• No results found

Om lärare och deras val av läromedel

3 Resultat analys av läroböcker

3.2 Om lärare och deras val av läromedel

Vår andra fråga innebar att undersöka hur några lärare förhöll sig till val av läromedel i ämnet religionskunskap. Här följer en redogörelse för vad som kom fram under intervjuerna vi gjorde med lärarna.

3.2.1 Lärare 1 på skola A

”Anna”

Vi på vår skola har tillgång till Bok och webb, en lärobok som kom ut 2003. Boken är baserad på både lärobok och Internet. På Internet kan bland annat hitta information om olika högtider, adresser till religionernas samlingslokaler/kyrkor i Sverige. Det finns också frågor som eleverna kan svara på. En annan bok som vi har i mitt arbetslag är Religion och sammanhang. Vi har även en äldre lärobok som funnits på skolan ett bra tag som heter Tro i tid och rum, men jag tror inte det är någon som använder sig av den utan man använder de två andra.

De andra lärarna på skolan använder sig av Bok och webb och annat material som man själv tryckt upp. Vad jag vet så är det bara jag som använder Religion och sammanhang till vissa klasser.

Det är upp till varje arbetslag att själv bestämma vilka böcker man vill köpa in och använda, detta eftersom varje arbetslag har en egen budget dit bokinköpen görs, men man diskuterar det i arbetslaget och man hör vad de andra tycker.

Det väsentliga för mig när jag väljer en ny lärobok är att den är lätt för eleverna att förstå den information som finns med. Jag vill också att den ska ge eleverna en nyfikenhet till fortsatta studier. Det är även viktigt att läroboken håller sig inom ramen för vad som står i läroplanen och de mänskliga värderingar som finns på skolan och i samhället.

Utöver läroboken använder jag mig av en del annat material som bilder, olika övningar från andra läroböcker, film och olika informationsblad som jag själv satt ihop.

Jag undervisar på tre olika program där det på det ena programmet finns studiemotiverade elever. För dessa studiemotiverade elever använder jag Religion och sammanhang som jag tycker går lite mer djupare in på religionerna och etiken än vad Bok och webb gör. En annan anledning till att jag använder denna bok till dessa elever är att få dem mer intresserade över ämnet.

3.2.2 Lärare 2 på skola A

”Joel”

Vi på skolan använder oss av Bok och webbs koncept. Vi har ingått ett avtal med dessa och använder oss utav deras tjänster som dels finns i bokform och dels finns på Internet. Om det finns andra lärare på skolan som använder andra läroböcker vet jag inte, men det är ju upp till var och en i de andra arbetslagen att bestämma det.

När jag ska köpa in en ny lärobok så tittar jag först och främst på vad som står i läroboken och om de uppfyller de förväntningarna jag har på en lärobok. Jag tar även upp det med ämneslaget för att få deras synpunkt på boken men också för att höra om det är någon mer som är intresserade av boken.

Det är på vår skola så att det är arbetslaget som köper in de böcker man behöver i sin undervisning. Detta ger lärarna en större frihet att själva välja vad det är eleverna i ett arbetslag behöver.

Den boken jag använder mig av är som jag nämnde tidigare Bok och webb. Den innehåller kanske inte så mycket information om de olika religionerna men jag fyller ut tomrummen med egna anteckningar. Det som är bra med den boken är att eleverna kan

använda den på Internet och eftersom våra klassrum ligger i anslutning till en datorsal passar detta bra. Det som jag tycker är väsentlig kunskap är att eleverna ska kunna få förståelse för religionerna och för andra människors sätt att tänka.

Utöver läroboken som material använder jag mig av anteckningar och olika häften som eleverna får ta del av. Jag använder mig bara av en enda bok i min undervisning. Om det är så att eleverna vill ha mer och djupare kunskap fyller jag i där det fattas. En annan anledning till att jag inte använder någon annan lärobok är att jag bara undervisar på ett program och eleverna där håller som det är nu samma nivå, men skulle jag ha undervisning på ett annat program så kanske det hade varit möjligt att använda någon annan lärobok om ekonomin på skolan och i arbetslaget tillåter det.

3.2.3 Lärare 3 på skola B

”Maria”

Vi har tillgång till flera olika religionskunskapsböcker Religion och sammanhang, Söka svar och Religionskunskap för gymnasiet. Vi använder oss av olika läroböcker, beroende på vilket program vi undervisar på. Jag använder mig av Religionskunskap för gymnasiet och Söka svar. Några läroböcker används av lärarna själva som uppslagsböcker eller inspirationskällor. Äldre läroböcker fungerar också som uppslagsmaterial eller inspirationsmaterial.

Det är först och främst Religionskunskap för gymnasiet som används. Men det är upp till varje lärare att avgöra vilken bok de tycker att de trivs att arbeta med. Vi har klassuppsättningar av samtliga tre böckerna: Religionskunskap för gymnasiet, Söka svar och Religion och sammanhang.

Det är arbetslaget som bestämmer vilka böcker som köps in och det beror på vilket behov skolan har av nytt material. Vad det gäller valet av lärobok är det oftast bokens layout, lättillgänglighet, struktur och uppläggning som styr. Det går inte att bortse från priset heller, men det är i första hand behovet som styr.

Det viktigaste för mig, vad det gäller innehållet i en lärobok är att samtliga världsreligioner och livsåskådningar finns representerade på ett intressant och lättillgängligt sätt för eleverna. Läroboken skall inte vara alltför generaliserande men samtidigt förmedla grundtankarna i religionen eller livsåskådningen. Eleverna skall få möjlighet att i mötet med texten få förståelse för andra livsåskådningar och människor sätt att tänka kring religioner.

Jag använder mig ofta av annat material än läroboken. Det kan vara allt ifrån tidningsartiklar som belyser något vi jobbar med för tillfället, bilder eller filmer.

Ja, vi använder olika läroböcker för olika studieprogram. Detta har med elevernas studievana att göra. Elever som är studiemotiverade vill ofta ha läroböcker med mer innehåll, inbillar jag mig själv.

3.2.4 Sammanfattning av lärarintervjuer

”Anna”

Det som kom fram under intervjun med ”Anna” var att det viktigaste när man beställer nya läroböcker till eleverna var att eleverna skulle förstå innehållet. Det är också viktigt att man som lärare kompletterar med annat material så att man som lärare gör undervisningen så intressant och nu tidsbunden som möjligt.

”Joel”

Det viktigaste enligt ”Joel” när man köper in nya böcker till eleverna var att de uppfyller de förväntningar han har på läroboken. Även ”Joel” poängterar att det är bra att använda kompletterande material till sin undervisning.

”Maria”

När ”Maria” köper in nya läroböcker till eleverna på skolan tittar hon på boken layout och struktur men det är också viktigt att samtliga religioner och livsåskådningar finns

presenterade i boken. Liksom ”Anna” och ”Joel” så använder sig ”Maria” sig av annat material i sin undervisning.

Related documents