• No results found

lag om ändring i lagen (1988:870) om vård av missbrukare i vissa fall

In document Barns och ungas rätt vid tvångsvård (Page 101-106)

Härigenom föreskrivs i fråga om lagen (1988:870) om vård av missbrukare i vissa fall

dels att 31, 32 a, 33, 33 a, 35 och 36 a §§ ska ha följande lydelse, dels att rubriken närmast före 31 § ska ha följande lydelse, dels att det i lagen ska införas två nya paragrafer, 31 a och 31

b §§.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

Särskilda befogenheter Skyddsåtgärder

31 §

Den som vårdas enligt denna

lag i ett LVM-hem får inte

inneha alkoholhaltiga drycker, narkotika, flyktiga lösnings-medel, sådana medel som avses i lagen (1991:1969) om förbud mot vissa dopningsmedel eller sådana varor som omfattas av lagen (1999:42) om förbud mot vissa hälsofarliga varor eller in-jektionssprutor, kanyler eller andra föremål som är särskilt ägnade att användas för miss-bruk av eller annan befattning med narkotika. Han eller hon får inte heller inneha något annat som kan vara till men för vården eller ordningen vid hemmet. Om sådan egendom påträffas, skall den omhändertas.

Den som vårdas i ett LVM-hem får inte inneha alkoholhaltiga drycker, narkotika, flyktiga lös-ningsmedel, sådana medel som avses i lagen (1991:1969) om förbud mot vissa dopnings-medel eller sådana varor som omfattas av lagen (1999:42) om förbud mot vissa hälsofarliga varor eller injektionssprutor, kanyler eller andra föremål som är särskilt ägnade att användas för missbruk av eller annan befattning med narkotika. Han eller hon får inte heller inneha något annat som kan vara till men för vården eller äventyra

säkerheten vid hemmet. Om

sådan egendom påträffas, ska den omhändertas.

31 a §

Om det under vistelsen i hem-met uppkommer misstanke att den intagne innehar något som han eller hon inte får inneha enligt 31 § denna lag, får hans eller hennes bostadsrum eller andra slutna förvaringsställen som han eller hon disponerar, visiteras (rums-visitation).

En rumsvisitation ska genom-föras i närvaro av en annan person än den som genomför kontrollen. All den hänsyn som omständig-heterna medger ska iakttas vid en rumsvisitation.

Den intagne ska erbjudas att närvara vid en rumsvisitation. Om särskilda skäl föreligger ska dock en rumsvisitation kunna genomföras även om den intagne inte är närvarande.

31 b §

För att upprätthålla tryggheten och säkerheten vid ett LVM-hem får skyddsvisitation för efter-sökande av egendom som kan skada den intagne eller någon annan, försvåra vården av honom eller henne eller äventyra säker-heten vid hemmet, genomföras.

Statens institutionsstyrelse ska för varje enskild institution besluta i vilka situationer sådana visita-tioner får verkställas. Sådana beslut ska anmälas till Inspektionen för vård och omsorg.

32 a § Den intagne är, om inte annat

motiveras av medicinska eller liknande skäl, skyldig att efter uppmaning lämna blod-, urin-, utandnings-, saliv- eller svett-prov för kontroll av om han eller hon är påverkad av narko-tika, alkoholhaltiga drycker, andra berusningsmedel, sådant medel som avses i 1 § lagen (1991:1969) om förbud mot vissa dopningsmedel eller sådan vara som omfattas av lagen (1999:42) om förbud mot vissa hälsofarliga varor, om det kan

misstänkas att den intagne är påverkad av något sådant medel eller någon sådan vara.

Vid behov är den intagne, om

inte annat motiveras av medi-cinska eller liknande skäl, skyl-dig att efter uppmaning lämna blod-, urin-, utandnings-, saliv- eller svettprov för kontroll av om han eller hon är påverkad av narkotika, alkoholhaltiga drycker, andra berusningsmedel, sådant medel som avses i 1 § lagen (1991:1969) om förbud mot vissa dopningsmedel eller sådan vara som omfattas av lagen (1999:42) om förbud mot vissa hälsofarliga varor.

33 §

Bestämmelserna i 31 och 32 §§ skall gälla för alla som vårdas i ett LVM-hem, om det är nödvändigt för att genomföra vården och upprätthålla

ord-ningen vid hemmet och

rege-ringen eller, efter regerege-ringens bemyndigande, Statens insti-tutionsstyrelse medger det.

Bestämmelserna i 32 § ska gälla för alla som vårdas i ett LVM-hem, om det är nödvän-digt för att genomföra vården och upprätthålla säkerheten vid hemmet och regeringen eller, efter regeringens bemyndi-gande, Statens institutionssty-relse medger det.

33 a §

Den som vårdas enligt denna lag i ett LVM-hem har rätt att

ringa och ta emot telefonsamtal

samt ta emot besök i den ut-sträckning som lämpligen kan ske. Den intagne får dock

för-vägras telefonsamtal och besök

Den som vårdas enligt denna lag i ett LVM-hem har rätt att

använda elektroniska kommuni-kationstjänster samt ta emot besök

i den utsträckning som lämpligen kan ske. Den intagne får dock

om det kan äventyra vården eller

ordningen vid hemmet. elektroniska kommunikations-tjänster och ta emot besök, om det behövs med hänsyn till den intagnes behov av vård, hans eller hennes säkerhet eller övriga boendes säkerhet.

Ett sådant beslut gäller i högst 14 dagar. När det inte längre finns förutsättningar för beslutet ska det upphöra.

Den tekniska utrustning som möjliggör användning av elektro-niska kommunikationstjänster får omhändertas under den tid beslutet gäller. Omhändertagen utrustning ska återlämnas till den intagne senast när beslutet om begränsning upphör att gälla.

I lagen (1996:981) om besöksinskränkningar vid viss tvångsvård finns bestämmelser om besök på vårdinstitutioner enligt denna lag.

35 §

Försändelser till den som vårdas enligt denna lag i ett LVM-hem för särskilt noggrann tillsyn får kontrolleras, om det

behövs med hänsyn till

ordningen vid hemmet eller till

den intagnes särskilda för-hållanden. Om en ankommande försändelse innehåller egendom som inte får innehas enligt 31 §, får egendomen omhändertas.

Försändelser till den som vårdas enligt denna lag i ett LVM-hem för särskilt noggrann tillsyn får kontrolleras, om det behövs med hänsyn till säkerheten vid hemmet eller till den intagnes särskilda förhållanden. Om en ankommande försändelse inne-håller egendom som inte får innehas enligt 31 §, får egen-domen omhändertas.

36 a § Tvångsåtgärder enligt 32–

35 §§ får användas endast om de står i rimlig proportion till syf-tet med åtgärden. Är mindre

Skyddsåtgärder enligt 32–

35 §§ får användas endast om de står i rimlig proportion till syf-tet med åtgärden. Är mindre

ingripande åtgärder tillräckliga,

skall de användas. ingripande åtgärder tillräckliga, ska de användas. Skyddsåtgärder får bara an-vändas om nyttan av åtgärden klart överväger det intrång och de skaderisker åtgärden kan inne-bära. De får inte användas som någon form av bestraffning.

Denna lag träder i kraft den 1 juli 2017.

1.7 Förslag till

lag om ändring i lagen (1998:603) om

In document Barns och ungas rätt vid tvångsvård (Page 101-106)