• No results found

Lagen om jämställdhetsombuds- jämställdhetsombuds-mannenjämställdhetsombuds-mannen

In document PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL (Page 112-115)

DETALJMOTIVERING 1 Lagförslag

1.4 Lagen om jämställdhetsombuds- jämställdhetsombuds-mannenjämställdhetsombuds-mannen

16 §. Arbetsordning. I paragrafen före-skrivs det om den arbetsordning som nämn-den ska fastställa för sig. I arbetsordningen kan det bestämmas om till exempel organise-ringen av sektioner, sektionernas samman-sättning, balansering av sektionsmedlemmar-nas sakkunskap och om organisering av arbe-tet i övrigt.

17 §. Ikraftträdande. Om ikraftträdandet av lagen bestäms genom en särskild lag om in-förande.

1.4 Lagen om jämställdhetsombuds-mannen

Det föreslås att det stiftas en ny lag om jämställdhetsombudsmannen. Bestämmelser om jämställdhetsombudsmannen finns för närvarande i lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män (609/1986), samt i lagen (610/1986) och förordningen (739/1986) om jämställdhetsombudsmannen och

jämställd-hetsnämnden. Eftersom det föreslås att be-hövliga bestämmelser om jämställdhets-nämnden överförs från lagen och förordning-en om jämställdhetsombudsmannförordning-en och jäm-ställdhetsnämnden till den föreslagna lagen om diskriminerings- och jämställdhetsnämn-den bör behövliga bestämmelser om jäm-ställdhetsombudsmannen överföras från den lagen och förordningen till den nya lagen om jämställdhetsombudsmannen. Samtidigt ru-briceras paragraferna och moderniseras skrivsättet i bestämmelserna. Sådan reglering i gällande förordning som inte tas in i den fö-reslagna lagen kan enligt behov ordnas ge-nom bestämmelser i jämställdhetsombuds-mannens arbetsordning. I den föreslagna la-gen tas dessutom in bestämmelser som gäller jämställdhetsombudsmannens självständiga och oberoende ställning. Den reglering som gäller jämställdhetsombudsmannens berättel-se ändras.

1 §. Jämställdhetsombudsmannen. I 1 mom. föreskrivs det om jämställdhetsom-budsmannen som ska sköta uppgifter enligt lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män. Förslaget motsvarar 1 § 1 mom. i den gällande lagen om jämställdhetsombudsman-nen och jämställdhetsnämnden. Jämställd-hetsombudsmannen ska finnas i anslutning till social- och hälsovårdsministeriet, vilket är analogt med innehållet i 1 § i den gällande förordningen om jämställdhetsombudsman-nen och jämställdhetsnämnden. På motsva-rande sätt som enligt 5 § 1 mom. i förord-ningen ska statsrådet utnämna jämställdhets-ombudsmannen för högst fem år i sänder.

Enligt 2 mom. ska jämställdhetsombuds-mannen vara självständig och oberoende i sin verksamhet. Jämställdhetsombudsmannens ställning som en självständig och oberoende myndighet befästs genom att detta regleras i lag. Bestämmelsen motsvarar den reglering som gäller den nuvarande minoritetsom-budsmannens och den föreslagna diskrimine-ringsombudsmannens självständiga och obe-roende ställning. En bestämmelse om jäm-ställdhetsombudsmannens ställning finns för närvarande i 4 § i statsrådets förordning om social- och hälsovårdsministeriet (90/2008).

Enligt den är den till social- och hälsovårds-ministeriet anknutna jämställdhetsombuds-mannen oberoende vid skötseln av uppgifter

som föreskrivits för ombudsmannen. Också i allmänna motiveringen i regeringens proposi-tion med förslag till lagstiftning om jäm-ställdhet mellan kvinnor och män (RP 57/1985 rd, s. 10) förutsattes det att om-budsmannen ska vara en självständig myn-dighet med ombudsmannaaspekt och fristå-ende från andra myndigheter. I detaljmotiver-ingen (s. 30) konstaterades vidare att jäm-ställdhetsombudsmannen är självständig och oberoende av förvaltningen i övrigt.

Flera av Europeiska unionens direktiv om jämställdhet innehåller en artikel som hänför sig till oberoende och enligt vilken medlems-staterna ska utse ett eller flera organ med uppgift att främja, analysera, övervaka och stödja förverkligande av likabehandling av alla personer utan könsdiskriminering. Med-lemsstaterna ska också säkerställa att behö-righeten för dessa organ ska omfatta att på ett oberoende sätt bistå personer som utsatts för diskriminering genom att driva klagomål om diskriminering samt att genomföra oberoende undersökningar, att offentliggöra oberoende rapporter om och lämna rekommendationer i frågor som rör diskriminering. Motsvarande bestämmelser i diskrimineringsdirektivet (2000/43/EG) var en av grunderna för re-gleringen av minoritetsombudsmannens självständiga och oberoende ställning.

Genom förslaget befästs jämställdhetsom-budsmannens självständiga ställning också genom att det föreslås att ombudsmannen själv ska utnämna sin personal och fastställa arbetsordningen för sin byrå. Bestämmelser om detta föreslås i 4 §.

Med jämställdhetsombudsmannens obero-ende ställning avses i förslaget i synnerhet ombudsmannens frihet att fatta beslut utifrån eget övervägande utan medinflytande från utomstående.

Behörighetsvillkor för jämställdhetsom-budsmannen är enligt 3 mom. någon annan högre högskoleexamen i juridik än magister-examen i internationell och komparativ rätt samt förtrogenhet med tjänstens uppgiftsom-råde och i praktiken visad ledarförmåga.

Innehållet i regleringen som gäller jäm-ställdhetsombudsmannen motsvarar 4 § i den gällande förordningen om jämställdhetsom-budsmannen och jämställdhetsnämnden.

Högre högskoleexamina i juridik är för

när-varande juris magisterexamen och magister-examen i internationell och komparativ rätt.

Den tidigare juris kandidatexamen är i dag juris magisterexamen och ger därmed fortfa-rande behörighet för uppdraget som jäm-ställdhetsombudsman. Magisterexamen i in-ternationell och komparativ rätt ska däremot inte ge behörighet för uppdraget som jäm-ställdhetsombudsman, eftersom innehållet i examen inte motsvarar innehållet i den tradi-tionella högre högskoleexamen i juridik.

Bestämmelser om behörighetsvillkor för byråchefen ska inte längre finnas i lag eller förordning.

2 §. Jämställdhetsombudsmannens uppgif-ter. I paragrafen föreskrivs det om jämställd-hetsombudsmannens uppgifter. Formulering-en i paragrafFormulering-en motsvarar i övrigt 2 § 1 mom.

i den gällande lagen om jämställdhetsom-budsmannen och jämställdhetsnämnden, men det föreslås att 4 punkten ändras till ordaly-delsen så att den är tillämplig inte bara på kvinnor och män utan också på könsminori-teter. Jämställdhetsombudsmannen har enligt 4 punkten till uppgift att följa att jämställdhet uppnås på samhällslivets alla områden.

Det föreslås dock inte att den bestämmelse om bemyndigande att utfärda förordning som ingår i 2 § 2 mom. i gällande lag ska tas in i den nya lagen.

3 §. Bistående. I paragrafen föreskrivs det om att bistå den som blivit utsatt för diskri-minering analogt med 3 § i den gällande la-gen om jämställdhetsombudsmannen och jämställdhetsnämnden.

4 §. Jämställdhetsombudsmannens byrå. I paragrafen föreskrivs det om jämställdhets-ombudsmannens byrå och dess personal, om utlämning av personalen samt om arbetsord-ningen.

Enligt 1 mom. ska jämställdhetsombuds-mannen ha en byrå med ett behövligt antal föredragande som är förtrogna med om-budsmannens uppgiftsområde, och andra an-ställda. Regleringen avviker från det som fö-reskrivs i 4 § i lagen om jämställdhetsom-budsmannen och jämställdhetsnämnden och i 3 § i förordningen om jämställdhetsombuds-mannen och jämställdhetsnämnden på så vis att det inte längre föreskrivs om byråchefens tjänst och att föredragandenas och den övriga personalens tjänstebeteckningar och

tjänste-förhållandets art inte längre specificeras i be-stämmelsen.

I 2 mom. föreskrivs med avvikelse från den gällande bestämmelsen att jämställdhetsom-budsmannen i sin verksamhet som självstän-dig mynsjälvstän-dighet ska utnämna tjänstemännen vid sin byrå. Då ombudsmannen finns i an-slutning till social- och hälsovårdsministeriet är ministeriet alltjämt arbetsgivare och ska till exempel ministeriets lönesystem tilläm-pas på tjänstemännen vid byrån. Genom be-stämmelsen genomförs den självständiga ställning som föreskrivs för ombudsmannen i det föreslagna 1 § 2 mom. Enligt 5 § 2 och 3 mom. i förordningen om jämställdhetsom-budsmannen och jämställdhetsnämnden ut-nämns byråchefen av statsrådet och utut-nämns eller anställs övrig personal av social- och hälsovårdsministeriet.

Enligt 3 mom. ska jämställdhetsombuds-mannen till skillnad från den nuvarande re-gleringen i sin verksamhet i egenskap av självständig myndighet godkänna en arbets-ordning för jämställdhetsombudsmannens byrå. Genom ändringen genomförs den själv-ständiga ställning som föreskrivs för om-budsmannen i det föreslagna 1 § 2 mom. I arbetsordningen kan det bestämmas om till exempel organiseringen av arbetet vid om-budsmannens byrå. Enligt gällande lydelse i 15 § i förordningen om jämställdhetsom-budsmannen och jämställdhetsnämnden fast-ställer social- och hälsovårdsministeriet vid behov, på framställning av jämställdhetsom-budsmannen, en arbetsordning för byrån.

5 §. Jämställdhetsombudsmannens berät-telser. Det föreslås en paragraf med bestäm-melser om jämställdhetsombudsmannens be-rättelser till statsrådet och riksdagen. Den gällande regleringen om jämställdhetsom-budsmannen innehåller inte någon paragraf med samma innehåll som den föreslagna.

Enligt 1 mom. ska jämställdhetsombuds-mannen årligen ge statsrådet en berättelse om sin verksamhet. Detta är motiverat med an-ledning av jämställdhetsfrågornas allmänna relevans i samhället och motsvarar den re-glering som föreslås när det gäller diskrimi-neringsombudsmannen. För närvarande ger jämställdhetsombudsmannen årligen in en berättelse över sitt verksamhetsområde till social- och hälsovårdsministeriet.

Enligt 2 mom. ska jämställdhetsombuds-mannen dessutom med avvikelse från nuläget en gång vart fjärde år ge riksdagen en berät-telse om hur jämställdhet har förverkligats.

Berättelsen ska i regel ges en gång per valpe-riod vid en tidpunkt som anses vara lämplig.

Berättelsen ska omspänna jämställdhetsom-budsmannens hela ansvarsområde och jäm-ställdhetsombudsmannen ska också kunna ge berättelsen tillsammans med diskrimine-ringsombudsmannen. En gemensam berättel-se kan behövas till exempel när det gäller diskriminering på flera grunder eller inter-sektionell diskriminering.

6 §. Ikraftträdande. Om ikraftträdandet av lagen bestäms genom en särskild lag om in-förande.

1.5 Lagen om jämställdhet mellan

In document PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL (Page 112-115)