• No results found

Bedömning

7 Kvalitetsbedömning dricksvatten – resultat

swel \\sefsvst0001\projekt\1186\1186310_ängelsberg_1_19\200_va-utredning_ängelsb\10 arbetsmtrl_dok\va-utredning rev1.docx

Magnseium

Om vattnet under en period om minst två år visats hålla en jämn och god kvalitet kan provtagningsfrekvensen, efter godkännande från tillsynsmyndigheten, minskas. Den får dock inte understiga 50% av den föreskrivna frekvensen. Detta betyder att Engelsbergs samfällighet, om analysresultaten är goda, tidigast om två år kan få tillåtelse att ta prov två gånger per år istället för fyra.

Då vattenkvaliteten kan variera bland annat beroende på nederbörd och uttag är det viktigt att jämföra flera prover tagna över en längre tid (gärna flera år) för att få en tillförlitlig bild av vattenkvaliteten. Enstaka prover kan vara missvisande, både ur vattenkvalitetssynpunkt och beroende på osäkerhet i analysmetoderna.

7 Kvalitetsbedömning dricksvatten – resultat

Ett prov togs vid brunnen (2012-11-14) och analyserades för samtliga kemiska

parametrar i den utvidgade kontrollen. Ytterligare ett prov togs vid brunnen (2012-11-28) och analyserades för mikrobiologiska parametrar (E. coli, koliformer, odlingsbara

mikroorganismer 22°C 3 dagar och långsamväxande mikroorganismer 22°C 7 dagar).

Analysprotokollen återfinns i bilaga 3 och 4. Kvalitetsbedömningen och

rekommendationerna nedan har utgått ifrån dessa prov. För att få en bättre bild bör fler provtagningsomgångar jämföras innan åtgärder vidtas.

Provtagning har genomförts tidigare men ej i enlighet med Livsmedelsverkets föreskrifter.

Sweco har endast haft tillgång till två äldre provtagningsresultat: ett från 2012-06-18 och

swel \\sefsvst0001\projekt\1186\1186310_ängelsberg_1_19\200_va-utredning_ängelsb\10 arbetsmtrl_dok\va-utredning rev1.docx

ett från 2004-11-17. Provet från juni 2012 visade på förhöjda halter av fluorid, järn och mangan, men någon bedömning utifrån Livsmedelsverkets gränsvärden har ej gjorts av laboratoriet eftersom provet är klassificerat som grundvatten och inte som dricksvatten.

Även det äldre provet visar förhöjda halter av järn, mangan och fluorid.

7.1 Kemiska och fysikaliska parametrar

Analysresultaten har jämförts med gränsvärden angivna i Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2001:30). Samtliga parametrar vad godkända utom mangan, turbiditet och radon som var tjänliga med anmärkning4. Ingen parameter överskred gränsvärdet för otjänligt.

En sammanställning av parametrarna med anmärkning visas i tabell 6.

Tabell 6. Gränsvärden samt analysresultat för de parametrar som vid genomförd provtagning överskridit gränsvärdet för Tjänligt med anmärkning enligt LIVSFS 2001:30.

Parameter Enhet Gränsvärde

utgående

Gränsvärdet för mangan överskrids med 18,7 µg/l eller knappt 40%. Förhöjda

manganhalter kan orsaka svarta utfällningar på sanitetsporslin och tvätt. Det kan också medföra viss smak, men är inte hälsofarligt i förekommande halter. Mangan kan ofta oxideras och filtreras bort.

7.1.2 Turbiditet

Gränsvärdet för turbiditet på utgående dricksvatten överskrids något. Eftersom

provtagning enligt föreskrifterna ska göras hos användaren kan värdet istället jämföras med gränsvärdet hos användaren, vilket är 1,5 FNU. Det är osannolikt att turbiditeten skulle öka så mycket i ledningsnätet att gränsvärdet hos användaren överskrids hos användaren.

4 Tjänligt med anmärkning betyder att konsumtion av vattnet inte är hälsovådligt, men att vattenproducenten bör se över beredningen och åtgärda problemet. Om vattnet är otjänligt får det inte konsumeras utan vidare beredning och/eller information till konsumenterna.

15 (20)

RAPPORT 2013-01-09

ÄNGELSBERG 1:19

repo02.docx 2012-03-29

swel \\sefsvst0001\projekt\1186\1186310_ängelsberg_1_19\200_va-utredning_ängelsb\10 arbetsmtrl_dok\va-utredning rev1.docx

7.1.3 Radon

Det finns inte något gränsvärde för radon i utgående dricksvatten, utan gränsvärdet för radon är hos användaren. Vid kontakt med luft avgår radon till luften. Ledningsnätet i Engelsberg är trycksatt och någon radonavgång mellan provtagningspunkten och användaren kan således inte förväntas. Det kan därför anses relevant att jämföra analysresultatet med gränsvärdet hos användaren.

Radon medför på lång sikt en hälsorisk vid inandning. Duschen är den plats där det är störst risk för konsumenten att utsättas för skadligt radon eftersom vattnet luftas i

duschhuvudet och ventilationen är begränsad. Radonluftare kan installeras i vattenverket för att avhjälpa problemet. Gränsen för när vattnet anses otjänligt är satt till 1000 Bq/l.

7.1.4 Fluorid

Analys utförd på prov taget 2012-11-14 visade inte på förhöjda halter av fluorid. Mängden fluorid i provet är under detektionsgränsen 0,2 mg/l. Däremot har tidigare analyser visat halter högre än Livsmedelsverkets gränsvärde för otjänligt på 1,5 mg/l. Livsmedelsverkets gränsvärde är satt med hänsyn till att små barn är känsligare än vuxna för fluoros.

Fluoros innebär att bildningen av emalj på de permanenta tänderna störs och kan resultera i permanenta vita eller bruna fläckar på tänderna. Därför ska vatten med fluoridhalter högre än 1,5 mg/l endast i begränsad omfattning ges till barn under 1 ½ års ålder.

Fler analysresultat ger ett bättre underlag för att bedöma om fluorid ofta förekommer i förhöjda halter eller ej. För hushåll med barn under 1 ½ år kan ett fluoridreducerande filter installeras vid kökskranen. Det finns inget behov av att reducera fluoridhalten i vatten som används för andra ändamål än dryck och matlagning. Swecos rekommendation är i första hand att följa provtagningsfrekvensen angiven av Livsmedelsverket för att få ett bättre underlag.

swel \\sefsvst0001\projekt\1186\1186310_ängelsberg_1_19\200_va-utredning_ängelsb\10 arbetsmtrl_dok\va-utredning rev1.docx

7.2 Mikrobiologiska parametrar

Resultat från den mikrobiologiska provtagningen visas i tabell 7. En kopia på analysprotokollet finns i bilaga 4.

Tabell 7. Sammanställning över resultat från den mikrobiologiska provtagningen.

Resultat Gränsvärde för tjänligt med anmärkning på

Koliforma bakterier <1 10*

Långsamväxande

*Det finns inga gränsvärden för tjänligt med anmärkning utan vattnet är omedelbart otjänligt om E. coli påvisas eller koliforma bakterier påträffas i högre halter än 10cfu/100 ml vatten. Dessa gränsvärden gäller både för utgående dricksvatten och hos användaren.

Provet är taget i vattenverket och mängden odlingsbara mikroorganismer är högre än gränsvärdet, vilket gör vattnet tjänligt med anmärkning. Enligt analysens märkning är det ett prov taget hos användaren, och det är också dessa gränsvärden som laboratoriet använt för sin jämförelse. Det gör att de konstaterat provet vara tjänligt.

Tillväxt i ledningsnätet kan ske och i fortsättningen bör proverna tas på ledningsnätet och därefter jämföras med rätt gränsvärden. Eftersom ledningsnätet är relativt kort krävs troligen inte provtagning vid vattenverket.

Om prover tagna på ledningsnätet visas överskrida gränsvärdena bör vattenberedningen kompletteras med slutdesinfektion, ex UV-ljus.

7.3 Rekommenderade åtgärder

7.3.1 Radonluftare

För att komma tillrätta med radonproblematiken rekommenderas att en radonluftare installeras. Det finns en uppsjö av leverantörer och försäljare på marknaden. Sweco har varit i kontakt med Radonett för att göra en uppskattning av kostnader. De har en luftare med kapacitet för 5 m3/h som kan installeras innan hydroforen. Uppskattad kostnad för installation av radonluftare ses i tabell 8.

swel \\sefsvst0001\projekt\1186\1186310_ängelsberg_1_19\200_va-utredning_ängelsb\10 arbetsmtrl_dok\va-utredning rev1.docx

Tabell 8. Kostnader för inköp och installation av radonluftare exklusive moms.

Kostnad i kr

Radonluftare S2HY 54 000

Installation 4h 3 500

Transport och tillkommande rördragning 6000

Summering 63 500

Luftningen av vattnet kan också medföra att mangan i vattnet oxideras och fälls ut inne i luftaren. För bibehållen funktion av luftaren bör den rengöras regelbundet (minst en gång per år). Den ökade luftningen av vattnet kan således medföra något lägre manganhalter i utgående vatten. Av denna anledning rekommenderas i det här läget inga ytterligare åtgärder vad gäller mangan.

7.3.2 UV-ljus

Ett rätt dimensionerat och väl fungerande UV-ljus innebär att vattnet desinficeras utan tillsats av kemikalier. UV-ljus är effektivt mot både virus, bakterier och parasiter och är godkänt som mikrobiologisk barriär enligt Livsmedelsverket. Skötseln av ett UV-ljus är mycket enkel. Kvartsglaset i lampan ska rengöras några gånger per år och lampan behöver bytas med ett par års mellanrum. Det är bra om UV-ljuset placeras precis innan distribution, gärna efter hydroforen.

Det finns många olika tillverkare och leverantörer av UV-ljus. För att få ett exakt pris behövs uppgifter om vattnets transmissivitet (genomsläpplighet). Detta är inte en

standardanalys då den nästan enbart används för att dimensionera UV-anläggningar och för Pers brunn finns inga uppgifter. För att göra en kostnadsuppskattning har Sweco tittat på ett aggregat som heter UV-Trojan max F. Det har en kapacitet upp till 180l/min och kostar ca 14 000kr exklusive moms.

UV-.ljuset tar inte mycket plats och får rum i den befintliga byggnaden om så önskas.

Related documents