• No results found

Leverans - konceptgenerering 2

Eftersom Kvänum Kök själva parallellt jobbat med klädförvaring under en tid hade man för avsikt att använda detta projekt delvis för att ifrågasätta och kontrollera deras resultat. Därför lades vid leverans fokus på de delar som skiljer sig från mängden, i funktion eller ren information som ligger bakom konceptet. Det huvudsakliga som presenterades då var planlösningar, modulsystem och något som fått namnet Intelligent Furnishing (IF).

Planlösningar

Ur kravspecifikation och önskemål togs fem olika planlösningar fram vars syfte var att genom olika lös-ningar vara anpassad för specifika behov. Se figur 10-14.

STEG FYRA

Soffa, utan rygg Soffa, utan rygg Soffa, utan rygg

SPEGEL SPEGEL

SPEGEL SPEGEL

BETJÄNT

HERR OCH DAMKLÄDER BLANDAT. FINKLÄDER

DAMKLÄDER, HÖGT UPP I TAKET . HÖGER OM SVART STRECK 900mm HÖJD

GEMENSAM FÖRVARING

HERRKLÄDER. FULL HÖJD TILL TAK.

GARDEROBSHALVÖ ACCESOARER OCH SKOR

Figur 11. Mötesplatsen Figur 10. 1 till 4

Påklädning i fyra steg (1-4)

Framtagen med avsikt på det naturliga flöde som framstår vid påklädning. Un-derkläder, byxor och tröja, kavaj eller tjockare tröja, accessoarer.

Mötesplatsen

För denna planlösning låg uttrycket:

“kan du hjälpa mig med...” till grund.

GARDEROBSÖ MED PLATS FÖR

De båda användarna har var sin uttalad del av rummet och ska aldrig, förutom på direkt uppmaning, befinna sig i den andra personens del. Däremot ska hela uttrymmet upplevas av de båda.

Traditionell

Anledningen till denna planlösning är att de flesta rum som inreds är små och tillåter inte moduler placerade i mitten.

Dessutom utnyttjas hela väggen.

Figur 14. Traditionell Figur 13. Du och Jag Figur 12. Diskret

Diskret

Även personer med ett långt äktenskap i ryggen kan vara måna om att kunna klä sig privat. I denna planlösning kan varje användare dölja sig själv om så önskas.

Modulsystem

Ett system som medger enkel hantering och utesluter dubbla väggar vid kombinationer kan fungera enligt den ABC-metod som presenterades tidigare, se figur 15. Det bygger på att sektioner monteras ihop till en enhet som kan variera i storlek. A-modulen är solitär, dvs. två helsidor. B-modulen är semisolitär, dvs en helsida. C-modulen är utan sidor.

Intelligent furnishing

Under konceptgenereringen myntades ett uttryck som kom att bli en guide för olika inredningsdetaljer som ska hjälpa användaren att hantera produkten på rätt sätt, IF (Intelligent Furnishing). I detta uttryck inkluderades sådana lösningar som t.ex. påminner användaren att hänga skjortor på ett visst sätt eller att stapla endast ett fåtal plagg i varje hög, för att öka översikts- och hanteringsfördelarna.

Gemensam utvärdering

De olika planlösningarna fokuserar på olika kategorier av användare eller situationer och är alltså inte helt utvecklade på alla punkter. Efter genomgång med kritiska analyser och diskussioner togs två av de fem planlösningarna fram för vidare utveckling. Det var de som kallades Du & Jag, och Traditionell som fick mest och bäst uppmärksamhet varför dessa valdes. Planlösningarna var tänkta att användas till att visa hur de färdiga systemet kan se ut i en riktig miljö.

Det modulsystem som kallades ABC valdes ut som bas för fortsatt utveckling. Monterings- och hanteringsmässiga fördelar innebar lägre kostnad till slutkund dvs. användaren. Innehållet eller inredningen i dessa moduler ska utgöras av kombinationer av de olika moduler och funktioner som också levererades. Inga synliga borrhål i sargens sidor var också en parameter som skulle granskas vid det fortsatta utvecklingsarbetet.

Figur 15. ABC-modulsystem där de gråå detaljerna och bakstycke tillhör sargen

A B C

4.5 Konceptval

Då projektet varit tydligt riktat mot uppdragsgivare och de i många av fallen varit tydliga med vad som är aktuellt och inte ur deras synvinkel var det inte nödvändigt att använda konceptvalsmatriser för att komma fram till det mest intressanta konceptet. Kvänum Kök valde alltså ut konceptet baserat på vad vi levererat i information och skissmaterial och deras erfarenheter.

Det som valdes var: modulbaserat sargsystem som inte har dubbla väggar och synliga borrhål, ergonomisk anpassning av inredningsdetaljer samt inredning (Intelligent Furnishing).

För att fastställa att ingenting förbisetts och att utvalt koncept verkligen uppfyller alla krav som ställts upp genomfördes en variant av konceptviktning. Det aktuella konceptförslaget stämdes av mot kravspe-cifikationen och därefter mot det önskemålsträd som skapats i produktspecifikationsfasen. Konceptet jämfördes med alla krav och önskemål och viktades hur väl detta koncept kan uppfylla dessa parametrar.

Avstämningen finns att begrunda i bilaga G och den visar att valt koncept har stor potential varför detta val kan accepteras och utvecklas vidare.

4.6 Konceptutveckling

Med resultatet från konceptvalet klargjordes det vad som projektet skulle resultera i. Med denna information fanns vetskapen om vad som skulle presenteras, men inte hur. Konceptutvecklingsfasen har för avsikt att utveckla vidare valt konceptförslag till en produkt så att alla krav och så många önskemål som möjligt uppfylls. Delmomenten för denna fas var:

Upphandling Materialval

Ergonomi för användare

Montör, Återförsäljare och Tillverkare

Utformning av sarg, inredningsmoduler och dess detaljer Anpassad för tillverkning

Intelligent Furnishing 4.6.1 Upphandling

Hela upphandlingsprocessen strukturerades upp och undersöktes ingående för at hitta ett bra system som gynnar alla parter i köpet. Med det avses alla berörda parter från det att användaren konstaterar ett behov tills dess att produkten är installerad och klar att använda. Användarnas behov och förutsättningar, säljarnas kunskaper och möjligheter till innovativa lösningar samt tillverkningens ekonomi och komplexi-tet. Allt detta kartlades och sorterades in i moment enligt nedan.

1. Kunder besöker återförsäljare då de har ett behov

2. Återförsäljaren analyserar kundens behov, förutsättningar och personliga önskemål 3. Uppritning av stomme och inredningsmoduler tillsammans med kund och skapa en order 4. Tillverkas i Kvänum

5. Montör monterar ihop systemet på plats och upphandlingen avslutas 4.6.2 Materialval

I samband med den andra leveransen av konceptgenereringen framgick att Kvänum Kök hade starka åsikter om vilka materialval och färgkombinationer som var aktuella. Beslutet att inte gå in på materialval och färger har även diskuterats tidigare och beslutades i denna fas.

Förutsättningarna var följande:

Som bas för hela sarg systemet är målad skiva samt fanér och godstjockleken är på 30 mm med undan-tag för 19 mm baksida. Lådor följer Kvänum Köks standard utom luckan som även denna är 30 mm.

Hyllplan är även dessa 30 mm i grundutförande. Färgkombinationen lämnades helt och hållet till Kvänum Kök att besluta, för att på bästa sätt uppnå önskvärt resultat utifrån kombinationer med befintliga material i sortimentet.

4.6.3 Ergonomistudier

När ordet ergonomi nämns i denna rapport avses främst fysisk ergonomi, synergonomi och informa-tionsergonomi för användare. Frågeställningar som låg till grund för arbetet kring ergonomi var.

• Hur och var bör kläderna förvaras så att så stor del av användarna som möjligt kan nå och se dem på ett tillfredställande och ergonomisk korrekt sätt?

• Hur uppmanar vi användarna att utnyttja systemet som det är tänkt?

om Sveriges invånare kunde erhållas på grund av ekonomiska skäl valdes en aktuell population som i stor utsträckning påminner om den svenska, nämligen Frankrikes population. Då det bara finns en överhäng-ande kritisk variabel* (kroppslängd) vid dessa analyser valdes manikiner med avseende på normalfördel-ning som täcker 90% av målgruppen, dvs från 5:e percentilens kvinna till 95:e percentilens man baserade på kroppslängd. Simuleringarna utgjorde underlag för vilka höjder olika inredningar bör placeras på med hänsyn till valda manikiners fysiska och synergonomiska begränsningar. Analysverktyg som användes i denna simulering var synergonomi i form av synfältstudier, fysisk ergonomi i form av RULA* analyser samt manikinernas räckvidder. I figur 16 presenteras några manikiner och scenarion från analysen.

Figur 16. Bilden ovan visar de fyra manikiner som valdes ut att representera målgruppen i analysen.

I simuleringarna undersöktes på vilka höjder lådor, hyllplan, boxar samt klädstänger bör vara placerade.

Simuleringen kan delas upp i fyra etapper. Användarstudier på testpersoner fotograferades som stöd för att placera manikinerna rätt i 3D-miljön och då kunde man enkelt se hur räckvidderna var och om det överhuvudtaget var möjligt att utföra den tänkta operationen. De två nästföljande etapperna var RULA och synfältundersökning som visade hur behaglig kroppsposition och synfält användaren har, se figur 17.

Detta resulterade i grafer baserade på erhållet resultat, se figur 18. Resultatet från denna studie låg sedan till grund för utformningen av inredningsmodulerna.

Grafen visar var det är ergonomiskt gynnsamt att placera hyllor, lådor, boxar och klädstänger för att 90% av målgruppen, dvs. samtliga analyserade manikiner. De gröna fälten är det optimala intervallet där kroppen inte utsätts för varken dålig komfort eller undermålig överskådlighet. De gula fälten innebär att någon av dessa två parametrar inte anses tillfredställande och att placera detaljer på röda fält innebär att manikinen inte kan nå eller se vad som förvaras. Förvaring i boxar innebär att intervallet av ”godkänd”

förvaring kan utökas, detta då boxen kan lyftas ner eller upp till en bra position. Boxarnas max höjd figur 18. Resultatet från ergonomisimuleringen

Informationsergonomi

Begreppet Intelligent Furnishing (IF) har till uppgift att med hjälp av produktens utformning uppmana användaren att omedvetet hantera och utnyttja systemet som det är avsett för. Detta främst för att öka överskådlighet och hantering av kläder. För att styra användningen av produktsystemet utvecklades in-redningsdetaljer som ska uppfylla målet med att till exempel hjälpa användaren att inte stapla för många plagg på hög, lättare se vad som finns i systemet, hålla oredan borta och ha lätt för att orientera sig. I figur 19 visas hur lutande hyllplan uppmanar användaren att inte stapla många plagg ovanpå varandra och ett nytt sätt att betrakta skjortor.

Related documents