• No results found

Lärarutbildning och grundskola i praktiken 41

7.1 Lärarutbildningsstudenternas syn

En enkät har delats ut till studenter som går lärarutbildningen 2010 och till studenter som går den nya lärarutbildningen som startade 2011. Då det enbart var ett fåtal som svarade på enkäterna, görs ingen närmare analys av svaren. Två olika klasser undersökte, de som började den nya lärarutbildningen från 2011 (kontrollgrupp 1) och en klass som går den gamla lärarutbildningen med start 2010 (kontrollgrupp 2).

I kontrollgrupp 1 var det endast tre av åtta som svarade från de studenter som gick den nya lärarutbildningen, alltså den som startade 2011. Av de tre var det endast två som fyllde i hela enkäten. Eftersom frågorna tog från kursmålen så är det möjligt att den personen inte hade läst alla kurser och därmed inte kunde svara på alla frågor.

Även om det var fler som svarade från kontrollgrupp 2 (13st), görs ingen djupare analys på grund av att lärarutbildningen har förändrats. Eftersom den första kontrollgruppen inte var tillräckligt stor så går det inte göra en jämförelse på huruvida lärarutbildningen har förändrats.

Det som går att utläsa från svaren är att de flesta har god kunskap i de kurser som gavs, men en del anser att vissa kurser inte alls var kopplade till kurskraven på grundskolan. Nedan publiceras en del av de svaren på frågan om vad de själva anser om lärarutbildningens koppling till kunskapskraven;

Kunskapskraven måste vara höga för att det är en utbildning på högre nivå. Jag anser att kopplingen till kunskapskraven är bra

__________________________________________

Rörigt och inte speciellt tydligt

Förhållandevis god. Men då målen är så allmänt hållna och breda i sitt omfång så är det ytterligt svårt att tänka sig någon undervisning som inte, åtminstone delas, korrelerar med de aktuella målen

__________________________________________

Huvudsakligen stämde de överens, problemet ligger lite i att vi ibland fokuserar på områden i utbildningen. För mycket tid går åt att lära sig saker vi inte har särskilt mycket nytta av, exempelvis kriminologikursen

__________________________________________

Det beror hur man tolkar dem, men i min tolkning har vissa kunskapskrav och särskilt vissa delar av dem, inte behandlats i tillräcklig utsträckning

7.2 Politikernas syn

Den nya regeringen med Löfven i spetsen vill höja resultaten i skolan genom att höja lärarlönerna, minska klasstorleken samt öka antalet lärare i skolan.

Genom en studie på partiernas hemsidor blev resultatet att det endast är nya moderaterna som skriver om kopplingen mellan utbildning och arbetsmarknad. I deras program ”en modern skola för alla” tas fråga upp:

Fokus ligger på resultatutveckling, likvärdighet, koppling mellan utbildning och arbetsmarknad, lärarnas status och kompetens, skolan som modern arbetsplats samt elevernas trygghet och hälsa.95

De ser även detta som en utmaning och skriver vidare

Utmaning 2: Kopplingen mellan utbildning och arbete

För det andra måste kopplingen mellan utbildning och arbetsmarknad förbättras om vi ska klara den internationella konkurrensen. Skolan måste ses ur ett vidare perspektiv där arbetsmarknadens villkor ingår som en viktig komponent

.

96

Via mail till riksdagspartierna ställdes frågan” Tycker ni att det finns en tydlig koppling mellan målen på lärarutbildningen och grundskolan?” gavs följande svar.

95 Moderaterna, En modern skola för alla, 2014, s 7 96

Nya moderaterna (M)

Det kommer säkert att bli spännande att börja som lärare och roligt. Din fråga finns med i innevarande års budget. Regeringen avsätter medel för en karriärutvecklingsreform med utvecklingssteg för yrkesskickliga lärare inom grund- och gymnasieskolan. Det införs ett statligt stöd för att göra det möjligt för yrkeslärare att vart femte år tillbringa minst två veckor på en arbetsplats inom aktuell bransch. Vid ett antal universitet och högskolor anordnas forskarskolor för lärare.

Socialdemokraterna (S)

Vad roligt att du vill veta mer om vår politik. Socialdemokraternas vision är ett samhälle där alla människor är lika mycket värda. Vi bygger vår vision på orden – Rättvisa, Jämlikhet och Solidaritet. I praktiken betyder det att vi arbetar för ett samhälle där alla har rätt till arbete. Ett samhälle med en skola som ska ta hand om alla elever, både de som har det lätt och de som har det svårt, och ge dem kunskap och trygghet. Ett samhälle där det inte är plånbokens storlek som avgör vilken vård du får när du blir sjuk eller vilken omsorg dina barn har tillgång till. Ett samhälle där äldreomsorgen ger trygghet och värdighet åt våra äldre.

Stefan Löfven (S)

Lärarna är skolans viktigaste resurs och deras betydelse för våra barns utbildning kan inte överskattas. Vi socialdemokrater vill därför höja attraktiviteten i läraryrket. Villkoren för lärarna måste förbättras så att de får bättre förutsättningar att göra sitt jobb, får tid för varje elev och möjlighet att utveckla undervisningen. Vi vill också höja kraven i lärarutbildningen. Kraven för att komma in på lärarutbildningen, tempot i lärarutbildningen och kraven på eleverna ska höjas.

Feministiskt initiativ (FI)

Feministiskt initiativ är en relativt ung organisation och har ännu inte tagit ställning i exakt de frågor du undrar över i ditt mail.

Vänsterpartiet (V)

Att den nya lärarutbildningen har brister när det gäller de kunskaper lärarna får med sig från utbildningen hävdas ofta. Huruvida det beror på att det saknas koppling mellan målen för lärarutbildningen och målen för skolan har Vänsterpartiet ingen uppfattning om. Men vi tycker att det behöver göras en ordentlig utvärdering av den nya lärarutbildningen om ett par år.

När det gäller frågan om för lite undervisningstimmar så är det en fråga som vi tar upp generellt inom högskolepolitiken. Vi har presenterat en satsning för att garantera alla heltidsstudenter, oavsett ämnesval, nio timmars undervisningstid per vecka.

Vänsterpartiet vill dock inte höja kraven på att komma in på lärarutbildningen. Vi anser inte att det är lämpligt att göra det för en enskild utbildning. Däremot vill vi förstås gärna se att fler söker sig till lärarutbildningen. För det krävs att man reder

ut flera övergripande problem med dagens skola så att fler känner att skolan kan vara en attraktiv arbetsplats.

7.3 Sammanfattning

Gemensamt för de flesta partierna är att de inte har något konkret svar på om de anser att det finns en tydlig koppling mellan högskolan och grundskolan. Det verkar som partierna inte har någon uppfattning om det finns någon koppling mellan lärarutbildningen och grundskolan. Detta kan vara problematiskt att beslutsfattarna inte har kunskap att det måste finnas en tydlig koppling för att ge eleverna på grundskolan den bästa möjliga utbildning eftersom det är de som utformar regler för hur lärarutbildningen och grundskolan ska styras. Vänsterpartiet vill inte höja antagningskraven för lärarstudenter vilket även det kan bli problematiskt då risken för att ta in studenter som inte når upp till de kompetenskrav som krävs för att verka som lärare ökar. Moderaterna är det enda parti som tydligt skriver att utbildningen och arbetsmarknaden måste förbättras.

Related documents