Facebook? På vilket sätt?

Det var bara den yngre kvinnliga informanten som upplevde att hon var beroende av Fa-cebook. Hon svarade att hon vill hålla sig uppdaterad på vad andra håller på med och sade: ”Det vore ju att ljuga att säga att det inte alls är kul att surfa in för att se vad som händer ”. De övriga informanterna svarade att de inte är inne på Facebook varje dag, utan mer när de har tid och lust. ”Man kan absolut inte tala om beroende”, svarar den äldre manliga informan-ten, ”men visst är det kul att se vad andra användare sysslar med på nätet”.

Att skaffa upplysningar om andra personer på nätet tycker de flesta alltså är ”kul” medan nå-gon också känner ett visst beroende att göra det. En av informanterna sade att hon upplever att

 

hon inte skulle kunna gå ur Facebook för att alla hennes vänner är med och då skulle hon känna sig utanför, så beroende är man, även om man inte vill vara det, menar hon.

In document En låtsasvärld? FACEBOOK (Page 35-39)

Related documents