• No results found

Sockel Skiljevägg

5.5 Planlösningar

För att visa hur ett klädförvaringssystem av denna art kan se ut har två rum inretts utifrån de planlös-ningar som arbetades fram under andra konceptgenereringen, nämligen Du & Jag samt Traditionell.

Du och Jag är inredd för att kunna utnyttjas från två håll vilket medför enkel uppdelning av systemet, se figur 38. Traditionell planlösning har moduler utmed hela sidorna och gott om plats i mitten. Sittytor kan med fördel vara en del av detta dressing room och figur 39 visar även att systemet kan erbjuda effektiva hörnlösningar för såväl alfa som gamma moduler.

Figur 38. Du och Jag

6. Diskussion

Inför arbetet fanns två stora mål att uppfylla. Det ena var att få inblick i hur det är att arbeta i verkligheten, hur man lägger upp projekt av olika storlek, vilka risker som beaktas och hur man gradvis utvecklas för varje projekt man genomför? Det andra var att genomföra vårt eget projekt så professionellt som möjligt och därigenom motsvara uppdragsgivarens förväntningar.

Den första frågan kan vi kalla avklarad genom att fått ta del av verksamheten på WM-data Caran AB, och även Kvänum Kök AB. Den andra frågan kräver lite analyser för att kunna få ett svar.

Realismen

Av alla ismer är detta kanske den svåraste för en student att uppnå. Visst har vi haft längre tid på oss än vad man i verkligheten skulle ha debiterat för, men en rimligt hög nivå har kunnats uppnås genom regelbundna möten med handledare och avstämning mot uppdragsgivare. En noga tidsplanering som följts förvånansvärt bra och en designprocess som säkerställer kvaliteten i projektet har också bidragit.

Handledare på WM-data Caran har drivit oss till att jobba säljande mot Kvänum Kök och att hela tiden leverera något som lockar till mer affärer vilket också gett oss insikt i konsultbranschens affärsklimat.

Ergonomi

Den simulering som genomförts har till stor del varit realistisk och utförts på en marknadsmässig hög nivå, men resultatet är dock en tolkningsfråga. De värden som ligger till grund för godkänd eller inte godkänd placering av detaljerna är en kvalificerad uppskattning. Analysen som genomförts, RULA, är egentligen avsedd för arbetsställningar, och arbeta är ju inte en korrekt definition av vad man gör när man plockar upp något ur en låda eller sträcker sig efter en box högt uppe. RULA ansågs ändå som en bra metod att för att få värdeful input till bedömning av kroppsposition. Alternativ till RULA skulle kunna vara OWAS som analyserar hela kroppen men då denna metod främst används vid tungt belastande arbete valdes inte denna.

Informationsergonomin för användaren (Intelligent Furnishing) är ett resultat av de kunskaper och litteratur vi besitter. Användarstudier på prototyper har alltså inte gjorts i större utsträckning vilket gör att frågan om den önskade effekten verkligen uppnås inte besvarats. För detta krävs användarstudier på inredningsdetaljerna i en modul.

Informationsinsamlingen

Den webbenkätundersökning som genomfördes är inte 100% pålitlig då det är oklart vilken typ av svars-personer som besvarat eller med vilken sanningshalt de gjort det. Antalet, drygt 70 svar, anser vi vara acceptabelt för den typen av internetbaserad undersökning. Med facit i hand borde några frågor formu-lerats annorlunda för att undvika att eventuellt leda svarspersonen mot olika svar.

Ostrukturerade intervjuer är en mycket bra informationsinsamlingsmetod när den fungerar. Till vår besvikelse visade sig att intervjuer av detta slag inte var så effektiva som vi önskat. Målgruppen som är främst i övre medelåldern är inte så nyfikna och mottagliga för nya lösningar och teknik vilket leder till svar som ”Det är bra som det är” eller ”Nä, vad skulle det vara?”. Därför var webbenkäten en bra bas att utgå ifrån då mer specifik information mottogs.

Arbetsmetod

”Strukturerad produktutveckling” är en benämning som stämmer in mycket bra på detta projekt. Design-processen som upprättades har följts noggrant med vissa förändringar då projektet krävt det och visat sig

Regelbunden kontakt med handledare och uppdragsgivare med delleveranser av utfört arbete och resultat medförde att risken för att fatta felaktiga beslut minimerades och att alla parter är fullt insatta i projektet, vilket förhoppningsvis ledde till den bästa lösningen.

Referenser

Litteratur

”Engineering design - A systematic Approach”. Gerhard Pahl, Wolfgang Beitz, Springer Verlag London Limited, 1996. ISBN 3-540-19917-9

”Product desing and Development”. Karl Ulrich, Steven Eppinger, Andra upplagan, McGrawhill Educa-tion, 2000, ISBN 0-07-229647-X

”Bodyspace, Anthropometry, Ergonomics and the design of work”, Stephen Pheasant, CRC Press, ISBN 0748400672

”Teknisk psykologi” Mats Danielsson, Natur och kultur, ISBN 9127706605

”Produktutveckling”. Johannesson, Persson, Pettersson, Första upplagan, Liber AB ISBN: 9147052252

”Produktutformning- Huvudkurs i produktutformning” Åsa Hamrin, Malin Nyberg, 1993, Luleå tek-niska universitet

”Konstruktion av vinsch för prototypframställning” David Schönström, 2005, Projektarbete Luleå tek-niska universitet.

”Ard 103 Design metodik” Kursmaterial 2004, Luleå tekniska universitet.

Web

20060125

http://www.elfa.com http://www.porro.com http://www.skbv.se http://www.mio.se http://www.bolia.com http://www.mirro.se http://www.ilva.se 20060126

http://www.ikea.com

http://interiordec.about.com/gi/dynamic/offsite.htm?zi=1/XJ&sdn=interiordec&zu=http%3A%2F

%2Fwww.closetmaid.com%2Fchoitus.htm http://www.about.com

http://www.stackashelf.com/product_catalogue/custom_closet.asp http://www.easyclosets.com/

http://www.closetmaid.com http://www.marbodal.se http://www.ripo.com http://www.clive.com

http://aic.stanford.edu/library/online/brochures/textiles.html bra info om textil och klimat.

20060405

http://www.byggahus.se/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1121229573 20060227

http://www.ecophon.se/templates/FDPage____3465.aspx 2006-01-27 - 2006-05-15

WM-data Caran AB:s intranät www.kvanum.com

www.caran.com

Fackkunniga

WM-data Caran AB:s designprocess

Håkan Olsson, WM-data Caran AB, Industridesigner Anders Sundin, WM-data Caran AB, Europaergonom Stefan Jonsson, Kvänum Kök AB, VD

Bernt Johnsson, Kvänum Kök AB, Produktionsansvarig Annika Lysander, Kvänum Kök AB, Produktchef

Dennis Pettersson, Luleå tekniska universitet, Professor industriell design, Camilla Norrback, kläddesigner

Ewa Kewenter, journalist, inredningsarkitekt Ulla Hermansson, Clive Christian Stockholm

Mässor

Stockholm Furniture Fair 8/1 2006

Konstruktion & Design, Svenska mässan 4/4 2006 Hem och Inredning, Svenska Mässan 23/2 2006

Bilaga A (5 sidor)

Related documents