• No results found

Läxhjälp för mellanstadieelever i kommun A och B

4. Resultat och analys

4.2 Läxhjälp för mellanstadieelever i kommun A och B

I tabell 5 nedan redovisas svaren från vår surveyundersökning. Vi ställde två frågor till de skolorna med ett komplett mellanstadium (skolor med åk 4-6). Frågorna var “Erbjuder ni läxhjälp?” och “Kan ni tänka er att delta i vidare undersökning?”. Resultatet av den första frågan visas i tabell 5.

Tabell 5 Resultat av surveyundersökning

I kommun A finns det 9 skolor med ett komplett mellanstadium. 3 av dessa svarade ja, 5 svarade nej och 1 har inte svarat alls. De tre skolorna som svarade ja, var alla intresserade av att delta i undersökningen. Kommun B har 4 skolor med mellanstadium. Av dessa svarade två ja till att de hade läxhjälp, en svarade nej och den fjärde och sista skolan svarade att de hade läxhjälp, men att det skedde genom ett samarbete med en frivillig organisation, Röda Korset. Samarbetet hade inte hunnit starta för höstterminen 2013 och skolan var endast aktuell för en intervju. De två skolor som svarade ja till läxhjälp var båda intresserade av att vara med i vår undersökning. En av dessa två skolor hade också

80

33

samarbete med Rädda Barnen parallellt med sin egen läxhjälpsverksamhet. Rädda Barnen var också öppna för att vara med i undersökningen. Utifrån de svar vi fick, besökte vi tre skolor i kommun A och två skolor och Rädda Barnen i kommun B.

4.2.1 Olika läxhjälpsalternativ

Högdin menar att det i Sverige finns läxhjälpsgrupper, men att de organiseras på olika vis.81 Vi frågade varje skola i de två kommunerna, som ligger till grund för vår undersökning, om de hade läxhjälp och om de kunde tänka sig att delta i vidare studie. Utifrån dessa svar byggde vi vidare på vår undersökning. Vi upptäckte under våra besök att det fanns olika slags läxhjälp i de valda kommunerna.

Skolor A1 A2 A3 B1 B2 B3

Enskild klass - klasslärare X X

Enskild klass- elevassistent X

Hela mellanstadiet - klasslärare X

Hela skolan - specialpedagog X

Frivillig organisation

(Rädda Barnen & Röda Korset)

X X

Tabell 6 Olika typer av läxhjälp baserade på vår empiri

81

34 4.2.1.1 Enskild klass - klasslärare

Vid två av våra besök var det klassläraren som var ansvarig för läxhjälpen och ansvarade på så sätt enbart för den egna klassen. Båda dessa läxhjälpstillfällen genomfördes i kommun A. På den första skolan, A1, besökte vi en årskurs 6 där vi intervjuade klassläraren som sa att läxhjälpen fungerar lite olika från klass till klass och arbetslag till arbetslag på skolan. Pedagogen menar att de är bundna till hur det passar in med elevernas schema då elever har bild, slöjd, idrott, hemkunskap på annan skola. I den här årskurs 6 erbjöds det läxhjälp en gång i veckan.

På skola A2 var det även här klassläraren som ansvarade för läxhjälpen i den egna klassen. Vi besökte en årskurs 5 där hen hade hjälp av en resurslärare som kom dit under avtalad tid, två gånger i veckan. Det fanns också ett samarbete mellan klasslärarna då eleverna hade möjlighet att även besöka varandras läxhjälpstillfällen, om de kanske missat något av sina egna.

4.2.1.2 Enskild klass - elevassistent

I kommun B besökte vi ett läxhjälpstillfälle på skola B2, som enbart var avsett för en årskurs 5. I denna årskurs 5 finns det anställt en elevassistent avsedd för en av eleverna. Klassläraren och elevassistenten har tillsammans kommit överens om att skapa läxhjälp för eleverna i klassen. Då klasslärare kände att hen hade ont om tid och elevassistenten ansåg att hen hade tid över och dessutom är insatt i klassens elever och undervisningen, valde de att erbjuda klassen läxhjälp två gånger i veckan efter skoltid tillsammans med elevassistenten.

4.2.1.3 Hela mellanstadiet - klasslärare

På skola B1 besökte vi ett läxhjälpstillfälle där hela mellanstadiets (åk 4-6) elever är välkomna. Läxhjälpen erbjuds en gång i veckan av en klasslärareoch hen har även ett tillfälle till i veckan som enbart är avsett för henoms klass, detta på grund av att det första tillfället krockar med modersmålsundervisning som hålls på en annan skola, det sistnämnda tillfället besökte vi dock inte.

4.2.1.4 Hela skolan, specialpedagog

På en annan skola, A3, i kommun A är det specialpedagogen som ansvarar för läxhjälpen. Specialpedagogen erbjuder läxhjälp systematiskt två gånger i veckan för alla eleverna på skolan oavsett årskurs, 1-6. Specialpedagogen är även flexibel på så sätt att om någon elev vill ha läxhjälp utöver dessa två tillfällen så går det bra om tid finns.

35 4.2.1.5 Frivillig organisation

I kommun B fann vi två frivilliga organisationer som anordnade läxhjälp. Rädda Barnen är en av dem och erbjuder läxhjälp till två skolor som ligger i anslutning till varandra. Deras läxhjälp i kommun B startade för cirka ett år sedan och erbjöds då endast till skola B2 men har utökats till skola B3 från och med höstterminen 2013. Läxhjälpstillfället hålls på kvällstid en gång i veckan och är riktat till årskurserna 1-6. I kommun A håller Rädda Barnen på att starta upp ett liknade projekt men det har i skrivande stund ännu inte kommit igång. De vuxna som är läxhjälpare saknar pedagogisk utbildning. Av de 5 vi pratat med, har en nyligen påbörjat en högskoleutbildning till lärare.

När vi utförde vår surveyundersökning svarade skola B3 i kommun B att de inte erbjuder någon läxhjälp i nuläget men att de har ett samarbete med en person från Röda Korset som förra året anordnade läxhjälp till årskurs 5, som nu är åk 6, på skolan efter skoltid. Denna termin hade inte arbetet kommit igång ännu, men det finns planer på att det ska komma igång inom snar framtid och att denna person då ska öppna dörrarna för fler av årskurserna i mellanstadiet.

Related documents