• No results found

4. Resultat

4.4 Läromedlets styrkor och brister

4.4.1 Vov Hotell

Den har verkligen något speciellt. Man pratar mycket om de här lässtrategierna om hur man tar sig an en text. Genom det här läromedlet får vi verkligen med barnen på tåget, då det är en story och man kan prata om karaktärerna Otto, Vivi, hur var det nu? De glömmer inte bort! Hur var det nu med Vips, vart var Vips mamma? Man kan prata om det och det blir spännande vilket är jätteviktigt! (Alexandra, 14 april 2015)

Alexandra finner många styrkor med Vov Hotell men den främsta styrkan med läromedlet är att det får med hela klassen och bidrar med förståelse. Det är en spännande berättelse som fångar och väcker engagemang hos eleverna. Det är ett givande material som tränar alfabetet anser Alexandra.

Bristerna med läromedlet finner Alexandra desto svårare att hitta. Till sist uttryckte hon en liten besvikelse att läslärorna är nivåanpassade, vilket hon betraktar som en svårighet när hon ska välja material till sina förstaklassare. Varför Alexandra upplever svårigheter är för att hon inte vet var eleverna ligger i sin läsutveckling när hon tar emot dem i årskurs 1.

Den största styrkan är att jag har fångat dom så! Föräldrar kommer in och tittar. Dom pratar hemma om det här hundhotellet. Det är spännande! Det är som en cliffhanger efter varje kapitel. Jag har själv tyckt att det har varit spännande. Det är folk som flyttar in, diamanter som blir stulna, en tjuv som var utklädd till kvinna. Och det såg ju eleverna för att han inte kunde gå i klackskor. Kul att dom uppmärksammade det. Eleverna tittar på saker som man inte tror att de ska titta på. Bilderna har även fångat dom, bilderna är fina och detaljrika. (Diana, 20 april 2015)

Diana som också arbetar med Vov Hotell upplever att läromedlet har en positiv inverkan på hennes elever. Även Dianas elever precis som Alexandras är upprymda över läromedlet som de beskriver. Materialet beskrivs vara någonting som har väckt motivation och glädje hos eleverna. Diana anser att det är en spännande berättelse bakom läromedlet både för eleverna

28

och för henne. Berättelsen är ingen perfekt historia, vilket Diana poängterar är en fördel. Den handlar om en hundvalp som är föräldralös och hittas utanför hundhotellet. Denna berättelse är verklighetsanknuten tycker Diana eftersom det är många som inte har en mamma eller en pappa i dag. Ingenting är perfekt och det är inte verkligheten heller fyller hon i.

Med det här hundhotellet kan det bli för mycket eftersom dom blir så involverade i karaktärerna, hur dom är. Därför kan det bli tjatigt och det är en anledning till varför vi var kritiska till att köpa arbetsböckerna. Det fanns läxböcker också men vi tyckte att det var bättre att dom får läsa. Vi har ju läsläxor redan så det här blir ett lagom fokus. (Diana, 20 april 2015)

Nackdelen som Diana upplever med Vov Hotell är att det kan bli för djupgående och då kan läromedlet få motsatt effekt genom att eleverna finner det ostimulerande i stället för

stimulerande.

4.4.2 Egenproducerat material

Dagens läroböcker är skrivna utifrån ett syfte, de är genomtänkta och är utformade av personer som kan området. Nyare läromedel är bra men inte alla, de ska vara skrivna utefter Lgr11, men man måste ändå granska dem för att vara på den säkra sidan så att man inte missar något kunskapskrav. (Birgitta, 14 april 2015)

Birgitta producerar för det mesta eget material och det ser hon som en styrka av den anledningen att hon vet att alla kunskapskraven berörs i läroplanen. En nackdel som hon finner med detta arbetssätt är att det är tidskrävande arbete och att man behöver erfarenhet. När det gäller läromedel generellt betraktar hon dem på ett delat sätt. Dagens läroböcker har mer krav på sig att följa läroplanen men hon råder ändå att granska dem.

4.4.3 En läsande klass

Det har varit väldigt bra då det har varit väldigt metodiskt och det här modellerandet, att man har börjat med att visa på så här kan man göra och så har barnen stegvis fått utvecklats inom varje läsfixare. Vi kan ha hållit på med en läsfixare fem gånger fast med olika texter och det har jag upptäckt varit bra, framför allt för de svagaste barnen. Dom har fått en aha-upplevelse. Man har märkt att barnen har börjat resonera kring texter på ett annat sätt och pausat och frågat vad någonting betyder när dom inte förstår. Dom ifrågasätter texterna och tänker kring texterna. (Cecilia, 14 april 2015)

Cecilia som arbetar med En läsande klass upplever läromedlet som positivt därför att hon har märkt förändring i elevernas läsande. Det har gett resultat genom att arbeta med läsfixarna.

29

Eleverna har fått olika strategier för hur man kan läsa en text genom att använda sig av läsfixarna.

Det finns en del forskare som är skeptiska till det. Det kanske beror på hur man använder det. Följer man det slaviskt utan att reflektera någon gång så kanske det inte är bra. (Cecilia, 14 april 2015)

Genom att ha kombinerat läsning och skrivning har läsutvecklingen och skrivutvecklingen gynnats och fått positiva resultat av detta arbetssätt, berättar Cecilia. Hon har även fått positiv respons från elevernas föräldrar som också märker skillnad på sitt barns utveckling inom läsningen. Dock är Cecilia medveten om att det finns forskare som är kritiska mot En läsande klass.

Cecilia har en positiv upplevelse av läromedlet som helhet men en kritik som hon har mot läromedlet är att läsfixaren konstnären inte är så gynnsam i högre årskurser. Den lämpar sig bäst i årskurs 1. Hon anser att måla sina inre bilder utifrån en text blir mer som en bildlektion än en svensklektion i de högre årskurserna.

30

Related documents