• No results found

LANDSTINGSFULLMÄKTIGES BESLUT Medborgarförslaget avslås

In document Sammanträdesprotokoll 1 (65) (Page 23-27)

YRKANDE

Bernt Söderman (C), Lars-Olof Eliasson (KD) och Jan-Olof Andersson (M) yrkar bifall till medborgarförslaget.

Robert Uitto, Anna Hildebrand, Harriet Jorderud, Maj-Britt Fröhlander och Britt-Marie Norman yttrar sig.

PROPOSITION

Ordföranden ställer proposition på landstingsstyrelsens förslag och på Bernt Södermans yrkande och finner landstingsstyrelsens förslag antaget.

VOTERING

Votering begärs. Följande voteringsproposition godkänns: Den som bifaller landstingsstyrelsens förslag röstar ”ja”, den som bifaller Bernt Södermans m fl yrkande röstar ”nej”.

Vid voteringen avges 29 ja-röster och 26 nej-röster. (Se bif voteringsprotokoll).

LANDSTINGSFULLMÄKTIGES BESLUT Medborgarförslaget avslås.

RESERVATION

Mot beslutet reserverar sig Thomas Andersson, Marianne Larm-Svensson, Olle Arnsten, Yngve Hamberg, Elisabeth Andersson, Gunnar Geijer, Göte Norlander, Bernt Söderman, Bogna W Adolfsson, Ulla Tysk och Berit Johannsson (samtliga C), Christer Siwertsson, Annelie Bengtsson, Lise Hjemgaard-Svensson, Staffan Granström, Jan-Olof Andersson, Margareta Gladh, Gunnar Engnér, Gunnar Hjelm och Jannike Hillding (samtliga M) samt Lars-Olof Eliasson och Ingrid Gustafsson (båda KD) till förmån för Bernt Södermans yrkande.

§ 69

Svar på medborgarförslag från Karl-Axel Ledung, Föllinge, om resevärdar vid länstrafiken (LS/143/2008)

ÄRENDEBESKRIVNING

Karl-Axel Ledung m fl har till landstinget lämnat ett medborgarförslag om att inrätta resevärdar, som kan serva med ledsagning mm i samband med resa på länstrafikens bussar. Förslagsställarna hemställer om följande:

1. Beakta behovet av resevärdar i samband med att budgeten för 2008 fastställs.

Jämtlands läns landsting

LANDSTINGSFULLMÄKTIGE

Sammanträdesprotokoll

24 (65)

2009-04-21--22

2. Då kollektivtrafiken upphandlas ska landstinget upprätta avtal med lokala utförare av ledsagning.

3. Resevärdar finns vid alla buss- och tågstationer i länet.

4. Landstinget inrättar en servicepool av resevärdar.

5. Sjukhus och stora vårdcentraler också förses med resevärdar.

6. Landstinget via olika kanaler medverkar till att ett nationellt telefonnummer för ledsagning inrättas.

I medborgarförslaget skriver man också om befintliga resevärdar med anställning som ”plus-jobbare” och att dessa skulle försvinna vid årsskiftet. I Jämtland har länstrafiken inte haft några resevärdar anställda. Om det i övrigt funnits resevärdar har de varit anställda i Vägverkets regi.

Medborgarförslaget togs upp på landstingsfullmäktige 2008-11-05, § 182. Beslutet blev att återremittera ärendet.

Den 3 december 2009 träder en ny EG-förordning i kraft som reglerar rättigheter och skyldigheter för tågresenärer. Regeringen avsätter särskilda medel för att under åren 2009 - 2010 påskynda arbetet med att tillgänglighetsanpassa den statliga infrastrukturen inom järnvägssektorn. Banverket som förvaltar plattformarna och Jernhusen AB som äger många stationsfastigheter arbetar för att gemensamt bygga upp ett system för assistans. En utredning har tillsatts för att bl.a. se över hur passagerarnas rättigheter i kollektivtrafiken, inklusive färdtjänst och annan särskild kollektivtrafik kan stärkas i den svenska lagstiftningen. I avvaktan på denna utredning föreslås att medborgar-förslaget avslås.

BESLUTSUNDERLAG

Medborgarförslag från Karl-Axel Ledung, Föllinge, om resevärdar vid Länstrafiken LANDSTINGSSTYRELSENS FÖRSLAG

Landstingsstyrelsen föreslår landstingsfullmäktige Medborgarförslaget avslås.

YRKANDE

Harriet Jorderud (S) yrkar bifall till landstingsstyrelsens förslag.

Karl-Axel Ledung yttrar sig.

Jämtlands läns landsting

LANDSTINGSFULLMÄKTIGE

Sammanträdesprotokoll

25 (65)

2009-04-21--22

LANDSTINGSFULLMÄKTIGES BESLUT Medborgarförslaget avslås.

§ 70

Svar på medborgarförslag från Christer Berkö, Frösön om att lösa sjukvårds-/tandvårdsfrikort utan registreringar i högkostnadskort (LS/1482/2008) ÄRENDEBESKRIVNING

Christer Berkö har till landstingsfullmäktige lämnat in ett medborgarförslag om att den som tror sig komma upp i högkostnadsskyddets nivå, direkt ska kunna lösa ett frikort. Syftet med förslaget är att förenkla hanteringen både för den enskilde och för landstinget.

Enligt Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) tolkning av hälso- och sjukvårdslagens § 26a, skall en patient först ha erlagt vårdavgifter innan frikort skrivs ut. Patient skall inte i förväg erlägga vårdavgifter. Jämtlands läns landsting följer SKL:s tolkning av lagen och tillåter inte förköp av frikort. Konsumtionen av öppenvårdsbesök kan också förväntas öka när patienten inte erlägger någon avgift vid själva besöket.

BESLUTSUNDERLAG

Medborgarförslag från Christer Berkö om att lösa sjukvårds-/tandvårdsfrikort utan registrering i högkostnadskort.

LANDSTINGSSTYRELSENS FÖRSLAG Landstingsstyrelsen föreslår landstingsfullmäktige

Medborgarförslaget avslås.

LANDSTINGSFULLMÄKTIGES BESLUT Medborgarförslaget avslås.

§ 71

Årsredovisning 2008 (LS 446/2008) ÄRENDEBESKRIVNING

Enligt Lag om kommunal redovisning (SFS 1997:614) skall den löpande redovisningen för varje räkenskapsår avslutas med ett årsbokslut. Årsredovisningen skall redogöra för utfallet av

Jämtlands läns landsting

LANDSTINGSFULLMÄKTIGE

Sammanträdesprotokoll

26 (65)

2009-04-21--22

verksamheten, verksamhetens finansiering och den ekonomiska ställningen vid årets slut. I årsredovisningen skall även ingå sådan verksamhet som bedrivs genom annan juridisk person.

Resultatet för år 2008 uppgår till -95,9 mkr. Den i november 2007 fastställda budgeten redovisade ett resultat på 16,0 mkr.

Under 2008 fattades beslut om över-/underskottshantering beträffande 2007 års resultat, vilket resulterade i ett positivt tilläggsanslag på 4,8 mkr. Övriga tilläggsanslag blev 1,6 mkr. Landstingets budgeterade resultat sänktes därmed från +16,0 mkr till +9,6 mkr. I relation till den reviderade budgeten understiger årets ekonomiska utfall budget med 105,5 mkr.

I resultat enligt balanskravet får inte vinster (reavinster) vid försäljning av anläggningstillgångar tillgodoräknas enligt huvudregeln. Man ska däremot räkna in förluster (reaförluster) vid försäljning av anläggningstillgångar. Det kan finnas skäl till att inte reglera förlusten under förutsättning att avyttringen samtidigt innebär att man skapat förutsättningar för minskade framtida kostnader.

Reavinsten för 2008 innehåller både reavinst vid försäljning av värdepapper (15,7 mkr) och inventarier (0,4 mkr) samt reavinst vid försäljningar hos hjälpmedelscentralen (0,2 mkr). Möjlighet att åberopa synnerliga skäl finns och det kommer att göras för de 40 mkr som värderegleringen av aktieindexobligationen innebär. Justerat resultat enligt balanskravet blir då -72,2 mkr.

Balanskravet innebär att ett negativt resultat för ett räkenskapsår skall regleras under de närmast följande tre åren. En särskild åtgärdsplan för hur återställandet skall ske kommer att utarbetas av landstingsstyrelsen och som landstingsfullmäktige skall besluta om i juni 2009.

Verksamhetens nettokostnader, dvs. summan av verksamhetens intäkter, kostnader och avskrivningar, är 6,0 % högre än 2007.

Skatter och generella statsbidrag har ökat med 61,6 mkr (2,2 %) mot föregående år. I utfallet ingår +8,4 mkr i statsbidrag för åtgärder att minska sjukfrånvaron i länet samt -17 mkr i prognostiserad minskning av skatteintäkterna. Enligt anvisningarna från Rådet för kommunal redovisning skall skatteintäkterna ökas eller minskas enligt prognos framtagen av SKL i december 2008.

Slutavräkningen för 2007 års skatt blev 0,2 mkr lägre än beräknat och har påverkat resultatet negativt.

932 tkr har reserverats i bokslutet för landstingets del av underskottet i Närvård Frostviken, det belopp som var känt vid bokslutstillfället.

Resultatet för den sammanställda redovisningen ”Koncernen” uppgår till 95,7 mkr. De företag som är konsoliderade i den sammanställda redovisningen är Landstingsbostäder AB, Länstrafiken i Jämtland AB, ALMI Företagspartner i Jämtland AB och Stiftelsen Jamtli.

Över- och underskottshantering med anledning av årets resultat kommer att hanteras i särskilt ärende till landstingsfullmäktige i juni 2009.

BESLUTSUNDERLAG

Årsredovisning 2008 för Jämtlands läns landsting

Jämtlands läns landsting

LANDSTINGSFULLMÄKTIGE

Sammanträdesprotokoll

27 (65)

2009-04-21--22

Årsredovisningar för Finsamförbunden i Östersund, Bräcke, Strömsund, Berg och Åre samt det länsgemensamma Finsamförbundet för psykiskt funktionshindrade i Jämtlands län

Årsredovisningar för Stiftelsen Undsättningsfonden, Norrlandstingens regionförbund, Norrlands nätverk för musikteater och dans, Gemensam nämnd för närvård i Frostviken och Gemensam nämnd för upphandling.

In document Sammanträdesprotokoll 1 (65) (Page 23-27)