• No results found

3 Resultat analys av läroböcker

3.1 Om läroböcker religion och livsåskådning

3.1.4 Religionskunskap A

Religionskunskap A från 2003 är skriven av en projektgrupp inom förlaget Bok och webb som startade 2001. Till boken finns en del fördjupning och övningsuppgifter som man hittar på deras internetsida. Det finns en sida till elever som tar upp olika övningsuppgifter och länktips men även fördjupning. Det finns även en del material till lärare där man bland annat finner olika lektionstips, provunderlag, ämnesmål som är omskrivna för att passa det aktuella ämnet och dessa har även satts in i ett konkret sammanhang. Bok och webb vill ge eleverna

och lärare så stor frihet som möjligt. På webben kan man finna material som till exempel värderingsövningar, länktips, läxläsningshjälp men där finns också fördjupande kunskaper som inte finns med i läroboken. Allt detta är till för att göra undervisningen mer givande både för elever och för lärare.

De centrala religionerna i denna bok är judendom, kristendom och islam. Religionerna buddhism och hinduism presenteras mycket kort med cirka två sidor vardera. Religioner presenteras i den ovanstående ordningen.

Livsåskådningar tas upp i bokens första kapitel där det bland annat diskuteras vad som är meningen med livet. Det finns övningar där eleverna får sätta sig in i vad som är viktigt i livet. Till övningen hör också en klassuppgift där det ska diskuteras vad man kommit fram till. Till kapitlet om livet får man även höra vad fyra olika personer anser om livet, man får höra en filosof, en författare, en naturvetare och en präst på så sätt får eleven en inblick i vad olika grupper i samhället anser om livet. Läroboken går också igenom vad olika religiösa grupper anser om Gud, man får höra vad en ateist, en agnostiker, en muslim, en kristen, en hindu, en naturreligiösa och vad en ödestroende tänker om Gud och dennes existens. I kapitlet behandlas även teodicéproblemet.

Frågor om etik och moral finns med i kapitlen som handlar om livet och som finns i början respektive i slutet av boken. Där tar läroboken upp sådant som handlar om människans värde, fem människosyner, behandlar vi människor lika, vad är rätt och fel, man tar upp olika former av etik såsom regeletik, konsekvensetik och sinnelagsetik. Det finns även ett avsnitt inom livet som tar upp kärlek där man tar upp hur kärlek kan vara och hur den kan ställa till det. Man avslutar med ett avsnitt om döden där man tar upp vad de olika religionerna anser om döden och vad som händer oss efter detta.

Till de kapitel som handlar om de tre syskonreligionerna får man inblick i religionernas huvudtankar, värderingar, traditioner samt en del urkunder. Det tas inte upp är inte så mycket men eleven får en liten inblick i hur religionen fungerar. Till de andra religionerna buddhism och hinduism tar man inte upp så mycket, dessa två religioner upptar tillsammans fem sidor av bokens totala 110 sidor. Detta är en av bokens stora svagheter.

Eleven får inte inblick i de olika religionerna enbart genom att läsa och titta i boken. Tittar eleven på deras sida på Internet finner man en del länkar där man kan läsa ur de heliga skrifterna. Det finns inte så många bilder i boken som är relevant för texten, 50 bilder på 110 sidor och många av dem är tecknade.

De tre syskonreligionerna upptar stora delar av boken och dessa är även de centrala i boken. I början av varje kapitel hör man med några ungdomar om vad deras religion betyder

för dem. Till de judiska ungdomarna frågar man bland annat På vilket sätt judendomen påverkat deras liv. Till de kristna ser den ena frågan ut så har: Tvivlar ni aldrig? Och till de muslimska ungdomarna har man koncentrerat frågorna kring bönen.

Inledningsvis tar läroboken upp judendomen och börjar med Moses och när han träffar Gud i form av en brinnande buske. Sedan får vi följa Moses när han räddar judarna ut ur Egypten och deras vandring till Kanaans land via berget där han får de tio budorden. Boken tar upp vad som händer i det nya landet och fram tills judarna får ett eget land. Inom detta tar man upp hur synagogan växte fram, hur fientligheten mot judarna såg ut kring år 100 till åren kring 1100 då judarna utsattes för pogromer i Ryssland. Läroboken tar även upp staden Jerusalem och varför den är så helig för de tre syskonreligionerna. I nästa avsnitt tar man upp vad en jude tror på där man går in på deras heliga skrifter Tanach och Talmud. Boken tar även upp ”Hur man kan tro på Gud efter förintelsen?” Här diskuterar man olika ståndpunkter i denna fråga. Efter detta kommer man in på vad en jude gör och man kommer in på hur och varför man firar sabbat och hur matreglerna ser ut. Det sista man tar upp är hur judendomen ser ut i världen och i Sverige.

Nästa religion man går igenom är kristendomen och här börjar man med Jesus och hans liv. Detta är en stor del av detta kapitel. Läroboken går in på vad Jesus bland annat gjorde, hans liknelser och hans sista vecka i livet. Efter det kommer man in på vad som hände efter Jesus där man diskuterar kristendomens framväxt men Paulus i spetsen. Man menar att Paulus efter Jesus har betytt mest för kristendomen. Andra betydelsefulla kristna som man tar upp är Konstantin den store och Martin Luther som båda hjälpt till att göra kristendomen till vad den är i dag. Här efter tar man upp vad en kristen tror för något där man kommer in på fader, sonen och den heliga anden. Om dessa tre kan man säga så här ”Fadern är solen som skiner, Jesus är strålarna som kommer till jorden, och den heliga Ande är den värme vi känner när solen lyser på oss.”46 man tar också här upp bibeln och vad som står i den. Till detta hör också hur vi människor ska leva om man lever efter kristen lära. Efter detta kommer vad en kristen gör för något där man tar upp några av sakramenten som finns inom kristendomen. Sist behandlas de olika riktningarna som finns i världen och man går igenom vad som skiljer dem åt. De man tar upp är den ortodoxa kyrkan, den katolska och till sist den protestantiska kyrkan.

Den tredje religionen man går igenom är islam och här börjar man med Mohammed och vad som hände med honom på berget Hira och man går också igenom Koranen. Efter

detta går man in på vad en muslim tror på, Gud är en och större och människan ska följa lagen. Här efter kommer liksom inom de andra religionerna vad en muslim gör och inom detta ryms de fem pelarna som finns inom islam. Man tar även upp familjen, slöjan och mat och dryck som betyder mycket för det muslimska folket. Man avslutar med olika muslimska riktningar i världen och man tar upp traditionalister, sekularister och islamism eller fundamentalism.

Läroboken nämner inte samerna eller deras religion.

Sammanfattning

Läroboken Religionskunskap A är precis som titeln antyder avsedd att användas på A-kursen. De centrala religionerna i boken är judendom, kristendom, islam. Religionerna hinduism och buddhism presenteras mycket kort. Livsåskådningar behandlas i lärobokens början av läroboken. Etik och moralfrågorna återfinns i ett kapitel för sig i lärobokens början i form av övningar där eleverna får fundera kring viktiga frågor i livet. Dessa frågor kopplas till olika människosyner och etiska teorier. De tre syskonreligionerna är centrala i läroboken och i samband med presentationen av de får eleverna en liten inblick i dessa religioners huvudtantar, värderingar, traditioner samt en del urkunder. Den samiska religionen får inget utrymme i läroboken.

Related documents