• No results found

Ett halvcentralt område med blandad bebyggelse. Det finns en viss andel nyare hus med hög tillgänglighet.

Förslag och riktlinjer:

Bäck föreslås dras om så att den rinner genom Ekhagen för att lyfta fram de historiska vattendragen i stadsmiljön samt för att lyfta kvaliteten i parkmiljön ytterligare. De befintliga ekarna får inte skadas.

Mulleberget

Förslag och riktlinjer:

Föreslås bevaras som närströvområde som ansluter till Sanatorieskogens/Lassalyckans friluftsområde.

Nyboholm

Området kommer att ligga mellan en av trafikplatserna på väg 40; Ulricehamnsmotet och staden.

Förslag och riktlinjer:

Trafikservice, t ex matservering, motell, bensinstation kan finnas och utvecklas här även i framtiden. Läget för ny vattentäkt kan innebära restriktioner för verksamheter.

Krav på utformning av byggnader och utemiljö längs infarten till staden.

Bebyggelsen bör anpassas till bäcken som rinner genom området.

Sociala

+ utveckling av bebyg-gelsestruktur(1) + ökad säkerhet, ben-sinstation flyttad från centrum (16)

Kulturella

- externetablering (1)

Ekologiska

+/- transporter (3, 10)

Ekonomiska +attraktivitet (15) Konsekvenser för Nyboholm

Omfattande handel eller etablering av bensinstation kan innebära betydande miljöpåverkan, vilket kräver miljökonsekvensbeskrivning enligt Miljöbalken 6 kap 11 §. Verksamheter som service och handel i mindre omfattning eller sådant som inte påverkar vattentäkten kräver inte en MKB enligt Miljöbalken 6 kap 11§.

Växtplats Ulricehamnsstad

61

Ryttershov

Äldreboende, naturvärden och kolonilotter finns i områ-det. Ingen förändring föreslås.

Rönnåsen

Området söder om väg 40 som föreslås som industri-mark i detaljplanprogram, som upprättades under 2005 är 54 hektar stort.

Förslag och riktlinjer:

Det nya industriområdet är lämpligt för transportori-enterade verksamheter. Området kan ses som en resurs för verksamheter som kräver stora ytor och behöver ligga bra till för transporter, som t ex lagerverksamhet eller tillverkningsindustri. En bensinstation kan också vara lämpligt närmast trafikplatsen men ingen renodlad handelsverksamhet.

Några anslutande gator eller utfarter från större indu-strier kan byggas ut mot gatan.

Läget är inte känsligt för luftutsläpp eller buller men vattenföroreningar kan vara riskabelt med tanke på avrinningen mot vattenskyddsområdet och Åsunden.

Vattenskyddsområdets gräns kan behöva ändras med anledning av föreslagna nya industriområden.

Platsen är inte ett känsligt landskap för större anlägg-ningar. Det är ändå viktigt att hålla ett rimligt avstånd mellan motorvägen och tillkommande byggnader, vilket överensstämmer med att skyddsavstånd krävs.

Särskilda krav bör ställas på utformning och placering av byggnader som exponeras mot motorvägen, särskilt mot trafikplatserna. Lämplig placering av byggnader stu-deras noggrannare i detaljplanen. Upplag bör inte tillåtas mot motorvägen.

Verksamheter med högst 200 m skyddsområde från bostäder är lämpliga i detta område.

För konsekvensbedömning, se detaljplaneprogram för Hössnamotet/Rönnåsen/Hester.

Snipe

Den södra delen består av öppen, odlad och betad mark och den norra delen består av skog. Snipe är en mycket värdefull kulturmiljö med inslag som framför allt kan kopplas till äldre gårdar och fossil åkermark men som också är en levande jordbruksamrk.

Miljön innehåller framför allt stora områden med röjningsrösen och en gropavall, men också gårdarna Snipe och Gäla. Särskilt i den södra delen av området finns flera förhistoriska gravar. Området speglar en komplex historia med flera förändringar av både odling och bebyggelse.

År 1705 bestod området av gles skog, i huvudsak lövskog. Idag är stora delar planterat med barrskog.

En vandringsled löper genom området från Vist by till Snipe. Den går över en äldre, sannolikt medeltida, hägnad som består av ett dike med en vall på ena sidan, en då kallad gropavall. Den nuvarande vägen förbi Gäla och Snipe har samma sträckning som på 1890-talet.

Förslag och riktlinjer:

Utbyggnaden av väg 40 i ny sträckning och Götalands-banan ska inte förhindras.

Ingen ny bebyggelse tillåts i området förutom något enstaka hus som inte påverkar utbyggnaden av infra-strukturen. Det är sannolikt att området innehåller okän-da fornlämningar under mark, vilket kräver arkeologiska undersökningar vid ingrepp i området.

Vandringsleden föreslås dras om när motorvägen byggs ut, eftersom nuvarnade läge blir bullerstört. De äldre vägsträckningarna inom området bör behållas.

Upplevelsevärdet kan höjas längs leden genom försiktig röjning och skyltning.

Markuslyckan

Villaområde från 70-talet med stora byggnader på små tomter. Bäckebo tomt är en gammal mangårdsbyggnad med kulturmiljövärden.

Förslag och riktlinjer:

Grönstråket med vattenreservoaret bör utvecklas, bl a bör det gamla pumphuset lyftas fram. På Skarpåsdreven finns en hårdgjord yta som bör göras om till en grönyta.

62

Växtplats Ulricehamnsstad

Stadsskogen

Området består av Ulricehamnsborgarnas gamla betes-marker i skogen. Här fanns också små gårdar och torp.

En del av denna bebyggelse (Pinebo och Björkås) finns kvar än idag. Längs Grönahögsvägen har en relativt gles 1900-talsbebyggelse vuxit upp. Inom området finns flera stigar och en vandringsled.

Förslag och riktlinjer:

Ny gång- och cykelväg byggs ut utmed Grönahögsvä-gen som ansluter till gamla banvallen mot Jönköping i Pinebo.

Enstaka kompletterande byggnader kan tillåtas.

Sträckås

Stadsnära landsbygd.

Förslag och riktlinjer:

Villa-/radhusbebyggelse föreslås närmast Tre Rosors väg. Avgränsning och förutsättningar behöver studeras närmare.

För övrigt planeras ingen ny samlad bebyggelse i området. Enstaka kompletterande byggnader kan tillåtas.

Hänsyn ska tas till naturvärdena vid byggnation genom placering i mindre känsliga delar.

Tingsholm

Villaområde och gymnasieskola. Huvudbyggnaden är tidstypisk.

Förslag och riktlinjer

Viss bostadsbebyggelse kan bli aktuellt vid Markus-lyckedreven.

I utredningen av Lassalyckans lokalisering finns det en friidrottsarena utpekad vid Tingsholmsskolan. Möj-ligheten ska kvarstå.

Ny väg till Lassalyckan föreslås utefter gränsen till Markuslyckan.

Ordna logistiken och förändra utformningen för att uppnå en tydlighet för busstrafiken vid simhallen och vändplanen.

Växtplats Ulricehamnsstad

63

Söder

Villaområde som gränsar till centrum med inslag av fler-bostadshus. Viss verksamhet finns i området; renings-verket, båtklubb, tillverkning, restaurang. Planlagd mark finns för radhusbebyggelse längs Strandgatan.

Förslag och riktlinjer:

Stadsparken ska bevaras och utvecklas med konstnärliga och ekologiska värden. Bäcken ska rustas upp.

Söder är en stadsdel med god tillgänglighet till service och är därför lämplig för kompletterande bostäder t ex seniorboende.

Anpassning av bostäder och utemiljö för bättre till-gänglighet ska ske successivt.

Strandgatans utformning behöver förändras för att minska bullret. Tydlig utformning som markerar att man befinner sig på en stadsgata och att hastigheten ska hållas nere. På sikt finns en möjlighet att bygga en förbifart för väg 157 mot väg 40 för att minska trafiken på Strandgatan.

Allmänhetens tillgänglighet till stranden ska förbättras genom att många enskilda bryggor inte ska tillåtas, utan endast ett fåtal gemensamma bryggor, som kan användas av både de boende och allmänheten.

Karaktären med enskilda villor kring Stadsparken bör bevaras.

Sociala

+ mindre störningar och attraktivt boende (2)+friluftsliv (5)

+tillgänglighet för alla (8)+ säkrare genomfart (16)

Kulturella

+ utveckla kulturmiljön (12)

Ekologiska

+Utveckla ekologiska värden (11)

Ekonomiska +attraktivitet, inflytt-ning (2, 15)

Konsekvenser för Söder

De förändringar som föreslås i området bedöms inte ha betydande påverkan på områdets karaktär.

Någon miljöbedömning enligt Miljöbalken 6 kap 11 § krävs därför inte.

Trädgårdsstaden

Västra delen av Trädgårdsstaden ingår i riksintresse-området för kulturmiljövården tillsammans med den centrala delen av staden. Övriga delar är villabebyggelse med stora grönytor. Kontor, viss handel och skola finns.

Förslag och riktlinjer:

Trädgårdsstadens karaktär ska bevaras. Den känne-tecknas av smala, slingrande gator, friliggande enfa-miljshus eller parhus på avgränsade tomter. Husen har

olika takfall och fasaderna är putsade även om träpanel förekommer. Grönskan bäddar in husen och balanserar olikheterna i form och material.

Lyft fram vattnet i bäckarna och bevara grönstruktu-ren.

Vissa småindustrier finns i området som successivt ska omvandlas till bostäder. Icke störande verksamheter kan tillåtas i området.

64

Växtplats Ulricehamnsstad

Ubbarp

Ubbarp är en mycket värdefull kulturmiljö. Här finns stora områden med fossil åkermark från järnålder och medeltid med spår efter gravar, äldre boplatser och medeltida gårdar. Tidigare har området varit mer öppet och har haft ett nära samband med Vist by. Området används idag till jordbruk, skogsbruk och friluftsliv.

En vandringsled löper genom området och i den södra delen finns en ridanläggning och fotbollsplaner. Miljön är känslig för intrång som ändrar markanvändningen och som påverkar upplevelsen av de olika kulturlämning-arna.

Förslag och riktlinjer:

Trafikservice kan tillåtas, t ex matservering, motell, bensinstation och handel med skrymmande varor (ej dagligvaruhandel) norr om Ulricehamnsmotet inom en begränsad yta. Särskilda krav ställs på utformning av

Sociala

+ utveckling av bebyg-gelse struktur(1) + ökad säkerhet ben-sinstation flyttad från centrum (16)

Kulturella

- externetablering(1)

Ekologiska

+/- transporter(3, 10)

Ekonomiska +attraktivitet (15) Konsekvenser för Ubbarp

Omfattande handel eller etablering av bensinstation kan innebära betydande miljöpåverkan, vilket kräver miljö-konsekvensbeskrivning enligt Miljöbalken 6 kap 11 §.

Verksamheter som service och handel i mindre omfatt-ning eller sådant som inte påverkar vattentäkten kräver inte en MKB enligt Miljöbalken 6 kap 11§.

byggnader och yttre miljö. Inga stora, visuellt domine-rande anläggningar får uppföras.

Läget för ny vattentäkt kan innebära restriktioner för verksamheter.

Skyltning som förklarar innehållet i kulturmiljön före-slås för att höja upplevelsevärdet.

Resten av området ska förbli obebyggt, så att ridsko-lans verksamhet kan fortsätta att finnas kvar. Den öppna marken bör förbli öppen, betad och odlad.

Ett av de lägen som utreds för att ersätta vattentäkten som hamnar i Ulricehamnsmotet är norr om motet. Om detta läge föreslås för ny vattentäkt, innebär det restrik-tioner för lokalisering av trafikservice och vilken typ av verksamhet som kan tillåtas.

Vistavallens fotbollsanläggning flyttas när väg 40 byggs i ny sträckning.

Det är mycket troligt att området innehåller okända fornlämningar under mark, vilket innebär att arkeolo-giska undersökningar krävs vid planerad bebyggelse.

Växtplats Ulricehamnsstad

65



























































































66

Växtplats Ulricehamnsstad

Villastaden

En stadsdel som kan utvecklas eftersom den ligger i ett bra läge i förhållande till framtida järnvägsstation och på cykelavstånd till centrum. Det minskade trafikbullret kommer också att förbättra boendemiljön. Tillgänglighe-ten mot staden och Åsunden förbättras när den nuva-rande riksväg 40 blir en lokalgata. Villastaden gränsar till kulturmiljöerna Brunn och Snipe och ligger delvis på gammal inägomark till Brunns by. I området finns villabebyggelse från större delen av 1900-talet. På kyr-kogården finns en domarring, som är ett gravmonument från järnåldern.

Förslag och riktlinjer

Nya grupper av bostäder kan byggas i anslutning till befintlig bebyggelse. Villor väster om Villastaden och radhusbebyggelse mot Brunn föreslås. Villastaden och Brunn ska dock inte byggas ihop. Gränsen mellan stad och landsbygd ska vara tydlig på båda platserna. Hänsyn ska tas till djurhållning vid planläggning av bostäder, t ex genom att en skyddszon lämnas mellan bebyggelse och beteshagar.

Ny villabebyggelse föreslås norr om väg 40. Området kan byggas ut efter att väg 40 har byggts ut i ny sträck-ning.

Närvärmecentral bör byggas ut för att värmeförsörja de nybyggda bostäderna i södra Villastaden som inte kan anslutas till fjärrvärmenätet.

Ny lekplats behövs i anknytning till det nya bostads-området och gärna en pulkabacke.

Ny bebyggelse får inte hindra Götalandsbanans ut-byggnad.

En ny vägförbindelse direkt ut mot nuvarande väg 40 utreds som en möjlighet när trafiken flyttar över till väg 40 i ny sträckning.

En utredning görs av störningar från verksamheter i norra delen av Villastaden för att bestämma vilka åtgär-der som behöver göras.

En fortsättning på en sammanhängande promenadväg längs stranden iordningställs. Brunnsnäs allé och Vista-holms allé ska bevaras.

Sociala

+ utveckling av bebyg-gelse struktur (1) + mångfald och attrak-tivt boende (2)

+ friluftsliv (5)

Kulturella

- utveckla kulturmiljön (12)- fornlämningar kan beröras (12)

Ekologiska + transporter (3, 10) + förnybar energi (9)

Ekonomiska + effektivt utnyttj. av infrastr. (10)

+attraktivitet, inflytt-ning (4, 15)

Konsekvenser för Villastaden

Föreslagen bostadsbebyggelse innebär inte någon betydande miljöpåverkan eftersom eventuella ingrepp i natur- och kulturmiljö bedöms som små. Eventuellt kan järnvägstunnel för Götalandsbanan påverka detta område. (Se Bronäs, järnväg och resecentrum.)

 











 



















Växtplats Ulricehamnsstad

67













 







 

























68

Växtplats Ulricehamnsstad

Vistbergen

I huvudsak ett naturområde med vandringsled, fågel-skyddsområde men även en skidanläggning för utförsåk-ning med flera nedfarter.

Förslag och riktlinjer:

Skidbacken är ett viktigt mål i kommunen och ska ha möjlighet att finnas kvar och utvecklas på platsen.

Fågelskyddsområdet föreslås utökas som en kompen-sation för intrånget av väg 40. Omdragna vandringsleder ska inte gå genom värdefulla biotoper för berguv.

Vist by

Gammal bybebyggelse vid Ätran med kyrka och begrav-ningsplats.

Förslag och riktlinjer:

Byn och kyrkomiljön bevaras. Enstaka kompletterande byggnader i Vist by kan tillåtas.

När väg 40 byggs i ett nytt läge kan bilvägförbindel-sen från Karlsnäs mot väg 46 att stängas av. Gång- och cykelvägen på banvallen ska dock finnas kvar.

En ny vägförbindelse behöver byggas ut mellan väg 46 och Vist kyrka, där också kollektivtrafiken kan gå.

Dagvattendammar för väg 40 och Karlsnäs industri-område kan tillkomma närmast vägen.

Related documents