• No results found

Propositionen har lämnats till laggranskningsenheten vid justitieministeriets lagberedningsav-delning för granskning den 24 juli 2017. Laggranskingens ändringsförslag har beaktats om inte det funnits sakliga skäl att avvika från förslagen.

Propositionen har lämnats till rådet för bedömning av lagstiftningen som finns vid statsrådets kansli för bedömning den 24 juli 2017. Enligt rådet för bedömning av lagstiftningen har det i utkastet till regeringens proposition beskrivits utförligt direktivet om försäkringsdistribution och det nationella genomförandet av direktivet. Nuläget, målgrupperna, målen och de före-slagna åtgärderna har i regel beskrivits på behörigt sätt. Konsekvenserna av propositionen har i regel bedömts väl. I utkastet till proposition har man på ett föredömligt sätt med öppenhet och transparens redogjort för hur konsekvensbedömningen har gjorts och vilka informations-källor som har använts. Också bedömningsmetoden är föredömlig. Sammanfattningen av kon-sekvensbedömningen ger en allmän uppfattning av konsekvenserna. Det ges en god beskriv-ning av konsekvenserna för företagen, både i siffror och i fråga om konsekvensernas art. I ut-kastet till proposition anges på behörigt sätt de nationella bestämmelser som är strängare än kraven enligt direktivet.

Rådet för bedömning av lagstiftningen ansåg att de största bristerna och vad som behövde för-bättras i propositionsutkastet var följande:

i) Nyttan för försäkringskunderna beskrivs mångsidigt på en allmän nivå, men det ges få ex-empel på konkret nytta. I utkastet borde ingå dels en beskrivning av de kostnader som konsu-menterna för närvarande föranleds av tvistemål m.m., dels en beskrivning av den potentiella nytta som konsumenterna kan få genom den nya lagen.

ii) I den nationella lagstiftningen föreslås bestämmelser som är strängare än kraven enligt di-rektivet. Till vissa delar har behovet av sådan reglering motiverats på ett adekvat sätt, men det är inte till alla delar klart varför en strängare reglering är ändamålsenlig.

iii) Utifrån utkastet till proposition är det rätt svårt att gestalta vilka frågor som ur Finlands synvinkel är viktiga och vilka som är av underordnad betydelse. De mest väsentliga förslagen borde lyftas fram bättre i utkastet.

Rådet för bedömning av lagstiftningen rekommenderade att utkastet till regeringsproposition kompletteras innan regeringspropositionen överlämnas. Regeringens proposition har komplet-terats i enlighet med rådets rekommendationer.

7 Samband med andra propositioner

Samtidigt med denna proposition behandlas i riksdagen regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om investeringstjänster och till vissa lagar som har samband med den. Den överlämnas hösten 2017. I den nämnda regeringspropositionen före-slås det att samma bestämmelser i 5, 40 och 41 i lagen om Finansinspektionen ska ändras som i denna proposition.

MiFID II-direktivet och Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 600/2014 om marknader för finansiella instrument och om ändring av förordning (EU) nr 648/2012 (nedan MiFIR-förordningen) har publicerats i Europeiska unionens officiella tidning den 12 juni 2014. Ursprungligen skulle MiFID II-direktivet genomföras nationellt före den 3 juli 2016 och tillämpas från och med den 3 januari 2017. Sommaren 2016 beslutades det dock att tillämp-ningen av MiFID II-direktivet och MiFIR-förordtillämp-ningen ska skjutas upp med ett år. I bestäm-melserna i MiFID II-direktivet och MiFIR-förordningen ändras de gällande kraven som gäller auktorisering för tillhandahållande av investeringstjänster samt organisering av verksamheten.

Avsikten är att förbättra investerarskyddet.

Det nationella genomförandet av MiFID II-direktivet pågår. Till de delar det i de nya bestäm-melserna föreskrivs om ärenden som till sitt innehåll motsvarar ärendena i direktivet om för-säkringsdistribution har man vid den fortsatta beredningen av bestämmelserna i den föreslagna lagen om försäkringsdistribution och lagen om försäkringsavtal försökt beakta formuleringar-na som gäller värdepappersföretag.

Gemensamt för dessa EU-rättsakter och direktivet om försäkringsdistribution är att kraven i dem gäller t.ex. verksamhetsutövarnas skyldighet att agera hederligt, rättvist och professionellt och i enlighet med sina kunders bästa intresse, system för att upptäcka och ingripa i intresse-konflikter, produkthanteringssystem, oberoende investeringsrådgivning och användning av in-citament samt utvidgning av skyldigheten att lämna information. Också för dem som arbetar med kundtjänst i försäkringsföretag och i värdepappersföretag fastställs det första gången på författningsnivå krav på kompetens och erfarenhet.

Också kraven som gäller den behöriga myndighetens behörighet ska ändras på samma sätt som i direktivet om försäkringsdistribution. I sista hand kan den behöriga myndigheten under vissa förutsättningar återkalla ett värdepappersföretags auktorisering.

Europeiska unionens allmänna dataskyddsförordning (EU) 2016/679 börjar tillämpas från och med den 25 maj 2018. Samtidigt som denna proposition kommer riksdagen att behandla också en proposition som gäller det nationella genomförandet av dataskyddsdirektivet (EU) 2016/680. Den överlämnas sannolikt hösten 2017. Direktivet ska genomföras nationellt före den 6 maj 2018. Det kan hända att det i denna proposition och i propositionen som gäller det nationella genomförandet av dataskyddsdirektivet föreslås att samma paragrafer ändras. Even-tuellt måste också hänvisningarna i denna lag till den allmänna dataskyddsförordning eller de nationella lagarna ses över.

8 Andra ärende som tagits upp under beredningen

Under lagberedningen utreddes möjligheterna att överföra anordnandet av försäkringsmäklar-examen från social- och hälsovårdsministeriet. Eventuella försäkringsmäklar-examensanordnare kunde enligt ut-redningen vara Centralhandelskammaren och FINVA Finansutbildning Ab. Det är rätt få per-soner som avlägger försäkringsmäklarexamen per år. Det är därför uppenbart att aktörer som verkar på kommersiella grunder inte är beredda att förbinda sig att ordna denna examen.

Där-för beslutades det att social- och hälsovårdsministeriet också i fortsättningen ska svara Där-för an-ordnande av försäkringsmäklarexamen och ingen ändring föreslås jämfört med nuläget.

Under lagberedningen bedömdes behovet av att ändra det ersättningsansvar som följer av de skyldigheter för parterna i avtalsförhållanden att lämna information som avses i den föreslagna lagen om försäkringsdistribution och 9 § i lagen om försäkringsavtal. Ändringar jämfört med nuläget föreslås dock inte till dessa delar eftersom det är fråga om preciseringar av skyldighet-erna att lämna information. Såldes finns det inget skäl att ändra påföljdskyldighet-erna för försummelser av skyldigheten att lämna information.

Under lagberedningen har kommissionen överlämnat en formell underrättelse till Finland om vissa punkter som gäller genomförandet av Solvens II-direktivet. Största delen av punkterna i kommissionens underrättelse gäller definitionerna enligt Solvens II -direktivet. Finland har överlämnat ett svar till kommissionen den 14 augusti 2017. Vid den fortsatta beredningen har propositionen kompletterats i fråga om försäkringsbolagslagen och lagen om utländska försäk-ringsbolag. I denna proposition har man preciserat i synnerhet de bestämmelser som tydligast har varit i behov av precisering.

DETALJMOTIVERING 1 Lagförslag

1.1 Lagen om försäkringsdistribution