• No results found

3. Litteratur och forskningsöversikt

6.3 Lärares uppfattningar av utmaningar i träningsskolan

I utfallsrummet Lärares uppfattningar av utmaningar i läsundervisning i träningsskolan (utfallsrum 6.3) beskrivs tre olika kategorier. Kategorierna har namngetts med Lärarnas bristande kunskap som utmaning, Elevers egenskaper som utmaning samt Träningsskolans kultur och arbetssätt som utmaning. Utfallsrum 6.3 visas i figur 3.

Figur 3 Lärares uppfattningar om utmaningar i träningsskolan

6.3.1 Lärares bristande kunskap som utmaning i träningsskolan

Lärares kunskap handlar om uppfattningar att lärare behöver en viss kunskap för att arbeta med läsundervisning på träningsskolan. En utmaning är om läraren inte kan identifiera de största svårigheterna hos eleverna.

Man får titta på var min elev har de största svårigheterna. Har jag en elev med autism är det

pragmatiska svårigheter som är svårast. Och så där måste jag tänka hela tiden när jag har läsinlärning.

Var är det största hindret? Man måste kunna identifiera det. (lärare 1)

En uppfattning är att kollegiala samtal krävs som en viktig resurs för att utveckla kunskap.

Och det är viktigt att man har kunskap. Och det får man ju ständigt förnya, liksom. Och att få resonera med de andra lärarna i lärarlaget, jag tror inte det är felanvänd tid. (lärare 2)

Det kollegiala är jätteviktigt att man bollar med varann. (lärare 1)

En uppfattning är att speciell kunskap är avgörande för att eleverna ska utvecklas maximalt.

Och hade jag haft den kunskap tidigare som jag har nu så hade de kommit ännu längre. (lärare 6)

En ytterligare uppfattning är att lärare behöver uppdatera sin egen kunskap för att hänga med

Att man försöker ta in nytt och inte minst med dator och datorteknik. Ibland kan man bli trött av det, men jag tycker att det är viktigt att hänga med. (lärare 2)

Lärares uppfattningar av utmaningar i

trä-ningsskolan

Lärares bris-tande kunskap som utmaning

Träningsskolans kultur och ar-betssätt som

ut-maning

Elevers egen-skaper som

ut-maning

En annan uppfattning visas genom att läraren vill se andra verksamheter för att få den kunskap som hon idag anser sig sakna.

Det praktiska skulle jag behöva mer kunskap om. Jag skulle vilja se berättelser från verkligheten.

(lärare 4)

Ytterligare en uppfattning är att bristande kunskap hos lärare gör att det är svårt att arbeta med läsundervisning.

Jag måste ju ha kunskapen först, hur man börjar och hur man gör. (lärare 3)

I kategorin lärares bristande kunskap beskrivs uppfattningar att läraren behöver speciell kunskap och att bristande kunskap gör det svårt att arbeta med läsundervisning. Uppfattningar varierar mellan att lärare har speciell kunskap till att lärare anser sig ha bristande kunskap

6.3.2 Elevers egenskaper som utmaning

En utbredd uppfattning är att elevers egenskaper ses som en utmaning i läsutvecklingen och en del av utmaningen visar sig som elevers språkliga svårigheter. Det kan innefatta

språkstörningar, annat modersmål eller att elever inte använder verbalt språk.

Det är jättemycket svårigheter. De har svårigheter med språkstörning som ställer till det. (lärare 5) Sen har vi ju barn som har ett annat hemspråk som ger ytterligare svårigheter. (lärare 1)

Allt handlar om språk, så tänker jag. Jag måste se vad det största hindret är. (lärare 1)

Det blir ett stort passivt ordförråd, man känner igen. Men de skulle inte ta det (ordet) i sin mun. (lärare 4)

En uppfattning som framkommer är att oavsett vilka svårigheter eleven har är språket den primära svårigheten.

Ibland har man ju dubbla funktionhinder. Adhd och autism i kombination. Men jag kan inte stirra mig blind på det utan jag måste se att det är språket oavsett. (lärare 1)

Lärare beskriver att elevers personligheter kan orsaka svårigheter. Elevers intresse för det som finns runt omkring dem saknas, vilket skapar problem i läsundervisningen.

Är motorn på? Finns det intresse för den här världen över huvud taget? Eller finns den här världen inte alls. Är de inte nyfikna på det här över huvud taget? (lärare 4)

Elever på träningsskolan uppfattas sakna den nyfikenhet och motivation som andra elever har naturligt.

Att den naturliga nyfikenheten inte finns. (lärare 5)

Passivitet och initiativlöshet är också egenskaper som uppfattas som hinder.

Så har vi ett barn som följer väldigt lätt. Ganska låg nivå, passiv kan man säga. Lite initiativlös. Men samspelar med blickar och kramar. Trögare i sin nyfikenhet på bokstäver. (lärare 4)

En ytterligare uppfattning är att kognitiva svårigheter utmanar läsutveckling vilket gör att det är nästan omöjligt för elever att lära sig att läsa.

Sen ska man ha förutsättningar, de kognitiva förutsättningarna. Det måste vara ovanligt att någon på träning får en läsning som gemene man kallar läsning. (lärare 4)

Elevers egenskaper är en stor utmaning för lärare. Språket och elevers personliga egenskaper uppfattas som hinder.

6.3.3 Träningsskolans kultur och arbetssätt som utmaning

I denna kategori uppfattas träningsskolan som en speciell verksamhet. Den speciella

verksamheten innebär utmaningar för lärare. Att skapa en verksamhet där många elever med samma eller olika svårigheter ska socialiseras med varandra uppfattas som svårt.

Särskolan är en utopi i sig, man ska socialiseras med andra som har samma svårigheter eller andra svårigheter, det är inte klokt, men jag ser ingen annan lösning. (lärare 1)

En uppfattning är att det är utmanande i träningsskolan med olika personalkategorier. Både lärare och assistenter finns och de olika yrkeskategorierna ska arbeta tillsammans. Det kan handla om att få assistenter delaktiga i arbetet och skapa ett bra samarbete.

En utmaning är att få med assistenterna. (lärare 6)

Jag tycker att det är svårt att få till ett bra samarbete med assistenter. Dessutom har vi nästan ingen planeringstid tillsammans och då blir det också svårt att få till ett bra samarbete. (lärare 4)

En uppfattning är att grundskolan och träningsskolan tillhör olika världar.

(…) Jag kommer ju från den världen (…) (lärare 4)

En ytterligare uppfattning är att läsundervisning inte av tradition skett i träningsskolan.

Träningsskolan behöver kanske mer kunskap och lärare behöver stöd av varandra för att driva en ny inriktning med läsundervisning i träningsskolan.

Vi brottas med att det inte har varit så viktigt tidigare (med läsundervisning) på träningsskolan. Man är fortfarande trevande hur man ska jobba. Vi måste peppa varandra (…) (lärare 2)

Arbetssättet i särskolan kan också uppfattas som speciell för att det är mycket personal.

Det finns en risk i det också att de (eleverna) alltid är väldigt omhuldade, har nån över sig. Att man kan prova med någon att man kanske kan sitta själv och arbeta en kort stund. (lärare 2)

Träningsskolan uppfattas som speciell. Det är en annan värld än grundskolan med elever med stora svårigheter som ska socialiseras med varandra. En uppfattning är att det finns en risk att omsorgen blir för stor.

6.3.4 Sammanfattning av utfallsrummet Uppfattningar av utmaningar i träningsskolan

I kategorin lärares bristande kunskap som utmaning beskrivs denkunskap som krävs för att arbeta med elever i träningsskolan samt den utmaning som finns när kunskap saknas. Vidare beskrivs uppfattningar av elevers egenskaper som en utmaning och slutligen beskrivs att arbetssätt och kulturen i träningsskolan uppfattas som en utmaning eftersom verksamheten är speciell.

Related documents