• No results found

Ulricehamn är en kulturhistoriskt och socialt värdefull miljö som ska bevaras och vårdas i största möjliga omfattning. Den blandning av

olika funktioner och verksamheter som kännetecknar staden ska behållas och stärkas

Kulturmiljövärden

I kulturhistoriskt värdefulla miljöer och objekt ska sär-skilt stor hänsyn tas till anpassning i läge, utformning, material och färgsättning.

Befintlig bebyggelse, miljö och struktur av värde för stadsbild, karaktär och småstadsatmosfär ska bibehållas.

Bebyggelsen ska bevaras så att varje tidsepok i stadens historia blir läsbar. Förändringar bör göras med respekt för helheten. Färgsättning görs enligt den färgkaraktär som hör tidsepoken till samt med hänsyn till omgivande bebyggelse.

Nya byggnader ska infogas med omsorg och i samspel med eller i medveten kontrast till omgivande bebyggel-se. Gestaltningen ska ske med samma tydlighet, läsbar-het och uttryck för tiden som den äldre bebyggelsens.

Stadens gator och torg ska vårdas med utgångspunkt från sina historiska karaktärer och funktionella grunder.

Gatu- och torgrum som förvanskats bör återställas där det är möjligt. För att skapa rumsverkan bör obebyggda

fastigheter och bakgårdar förses med plank. Stadens parker vårdas och vidmakthålls. Gröna ytor och träd-planteringar som förvanskats eller undanträngts ska, i möjligaste mån, ersättas på annan plats. Föryngring av trädbestånd och planteringar ska ske kontinuerligt.

Ljussättning och skyltar ska anpassas till stadsbilden och utformas så att de berikar staden, samverkar med byggnadernas utseende och underordnas det kulturhisto-riska värdet. Skyltlådor på väggar och lysande takskyltar ska undvikas helt.

Bäckarna som rinner genom staden ska synliggöras i lämpliga lägen och de partier som är öppna ska bevaras.

Handel

Närheten, servicen och det speciella utbudet i den trevliga miljön är faktorer som Ulricehamns handel och service bör kunna konkurrera med i framtiden. Handeln bör ha olika profil i de olika delarna av staden för att komplettera varandra.

Växtplats Ulricehamnsstad

45

Centrum: detaljhandel, livsmedel, service, kultur med behov av mycket god tillgänglighet för gående och cyklister.

Bronäs: handel i mindre skala, med smalare kundkrets och med behov av god tillgänglighet för både bilister, gående och cyklister. Ej livsmedelshandel.

Karlsnäs: handel med skrymmande varor och behov av mycket god tillgänglighet med bil. Livsmedelshandel upp till 1000 kvm tillåts p g a att den västra delen av staden inte har någon närservice.

Ulricehamnsmotet/Ubbarp: trafikservice, t ex bensin-station och matservering inom ett snävt område norr om motet, samt handel med skrymmande varor. Nyboholm bör exploateras innan etableringar sker i Ubbarp.

Nyboholm: trafikservice och volymhandel, ej livsmed-elshandel.

Konsekvensanalys krävs för nyetableringar av daglig-varuhandel på mer än 1500 kvm totalyta och sällanköps-varuhandel på mer än 3000 kvm totalyta. Större etapput-byggnader bör beaktas i ett helhetsperspektiv med tanke på omgivningseffekterna.

Folkhälsa

Det redan utvalda stråket från genomförd trygghetsvand-ring tillsammans med ytterligare stråk föreslås utgöra prioriterade stråk, där särskilda insatser ska göras för att de ska upplevas som trygga och attraktiva gångstråk.

Arbetet bör bedrivas kontinuerligt med uppdatering och avstämning av resultat, samt kopplas till en genomför-andeplan.

En aktivitetspark som beskrivs under delområdet Bronäs föreslås. Förbättrad skötsel av befintlig bollplan i Villastaden. Ny lekplats föreslås i anslutning till ny bostadsbebyggelse i Villastaden mot Brunn, samt en pulkabacke i lämpligt läge.

De största målpunkterna, av vilka en del också är mötesplatser och möjliga huvudgångstråk till dessa, som bör ha en hög prioritet när det gäller standard och under-håll redovisas. Målpunkterna är t ex skolor, arbetsplatser och service. Syftet är att främja aktiv transport, dvs att man går eller cyklar till arbetet, skolan eller andra målpunkter.

För att möjliggöra promenader i anslutning till boendet, föreslås prioriterade promenadslingor i de olika stadsde-larna. Längs de slingorna är det viktigt att arbeta särskilt med exempelvis belysning och underhåll för att de ska gå att använda året runt. Det är också viktigt att sling-orna inte hamnar alltför ensligt för att inte upplevas som otrygga. Information om natur- och kulturvärden längs sträckan ska finnas tillgänglig.

Hälsa och säkerhet

Inom översvämningsområden får ingen nybyggnation ske utan skyddsåtgärder och en konsekvensbedömning.

Utpekade områden med risk för ras och skred ligger i direkt anslutning till Brunnsbäcken och Ätran. Inom dessa områden får ingen nybyggnation ske utan geoteknisk undersökning och en konsekvensbedömning.

Vid misstanke om markförorening ska markunder-sökning genomföras vid planläggning samt vid större ombyggnationer, i övrigt i enlighet med åtgärdsplanen.

För att komplettera vattenskyddsområdet bör de lokala trafikföreskrifterna kompletteras med förbud mot trans-port av farligt gods inom markerade områden.

Vid detaljplaneläggning och nybyggnation krävs mark-radonundersökning på normalriskmarken.

Bensinstationer bör flyttas ut från centrala lägen inom vattenskyddsområde och närhet till bostäder till mindre känsliga och mer transportorienterade lägen. Nya lägen ska prövas i samband med tillståndsgivning.

All nytillkommande bostadsbebyggelse ska uppfylla gällande krav på ljudnivå och buller.

Trafikbullerinventeringen ska kompletteras med en åtgärdsplan.

Haveriplats samt uppställningsplats för fordon med farligt gods föreslås vid avfallsstationen med framtida anslutning från Hössnamotet.

Väg 40 och 46 är rekommenderade vägar för farligt gods. När väg 40 byggs ut i nytt läge är det den nya vägen som avses.

Längs genomfartsleder för farligt gods (väg 40 och väg 46) gäller generellt att ingen bebyggelse ska tillkomma inom 30 meters avstånd från vägen. Kontorsbebyggelse ska inte byggas närmare än 50 m från vägen och för bostadsbebyggelse gäller 100 meters avstånd. Särskild

Idéskiss: Kerstin Dahl Norén

46

Växtplats Ulricehamnsstad

riskanalys med eventuella krav på utformning ska tas fram om hus ska byggas närmare. Den aktuella platsens risknivå kan påverkas av bl a persontäthet och exploa-teringsgrad. När väg 40 byggts ut i nytt läge, fungerar den gamla vägen som sekundärväg, vilket innebär att riskhänsyn ska tas vid ny bebyggelse även längs den gamla vägen.

Säkerhetsavståndet till byggnad från spänningsförande ledare ska vara minst 10 m från yttersta fasen för en 130 kV ledning.

För den planerade järnvägen är elsäkerhetsavståndet 9 meter från spårmitt. Parkeringar ska placeras minst 15 meter från spårmitt.

Järnvägen kommer att byggas i enlighet med de krav som ställs på nybyggnad av infrastrukturen. För passagen genom Ulricehamn krävs det särskilda krav på buller-skyddande åtgärder.

Arbetet med en ny avfallsplan för Ulricehamns kom-mun pågår sedan 2006. I samrådsförslaget beskrivs ett framtidsscenario där det på tio års sikt kommer att ha skett vissa förändringar av avfallshanteringen i Ulrice-hamn. Bland annat ska allt lättnedbrytbart organiskt avfall behandlas genom kompostering, rötning eller andra meto-der och användas som gödning och jordförbättringsmedel.

Detta gäller också allt slam från avloppsreningsverken.

En stor del av bygg- och rivningsavfallet (betong, kera-mik, tegel) ska återanvändas inom hus- och vägbyggnad.

Avfallsanläggningen Övreskog ska fortsatt utgöra basen för den kommunala avfallsverksamheten.

Naturvärden

För att uppnå de nationella miljömålen bör inte värde-fulla miljöer förstöras eller minska i antal eller till areal.

Utgångspunkten är att i första hand undvika konflik-ter mellan naturvård och exploakonflik-tering. Ur ekonomisk synvinkel är det bättre att bevara befintliga miljöer än att försöka återskapa dem med tveksamt resultat. I andra hand, om exploatering inte kan omlokaliseras, bör man titta på vilken skada exploateringen ger upphov till och vilka möjligheter som finns att kompensera intrånget i naturmiljön.

Område (se karta Naturtyper) i anslutning till Sanatorie-skogen (68, 95, 94, 93) samt del av programområde mellan Hesters industriområde och planerat industriområde vid Hössnamotet pekas ut som närströvområde.

Fågelskyddsområdet i Vistbergen (83) utvidgas norrut för att öka möjligheterna för berguvens häckning.

Ett grundområde i norra Åsunden (49) som är viktigt för fiskproduktion och fågelliv och har en artrik flora, bör ej exploateras och störningar bör minimeras.

Paradisravinen (11) ska ses som ett prioriterat område för biologisk mångfald och ska ses som en resurs i om-rådet för lek. Markering och skyltning av omom-rådet krävs för att minska dumpning av trädgårdsavfall. Ekhagen, slänten vid Falköpingsvägen och stadsparken (52, 53, 54)

är särskilt viktiga grönområden som ska bevaras.

Ätran med strandskogar (60) har en viktig biologisk funktion och ska bevaras. Ingrepp i miljön som t ex en ny vägdragning av väg 40 innebär ska minimeras och kompenseras. Röjning och rensning av ån samt föränd-ringar på kortare avsnitt av strandzonen ska ske i samråd med kommunekolog eller person med motsvarande kompetens.

I område söder om Brunnsbäcken (50) prioriteras biolo-gisk mångfald och friluftsliv. Mindre övernattningsstugor kan tillåtas i anslutning till Åsastugan. I övrigt gäller stor restriktivitet mot ny bebyggelse.

Friluftsliv

Åsundenleden föreslås korsa riksväg 40 i ungefär samma läge som idag (korsningen Jönköpingsvägen – riksväg 40) men då på en bro över motorvägen. Leden kan dras om vid Hesters och Rönnåsens industriområde. Väster om Vist kyrka i Vistbergen krävs en omdragning för att kunna passera över den nya riksväg 40 söderut. Leden kan dras om så att den går över tunneln. För att höja ledens att-raktion planeras också en ny dragning förbi Stora Ekered utmed sjön istället för att som nu att leden går ca 3 km på landsväg. Härstorpsleden som går i Vistbergen kommer också att bitvis få en ny sträckning.

En sträckning tillbaka till Lassalyckan är planerad för att höja värdet på Galtåsleden så att man även ska kunna komma tillbaka till startpunkten istället för bara från punkt a till b.

Promenadstigar i Lövskogsområdet väster om Sana-torieskogen och golfbanan mot Hester ska märkas upp, dels för att visa på den fina naturen dels att lyfta den som bostadsnära promenadområde.

En utbyggnad av en kanotled på Ätran är tänkbar för att bättre kanalisera dem som paddlar där. En försiktig röjning av nedfallna träd kan accepteras men endast så mycket att Ätran blir framkomlig med kanot. Prome-nadväg längs Åsunden bör byggas ut längs i princip hela strandkanten.

Gång- och cykelvägar

Vid utbyggnad av trafiknätet skall alltid cykelstråken fin-nas med i utredningsfasen för en eventuell utbyggnad.

Gång- och cykelförbindelser till Bronäs och framtida Götalandsbanestation byggs ut, samt på sträckor där det finns avbrott i gång- och cykelvägnätet. Nybyggnad föreslås på följande gator/sträckor: Sanatorievägen mellan Jägaregatan och Nygatan, Grönahögsvägen från Nygatan till Götaplatsen och vidare till Tre Rosors väg, Parkgatan mellan Grönahögsvägen och Malmgrensgatan Boråsvä-gen, från Lillsjövägen till BoråsväBoråsvä-gen, väg 46 norr om Ulricehamnsmotet, Jönköpingsvägen, Brunnvägen. Den nya trafiklänken från Karlsnäs till väg 46 samt kopplingen till Borgmästarehagen via Nyboholm skall ha gång- och cykelväg utmed sidan. Möjligheten att anlägga en lin-bana för cyklar bör utredas.

Växtplats Ulricehamnsstad

47

Related documents