• No results found

laboratoriemedicin i Västra Götalandsregionen från 2022

Förslag till beslut

Ägarutskottet föreslår regionstyrelsen att besluta följande:

1. Regionstyrelsen godkänner ekonomimodell med helt rörlig ersättning för samordnad Regional laboratoriemedicin i Västra Götalandsregionen från och med 2022 enligt tjänsteutlåtande daterat 2021-03-11.

2. Regionstyrelsen ställer sig bakom principerna för prisberäkning i tjänsteutlåtande daterat 2021-03-11.

Sammanfattning av ärendet

Regionfullmäktige har beslutat att all laboratoriemedicinsk analysverksamhet i Västra Götalandsregionens egen regi från och med den 1 januari 2021 ska organiseras inom styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och att regionstyrelsen har uppdraget att samordna förändringen (RS 2018-06700).

Beslutet förväntas bland annat medföra att verksamheten kan bedrivas effektivare.

Koncernkontoret har tillsammans med representanter från sjukhusen tagit fram en ekonomimodell för verksamheten.

För 2022 föreslås helt rörlig ersättning och utan inslag av riskdelning av uppkomna över- och underskott. Organisationsförändringen förväntas medföra effektiviserad drift vilket ska beaktas vid prisberäkningar från och med 2022.

Prislistan för vårdcentraler inom vårdval vårdcentral, Regionhälsan samt externa vårdgivare som köper tjänster av Regional laboratoriemedicin föreslås hanteras enligt tidigare tagna beslut.

Regionstyrelsens Beslut om Ekonomimodell för samordnad regional laboratoriemedicin i Västra Götalandsregionen från 2022 - SKAS 2021-00315-1 Regionstyrelsens Beslut om Ekonomimodell för samordnad regional laboratoriemedicin i Västra Götalandsregionen från 2022 : Ekonomimodell för samordnad regional laboratoriemedicin i Västra Götalandsregionen från 2022.pdf

Datum 2021-03-11

Diarienummer RS 2021-01410 2 (5)

Fördjupad beskrivning av ärendet

Bakgrund

Regionfullmäktige har beslutat att all laboratoriemedicinsk analysverksamhet i egen regi inom Västra Götalandsregionen från och med den 1 januari 2021 organiseras under styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset, samt att regionstyrelsen har uppdraget att samordna förändringen (RS 2018-06700).

Beslutet innebär att Regional Laboratoriemedicin utför samtliga laboratorieanalyser på övriga sjukhus uppdrag och därmed behöver de

ekonomiska spelreglerna, främst ersättningsmodell och prisbildning, beskrivas och fastställas. Den ekonomiska omfattningen på laboratorieverksamheten uppgår till cirka 1,4 mdkr, varav cirka 1 mdkr bekostas av sjukhusen i egen regi. Det är för denna verksamhet som föreliggande förslag till ersättningsmodell gäller.

Uppdraget avser att bedriva laboratoriemedicinsk verksamhet vilket omfattar tjänster, produkter och analyser inom följande områden:

• Klinisk kemi

• Klinisk immunologi och transfusionsmedicin

• Klinisk mikrobiologi

• Klinisk patologi och cytologi inklusive obduktion

• Klinisk genetik och genomik

• Inklusive patientnära analyser (PNA) samt bårhusverksamhet.

Effekter som regionfullmäktige vill uppnå med förändringen är att

laboratorieverksamheten samlat ska kosta mindre när den organiseras i en samlad organisation, ett förbättrat nyttjande av samlad kompetens och att underlätta fortsatt arbete med harmonisering av arbetssätt. Effekthemtagning sker i alla led under processen från urval och remittering till provtagning, analys och provsvar.

Det innebär att såväl beställare som utförare inom laboratoriemedicin ansvarar för effekthemtagning. Utförarens insats uttrycks genom lägre priser per analys och beställarens genom effektivare utfärdande av remisser. Redan från 2022 förväntas effektiviseringar ge positiva effekter på ett antal flöden så att vissa styckkostnader blir lägre. Däremot kan respektive förvaltning komma att få ändrad kostnadsbild.

Ersättningsmodell 2022

Under 2021 ersätts Regional laboratoriemedicin med abonnemang från respektive sjukhus enligt tidigare beslut och med riskdelning av uppkomna över- och

underskott (RS 2020-02489). Skälet är att verksamheten står inför en omfattande förändring och behöver fokusera tid och uppmärksamhet på planering och genomförande.

För 2022 föreslås en helt rörlig ersättning per utförd analys enligt prislista som fastställs under 2021. Någon riskdelningsmodell föreslås inte.

Regionstyrelsens Beslut om Ekonomimodell för samordnad regional laboratoriemedicin i Västra Götalandsregionen från 2022 - SKAS 2021-00315-1 Regionstyrelsens Beslut om Ekonomimodell för samordnad regional laboratoriemedicin i Västra Götalandsregionen från 2022 : Ekonomimodell för samordnad regional laboratoriemedicin i Västra Götalandsregionen från 2022.pdf

Datum 2021-03-11

Diarienummer RS 2021-01410 3 (5)

Skälen till att föreslå en modell med helt rörligt pris är

• Starka incitament för beställande sjukhus till effektivare utfärdande av remisser

• Stark koppling mellan intäkt och prestation för utförande sjukhus

• Lika principer som till övriga remitterande verksamheter (primärvård, privata specialister med flera)

• Enkel introduktion av nya analyser

• Enkel och begriplig modell

En risk som ett par sjukhus påpekat är den höga ekonomiska marginaleffekt som uppstår även vid små avvikelser från planerade volymer.

I utformningen av förslaget har sjukhusens och Regional laboratoriemedicins synpunkter vägt tungt. Samtliga sjukhus har under arbetet bidragit med konstruktiva förslag samt kompromisser mellan olika överväganden och accepterar helheten i den modell som föreslås.

Prisberäkning

De kostnader som utgör grund för prislistan är samtliga kostnader för att bedriva verksamheten vid Västra Götalandsregionens sjukhus och motsvaras av

totalkostnader som redovisas i totalkostnadsbokslut, exklusive regional overhead.

Priser räknas upp med uppräkningsfaktor som föreslås fastslås i samband med regionfullmäktiges budgetbeslut i juni. Därmed ges tydliga förutsättningar inför arbetet med överenskommelse mellan verksamhet och ersättning påföljande år.

Vid fastställande av uppräkningsfaktor beaktas effekthemtagning som följd av organisationsförändringen. Effekthemtagningen kommer därmed att synas i priserna, exempelvis genom att priserna får en lägre uppräkningsfaktor än övrig hälso- och sjukvård.

• Prisberäkningen ska utgå från kostnader samt utförda volymer tidigare år

• I samband med regionfullmäktiges budget fastställs uppräkningsfaktor för priser

• Prisuppräkningen för enskilda prover kan variera. Beslutet beskriver den totala prisuppräkningen för samma mängd prover

För prisberäkning inför 2022 är bedömningen att verksamheter och kostnader påverkats starkt av covid-19 och att 2020 års kostnadsbild inte representativ för ett normalår. Därför utgår prisberäkning inför 2022 från kostnader 2019. I de fall som 2020 ger en bättre bild än 2019 används 2020 års uppgifter.

Framtidens Vårdinformationsmiljö (FVM)

Under 2022 införs Framtidens Vårdinformationsmiljö (FVM) i Västra

Götalandsregionens södra del. Under beredningen av ärendet har det framkommit att det under införandet av FVM kan finnas risk för infasningsproblem i olika

Regionstyrelsens Beslut om Ekonomimodell för samordnad regional laboratoriemedicin i Västra Götalandsregionen från 2022 - SKAS 2021-00315-1 Regionstyrelsens Beslut om Ekonomimodell för samordnad regional laboratoriemedicin i Västra Götalandsregionen från 2022 : Ekonomimodell för samordnad regional laboratoriemedicin i Västra Götalandsregionen från 2022.pdf

Datum 2021-03-11

Diarienummer RS 2021-01410 4 (5)

system som kan försvåra tillämpningen av prismodellen. Det behöver därför finnas beredskap för att förlänga nuvarande modell med abonnemang.

Förvaltning av ekonomimodellen - Kundråd Regional laboratoriemedicin Kundråd Regional laboratoriemedicin bildas under 2021 och är forum för dialog mellan beställare och utförare. Kundrådet följer upp modellen och initierar vid behov kontakt med koncernkontoret för översyn. Regional laboratoriemedicin kommer årligen att ta fram en prislista och förankrar i kundrådet vilka priser som ska gälla för olika typer av vårdgivare. Priserna beslutas därefter av

regiondirektören i enhetlighet med tidigare beslut (RS 2017-05479).

Ersättningsprinciper för övriga remittenter är oförändrade och hanteras i

enhetlighet med tidigare beslut (RS 2017-05479). Vårdcentraler inom vårdvalet, offentliga såväl som privata, har idag en rabatterad prislista med de vanligast förekommande proverna (basdiagnostik). För närvarande omfattas cirka 50-80 analyser/undersökningar inom Klinisk kemi, vilka täcker mer än 90-95% av behovet. För analyser utöver basdiagnostik används samma priser/prislista som mellan sjukhusen. Dessa ersättningsprinciper gäller även för Regionhälsans verksamheter. De prover som Skaraborgs sjukhus beställer utgår från samma prislista som gäller för övriga sjukhus och läkare som bedriver vård enligt Lag om läkarvårdsersättning (LOL). Övriga externa beställare ska ha samma prislista med ett tillägg för sjukhusoverhead.

Finansiering och resurskonsekvenser av beslutet

Laboratorieverksamheten ska enligt regionfullmäktiges beslut samlat kosta mindre när den organiseras i en organisation. Redan från 2022 förväntas effektiviseringar ge positiva effekter så att kostnaderna minskar för VGR.

Genomförande och uppföljning av beslut

Beslutet genomförs genom att sjukhusen tecknar överenskommelse med Regional laboratoriemedicin från och med 2022 i enhetlighet med detta förslag.

Regional laboratoriemedicin ska årligen redovisa nyckeltal, kostnader och resultat för verksamheten som grund för uppföljning av RF:s beslut om Samordning av laboratoriemedicinsk diagnostik.

Beredning

Förslaget har tagits fram av koncernkontoret tillsammans med berörda sjukhus och löpande avrapporterats till samordningsgrupp för genomförande av

omorganisationen.

Koncernkontoret

Regionstyrelsens Beslut om Ekonomimodell för samordnad regional laboratoriemedicin i Västra Götalandsregionen från 2022 - SKAS 2021-00315-1 Regionstyrelsens Beslut om Ekonomimodell för samordnad regional laboratoriemedicin i Västra Götalandsregionen från 2022 : Ekonomimodell för samordnad regional laboratoriemedicin i Västra Götalandsregionen från 2022.pdf

Datum 2021-03-11

Diarienummer RS 2021-01410 5 (5)

Ann-Sofi Lodin Regiondirektör

Thomas Front t.f. ekonomidirektör

Tidigare beslut

• Regionstyrelsens beslut 2020-06-23, § 191, Ekonomimodell för sjukhusens laboratorieverksamhet 2021 (RS 2020-02489)

• Regionfullmäktige 2020-02-04, § 13, Samordning av laboratoriemedicinsk diagnostik i Västra Götalandsregionen (RS 2018-06700)

Besluten skickas till

För genomförande

• Utförarstyrelser För kännedom

• Regiondirektör Ann-Sofi Lodin

• T.f. ekonomidirektör Thomas Front

• Hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström

• Direktör för beställning och produktionsstyrning Kaarina Sundelin

• Stefan Bengtsson, enhet regional planering och uppföljning

• Anders Östlund, enhet regional planering och uppföljning

• Susanne Delphin, enhet koncernekonomi

• Emil Gisslow, enhetschef enhet regional planering och uppföljning

• Sara Magnusson, ekonomichef område 4, SU

• Eva Arrdal, direktör regiondirektörens ledningsstöd

• Peter Detterberg, koncernstab verksamhetsuppföljning, ekonomi och inköp

Regionstyrelsens Beslut om Svar på skrivelse från Regionhälsan angående Verksamhetsövergång för personal i samband med - SKAS 2021-00316-1 Regionstyrelsens Beslut om Svar på skrivelse från Regionhälsan angående Verksamhetsövergång för personal i samband med : Utskick av beslut från regionstyrelsens sammanträde den 20 april 2021 - Svar på skrivelse från Regionhälsan angående Verksamhetsövergång för personal i samband med.msg

From: Stefan Westling Didrik on behalf of Regionstyrelsen Sent: den 6 maj 2021 07:34

To: Regionhälsan; Karin Holm Kaloczy; Marie Claesson Rasmuson; NU Nusjukv kansli; Universitetssjukhuset Sahlgrenska; Skaraborgs Sjukhus FB;

Sjukhusen väster styrelsen FB; Säs

Subject: Utskick av beslut från regionstyrelsens sammanträde den 20 april 2021 - Svar på skrivelse från Regionhälsan angående Verksamhetsövergång för personal i samband med

Attachments: Protokollsutdrag från regionstyrelsens sammanträde den 20 april 2021 - Svar på skrivelse från Regionhälsan angående Verksamhetsövergång för per....pdf; Svar på skrivelse från Regionhälsan angående

Verksamhetsövergång för personal i samband med-övertagande av beredning av läkemedel i egen regi .pdf

Hej,

Översänder regionstyrelsens beslut.

Med vänliga hälsningar

Stefan Didrik

Nämndsamordnare regionstyrelsen Avdelning Ärendesamordning & kansli Koncernkontoret, Västra Götalandsregionen Telefon: 076-9402737

Epost: stefan.westling.didrik@vgregion.se

Regionstyrelsens Beslut om Svar på skrivelse från Regionhälsan angående Verksamhetsövergång för personal i samband med - SKAS 2021-00316-1 Regionstyrelsens Beslut om Svar på skrivelse från Regionhälsan angående Verksamhetsövergång för personal i samband med : Protokollsutdrag från regionstyrelsens sammanträde den 20 april 2021 - Svar på skrivelse från Regionhälsan angående Verksamhetsövergång för per....pdf

Protokoll från regionstyrelsen, 2021-04-20

Justerare: Justerare: Justerare: Rätt utdraget intygar:

49 (96)

§ 122

Svar på skrivelse från Regionhälsan angående