• No results found

Kvantitative funn- elevene ønsker praksisdager

In document Velge selv, men ikke helt alene? (Page 69-73)

4. Presentasjon og drøfting av funn

4.2.5 Kvantitative funn- elevene ønsker praksisdager

I dette avsnittet presenterer jeg funnen fra spørreundersøkelsen som omfatter praksisdager. Jeg har i tillegg valgt å ta med resultater fra en evaluering av praksisdager gjort av nettverks-rådgiverne i Buskerud for skoleåret 09/10, (figur 5 i dette avsnitt).

Resultater fra spørreundersøkelsen viser at 70,7 % fra yrkesfag og 70,7 % fra studieforbere-dende svarte at de gikk på det utdanningsprogrammet de hadde besøkt under praksisdagene. 22,5 % fra yrkesfag og 20,3 % fra studieforberedende gikk på andre utdanningsprogrammer enn der de hadde hatt praksisdager. Resterende elever hadde enten ikke vært til stede på dage-ne, var usikre på om de gikk på det samme utdanningsprogrammet, eller valgt å ikke besvare, (se vedlegg 7, tabell 3). På spørsmålet om elevene følte at de var på rett utdanningsprogram svarte 70,7 % på yrkesfag og 87 % fra studieforberedende ja, (se vedlegg 7, tabell 4). Resulta-tene viser at majoriteten av elevene går på det det utdanningsprogrammet de besøkte under praksisdagene. Hvorvidt dette skyldes tiltaket trengs det mer forskning til for å kartlegge.

Den kvantitative undersøkelsen jeg gjennomførte viser at elevene på yrkesfag er den gruppen som har flest elever som er usikre på valget, sammenliknet med elever på studieforberedende. Hvis vi ser på tallene her er det på yrkesfag en gruppe på ca. 29 % som ikke er sikre på om de er på rett utdanningsprogram, mens på studieforberedende er denne gruppen på 13 %. Her kommer det et klart skille frem mellom elevgruppene. På den andre siden så har jeg ikke oversikt over hvordan frafall og gjennomføringsstatistikken er når elevene på studieforbere-dende går fra videregående til høgskole. Respondentene fra studiespesialisering svarer under intervjuene at de ikke vet hva de vil utdanne seg til, at de har utsatt valget og derfor har be-gynt på et studieforberedende utdanningsprogram. Dette kan tyde på at elevene er sikre fra 10. klasse til videregående, men utsetter det valget elevene på yrkesfag må ta stilling til på et tid-ligere tidspunkt. I forhold til hva Vg1-elevene svarte på hva de har søkt neste år svarer 83,3 av yrkesfagelevene og 90,2 % av studieforberedende elever at de skal videre på Vg2 innen sam-me utdanningsprogram. Dette viser at majoriteten av elevene har som mål å fortsette innen det utdanningsprogrammet de har valgt.

I forhold til hvorvidt praksisdager har vært nyttig for utdanningsvalget, svarer 25,7 av yrkes-fagelevene og 14,6 % på studieforberedende at det har vært nyttig. Yrkesyrkes-fagelevene har rang-ert det som nr. 2 etter foreldrene. Elevene på studieforberedende har rangrang-ert det som nr. 5 etter foreldre, rådgiver, internett og venner. Dette gjenspeiler muligens det respondentene på

stu-70 diespesialisering forteller i forhold til at de har bestemt seg for hva de skal velge. En sier sam-tidig at elektrofag ble valg bort etter å ha vært på praksisdagene og de fikk bestemt seg for hvilken skole de ønsket å gå på. En av elevene forteller senere i intervjuet at det kunne vært nyttig og fått reist på Norges Idrettsgymnas i tillegg til de andre to utdanningsprogrammene, da eleven var interessert i fotball og idrett generelt. I forhold til dette er det interessant å se hva elevene i spørreundersøkelsen svarer på følgende påstand vist i figur 3 under.

Figur 3. For å kunne gjøre et sikrere utdanningsvalg fra ungdomsskolen og inn i videregående skole bør elever få:

Både yrkesfag og studieforberedende elever mener at 10. klassingene bør få mer enn to prak-sisdager når man går på ungdomsskolen. Dette viser at elevene tenker at prakprak-sisdager er et tiltak som kan være til nytte for elever når de skal gjøre et valg. En markant forskjell mellom elevgruppene er besøk i bedrift. Her svarer 20,3 % fra yrkesfag at dette bør være et tiltak, mens kun 2,4 % fra studieforberedende synes dette er med på å skape et sikrere utdannings-valg. Det kan være at elever på yrkesfag har begynt å tenke seg inn i et yrke og ser en verdi i å besøke bedrifter. Hva som er grunnen til at de studieforberedende elevene ikke ser dette som nyttig kan være at de utsetter valget, eller tenker på bedrift som yrker som er knyttet opp til yrkesfaglige utdanningsprogrammer. Det kan være at resultatet hadde blitt annerledes dersom det var med et alternativ formulert slik at besøket gjaldt yrker som lettere kunne forbindes med høyere utdanninger.

0,00% 5,00% 10,00% 15,00% 20,00% 25,00% 30,00% 35,00% 40,00% yrkesfaglig utd.prog studieforberedende utd.prog

71 I undersøkelsen ble også elevene spurt hvorvidt praksisdagene gjorde dem sikrere på utdan-ningsvalget. De ble bedt om å rangere påstanden på en skala fra 1-6 der 1 = helt uenig og 6 = helt enig.

Figur 4. På en skala fra 1-6 hvor enig/uenig er du i følgende påstand: - Praksisdagene gjorde meg sikrere på mitt utdanningsvalg. Der 1 = helt uenig og 6= helt enig.

Resultatet fra egen undersøkelse har jeg sammenliknet med nettverksrådgivernes evaluering av praksisdager som ble gjort for skoleåret 09/10 for 10. klassinger. Min undersøkelse er be-svart av elever som mest sannsynligvis bebe-svarte undersøkelsen gjort av nettverksrådgiverne i i 09/10, da disse 10.klassingene nå har blitt Vg1-elever. Jeg har valgt å ta ut resultatet for Drammensregionen, da dette er den regionen i Buskerud som har flest elever. Undersøkelsen er besvart av 1171 elever. Både yrkesfag og studieforberedende elever har besvart denne un-dersøkelsen. Den samme graderingen fra 1- 6 er benyttet her.

0 5 10 15 20 25 30 Helt uenig 2 3 4 5 Helt enig 6 ikke besvart Yrkesfag Studieforberedende

72 Figur.5. Resultat fra evalueringen gjort av nettverksrådgiverne i Buskerud skoleåret 09/10. - Praksisdager har gjort meg sikrere på hvilket utdanningsprogram jeg skal søke på (innen 1.mars).

Resultatet fra figur 5 viser at majoriteten av elevene i 10. klasse 09/10 syntes praksisdager gjorde dem sikrere på utdanningsvalget. Et år etter praksisdagene svarer et mindre utvalg av elevene i min undersøkelse noe mer delt. På yrkesfag er det like mange som ligger fra 1- 3 (41,2 %) på skalaen som det er fra 4-6 (41,2 %) mens hele 17,6 % har valgt å ikke besvare. Hva som er årsaken til at de ikke har svart er ukjent, men det kan være at de synes det er vanskelig å tenke tilbake på om Praksisdagene gjorde dem sikrere på valget. På studieforbere-dende graderer 54,4 % svarene fra 4- 6 på skalaen. Resultatet her viser at majoriteten fortsatt mener at praksisdager gjorde dem sikrere på utdanningsvalget, men funnene er noe lavere enn da de gikk i 10. klasse. Totalt sett viser resultatene fra yrkesfag og studieforberedende at de et år etter fortsatt synes at praksisdager har vært nyttige for å gjøre et sikrere valg.

73

In document Velge selv, men ikke helt alene? (Page 69-73)