• No results found

3 Resultat

3.2 Intervjuer och användartester

3.2.2 Leksands hemsida

Detta är en konkretisering av den information som samlats in under intervjuer och användartester. Analys av intervjuer och användartester sker under Diskussion.

Här presenteras varje fråga som ställts till respondenterna om Leksands hemsida och vad respektive respondent har svarat på frågorna. Personernas namn är

anonymiserade och refereras till som testperson 1, testperson 2 samt testperson 3.

3.2.2.1 Fråga 1. Visar oss vad som finns där

Nu ber jag dig att titta på den här sidan, skrolla gärna omkring, men klicka inte på någonting ännu. (Detta är en öppen fråga med enkla riktlinjer för att få

testpersonen att reflektera över hemsidan och se om innehållet uppfyller Krugs (2014) punkt om att en bra menymodell ska visa oss vad som finns där. Därav är svaren från respondenterna inte exakta svar på respektive delfråga i fråga 1.)

a. Vad upplever du att detta är för sida?

b. Vem tillhör sidan?

c. Vad kan man göra här?

”Det märks ju på en gång att det är en kommun-hemsida, just därför att det är så brett med vad man kan gå in på. Att göra rubriker för det kan ju vara svårt, alltså att summera vad en kommun gör. Tycker mycket om sökrutan, allt finns ju också som meny-alternativ men eftersom man gärna letar efter något speciellt så gillar jag att man har den.” (Testperson 1)

”Ja alltså jag vet ju att jag är inne på Leksand Kommun, men alltså när jag tittar på den såhär så vet jag inte om jag skulle anta att det va en sida för en kommun. Jag skulle inte anta att det var en kommun i första taget. Man kan läsa lite om boende, skola, miljö. Och med information som man kan klicka vidare och läsa mer om. Man måste klicka vidare för att faktiskt läsa vidare om vad man vill veta mer om.”

(Testperson 2)

”Jag känner att det är en kommunsida, ett statligt landsting. Det skulle kunna kännas lite som nyheter också, typ en tidnings-sida. Det syns tydligt vad det är för sida. Jag ser att det står Leksand både högst upp på headern ser jag. Jag ser också att det står

”Aktuellt om kommunen”, så nämns det också Leksand ett antal gånger. Men jag ser framför allt Leksand kommun längst ner. Jag tycker man ser vem sidan ägs av.”

(Testperson 3)

3.2.2.2 Fråga 2. Hjälper oss hitta det vi letar efter

En sådan här meny som du ser framför dig kallas för card-grid-meny och är en variant av menymodell som vi ska titta på. (Samtliga deltagare fick själva välja ett ämne de var intresserade av att veta mer om, detta för att börja interagera med menymodellen. Denna fråga för att kontrollera Krugs (2014) om menymodellen hjälper oss att hitta det vi letar efter.)

a. Hur upplevde du att det var att hitta hit med hjälp av card-grid-menyn?

”Väldigt mycket klickande för att komma fram, men det är samtidigt väldigt mycket information som ska ut. Jaha, man hamnar på samma ställe om man klickar på den nedre länken eller på huvudrubriken. Kändes onödigt med den nedre länken ”visa alla”. Kändes förvirrande att hitta dit, om man bara vill åt någonting vill man bara snabbt ta sig dit. På systembolagets hemsida, om man går in på lediga jobb, så kommer man in på värdegrund och lediga jobb. Länkarna kommer direkt, istället för att behöva backa tillbaka och hitta länkarna.” (Testperson 1)

”Jomen jag tycker ändå att det är ganska lätt. Det är ju tydliga rubriker. Och här kan man ju klicka på visa alla så då kanske det finns flera alternativ men då har de kanske valt att ha det som är mest relevant.” (Testperson 2)

”Jag tycker om att det är så uppdelat. Att det inte känns rörigt och att det är jobbigt att hitta någonting och det känns ganska flytsamt tycker jag. Efter egna erfarenheter tycker jag det var väldigt enkelt och flytsamt att hitta. Och inget som stod i vägen tycker jag.” (Testperson 3)

3.2.2.3 Fråga 3. Hjälper oss hitta det vi letar efter

Nästa fråga handlade om att ta sig fram till samma sida som användes i föregående fråga, men att denna gång använda hamburgermenyn.

a. Försök att komma tillbaka till den sida du var intresserad av genom att använda hamburgermenyn. Hur upplevde du hur det var att navigera genom denna menymodell?

b. Vilken av card-grid-menyn och hamburgermenyn föredrar du att använda utifrån dina upplevelser idag? Motivera gärna.

”Mycket mer förvirrande, arbete och företagande kan ju vara hos oss, men det skulle lika gärna kunna vara för arbetsförmedlingen. Man måste tänka mycket mera. Inte alls lika överskådlig, mycket mera begränsande faktiskt.

Jag föredrar card-grid-menyn framför hamburgermenyn, slopa den menyn eftersom en kommun-sida behöver göra utrymme för så pass mycket information.” (Testperson 1)

”Ja det var ju lite krångligare. Det var ju fler steg som man behövde klicka sig in på.

Det var ju kanske inte jättetydligt för då var man ju tvungen att klicka på det här lilla plusset som är här. Till exempel på medborgare, då kommer ju underrubrikerna fram. Otydligt, det borde i så fall vara att man klickar på samma ställe att stänga ner menyn, istället för att klicka på det lilla plusset.

Jag skulle nog använda card-grid-menyn, för att första gången man öppnar hamburgermenyn så står det ju bara två saker och då skulle jag kanske stänga den på en gång och leta vidare i card-grid-menyn, för att den är väldigt tydlig om vad den innehåller. För när man klickar ner menyn så förväntar man sig ju att se innehållet.”

(Testperson 2)

Jag tyckte det kändes lite krångligare. Jag tyckte från starten, att få se

hamburgermenyn, det var en bra start. Men det fanns ingen konkreta fakta därefter.

För det stod antingen start, som jag råkade klicka på men då kom jag tillbaka till startsidan, och sen var det ”Medborgare” och jag förstod inte riktigt kopplingen mellan medborgare och alla de andra kategorierna. Jag tycker det skulle ha stått mer information. Så jag tyckte det blev krångligare för mig att hitta det jag sökte där.

Jag skulle använda card-grid.” (Testperson 3)

3.2.2.4 Fråga 4. Berättar var vi befinner oss

Denna fråga handlade om att menyn bidrog till en igenkänningsfaktor på hemsidan. Enligt Krug (2014) bör menyn vara så pass konsekvent på samtliga delar av webbplatsen att den får användaren att känna igen sig. Respondenten befann sig på samma sida som i den senast ställda frågan, och jämförde nu denna sida med startsidan.

a. Känner du att du fortfarande befinner dig på samma webbplats?

b. Vad tycker du om att det inte finns en centrerad navigationsmeny på den här sidan?

c. Är det tydligt på vilket sätt du kommer tillbaka till card-grid-menyn?

”På ett sätt ja, på ett sätt nej. Nånting som händer i början, exempelvis bilden, och resten är ganska mycket text. Men det måste koppla lite mer i utseende, med rätt sorts färger och bilder.

Det blir väldigt tomt. En hamburgermeny fyller samma funktion, men är mindre överskådlig. Bättre om det var som en rullgardin där man kan gå in och se allting. Nu vill jag hit, nu vill jag dit, typ som i word.

Tryck längst bak på breadcrumbs. Skulle kunna vara medborgare, men förstår inte varför den heter medborgare och inte bara tillbaka till startsidan. Det är lite lättare att förstå än att det står att man ska klicka på medborgare.” (Testperson 1)

”Nej, startsidan innehöll ju bilder och hade ett annat upplägg. Skulle jag säga.

Nej, och det är ju ganska ovanligt på desktop. För nu om man vill klicka sig vidare här till en annan del av hemsidan, då vet jag inte riktigt hur jag skulle göra. Om jag skulle kolla på hamburgermenyn då skulle jag nog inte förstå mig på den. Och då behöver jag gå hela vägen tillbaka till startsidan för att klicka sig vidare till det man söker. Jag tycker det är lite annorlunda att det inte finns någon.

Nej, det är det inte. Det kändes konstigt. Det borde ju i så fall stå något annat än medborgare. För man räknar inte med att man ska komma till startsidan om man klickar på medborgare.” (Testperson 2)

”Ja, det tycker jag. Jag tycker headern visar tydligt fortfarande, den är statisk som i början. Jag tycker jag ser på färgerna och jag ser på headern också så jag tycker det känns som att jag är på samma sida.

Personligen tycker jag inte illa om det, men jag kan tänka mig att om man kanske råkat klicka fel och man vill gå till något annat så kan det bli ett problem. Men det skulle nog underlätta om de hade det istället för att behöva klicka tillbaka flera gånger.

Jag säger direkt svar nej, för att det visste av tidigare erfarenhet att jag skulle trycka på ”start” i hamburgermenyn. Men om jag inte visste det skulle det vara en svår väg att komma tillbaka och att de borde haft en knapp som hette start direkt och de hade dem inte. Hade det funnits hade man sparat två klickar.” (Testperson 3)

3.2.2.5 Fråga 5. Förklarar hur vi använder sidan

Denna fråga behandlade punkten att menyn ska vara enkel att förstå och tydligt visa hur den ska användas (Krug, 2014).

a. Vad tycker du om att det finns huvudrubriker samt några underrubriker i varje block?

b. Vad tycker du om ikonerna?

”När man drar över skulle jag hellre ha velat se allt samtidigt. Det är dock nog alldeles för mycket information i det här fallet. Den ska ju fungera bra och vara snygg samtidigt, vilket är en balansgång.

Boende, trafik och miljö hamnar under ett hus, vet jag inte om jag gillar. Man kanske tar det första ordet. Allt är vänster-centrerat, så det finns massor av utrymme att göra nåt kul. Hjärtat är rimligt, en symbol man känner igen.” (Testperson 1)

”Jag tycker ändå att det är bra. För om man skulle visa alla på en gång, vissa innehåller ju väldigt många, som omsorg och hjälp, innehåller fyra underrubriker och sen 23 till vid visa alla. Om alla skulle vara med skulle det bli väldigt mycket och ojämnt. Så jag tycker det är bra, det visar väl det som folk brukar söka efter mest. Så de har väl det som är mest relevant. För om man söker något under omsorg och hjälp, men det inte står under de punkterna som ligger här, då kan man klicka sig vidare. Så jag tycker ändå att det är bra.

Jamen jag tycker ändå att det är bra för om man inte riktigt förstår svenska jättebra så kan det leda vidare också. För det blir ju ännu tydligare med ikonerna.”

(Testperson 2)

”Jag tycker upplägget är bra, sen kan jag förstå om de inte får plats med allt. Och de kanske har valt de vanligaste som folk söker på. Så, jag personligen tycker det är okej, om det inte är någon av topp-favoriterna så ser jag också ”visa alla” och då har sidan den informationen att det finns flera. Så jag tycker ändå det är okej, och den

informerar ändå att det finns mer och jag tycker det är bra att det är en tydlig huvudrubrik och rubrikerna under också.

Jag tycker att omsorg och hjälp är tydlig, upplevelse och göra är tydlig, arbete och företagande är tydlig, boende och kommun är tydlig, men på skola och förskola skulle jag nog inte förstått att det handlade om skola. Jag tycker den kunde varit tydligare.

För om jag hade sett bara ikonen skulle jag nog inte förstått att det var skola och förskola, utan jag ser en gubbe som kollar på TV, eller ett fönster.” (Testperson 3)

3.2.2.6 Fråga 6. Ger förtroende åt de som skapat sidan

Den sista frågan behandlade punkten om att en sida ska skapa förtroende för de som äger sidan (Krug, 2014).

a. Skulle du lita på att den här sidan förser dig med korrekt information?

b. Hur känns det att interagera med sidan? Är det enkelt? Svårt? Motivera gärna.

”Den är lite tråkig, så det är nog det som gör att jag litar på den.

Jag skulle nog använda sökfältet typ hela tiden, hellre söka än leta igenom menyerna. Man går ju inte hit och nöjessurfar.” (Testperson 1)

”Om man skulle vända sig till den här sidan så hade man ju hoppats på det.

Vet inte. Både och. Jag tror att vissa innehåller bättre fakta än andra beroende på information, så det kan nog variera.

Om man inte är så van med att använda internet så tror jag att den kan vara ganska krånglig om man inte vet var man ska klicka sig vidare till andra ställen eller komma tillbaka till startsidan och sånt. För att jag tycker att klicka sig framåt är tydligt, men klicka sig tillbaka är inte lika tydligt.

Hamburgermenyn är ju också lite otydlig, men man behöver nog undersöka den lite mer för att förstå den bättre. Men det är ju inte alltid man har tålamodet till det om man vill ha information snabbt.” (Testperson 2)

”Den känns enkel i sitt språk och är inkluderande. Jag känner att jag skulle hitta det jag vill ha. Jag känner direkt att det här är en kommun-sida. Jag ser

ändå saker som jag söker. Och det känns som att jag kan hitta det jag vill, men vissa saker som hamburgermenyn behöver dock jobbas med.

Den är flytande, enkel, den känns väldigt enkel. Det känns inte som en sida jag blir irriterad på. För tillfället känner jag att hamburgermenyn är onödig. Jag tror inte det är så många som skulle söka där. Nu vet jag inte heller, men jag upplever det som att den är bara där nu och den har ingen riktig användning för jag tycker att man ser direkt på card-griden vad man vill ha.” (Testperson

Related documents