• No results found

4. Empiri

4.3 Ledarskap

Ledarskap är en aspekt som de flesta respondenterna tycker är en central del i deras arbete inom idrottsföreningen. Att döma av respondenterna är deras svar vad ledarskap var för dem personligen väldigt likt hos alla de intervjuade respondenter. Det centrala i deras egna förståelser vad ledarskap är att leda gruppen i en viss riktning. Stefan belyser ledarskap genom nedan citat:

“Ledarskap är någon som har befälet och driver mot gemensamma mål. Det är önsketänkande att tänka att ledarskap är “vi nådde målet och vi gjorde det själva”. Bra ledarskap är självständigare och initiativtagande där en bra ledare får en grupp att bli självdrivande.”

(Personlig kommunikation med Stefan Jonsson, 25 mars 2020)

Erik har en liknande uppfattning kring vad ledarskap är för något då han tycker att en central del inom ledarskap är att driva gruppen mot det gemensamma målet. Gruppen spelar en lika stor roll när det kommer till ledarskap då han menar att för att det skall gå att utöva ledarskap behövs det en grupp som är mottaglig för ledarskap. Att driva gruppen framåt är som sagt en central del hos respondenternas uppfattning kring vad ledarskap är. En annan återkommande aspekt bland respondenterna är att ledarskap handlar om att motivera och inspirera gruppen. Detta görs genom att vara en förebild för gruppen speciellt under svåra stunder. Enligt Arvid handlar ledarskap om att man skall kunna lita på personen. Han beskriver att det handlar om att gruppen skall känna att de har förtroende för ledaren och att ledaren skall kunna se till alla inom laget. Jesper belyser att ledarskap för honom är att komma med råd och tips och att vara inkluderande och förstående. Det handlar om att få det bra för så många som möjligt. Det handlar enligt Jesper om att det mest optimala är om alla är med och bidrar med ledarskap där det i en idrottsförening skall genomsyra hela idrottsföreningen. Han belyser även att det inte behöver handla om ett lag eller en stor grupp. Det kan även vara något som är mellan två personer, att båda kommer med råd och tips.

Vissa av respondenterna tycker även att ledarskapet som utövas inom idrottsföreningen skiljer sig mot det ledarskap som utövas utanför. Jesper belyser att inom idrottsföreningen och framförallt mindre idrottsföreningar finns det inte en tydlig hierarki som det kan finnas på arbetsplatser till exempel. Inom mindre idrottsföreningar får ledarskap ta en större roll belyser Jesper. I dessa fall får ledarskapet och ledare försöka få gruppen att dra mot samma håll och

om det utövas dåligt ledarskap kommer gruppen att dra åt olika håll vilket kommer att resultera i att det inte blir lika bra.

Respondenterna som innehar en administrativ ledarroll tycker att alla ledarskapet som utövas inom idrottsföreningar har genomgått en stor förändring de senaste åren. Thomas och Margaretha belyser detta genom att tidigare år har ledarskapet främst varit fokuserat på idrotten och att de involverade skulle bli bra på den. På senare år har ledarskapet skiftat till att fokusera på att barn och ungdomar ska ha kul på träningar. Ledarskapet har tidigare varit fokuserat på att träningar skall var fysiska och jobbiga medans idag är det ett betydligt större samhällstänk när man inom föreningen utför ledarskap. Idag har ledarskapet ändrats i den mån om att spelare inom föreningen har ett större inflytande. Thomas belyser även detta genom nedan citat:

“Det räcker inte längre som ledare att bara stå och skrika vid sidlinjen”.

(Personlig kommunikation med Thomas Moren, 26 mars 2020)

Respondenterna med en administrativ ledarroll beskriver även att ansvarsfördelningen har ändrats de senaste åren. Inom idrottsföreningar har föräldrar fått ta ett större ansvar än vad de har gjort tidigare. Det handlar om att försöka få det hållbart över tid. En annan aspekt som samma respondenter belyser är att så kallade elitsatsningar inte görs i för ung ålder. Både Thomas och Margaretha samt Annika belyser att åldrarna för när elitsatsningar börjar idag görs betydligt senare då de har märkts att det har en negativ påverkan på barn och unga. Annika belyser att idag pratar man mycket om att ändra på beteende och attityder och att detta inte diskuterats förr på samma sätt som det gör idag. I kontrast mot respondenterna med en administrativ ledarroll tycker respondenterna som är aktiva spelare att ledarskapet inom idrottsföreningar inte har ändrats mycket de senaste åren. Både Arvid, Sebastian och Gustav belyser detta genom att de inte har märkt av någon större förändring på ledarskapet inom idrottsföreningar utan att det står relativt statiskt. Jesper belyser även detta men även att idag har ledarskap blivit viktigare för spelare.

De flesta av respondenterna tycker även att ledarskap utövas inte bara genom de formella ledarrollerna. Informellt ledarskap utövas inom grupperna inom idrottsföreningen där det finns möjlighet till det. Adrian beskriver att de har många informella ledare i laget. Det är flera spelare i laget som tar på sig rollen. Gustav tycker att det utövas informellt ledarskap om det finns möjlighet i laget och de personer som laget känner ett förtroende för. Om lagkaptenen tar

mycket plats i laget finns det inte samma möjligheter för de andra inom laget att ta på sig någon ledarroll. Dock är det något som någon vill ta upp eller det är något någon inte tycker är okej, finns det möjlighet till alla inom laget att göra det, oavsett roll i laget. Jesper belyser detta genom att beskriva att människan är en varelse som söker ledarskap. Han menar att ledarskap krävs för att människor skall må bra eftersom de är i grunden flockdjur och att det krävs ledarskap. Det har dock inte krävts mycket ledarskap då han tycker att man märker inom gruppen om något inte är som det skall vara. Det tycker han grundar sig i hur hierarkin ser ut i gruppen. Jesper tycker att när det finns någon med en formell ledarroll i gruppen tenderar det att vara en högre nivå i gruppen.

Flera respondenter berättar också hur ledarskapet inom idrottsföreningarna har påverkat deras personliga normer och värderingar. Jesper menar att han har lärt sig att samarbeta och att arbeta i grupp. Det har han haft nytta av även utanför idrotten och han märker också skillnad i samarbetsförmåga bland de som inte har blivit uppfostrade inom idrotten. Idrotten blir som en form av uppfostran och det är något som Jesper även belyser. Idrotten och ledarskapet har uppfostrat honom som människa och bidragit med de normer och värderingar som han har idag. Han har idrotten att tacka för dessa normer. Även Annika menar att idrotten har en uppfostrande roll och ger barn och ungdomar en stabil värdegrund att stå på.

4.3.1 Ledarskapsutveckling

En central del vad gäller ledarskap inom idrottsföreningarna hos respondenterna är ledarskapsutbildning som sker internt hos idrottsföreningarna. De flesta av respondenterna belyser att de har interna ledarskapsutbildningar som både tränare och spelare får ta del av. Erik och Stefan beskriver att de själva håller i de interna ledarskapsutbildningarna för alla lagen inom föreningen. Ledarskapsutbildningarna för ledare och tränare inom föreningen avser att fokusera på att få så många som möjligt att fortsätta vara aktiva inom föreningen. Fokus ligger inte enbart på att utbilda barn och ungdomar när de spelar utan även att fortsätta utbilda de efter avslutad spelarkarriär genom exempelvis att erbjuda ledarroller. En central aspekt är att ledarna och tränarna skall skapa ett bra klimat inom gruppen. De belyser att om föreningen märker att det är ett dåligt klimat inom ett specifikt lag kliver de själva in och försöker att motverka detta. Syftet med ledarskapsutbildningar är att försöka lära ut till framförallt barn och ungdomar hur man är en bra lagkompis och medmänniska. Det centrala i denna delen hävdar både Erik och Stefan att värdegrunden skall genomsyra de olika lagen inom idrottsföreningen genom dessa ledarskapsutbildningar.

Thomas och Margaretha beskriver att även dem har interna ledarskapsutbildningar som är ett krav för att man skall kunna bli ledare inom föreningen. Dessa utbildningar håller RF Sisu i och beskrivs som en basutbildning för alla ledare inom föreningen. De beskriver vidare att alla inom föreningen som vill bli ledare kan bli det men vissa krav ställs även där. De interna ledarskapsutbildningarna är till för att ledarskapet inom föreningen sker på rätt sätt. Utbildningarna ställer krav på de potentiella ledarna och ser till att verksamheten utförs på rätt sätt. En stor del av den utbildningen de lär sig under ledarskapsutbildningarna berör fysik och träning för att säkerställa att träningen går till på rätt sätt. Enberg beskriver även att deras ledarskapsutbildningar är fortlöpande. Det berör att alla tränare inom föreningen som träffas en gång i veckan för att dela med sig av erfarenheter och som ska utveckla varandra.

Related documents